30 Voorbeelden Van De Meest Bekende Narcisten Aller Tijden

Er zijn veel bekende narcisten om ons heen. Ze hebben enkele kenmerken van narcisten of voldoen volledig aan de Narcistische Persoonlijkheidsstoornis.

Het zijn presentatoren, politici, presidenten en ministers, maar ook schrijvers, onderzoekers, zangers, acteurs en zelfs bekende narcisten zonder duidelijke talenten.

Wie zijn de meest bekende narcisten alle tijden?

Je staat op het punt om de meest bekende narcisten te ontdekken die ooit hebben geleefd. Enkele liggen voor de hand, maar anderen zullen je verrassen!

Doel van dit artikel: van roem en bekendheid kun je enorm genieten, maar tegelijkertijd kan het ook een schaduwkant in onszelf naar boven halen. In dit artikel geef ik je voorbeelden van 30 bekende narcisten. Klik hier als je meteen wilt doorgaan naar het lijstje van Nederlandse narcisten. 

Bekende narcisten herkennen doe je zo

Onderzoekers zijn van mening dat niet iedereen altijd narcistisch is geweest. Sommige bekende narcisten hebben het narcisme in de loop van de tijd ontwikkeld.

Succes levert namelijk vaker een persoonlijkheidsstoornis op. De aandacht, werkdruk, het leven in de schijnwerpers en de roem hebben een effect op hun karakter.

De roem is ze naar hun bol gestegen.

Andere onderzoekers denken dat deze beroemde narcisten altijd al narcistische trekjes hebben gehad en dat ze juist hebben gezocht naar mogelijkheden om hun narcistische behoeften te bevredigen. De beste manier hiervoor is natuurlijk om beroemd te zijn.

Dit is een belangrijke vraag: Leidt beroemdheid tot narcisme? Of wordt je (gemakkelijker) beroemd door je narcistische trekjes, omdat je bereid bent alles op te geven voor de roem?

Hoe dan ook: beroemd zijn is voor de narcist natuurlijk een perfecte situatie. Ze krijgen aandacht en worden geroemd om hun prestaties. Beroemde mensen zijn rijk en worden aanbeden.

Als ze eenmaal beroemd zijn, leidt dit tot narcistisch gedrag en gedachten. Ze zijn bekend, hebben geld, willen niet in rijen wachten, hebben mensen die voor hen werken, worden gevraagd om foto’s en leiden het leven waarin zij daadwerkelijk in het middelpunt staan en superieur zijn ten opzichte van anderen.

Dit komt het beste naar voren bij semi-bekende mensen. Dit zijn bekende mensen die het niet helemaal gemaakt hebben, maar toch enorm veel waarde hechten aan hun one-minute-of-fame. Ze zijn vaak een beetje sneu en hunkeren overduidelijk naar aandacht en roem.

Roem leidt tot veeleisend gedrag. Bekende narcisten hebben het gevoel boven de wet te staan.

 Ze worden exhibitionistisch (kleden zich sexy, sekstapes, enz.), hebben vaak meerdere sociale en emotionele meltdowns (zoals drugs- en alcoholmisbruik, zelfmoord, gearresteerd) en proberen op allerlei manieren in het middelpunt van de aandacht te staan.

Sommigen bekende narcisten hebben ook daadwerkelijk talent, anderen niet. De meesten hebben grootsheidswaanzin en een overdreven zelfbeeld.

Velen fantaseren over macht en denken dat ze speciaal zijn. Ze vinden dat ze recht hebben op aandacht en roem. Veel dictators en criminelen leiden aan het narcistisch persoonlijkheidssyndroom, maar ook Hollywood beroemdheden.

Lees ook: de belangrijkste 14 kenmerken van een narcist


Meest bekende narcisten wereldwijd

Hieronder noem ik enkele bekende narcisten wereldwijd. Dit is een speculatieve lijst.

Deze personen vertonen of vertoonden sterke karakteristieken van een narcist, maar natuurlijk is de diagnose nooit officieel gesteld.


Adolf Hitler - Een typisch geval. Egoïstisch, machtsliefhebber, heeft graag controle en had duidelijke grootheidswaanzin.


