Boost je zelfvertrouwen met ademwerk

Wist je dat 80% van de mensen niet goed ademhaalt? Hierdoor ontstaan er allerlei verschillende klachten op mentaal en fysiek niveau.

Het kan ook andersom zijn. Door angsten, trauma’s en onzekerheden ben je teveel in je hoofd aanwezig waardoor je ademhaling niet goed meer doorstroomt.

Door middel van ademwerk kan je jouw ademhaling weer op een natuurlijke wijze laten doorstromen. In dit artikel lees je er meer over. 

Doel van dit artikel: Ik ga je in dit artikel helpen met het verbeteren van jouw ademhaling en zelfvertrouwen. Op het einde geef ik je nog een handige oefening die je meteen kan toepassen!


Vicieuze cirkel doorbreken

Mentale en fysieke klachten kunnen voor onzekerheid zorgen. Onzekerheid over je lichaam door de klachten die ervaart. Vervolgens nemen sombere gedachten de overhand en halen je zelfvertrouwen naar beneden. Dit zorgt uiteindelijk voor een vicieuze cirkel waar je maar moeilijk uit kan komen wanneer je er niets aan doet. 

Onzekere vrouw zit in vicieuze cirkel

Ook kan je in een vicieuze cirkel van onzekerheid belanden als je extreem veel last hebt van mentale klachten als depressies, PTSS, sociale druk, een burn-out of whiplash klachten. De vicieuze cirkel wordt in stand gehouden door gebrek aan reflectie mogelijkheden. Hiervoor kan je hulp inschakelen. 

Een van de methodes die je hiervoor kunt inzetten is breathwork versus ademwerk. Ademwerk is ook wel het Nederlandse woord voor het sjieke woord ‘Breathwork’ wat op dit moment hip en happening is. Een techniek binnen jouw eigen bereik die je altijd kunt raadplegen. 

Vrouw die bezig is met breathwork

Jouw natuurlijke ademritme

De oplossing ligt dichterbij dan je denkt. Veel mensen zijn zich niet bewust dat elk persoon een eigen uniek ademritme heeft. Het ademritme dat voor jou geldt, geldt weer niet voor je vriend(in) of collega’s. Het is hierin belangrijk dat je leert om bij je eigen ademritme te blijven. Hierdoor kom je ook dichter bij je eigen kern waardoor je beter in verbinding blijft met jezelf. 

Jouw natuurlijke ademritme is het ritme welke je niet hoeft aan te sturen vanuit je mind. Sluit maar eens je ogen. Adem bewust door via je buik richting het bekken. Observeer hoe je ademhaling de ruimte inneemt. 

Golven die het ademhalingsritme voorstellen

Laat vervolgens je ademhaling als vanzelf in en uitstromen zonder het aan te sturen vanuit je mind. Je ademhaling is zelf in staat om op natuurlijke wijze in en uit te stromen. Het enige wat je hoeft te doen is jouw ademritme observeren. 

Wat gebeurt er in je lijf? Wat gebeurt er in je mind? 

Neem hier door de dag heen vaker de tijd voor. Ook tijdens je werk. Zeker als je veel achter de pc zit. Neem een momentje om weer even bij jezelf in te checken door te ademen. In jouw ritme. 


Mentale klachten oplossen

Mentale klachten ontstaan met de tijd. Je bent al enige tijd met iets bezig wat je wellicht niet zo leuk vind. Of door onverwachte gebeurtenissen is je systeem in de war geraakt. 

Weet ook dat het tijd kost om je systeem ook weer aan te passen naar jouw eigen natuurlijke ritme. Wees hierin ook mild naar jezelf. Geef jezelf de tijd die je nodig hebt. 

Man werkt achter PC en moet op ademnhaling letten door breathwork

Neem de tijd om te voelen. 

Neem de tijd om bewust te worden van jouw innerlijke kracht. Door middel van ademhalen... Affirmaties... Maar ook je gedrag aanpassen is hierin ontzettend belangrijk. 

Je kunt namelijk heel veel ademoefeningen doen. Maar als je je ongezonde patronen niet aanpakt, dan zal onzekerheid en mentale klachten in fases terug komen. 

Ademwerk is een methode om dichter bij jezelf te komen. Je patronen te doorzien en vooral te doorvoelen. Pas als je voelt dat je het anders wilt, dan kan je de verandering in gaan zetten. 

Ademwerk is een mooie methode om het bij te houden. Zie het net als sporten. Maar dan is het eigenlijk nog essentiëler. Jouw ademhaling zorgt voor leven. Het zorgt voor de gezondheid van je bindweefsel, spieren en gewrichten. Jouw ademhaling zorgt voor de gezondheid van je mind. 

Het allermooiste van je ademhaling is dat het dichterbij is dan ooit. Zelfvertrouwen kan je dus boosten met iets dat binnen jouzelf ligt. 

Vrouw voelt zich vrij door haar ademnhaling

Fysieke klachten oplossen

Veel fysieke klachten kunnen ook zorgen voor onzekerheid. Je gaat twijfelen over het kunnen en functioneren van jouw lichaam. 

Fysieke klachten die ontstaan door een burn-out, overspannen, whiplash en PTSS kunnen door ademwerk ook gemakkelijk opgelost worden. 

Denk hierbij aan klachten als:

  • Nekpijn en zere schouders
  • Onderrug klachten
  • Spit
  • Gespannen kaken
  • Spanningshoofdpijn
  • Benauwdheid
  • Te hoge/lage bloeddruk
  • Hartkloppingen
  • Onverklaarbare fysieke klachten
  • Verkrampte spieren
  • Zweten
  • Trillen
  • Zenuwpijn
  • Darmklachten
  • Ontstekingen (luchtwegen)
  • Acne of eczeem

Uiteraard vereist het oplossen van de bovenstaande klachten op de lange termijn wel een gedegen beoefening. Juist door dit op regelmatige basis in te zetten en te integreren in je leven zul je gaan merken dat er een positieve verandering in je lichaam plaatsvindt. 

Yes! Positieve boost in je zelfvertrouwen door ademhaling

Ook hier is het raadzaam om jezelf de ruimte te geven voor herstel. Door het als een proces te zien. Wanneer je stukje bij beetje vooruitgang ziet, groeit je zelfvertrouwen ook. Herstellen van fysieke klachten kost nou eenmaal tijd. Gun jezelf deze tijd ook. 

Door ademwerk dagelijks toe te passen, ga je merken dat fysieke klachten afnemen. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen met een hoge / lage bloeddruk veel baat hebben bij het doen van yoga en ademwerk. Artsen verwijzen hierdoor ook vaak door naar yoga of ademtherapeuten. 

Hetzelfde geldt voor fysieke burn-out, whiplash en PTSS klachten. Je bent een lange tijd over je eigen grenzen heen gegaan. Wanneer je veel over je eigen grenzen heen gaat geeft het ook weer dat je zelfbeeld laag ligt. Je gunt jezelf niet de ruimte die je werkelijk nodig hebt. 

Daarbij is het fysieke herstel altijd in verbinding met het mentale herstel. Het een kan niet zonder het ander. 

Man met een mentale zon door de boost van ademhaling

Vanuit de holistische aanpak van ademwerk kijken we ook naar beide. Het fysieke en mentale zijn onlosmakelijk verbonden. Hier kunnen we op sturen. De reis die mensen doormaken in het Online Breathe Better Programma gaat van bewustwording naar voelen, deep down, detox, focus en dan mindset.

Current Progress
Current Progress
Current Progress
Current Progress
Current Progress
Current Progress
Current Progress
Current Progress

Door deze reis te doorlopen maak je in de verschillende fases een shift naar een nieuw bewustzijn. Dit heeft invloed op je mentale en fysieke gezondheid. 


Houding

Naast dat we met ademwerk veel mentale en fysieke klachten kunnen oplossen waardoor je zelfvertrouwen groeit, blijft de kracht van herhaling van belang.

Ook is houding een belangrijke factor. 

  • Voor de gezondheid van je lichaam.
  • Voor het zelfvertrouwen dat je uitstraalt.  
Vrouw staat rechtop en heeft meer zelfvertrouwen

Zorg dat je houding rechtop is en niet een ingetogen of voorovergebogen houding waarin je vooral naar de grond kijkt. Een open houding straalt meer zelfvertrouwen uit. 

Je houding op je werk is ook een belangrijke factor. Ben je altijd gehaast en zit je voorovergebogen over je laptop? Dan voel je je wellicht gehaast en wil je graag zo snel mogelijk al je taken afronden. 

Verander hier je houding eens. Ga rechtop zitten. Neem bewust de tijd om even te ademen. 

Luister met gesloten ogen naar je ademhaling

Sluit je ogen en voel hoe je ademhaling je lichaam opvult en ruimte geeft. Dit zorgt ook voor meer ruimte en ontspanning in je mind. 

Merk je de verandering op? Je kunt nu met meer rust en zelfvertrouwen aan je werkzaamheden starten.  


Ademoefeningen die je direct in de praktijk kunt brengen

Er zijn diverse ademoefeningen die je kunt toepassen. Maar sommige oefeningen kunnen juist ook voor meer angst en onzekerheid zorgen. Daarom is het goed om je bij jouw eigen ademritme te houden of oefeningen in te zetten die je hier naar terug brengen. 

Ademhalingsoefeningen die je nu kunt doen

Een verdiepende oefening die je thuis gemakkelijk kunt doen is de tantrische diepe bekken ademhaling. Deze oefening brengt je diep in je lichaam. 

Je zult je lichaam en je grenzen hierdoor veel bewuster voelen en opmerken. Dit kan je vervolgens ook duidelijker gaan uiten naar je omgeving. 


Oefening

  • Kom op je rug liggen en plaats je voeten op heupbreedte. 
  • Adem 1 keer in door de neus
  • Adem 3 keer uit door de mond (ha, ha, ha) 

We noemen het ook wel de ha, ha, ha ademhaling. Je ademhaling zakt hierdoor diep in het bekkengebied. 

Vrouw ligt op rug en doet een ademhalingsoefening

Je kunt dit 8 keer achter elkaar herhalen. 

Vervolgens leg je je benen even neer en neem je een momentje om na te voelen. In dit moment van navoelen kan er van alles door je heen gaan. Je kunt sensaties voelen als schokjes, tintelingen, warmte, kou. Laat alles er maar zijn en adem hier bewust doorheen. 

Na ongeveer een minuut herhaal je de oefening opnieuw. Je plaatst je voeten weer op de heupbreedte en ademt eerst weer in door de neus en vervolgens 3 keer uit door de mond. Ook weer in een ritme van 8 keer. 

Daarna neem je weer een moment van navoelen. 

De oefening kan je tot 3 keer doen. Of meer. Wat je zelf prettig vind. 

Door diep in je lichaam te zakken kan je beter voelen waar jouw grenzen liggen. Door beter naar je eigen grenzen te luisteren en dit ook in je omgeving aan te geven zit je lekkerder in je vel en voel je je ook zelfverzekerd. 

Wil je meer leren over het boosten van jouw zelfvertrouwen met ademwerk? Voel je dan welkom om te ontdekken wat de kracht van ademwerk voor jou doet

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>