Joseph Stalin – Hij schakelde de oppositie uit in zijn honger naar macht, controle en ijdelheid.

Ten koste van iedereen. Iedere Rus die het niet met hem eens was, werd structureel uitgeschakeld.


Joseph Mengele – Deze dokter werd de Engel des Doods genoemd tijdens het Naziregime.

Hij had grootse ideeën, maar ook irrationeel denken en was uiterst sadistisch.


Ted Bundy – Een psychopathische seriemoordenaar uit de Verenigde Staten. Hij had enkele narcistische karaktertrekken, zoals grootsheidswaanzin en manipulatief. Hij was erg egoïstische en stond graag in het middelpunt van de aandacht.Marilyn Manson – Zanger uit de Verenigde Staten. Toen hij werd geconfronteerd met het gegeven dat zijn muziek de Columbine schietpartij had geïnspireerd, ontkende hij dit simpelweg.

Hij voelde zich niet verantwoordelijk en gaf juist aan dat de daders meer aandacht moesten krijgen.

Manson is egoïstisch, staat graag in het middelpunt van de aandacht en toont exhibitionistische trekken.


O.J. Simpson – Simpson toont geen empathie en is vaak jaloers op anderen. Hij vindt zichzelf speciaal en vindt dat hij erkenning verdiend.

Hij kreeg wereldwijde bekendheid naar aanleiding van de beschuldiging zijn ex-vrouw en haar vriend te hebben vermoord. 


De Britse presentator Jimmy Savile was ook een gevaarlijke narcist die decennialang honderden meisjes zou hebben misbruikt. Hij was narcistisch, arrogant en manipulatief. Hij stierf in 2011 voordat hij kon worden aangeklaagd. 


Andere bekende narcisten wereldwijd zijn bijvoorbeeld:

 • Donald Trump
 • Kanye West
 • Elvis Presley
 • Saddam Hussein
 • Eva Peron
 • Simon Cowell
 • Alec Baldwin
 • Sharon Stone
 • Joan Crawford
 • Pablo Picasso
 • Ike Turner
 • Charlie Chaplin
 • Liberace

De meest bekende Nederlandse narcisten

Natuurlijk kent Nederland ook enkele overduidelijke narcisten.

Een belangrijk verschil is dat zij vaak geen internationale bekendheid hebben behaald. Daardoor zijn hun prestaties beperkt tot ons kleine kikkerlandje. Er zijn internationale beroemdheden die beter hebben gepresteerd dan zij.

Bekende Nederlandse narcisten, zijn bijvoorbeeld:

Prins Bernard – De onderkoning van Nederland die overduidelijk moeite had met zijn ondergeschikte positie aan de koningin. Hij was een deugniet, egoïstisch, had meerdere buitenechtelijke relaties, charmant, onbetrouwbaar, impulsief en roekeloos.

Bram Moszkowicz – Is hij liever een advocaat of een bekende Nederlander? Hij toont in ieder geval typische narcistisch gedrag.

Lil Kleine - Heeft altijd een grote mond, weet alles beter en laat zich niks zeggen. Zit nu bij de Voice zonder al teveel kennis van zang. 

Gordon – Gordon laat je vallen als je er niet meer toe doet, wat bijvoorbeeld gebeurde met de Toppers en de boyband LA de Voices. Hij staat graag in het middelpunt van de aandacht.

Mart Smeets – De koning van de Nederlandse sporttelevisie? Zo ziet hij het in ieder geval graag. Niemand die toornt aan de Tour de France verslaggeving in Nederland.


De bekende vrouwelijke narcisten

Narcisme komt vaker voor bij mannen, maar er zijn ook zeker veel vrouwelijke narcisten.

Narcistische moeders kunnen een gevaarlijk effect hebben op het leven van kinderen. Wie zijn bekende vrouwelijke narcisten? Ik heb er hierboven al een paar genoemd. Eerder schreef ik al een artikel over hoe je narcisme bij vrouwen herkent.


Paris Hilton – Paris leeft in het publieke oog zonder zelf aanzienlijke talenten te laten zien. Ze is gearresteerd, is overduidelijk exhibitionistisch en toont weinig tot geen empathie.Madonna – Madonna heeft een enorm ego en is zeer exhibitionistisch. Ze houdt er rare denkbeelden op na en schroomt er niet voor om anderen in het openbaar te vernederen. Ze verzet zich openlijk tegen het ouder worden.


Heleen van Rooyen – Duidelijk exhibitionistisch en vol van zichzelf. Pronkt graag met haar seksualiteit en prestaties. Ze fotografeert zichzelf graag naakt en laat dit zonder enige schaamte op social media zien. 


De Kardashian/Jenner clan – Zonder zelf talenten of prestaties te laten zien, genieten ze van de roem en aandacht, tot aan het extreme. Niets weerhoudt ze hiervan, zelfs niet een problematische zoon en relaties die stuklopen.

En als ze niet de mooiste zijn, veranderen ze hun lichaam om de mooiste te worden. Deze vrouwen doen alles voor aandacht en roem, echt alles. Tot aan het schrikbarende en onmenselijke aan toe.


Mariah Carrey – We noemen het diva, maar ze is natuurlijk een enorme narcist. Alles draait daadwerkelijk om haar en ze duldt geen tegenspraak. Mariah ziet anderen bij voorbaat als minder en behandelt anderen ook zo. Zij zal altijd superieur zijn.


Patty Brard – Heeft ze een enorme hoeveelheid doorzettingsvermogen of hunkert ze naar aandacht en roem waardoor ze steeds weer terug blijft komen? Ik vermoed het laatste.

Ik zie dat Patty een diepe narcistische hunkering naar roem en aandacht heeft en er alles aan doet om dit te behouden.


Heb jij te maken met een narcist?

De kans is helaas groot dat jij in jouw leven ook met een narcist te maken hebt. Iemand die alle energie uit je zuigt en je leven volledig beheerst. Herken je dit?

Hoe ga je met een narcist om?

Narcisten kunnen enorm manipulatief en onbetrouwbaar zijn. Sta niet toe dat een narcist jouw leven beheerst! Er is een veilige tussenweg, namelijk een krachtige methode die je helpt om de huidige situatie en je emoties de baas te blijven en door te kunnen gaan met je leven.

Wil je het nog een stap verder nemen met de hulp van een professional? 

Klik hier voor informatie over mijn narcistisch misbruik herstelprogramma. Ik geef je de beste tips en een stappenplan waarmee je weer de regie over jouw leven in handen neemt.

Je krijgt een schat aan informatie en de beste tips en technieken om zelfs met de ergste gevallen van narcisme om te gaan. 

Ik raad je aan om hierin echt aan jezelf te denken. Het is namelijk jouw zoektocht naar geluk in het leven (en die van je kinderen).

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
 • Heb je even? Jandino Asporaat, Patricia Paay, Yolanthe Cabau, Frans Timmermans, Thierry Baudet, Anna Nooshin etc. etc. Het zijn niet voor niks ‘bekende’ Nederlanders.

 • Zelf heb ik kennisgemaakt met een collega die dit heeft. Ik kon goed met haar overweg en zag die ‘rare’ trekjes en heb me er enorm in verdiept. Super interessant maar ook echt een ziekte die je beter op afstand kunt houden. Ze gaan over lijken en pas dus op want als je nergens meer toe dient voor hen dan word je gebruikt voor geld of iets anders waar zij wat aan hebben. Pas op want zo manipulatief als ze zijn. Ik zal ze nu altijd herkennen.. je kunt iemand nog zo aardig of wat dan ook vinden, dat staat hier helemaal los van. Psychisch echt niet oké

 • Marylin Manson is in mijn ogen altijd een zeer oprechte en intelligente man geweest. Door zijn image wordt hij in een kwaad daglicht gezet, maar je kan iemand niet verantwoordelijk houden voor slecht gedrag van anderen. Hij heeft nooit iets met Columbine te maken gehad en hij staat volledig in zijn recht om te stellen dat de daders zelf hulp moesten krijgen.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >