Benzodiazepines worden vooral gebruikt bij slapeloosheid en angstaanvallen, om een persoon te kalmeren, tot rust te laten komen en goed te laten slapen.
Het wordt dus gebruikt als slaaptablet en kalmeringstablet. Benzodiazepines (ze worden ook wel kort ‘benzo’s’ genoemd) kunnen echter verslavend werken en er kan een (psychische) afhankelijkheid optreden.
Je moet er dus goed mee oppassen. Daardoor wordt het gebruik van benzodiazepines vaak beperkt tot een tijdelijke behandeling. Benzodiazepines mogen niet worden gecombineerd met alcohol.
Benzo’s zijn een ingewikkeld medicijn. Bovendien zijn er verschillende soorten. Wat moet je weten over benzodiazepines? Wat zijn mogelijke bijwerkingen? Dat wordt in dit artikel uitgebreid besproken.
Er wordt speciaal ingegaan op de meest bekende benzodiazepines, zoals oxazepam, diazepam, temazepam, alprazolam en slaaptabletten/kalmeringstabletten als Xanax en Valium.
Doel van dit artikel: Je zult na het lezen van dit artikel weten wat Benzodiapines zijn, hoe ze werken we,lke verschillende vormen je hebt & welke bijwerkingen ze hebben.
Wat zijn benzodiazepines en hoe werken ze?
Benzodiazepine is een medicatie dat door mensenhanden is gemaakt. Het is dus geen natuurlijk slaapmiddel of kalmeringsmiddel.
Het zorgt voor een milde verlaging van de activiteit van de zenuwen in de hersenen (het centrale zenuwenstelsel) en een kalmerende werking (een soort lichte slaperigheid).
Het wordt vaak gebruikt bij slaapproblemen of als kalmeringsmiddel bij angstmomenten en zelfs bij ernstige angstaanvallen.
Benzo’s zijn bedoeld voor kort en beperkt gebruik. Ze worden met name gebruikt door mensen die lijden aan ongebruikelijke angst, stress, woede-uitbarstingen, slaapproblemen of soortgelijke symptomen.
Deze kunnen onder andere voorkomen bij mensen met een bipolaire stoornis. Een behandeling met benzodiazepines verlicht namelijk een overmatige activiteit in de zenuwen in de hersenen.
Deze medicijnen hebben het voordeel dat ze een snel effect hebben, maar worden niet aanbevolen voor langdurig of regelmatig gebruik.
Benzodiazepines beïnvloeden de chemische verbindingen waardoor het effect van het gamma-aminobutryinezuur (GABA) in de hersenen wordt verhoogd.
Het gamma-aminobutryinezuur is een neurotransmitter, een chemisch stofje dat de zenuwen in de hersenen gebruiken om elkaar boodschappen te sturen.

Gamma-aminobutryinezuur vermindert de activiteit in de zenuwen van de hersenen. Het verhogen van het effect van GABA met een benzodiazepine vermindert dus de hersenactiviteit. Dat wordt je rustiger.
Doordat het GABA in de hersenen wordt verhoogd, hebben deze medicijnen een ontspannend, kalmerend effect wat werkt om angsten te verlichten.
Andere benzodiazepines hebben bovendien een slaperig effect. Je zult je slaperig voelen, rustig worden in je hoofd en daardoor sneller inslapen en/of minder snel wakker worden.
Dit soort geneesmiddelen vertragen het zenuwstelsel waardoor angstgevoelens en nervositeit worden verminderd.
Benzodiazepines hebben een effect op het verminderen van de activiteit in het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor rationeel denken, geheugen, emoties en andere belangrijkste functies, zoals ademen.
Waarvoor kun je benzodiazepines gebruiken?
Volwassenen kunnen benzodiazepines gebruiken bij:
- Angstaanvallen;
- Paniekaanvallen;
- (Epileptische) aanvallen;
- Slapeloosheid;
- Nervositeit;
- Spierspasmen;
- Alcohol onthouding;
- Status epilepticus (een levensbedreigende aandoening in de hersenen);
- Premenstrueel syndroom.
Maar Benzodiazepines kunnen ook worden gebruikt bij:
- Verdoving tijdens een operatie. Het Benzodiazepinemedicijn wordt dan alvorens de operatie start door de anesthesist toegediend;
- De behandeling van diverse angststoornissen, zoals:
- Gegeneraliseerde Angststoornis (GAS);
- Sociale angststoornis (wanneer antidepressiva geen effect lijken te hebben);
- Paniekaanvallen (wanneer antidepressiva geen effect lijken te hebben).
Afhankelijkheid van benzodiazepines
Benzodiazepines kunnen erg effectief zijn op de korte termijn, maar het effect kan verdwijnen bij langmatig of regelmatig gebruik (langer dan een paar maanden).
Dit komt doordat de hersenen gewend raken aan het effect waardoor overgevoeligheid ontstaat (wanneer de inname van benzodiasepines wordt gestopt) voor de natuurlijke chemische stofjes die door de hersenen worden aangemaakt.
“Toen het even slecht met me ging, schreef de huisarts me diazepam voor naast antidepressiva. Het hielp op dat moment erg goed. Maar toen mijn lichaam gewend raakte aan dit medicijn had ik meer nodig voor hetzelfde effect.”
Doordat je een steeds grotere dosis van benzodiazepines nodig hebt voor hetzelfde effect, wordt de kans op verslavingsverschijnselen alleen maar hoger.
Het is dus heel erg belangrijk dat er zorgvuldig mee wordt omgegaan en dat benzodiazepines alleen voor een korte periode worden gebruikt.
Geschiedenis van benzodiazepines
Hoe zijn benzodiazepines in slechts 10 jaar de meest voorgeschreven geneesmiddelen in de wereld geworden?
“What a drag it is getting old
‘Kids are different today’, I hear ev'ry mother say
Mother needs something today to calm her down
And though she’s not really ill
There's a little yellow pill
She goes running for the shelter of a mother’s little helper.” The Rolling Stones
Dit is een gedeelte van het nummer ‘Mother’s Little Helper’ van The Rolling Stones uit 1966. In het Nederlands zegt het nummer:
Het is het oude verhaal; Elke moeder zegt ‘Kinderen zijn vandaag de dag anders’; Moeder heeft iets nodig om zich te kalmeren; Ondanks dat ze niet echt ziek is; Is er een klein gil pilletje; Ze rent naar de schuilplaats voor moeders kleine helper.
Het is een duister lofzang voor valium. Valium is een bepaalde benzodiazepine.
Het nummer beschrijft eigenlijk kritiek op de breed gebruikte benzodiazepines die toen net op de markt verkrijgbaar waren. De pillen waren in die tijd vooral erg populair onder Amerikaanse huisvrouwen.
Het nummer beschrijft dat bij de minste stress de moeder grijpt naar de benzo’s, in plaats van op een natuurlijke en gezonde manier te kalmeren.
De uitvinding van een populair nieuw kalmeringsmiddel
Al sinds laat negentiende eeuw zijn medicijnenfabrieken druk geweest met de zoektocht naar een middel dat angstaanvallen wegneemt, maar niet verslavend werkt.
Vele medicijnen die werden geïntroduceerd hadden desastreuze bijeffecten, waaronder sterk verslavend.
In de vijftiger jaren van de 20e eeuw begon de scheikundige Leo Sternbach met onderzoek naar nieuwe ingrediënten: de benzodiazepines.
De jaren erna heeft hij verschillende benzodiazepines getest, maar deze bleken allemaal niet goed te werken. Uiteindelijk ontdekte hij na 1956 een wit poeder waardoor muizen slaperige en kalm werden.
De voedsel- en medicijnenautoriteit keurde het middel Librium goed. Dit werd in 1960 de eerste goedgekeurde benzodiazepine, gevolgd door Valium in 1963.

Benzodiazepines zetten zich vast aan de ontvangers in de hersenen, waardoor vervolgens een nabijgelegen neurotransmitter wordt geactiveerd, welke bekend is als GABA.
Door het vrijkomen van GABA wordt een persoon kalm en slaperig. Het medicijn kan ervoor zorgen dat GABA in enkele minuten vrijkomt waardoor de gebruiker bijna meteen kalm wordt, afhankelijk van de soort benzodiazepine die wordt gebruikt.
In eerste instantie werden benzodiazepines gezien als een wonder in de wereld van de medicijnen. Het werd de meest voorgeschreven medicijnengroep ter wereld.
Ondanks dat het inmiddels bekend is dat dit soort medicijnen erg verslavend kunnen zijn, is het nog steeds breed verkrijgbaar en wordt het nog vaak voorgeschreven door artsen.
Vanaf de jaren ’80 werd uit onderzoek steeds meer duidelijk dat het gebruik van benzodiazepines gepaard gaat met serieuze risico’s.
Toch bleef het middel populair. De populariteit is vooral te danken aan het feit dat het meteen effect heeft bij angstaanvallen.
Hoe kan je Benzodiapines verkrijgen
Mensen kunnen sterk behoefte hebben aan een rustgevend middel tijdens een moeilijke periode. Bijvoorbeeld wanneer je in scheiding ligt, door het verlies van een dierbare of wanneer je erg lijdt onder een trauma.
Door een kalmeringsmiddel kan je je rustiger gaan voelen en lekkerder slapen, ondanks de mogelijke problemen die je ervaart. Deze middelen worden benzodiazepines genoemd. Sommigen refereren naar benzodiazepines als het ‘innemen van een pammetje’.
Dit komt omdat verschillende varianten eindigen op ‘pam’, zoals temazepam, diazepam, flunitrazepam, lorazepam, nitrazepam en oxazepam. Er zijn echter ook varianten die niet op ‘pam’ eindigen, zoals alprazolam, cipramil of xanax.
Benzodiazepines zijn verkrijgbaar via de huisarts of psychiater bij de apotheek, of in het ziekenhuis
Benzodiazepines zijn verkrijgbaar via de huisarts of psychiater bij de apotheek, of via een arts in de ziekenhuis apotheek.
Over het algemeen zijn benzodiazepines verkrijgbaar bij de apotheek met een recept van de huisarts.
Dat betekent dus dat je even langs de huisarts moet gaan met je probleem en dat je huisarts een recept voor je kan uitschrijven voor een kalmeringsmiddel of een slaapmiddel.
De medicijnen kun je vervolgens met het recept van de huisarts bij de apotheek ophalen. Wanneer je in het ziekenhuis ligt, worden benzodiazepines voorgeschreven en toegediend door de arts en de anesthesist.
Benzodiazepines zijn met name op recept verkrijgbaar, omdat ze erg verslavend zijn. Het is daarom sterk af te raden dat je langer dan 2 weken aaneengesloten of regelmatig een benzodiazepine slikt.
Op deze manier kan de (huis)arts met een professioneel oog het gebruik in de gaten houden. In het geval van klachten of nare bijwerkingen kun je vervolgens bij je huisarts terecht.
Het kan zijn dat je echter niet naar de huisarts wilt gaan met je probleem. Bijvoorbeeld doordat je je schaamt voor je angsten en niet als een labiel persoon wilt worden gezien. Of wanneer je niet wilt dat anderen de rekening van de apotheek onder ogen krijgen waarom het kalmeringsmiddel of slaapmiddel staat genoteerd.
Bestel benzodiazepines niet via het internet, je weet niet wat er in deze pillen word gestopt!!
Het is echter sterk af te raden om dit soort medicijnen via internet te bestellen. Het plaatsen van een bestelling voor medicijnen op internet is in sommige gevallen zelfs illegaal. Een huisarts kent jouw medische situatie het beste en kan dit professioneel in de gaten houden, maar niet wanneer je dit achter zijn/haar rug om doet.
Bovendien weet je niet precies wat je krijgt en slikt wanneer je medicijnen neemt die je via internet gekocht hebt.
Zo kan een medicijn een hogere dosis aan werkzame stoffen bevatten of van (zeer) slechte kwaliteit zijn, waardoor je nare bijwerkingen kunt krijgen. Dit kan zelfs tot gevaarlijke situaties kan leiden.
Heb je een sterke behoefte aan een kalmeringsmiddel, maar wil je niet naar de huisarts? Dan kun je ook een natuurlijk middel van kruiden proberen. Dit kan ook een kalmerend effect hebben, is vrij verkrijgbaar in bijvoorbeeld een natuurwinkel en zal geen ernstige bijeffecten hebben.
Dit kan dus een veiligere oplossing zijn. Houden de klachten aan, ga dan toch langs de huisarts en vraag hem om discretie.
Waarvoor kun je Benzodiazepines gebruiken?
Benzodiazepines hebben een werking die kalmeert, hypnotiseert, een angstgevoel kan verlichten, epileptische aanvallen kan verlichten, spierverslappend kan werken en geheugenverlies kan veroorzaken.
Het middel is te gebruiken bij verschillende (medische) indicaties, zoals alcoholverslaving, toevallen, angststoornissen, paniek, boosheid en slapeloosheid.
In de meeste gevallen wordt het middel oraal genomen, maar soms ook via andere manieren.
Benzodiazepines zijn over het algemeen veilig te gebruiken en hebben een snelle en effectieve werking voor een breed scala aan aandoeningen.
Maar voor welke toepassingen kunnen benzodiazepines een goede werking hebben? Waar kun je benzo’s voor gebruiken? Dit zal hier worden toegelicht.
- Paniekaanvallen
Benzodiazepines blijken zeer effectief, verdraagzaam en snel te werken bij angstaanvallen en paniekaanvallen. Daarom worden ze vaak gebruikt bij angsten die geassocieerd worden met paniekaanvallen. Denk bijvoorbeeld aan woede-uitbarstingen of vliegangst.
- Gegeneraliseerde Angststoornis (GAS);

GAS is een angststoornis die wordt gekenmerkt door overmatige, onbeheersbare en vaak irrationele zorgen. Dit zijn angsten over gebeurtenissen of activiteiten die gaan gebeuren.
Doordat een persoon met GAS buitensporig bezorgd is over bepaalde activiteiten en gebeurtenissen die eraan zitten te komen, heeft dit ernstige negatieve effecten op het dagelijks functioneren van deze persoon.
Mensen die lijden onder een gegeneraliseerde angststoornis kunnen zich overdreven zorgen maken over alledaagse, normale dingen, zoals gezondheid, geld, familieproblemen, vriendschappen en sociale relaties, de dood of het werk.
Dit overmatig zorgen maken heeft daardoor een erg negatief effect op de gezondheid van de persoon.
Er kunnen lichamelijke klachten optreden, zoals vermoeidheid, friemelen met de handen, hoofdpijn, gevoelloze handen en voeten, gespannen spieren, moeite met slikken, buikpijnen, overgeven, diarree, moeite met ademhalen, concentratieproblemen, ernstig beven, een geïrriteerde houding, overmatig zweten, rusteloos zijn, moeite met slapen, opvliegers en huiduitslag (acne).
Mensen die een gegeneraliseerde angststoornis hebben, hebben grote moeite om hun angsten te beheersen en dit wordt duidelijk en zichtbaar.
Om de diagnose van GAS te krijgen, dienen deze symptomen voor een periode van minimaal 6 maanden aan te houden.
- Slapeloosheid
Wanneer je last hebt van een slechte nachtrust en/of slapeloosheid, kunnen benzodiazepines helpen bij het beter slapen.
et gebruik van benzodiazepines bij slapeloosheid mag slechts beperkt en niet langer zijn dan 2 tot 4 aaneengesloten weken. Bij een langer gebruik ontstaat er grote kans op een verslavende werking.
Benzo’s kunnen het slapen verbeteren. Doordat je er sneller van in slaap kunt vallen, vergroten ze de totaal slaapduur.
Bovendien verminderen ze de alertheid die sommige mensen in hun slaap kunnen behouden en waardoor ze tijdens de nacht wakker kunnen worden.
Maar, benzodiazepines kunnen ook de kwaliteit van het slapen verslechten, doordat de lichte slaap wordt verlengd en de diepe slaap wordt verkort.
- Toevallen
Langdurig aanhoudende epileptische aanvallen met stuiptrekkingen zijn ernstige medische noodgevallen. Ze kunnen worden behandeld wanneer er benzodiazepines worden toegediend, want deze kunnen de stuiptrekkingen verhelpen.
In het ziekenhuis wordt vaak clonazepam, lorazepam en diazepam gebruikt. Clonazepam heeft een sterke en krachtige werking tegen de stuiptrekkingen en wordt in Nederland het meest gebruikt bij epileptische aanvallen.
Diazepam wordt gebruikt omdat het snel effectief is. Lorazepam staat bekend om de lange werkingsduur.
- Alcohol onthouding

Benzodiazepines kunnen ook worden gebruikt door mensen die hun alcoholverslaving willen verhelpen. Benzo’s kunnen namelijk ontgiften.
Mensen die graag van hun alcoholverslaving willen afkomen kunnen bepaalde benzodiazepines gebruiken om de mogelijke lichamelijke gevolgen van alcoholonttrekking voor alcoholverslaafden te verminderen. Maar, zoals altijd bij benzodiazepines, alleen voor een korte periode om te voorkomen dat er een afhankelijkheid van benzodiazepines ontstaat.
Chloordiazepoxide is een benzodiazepine die het meest wordt gebruikt bij alcoholontgifting.
- Angsten
Voor mensen die leven met (hevige) angsten, kunnen benzodiazepines helpen om de angsten snel en doelmatig te verlichten. Bijvoorbeeld als je veel last van veel faalangst hebt. Ze kunnen echter voor maar een korte periode worden gebruikt.
Zoals gebruikelijk bij benzodiazepines niet langer dan 2 tot 4 weken om afhankelijkheid en verslaving te voorkomen, maar ook om de effectiviteit in de korte periode te vergroten.
Ze kunnen onregelmatig worden gebruikt bij ‘nood’-gevallen, dus tijdens een angstaanval; wanneer nodig.
Het is hierbij belangrijk dat deze noodgevallen worden afgewisseld met periodes waarin de benzodiazepines niet worden gebruikt. Anders is er een toenemende kans dat afhankelijkheid ontstaat.
- Als kalmeermiddel
Het gebruik van benzo’s als kalmeringsmiddel, komt overeen met het gebruik bij angsten, angstaanvallen of paniekaanvallen.
Met name in ziekenhuizen, zoals op de intensive care of voordat een operatie begint, worden benzodiazepines gebruikt om een patiënt te kalmeren en angsten te verhelpen.
- Benzodiazepinen voor andere toepassingen
Er zijn nog overige toepassingen waarvoor benzodiazepines kunnen worden gebruikt. De hiervoor genoemde toepassingen zijn echter het meest gebruikelijk. Andere toepassingen kunnen de volgenden zijn:
- Als kalmeringsmiddel voor spieren bij spierpijn of spierspasmes.
- Daarnaast kunnen ze ook bij psychische aandoeningen en ziektes worden gebruikt, zoals bij schizofrenie, (acute) psychoses en vergelijkbare psychische aandoeningen.
- Er zijn ook andere aandoeningen waarvan bekend is dat benzodiazepines worden gebruikt als medicijn, zoals bij vormen van parasomnie en een compulsief-obsessieve stoornis.
Verschillen tussen de soorten benzodiazepines
Er zijn tientallen soorten benzodiazepines. Er zijn belangrijke verschillen tussen de verschillende medicijnen. Ze werken allemaal kalmerend en zijn daardoor ook als slaapmiddel te gebruiken.
Welke benzodiazepine past bij welke situatie? Dan hangt van een drietal factoren af:
- De aard van de aandoening of klacht;
- Hoe snel de benzo dient te werken (snel of niet snel);
- De werkingsduur.
Deze verschillen zijn op een rijtje gezet, waarbij er toepasselijke voorbeelden van benzodiazepines en bijpassende merken worden gegeven. De merknamen kunnen in de loop der tijd wijzigen.
- Duur totdat het werkt
- Snelle werking: Diazepam (zoals Valium) en clorazepate (zoals Tranxene) hebben een snelle werking, meestal binnen 30 tot 60 minuten.
- Gemiddelde werking: Alprazolam (Xanax), lorazepam (Ativan) en clonazepam (Klonopin) worden gekenmerkt door een gemiddelde duur totdat het medicijn werkt.
- Langzame werking: Ozazepam (Serax) heeft een langzame werking.
- Werkingsduur
- Kortwerkend: Midozolam (Versed), clorazepate (Tranxene) en triazolam (Halcion) zijn kortwerkende middelen met een actieduur van 3 tot 8 uur.
- Gemiddeld: Estazolam (Prosom), alprazolam (Xanax), lorazepam (Ativan) en temazepam (Restoril) hebben een gemiddelde werkingsduur van 11 tot 20 uur.
- Langewerkend: Clonazepam (Klonopin), chloordiazepoxide (Librium), , flurazepam (Dalmane), diazepam (Valium) en quazepam hebben een lange werking van 1 tot 3 dagen.
Ondanks dat een aantal benzodiazepines voor meerdere behandelingen kunnen worden gebruikt, worden er toch specifieke medicijnen voor specifieke klachten en in bepaalde situaties gebruikt.
- Bij een angststoornis worden vaak gebruikt: Diazepam (Valium), alprazolam (Xanax), chloorazepate (Tranxene), choordiazepoxide (Librium), lorazepam (Ativan) en midazolam.
- Bij slapeloosheid kan worden gebruikt: Estazolam (Prosom), flurazepam (Dalmane), quazepam (Doral), temazepam (Restoril) en triazolam (Halcion).
- Bij alcoholontwenning en alcoholontgifting kan chloordiazepoxide (Librium) worden gebruikt.
- Voor toevallen, zoals bij een epileptische aanval, worden met name gebruikt: Clonazepam (Klonopin), clorazepate (Tranxene), lorazepam (Ativan), clobazam (Onfi), and diazepam (Valium).
- Ter ontspanning van spieren, bijvoorbeeld bij spasmes, kan diazepam (Valium) worden gebruikt.
- In de anesthesie, in het ziekenhuis bij het voorbereiden op een operatie, worden met name de volgende benzodiazepines gebruikt: Midazolam (Versed), lorazepam (Ativan) en diazepam (Valium).
Het is sterk aan te raden om de huisarts of de arts in het ziekenhuis te raadplegen bij klachten. De (huis)arts zal vervolgens een benzodiazepine voorschijven wanneer de arts die nodig acht.
Dit is belangrijk, zodat de arts het gebruik van dit heftige medicijn in de gaten kan houden. Hierdoor kan (onbedoeld) worden voorkomen dat een patiënt afhankelijk wordt of zelfs verslaafd raakt aan een benzodiazepine.
Wanneer rekening wordt gehouden met de werkingsduur en duur tot effectiviteit welke benzodiazepines kunnen dan bij welke klachten worden gebruikt?
Kortwerkende benzodiazepines bij slaapproblemen
Bij problemen met het in slaap komen, zoals bij slapeloosheid het geval kan zijn, worden bij voorkeur kortwerkende benzodiazepines voorgeschreven. Deze middelen werken snel, vaak binnen 30 minuten, en hebben een werkingsduur van slechts enkele uren, ongeveer 2 tot 6 uur.
Dit is belangrijk bij slaapproblemen. Vaak kan slapeloosheid worden verholpen met een middel die helpt bij het in slaap komen. Na de nachtrust, gedurende de dag, wil je echter niet nog steeds jezelf slap en slaperig voelen.
Enkele kortdurende benzodiazepines, zijn:
- Zopiclon (Imovane)
- Midazolam (Dormicum)
- Flunitrazepam (Dalmadorm)
- Nitrazepam (Mogadon)
- Brotizolam (Lendormin)
- Loprazolam (Dormonoct)
- Zolpidem (Stilnoct)
- Temazepam (Normison)

Langwerkende benzodiazepines bij slaapproblemen
Wanneer een persoon bijvoorbeeld juist moeite heeft met het doorslapen en veelvuldig wakker wordt tijdens de nachtrust, helpt een langdurig werkende benzodiazepine juist beter. Deze middelen werken vaak pas na minstens een uur, maar hebben een langere werkingsduur van 8 tot 12 uur.
De volgende benzodiazepines zijn de meest voorkomende langwerkende:
- Nitrazepam (Mogadon)
- Lorazepam (Temesta)
- Flurazepam (Dalmadorm)
- Diazepam (Valium, Stesolid)
- Lormetazepam (Noctamid)
Benzodiazepines bij onrust en angst
Een belangrijk effect van benzodiazepines is het kalmerende effect, met name voor personen met angsten en angststoornissen. Kalmeringsmiddelen, dit worden anxiolytica genoemd, vertragen het centrale zenuwstelsel waardoor het een kalmerend en ontspannen effect kan geven.
Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan vliegangst, waarbij een kalmerend middel als benzodiazepine kan helpen om toch het vliegtuig in te kunnen stappen.
Of mensen met een ernstige angststoornis hebben kunnen baat hebben bij het gebruik van benzodiazepines tijdens een aanval. Benzodiazepines kunnen niet preventief werken, want dan wordt de persoon afhankelijk van de stoffen van de benzo’s en maakt het lichaam deze stofjes niet meer zelf op een natuurlijk manier aan. Bovendien vermindert regelmatig gebruik de effectiviteit van de benzo’s aanzienlijk.
Bij onrust en angst zijn de volgende benzodiazepinen het meest voorkomend:
- Diazepam (Valium)
- Clonazepam (Klonopin)
- Alprazolam (Xanax)
- Lorazepam (Ativan)
Meest bekende benzodiazepines
Om het verhaal hierboven iets meer toe te spitsen en te verduidelijken, worden de meest bekend, meest voorkomende en dus meest gebruikte benzodiazepinen in Nederland hier dieper toegelicht.
In deze uiteenzetting kun je meer informatie vinden over deze specifieke, populaire benzodiazepinen.
Oxazepam (zoals Seresta)
Toedieningsvorm: Tablet.
Sterkte: 10mg of 50mg.
Toepassing: Oxazepam kan worden gebruikt bij:
- Angst en angststoornis, wat je kan belemmeren om normaal te functioneren;
- Een beperkt durende behandeling voor een slaapstoornis, waardoor je niet normaal kan functioneren;
- Bij afkickverschijnselen van een alcoholverslaving.
Halfwaardetijd: 4 tot 15 uur.

Bijwerkingen: Zoals alle benzodiazepines, heeft oxazepam ook enkele bijwerkingen. Sommigen zijn te verwachten en dienen sterk in overweging te worden genomen bij het nemen van dit middel.
- Vaak: Slaperigheid en vermoeidheid overdag, spierzwakte, duizeligheid, verminderde alertheid, verwardheid, hoofdpijn.
- Soms: Hogere eetlust, diarree, misselijkheid, braken, gewichtstoename, obstipatie, lager libido.
- Zelden: Stevens-Johnson-syndroom, anterograde amnesie, toxische epidermale necrolyse en erythema multiforme.
Het kan voorkomen dat na het nemen van oxazepam een voorheen (nog) niet-bekende depressie opeens duidelijk wordt.
Daarnaast kan een gebruiker van oxazepam psychisch afhankelijk worden van dit medicijn. Het is dus belangrijk om dit medicijn slechts voor korte duur en beperkt te gebruiken.
Diazepam (zoals Valium)
Toedieningsvorm: Tablet (maar ook mogelijk: rectaal en als injectievloeistof.
Sterkte: 2, 5 of 10mg.
Toepassing: Diazepam, velen gebruiken Valium, kan worden gebruikt in de volgende situaties:
- Bij angsten en angststoornis die je kunnen belemmeren om normaal te functioneren;
- Een beperkt durende behandeling voor een slaapstoornis die je kan belemmeren om normaal te functioneren;
- Epileptische aanval;
- Spierspasme;
- Koortsstuip bij kinderen;
- Acute onthoudingsverschijnselen tijdens het afkicken van een alcoholverslaving;
Halfwaardetijd: 20 tot 48 uur (afhankelijk van de dosering).
Bijwerkingen: Zoals alle benzodiazepines, heeft diazepam (Valium) ook enkele bijwerkingen. Sommigen zijn te verwachten en dienen sterk in overweging te worden genomen bij het nemen van dit middel.
- Zeer vaak: Een gevoel van sufheid, met als gevolg een verminderde waakzaamheid.
- Vaak: Vermoeidheid of verwardheid, ataxie, mindere motorische vaardigheden, onthoudingsverschijnselen.
- Soms: Hoofdpijn, duizeligheid, evenwichtsstoornissen, problemen met concentreren, slaperigheid, ademhalingsonderbrekingen, hogere hoeveelheid speeksel in de mond, misselijkheid, braken, diarree en huidirritatie
- Zelden: Vooral bij kinderen en ouderen kan er (weliswaar zelden) sprake zijn van paradoxale reacties. Verder: Psychische en depressieve gedachten, dysartrie, insomnia, bewusteloosheid, droge mond, hogere eetlust, hypotensie, bradycardie, syncope, hartfalen en mogelijk zelfs hartstilstand, hogere bronchiale secretie, ademstilstand, gynaecomastie, incontinentie, verandering van libido, erectiestoornis.
- Zeer zelden: Leukopenie, anafylaxie en verhoogde transaminasespiegels.
Een persoon die diazepam (Valium) gebruikt, dient zich ervan bewust te zijn dat er (psychische) afhankelijkheid van deze medicijn kan ontstaan.
Temazepam (zoals Normison)
Toedieningsvorm: Capsule (in het geval van Normison).
Sterkte: 10mg of 20mg.
Toepassing: Temazepam (specifiek Normison) heeft een minder omvangrijke toepassing dan de hierboven beschreven benzo’s. Temazepam kan worden gebruikt als:
- Een behandeling van korte duur bij een ernstige slaapstoornis, waardoor het normaal functioneren van de persoon zeer wordt verstoord en waar de persoon dus zeer onder leidt.
Halfwaardetijd: 7 tot 11 uur.
Bijwerkingen: In tegenstelling tot de hierboven beschreven benzo’s, heeft temazepam (Normison) relatief weinig bijwerkingen en vooral mogelijke bijwerkingen die in het algemeen voor veel benzo’s gelden. De bijwerkingen van temazepam zijn mogelijk:
- Slaperigheid, minder gevoel in de ledematen, minder waakzaam of zelfs verwardheid, hoofdpijn, ataxie en zwakke spieren. Deze verschijnselen kunnen met name aan het begin van de behandeling voorkomen.
- Andere mogelijke bijwerkingen zouden kunnen zijn: Het van streek zijn van de maag en darmen zoals maagpijn en diarree, lagere libido, reacties op de huid en anterograde.
- Vooral bij kinderen kunnen de volgende bijwerkingen mogelijk worden ervaren: Rusteloosheid, agressie, hallucinaties, waanbeelden, prikkelbaarheid, psychoses of andere gedragsstoornissen.
Een persoon die temazepam (Normison) gebruikt, dient zich ervan bewust te zijn dat (psychische) afhankelijkheid kan ontstaan, vooral nadat met de behandeling is gestopt.
Alprazolam (zoals Xanax)
Toedieningsvorm: Tablet.
Sterkte: 0.5mg, 1mg of 2 mg.
Toepassing: In tegenstelling tot de benzo’s die hierboven zijn besproken, kan alprazolam (Xanax) met name worden gebruikt bij angstaanvallen en angsten, waaronder een persoon ernstig kan leiden.
Halfwaardetijd: 12 tot 15 uur. Bij ouderen is de halfwaardetijd gemiddeld 16 uur.

Bijwerkingen: Bij het gebruik van alprazolam (Xanax) kunnen er mogelijk bijwerkingen optreden. Dit zouden de volgende kunnen zijn:
- Bij kinderen en ouderen kunnen er met name enkele specifieke bijwerkingen optreden, waaronder: Paradoxale reacties, zoals rusteloosheid, agitatie, agressie, prikkelbaarheid, waanbeelden, woedeaanvallen, hallucinaties en zelfs psychoses, nachtmerries en andere gedragsstoornissen.
- Zeer vaak: Sedatie en slaperigheid.
- Vaak: Een persoon die dit middel neemt kan een verminderde eetlust krijgen, depressieve gevoelens, prikkelbaar zijn, verward of desoriëntatie zijn, evenwichtsstoornis, coördinatiestoornis en duizeligheid, geheugenstoornis, concentratieproblemen, hypersomnie, vermoeidheid, asthenie, lethargie, hoofdpijn, ataxie, misselijkheid, een droge mond, en obstipatie.
- Soms: Agressief gedrag en woede, vijandigheid, angst, nervositeit, verandering van het libido, slapeloosheid, stimulatie, hallucinaties, (hypo)manie, amnesie, dystonie, tremor, spierzwakte, een verhoogde intra-oculaire druk, maag- of darmproblemen, abnormale leverfunctie, geelzucht, dermatitis, urineretentie en –incontinentie, onregelmatige menstruatie, gewichtsverandering en hyperprolactinemie.
- Zelden: Een afwijkend bloedbeeld.
- Andere bijwerkingen die zijn vermeld, maar minder dan zelden voorkomen, zijn een veranderende eetlust, hogere speekselproductie, dysfagie, verstopte neus, hypotensie, tachycardie, hepatitis, angio-oedeem en perifeer oedeem.
Een persoon die alprazolam (Xanax) gebruikt, dient zich ervan bewust te zijn dat (psychische) afhankelijkheid kan ontstaan, vooral nadat met de behandeling is gestopt.
Wat zijn de gevaren van benzodiazepinen?
Benzodiazepines, zoals Xanax en Valium, worden met name genomen om het kalmerend effect dat ze geven, ook bij slaapproblemen. Benzo’s vervangen hiermee een stofje die het lichaam zelf op een natuurlijke manier produceert.
Dit stofje heeft een kalmerend en rustgevend effect. Benzo’s imiteren als het waren dit stofje of versterken juist de werking ervan.
Voor mensen die een extra kalmerend effect op een bepaald moment erg goed kunnen gebruiken of voor wie dit zelfs essentieel is (zoals in het geval bij een elliptische aanval of ernstige angstaanval), is dit dit kalmerende effect zeer welkom.
Daarom dienen benzo’s, in welke vorm dan ook, altijd te worden gebruikt als momentopname en dus op onregelmatige basis en op korte aaneengesloten momenten. Er dient altijd een periode van geen gebruik te zitten tussen momenten waarop benzo’s wel worden gebruikt.
Afhankelijkheid aan benzodiazepine
Wanneer een benzodiazepine regelmatig gedurende een lange periode (langer dan 2 tot 4 weken aaneengesloten) wordt gebruikt, kan er verslaving optreden en kan de gebruiker afhankelijk worden van het medicijn.
Dat wil zeggen dat de natuurlijke aanmaak van het kalmerende stofje door het lichaam verlaagd wordt, omdat de benzodiazepine hierin voorziet. Wanneer de inname van een benzo stopt, ontstaat er een plotseling tekort in het lichaam van dit stofje.
Er zullen dan onthoudingsverschijnselen optreden die het tegenovergestelde zijn dan waar de benzo voor dient.
Dus een onrustig gevoel in plaats van kalm; slapeloosheid in plaats van een goede nachtrust. Deze verschijnselen zouden echter na enkele dagen weer moeten verdwijnen.
De psychische afhankelijkheid van benzo’s kan echter nog langer doorgaan. Dan denk je dat je een benzo nodig hebt om in slaap te vallen, waardoor je in je hoofd bezig blijft en in werkelijkheid daardoor niet in slaap kan vallen.
Door deze psychische afhankelijkheid kan er worden gesproken van een verslaving aan benzo’s.
Verminderde reactievermogen en concentratievermogen
Een ander bekend bijverschijnsel van benzodiazepinen is dat het reactievermogen en het concentratievermogen aanzienlijk worden verminderd als resultaat van het kalmerend effect van benzodiazepinen.
Autorijden
Het verminderde reactievermogen heeft uiteraard een effect op het autorijden. Bijna alle benzodiazepinen hebben als (bij)werking dat je slaperig en kalm wordt. Dit beïnvloedt je reactievermogen.
Let op: Benzodiazepines beïnvloeden de rijvaardigheid!
In het geval van de hierboven beschreven medicijnen, vallen Valium, Xanax, Alprazolam, Temazepan, Normison, Diazepam, Oxazepam en Seresta allemaal in categorie 3 wat betreft de invloed op de rijvaardigheid.
Dit wil zeggen dat het gebruik van deze medicijnen een ernstige en zelfs een mogelijk gevaarlijke invloed kan hebben op de rijvaardigheid. Het wordt daarom ten zeerste afgeraden om te rijden wanneer men deze medicijnen gebruikt.
Daarom wordt aangeraden om bij het gebruik van bovenstaande medicijnen een lange tijd geen auto te rijden. Deze tijd varieert per medicijn, maar zit tussen de 8 tot 72 uur niet autorijden.
Welke vorm van benzodiazepine gebruik jij regelmatig? Kijk op rijveiligmetmedicijnen voor een advies op maat bij het gebruik van specifieke medicijnen, zoals specifieke benzodiazepinen.
Breng niet uw eigen veiligheid, maar vooral niet de veiligheid van andere weggebruikers in gevaar en stap dus niet onverantwoord achter het stuur.
Zijn er nog onduidelijkheden over het verminderde reactievermogen? Vraag het dan aan je huisarts of apotheker. Zij kunnen je vast meer vertellen over het specifieke medicijn wat je gebruikt.
Machines
Hetzelfde geldt natuurlijk voor het bedienen van machines. Als bediener van (industriële) machines, zoals in fabrieken, heb je een bepaalde verantwoordelijkheid.
Wanneer je medicijngebruik jezelf, anderen of de machine in gevaar kan brengen, is het af te raden om de machine te bedienen wanneer je het medicijn hebt gebruikt.
Bovendien staat in de handleidingen van veel industriële machines specifiek dat het voor een persoon met een verminderd reactievermogen als gevolg van medicijngebruik, verboden is de machine te bedienen.
Het gebruik van benzodiazepinen beïnvloedt het reactievermogen. Het is daarom vaak verboden om bepaalde (industriële) machines te bedienen!
Benzo’s maken je slaperig en kalm, waardoor je reactievermogen vermindert. Bovendien kan het zijn dat je bepaalde dingen minder snel opmerkt. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken wanneer je machines aan het bedienen bent.
Daarom wordt bij het gebruik van de meeste benzodiazepinen het sterk afgeraden om in de volgende dagen machines te bedienen. Een slechte nachtrust kan dit nog meer versterken.
Hogere kans op vallen
In lijn met het bovenstaande, is er een verhoogde kans op vallen bij het gebruik van benzodiazepinen, met name voor ouderen. Dit komt doordat de benzo’s kalmerend werken, maar bovendien als bijwerking hebben dat een persoon erg slaperig kan worden.
Sommige benzo’s hebben als extra bijwerking dat het evenwicht en de lichaamsbalans wordt beïnvloed.
Wanneer je bij het gebruik van benzo’s deze effecten voelt, wees dan extra voorzichtig met lopen en traplopen. Hou altijd een steun in de hand en/of rust op een steun om vallen te voorkomen.
Wanneer deze effecten zeer ernstig zijn, kan je ervoor kiezen om zoveel mogelijk in bed te blijven of op een stoel te blijven zitten en eventueel zelfs een rolstoel of rollator te gebruiken bij het lopen.
Alcohol
Alcohol kan het effect en benzodiazepinen versterken. Dit komt doordat alcohol eenzelfde effect heeft op het lichaam en de zenuwen dan benzodiazepinen: je wordt er kalm, ontspannen en slaperig van. Bovendien versterkt alcohol ook het reactievermogen en de lichaamsbalans.
Het is erg gevaarlijk om alcohol samen met benzodiapines te gebruiken!!
Alcohol heeft hetzelfde effect als benzodiazepinen: alcohol verhoogd ook de activiteit van de neurotransmitter gamma-aminobutyriczuur (GABA).
Alcohol en benzodiazepinen versterken elkaar daardoor. Dat wil zeggen dat er bij het combineren van alcohol met benzodiazepine een effect plaats zal vinden wat hoger is dat de afzonderlijke effecten bij elkaar opgeteld. Doordat ze elkaar versterken, wordt alcohol gedurende de werking van benzodiazepinen zeer sterk afgeraden.
Let er hierbij op dat de tijd dat de benzodiazepine in het lichaam aanwezig is, verschilt per benzodiazepine en soms zelfs enkele dagen kan duren.
Er kan zelfs een levensbedreigende situatie ontstaan. Andere effecten zijn:
- Langzame ademhaling;
- Verminderende bewustzijn;
- Verlaging van het immuunsysteem;
- Buiten bewustzijn raken;
- Het uitvallen van organen;
- In coma raken.
Benzodiazepines Bijwerkingen
Benzodiazepines zijn een veel voorgeschreven medicijnen. Het wordt over het algemeen alleen aanbevolen voor kortdurend gebruik. Langdurig gebruik kan namelijk leiden tot afhankelijkheid en resistentie.
Mensen van 65 jaar en ouder hebben een hoger risico op bijwerkingen. Zwangere vrouwen moeten benzodiazepinen geheel vermijden, omdat het gebruik van benzodiazepinen kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij het kindje, zoals een gespleten gehemelte.
Benzodiazepinen kunnen ook een nadelig effect hebben op de coördinatie en de lichaamsbalans. Bijverschijnselen die veel voorkomen bij het gebruik van benzodiazepinen, zijn slaperigheid en geheugenverlies.
Bepaalde benzodiazepinen, maar ook als bijwerking bij sommige personen, kunnen vijandigheid en agressief gedrag veroorzaken.
De bijwerkingen zijn per medicijn verschillend. Sommige soorten benzodiazepines hebben een lange lijst met mogelijke bijwerkingen.
Bij andere soorten is deze lijst juist een stuk korter. Lees altijd goed de bijsluiter door op bijwerkingen. Vraag de apotheek of de huisarts om meer informatie wanneer iets onduidelijk is.
Wanneer je bepaalde (ernstige) bijwerkingen ervaart die je niet kan terugvinden in de bijsluiter, is het zeer aan te raden om direct de huisarts of de apotheker te contacteren.
Mogelijke algemene bijwerkingen van benzodiazepinen, zijn:
- Warrig;
- Vermoeid en slaperig.
- Problemen met de lichaamsbalans;
- Sedatie;
- Geheugenverlies;
- Verhoogde of verlaagde eetlust, waardoor mogelijk gewichtstoename;
- Misselijk gevoel tot overgeven aan toe;
- Droge mond;
- Constipatie;
- Veranderend libido;
Mogelijke serieuze bijwerkingen van benzodiazepinen kunnen zijn:
- Verhoogde hartslag.
- Ernstig lage bloeddruk;
- Ademhalingsmoeilijkheden;
- Afhankelijkheid en misbruik van het medicijn;
- Ontwenningsverschijnselen na het gebruik van het medicijn;
- Geelzucht;
- Toevallen of epileptische aanvallen;
- Laag hartritme;
- Flauwvallen;
- Suïcidale gedachten (als gevolg van depressiviteit);
- Acathisie (een bewegingsstoornis);
Verslaving afbouwen en werken aan de achterliggende oorzaak
Benzodiazepinen kunnen worden gebruikt bij met name angstaanvallen, angsten en slapeloosheid. Hierbij kan dit medicijn (en de varianten erop) deze symptomen verhelpen en/of verlichten.
Benzodiazepinen bestrijden de symptomen, maar niet de oorzaken van klachten
Dat is ook meteen een kanttekening bij dit medicijn. Het bestrijdt vooral de symptomen, niet de oorzaken.
De oorzaak van angsten, paniekaanvallen of slapeloosheid wordt met benzodiazepines niet verholpen. Daardoor blijven de klachten terugkomen, ook na het gebruik van dit medicijn.
Dit medicijn richt zich namelijk op het verschijnsel, niet de oorzaak. Daarom is het gevaar van dit medicijn dat er een sterke afhankelijkheid, verslaving en zelfs psychische afhankelijkheid van het medicijn kan ontstaan.
De oorzaken zijn emotioneel, psychisch, sociaal, stress, enz.
De echte oorzaak van het probleem is vaak emotioneel, psychisch, sociaal en/of stress. Waarom komen de angstaanvallen vandaan? Hoe kan het dat je niet in slaap kunt komen of ’s nachts wakker wordt? Is er sprake van onderliggende zorgen, trauma’s of angsten? Of is er juist sprake van een bepaald ritme of van bepaalde handelingen die de kwaliteit van de slaap aanzienlijk verminderen?
Benzodiazepinen kunnen de klachten verlichten of verhelpen, maar dit gaat gepaard met veel bijwerken en mogelijke nare gevolgen. Bovendien wordt het autorijden en het bedienen van machines sterk afgeraden wanneer benzodiazepinen worden gebruikt.
Ga dus voor jezelf, in overleg met eventueel een huisarts, na wat de oorzaak kan zijn van je angsten of slaapproblemen. Kijk vervolgens hoe deze klachten zouden kunnen worden opgelost of verholpen.
In veel gevallen is het aan te raden om een afspraak te maken met een psycholoog of psychiater. Dit wordt in veel gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Deze professional zal bekend zijn met angststoornissen en slaapproblemen en zou dus samen met jou opzoek kunnen gaan naar een mogelijke oorzaak van het probleem.
Wanneer deze zelfreflectie niet plaatsvindt, zal de noodzaak van het gebruik van benzodiazepinen blijven en zelfs mogelijk toenemen. Bovendien zullen de vervelende bijwerkingen en nadelige effecten van de medicijnen blijven.
Er ontstaat daarnaast in toenemende mate een gevaar voor een afhankelijkheid van en verslaving aan de benzo’s.
Het kan niet te vaak worden benadrukt dat benzodiazepinen vooral (of uitsluitend) zijn bedoeld voor kort gebruik en onregelmatig gebruik met grote tussenpozen. Constant gebruik, regelmatig gebruik of terugkerend gebruik wordt simpelweg sterk afgeraden.
Hierdoor zijn benzo’s geen oplossing op zichzelf, maar hoogstens een middel om de (plotselinge) symptomen te verzachten, zoals bij een epileptische aanval. Ik raad je dus absoluut aan om zelf vervolgstappen te nemen.
Dit kan inhouden om langs de psycholoog of psychiater te gaan, serieuze maatregelen te nemen om de nachtrust te verbeteren (zoals de inrichting van je slaapkamer wijzigen of een slaapexpert vragen om advies) en je angsten te overwinnen.
Tot die tijd, bij hevige angsten en bij ernstige toevallen kunnen benzo’s natuurlijk worden gebruikt in overleg met de (huis)arts.
Ik kreeg 3 weken geleden oxazepam. Het was ook echt nodig. 3 avonden gebruikt. Maar daarna ontzettend depressief, suicidaal. Vraag me af hoe dat werkt?
Het voelde alsof ik wel een nacht in een roes zat, ontspannen lichaam en het geratel in mn hoofd stopte. Maar als het uitwerkte juist de wereld in my face kreeg: zat nog in dezelfde problemen, angst en leegte. En het kwam nogal direct binnen. Met gevolgen…
Beste,
Vrij ongebruikelijk dat je al na 3 avonden zo’n ontwenningsverschijnselen krijgt, maar iedereen reageert anders op medicijnen. Dit noemen ze ook wel een rebound effect, dit betekent dat de klachten gedempt worden en daarna heftiger terugkomen. Mijn advies om dit direct met de huisarts te bespreken, zoals gezegd wat voor de een goed werkt, kan voor de ander heel anders werken. Misschien heeft de huisarts iets anders voor je. Veel succes!
Liefs,
Vera
Hallo Vera,
Bedankt voor de uitleg en inkijk in de praktijk, misschien ging er wat mis met de internet backups?
Ik bedoel afkickeffecten binnen de dag die ontstaan na eenmalig gebruik (mild) en verdergaand gebruik bijvoorbeeld na 5 dagen (extreem).
Ik heb dit bij mijn moeder waargenomen, mijn ervaring is dus beperkt in aantal, maar wel lang en nauwkeurig.
Ik vond een recent laboratorium onderzoek op ratten wat uitlegt hoe het werkt:
http://www.nature.com/npp/journal/v35/n12/full/npp2010106a.html
Het prepulse-inhibitie systeem binnen de hersenen wat binnenkomende signalen controleert op sterkte en eventueel dempt heeft ook een subsysteem wat deze demping kan uitschakelen.
Door amfetamine wordt het subsysteem via de noradrenaline receptoren hiervan ingeschakeld, de ratten reageerden vervolgens hypergevoelig op een geluidssignaal en waren niet meer in staat normaal te functioneren.
Het was ook mogelijk het volledige subsysteem uit te schakelen met lipofiele alpha en betablokkers, waarna de ratten weer normaal reageerden.
Het is logisch te concluderen dat de hersenen het subsysteem activeren wanneer zij geen of te zachte signalen horen zoals tijdens een verdoving door verdovende middelen.
Wanneer nu dit verdovende middel uitgewerkt raakt terwijl het prepuls-inhibitie systeem nog niet is herstelt ontstaat er een situatie waarbij de hersenen te maken krijgen met te harde signalen.
De hersenen schrikken hiervan, waarna de schizofrenie optreedt.
Noradrenaline is nu de overeenkomende stof omdat hiermee het subsysteem wordt ingeschakeld.
Het is opvallend dat hypoglykemie waarbij ook veel noradrenaline wordt aangemaakt ook schizofrenie-achtige verschijnselen kent.
Ik zie dat u mijn reactie hebt geplaatst, maar ook weer hebt gewist.
Dit verbaast mij, zou u mij een korte verklaring hierover kunnen geven?
Bij voorbaat dank.
Beste Evert,
Ik zie de reactie gewoon staan. Apart dat hij weg was. Ik heb in ieder geval even reactie gegeven op uw vragen.
Groetjes,
Vera
Er wordt gesteld dat benzodiazepines ook rustgevend werken bij schizofrenie.
Mijn ervaring is anders, inderdaad werkt het onmiddelijk.
De dag erna volgt echter een schizofreen afkickeffect, wat steeds heftiger wordt bij verder gebruik.
Op deze manier kan een benzodiazepine zoals ook illegale drugs schizofrenie veroorzaken.
Beste Evert,
In de tijd dat ik de psychiatrie werkte werden door psychiaters vaak benzodiazepines verstrekt als kalmeringsmiddel. Dit werkte goed voor hen als mensen angstig werden. Er waren ook niet zo heel veel andere middelen die een kalmerend effect hadden.
Het klopt inderdaad dat er een zogenaamd rebound effect optreedt als er gestaakt word. Echter hoeft dit niet direct een nadelig effect te hebben op mensen met schizofrenie. Vaak werden Benzodiazepines zonodig verstrekt als er een angstige episode optrad. Als de tabletten niet direct een aantal dagen achter elkaar gebruikt worden is het rebound effect ook vrij beperkt.
Tevens werden er ook langdurig benzodiazepines verstrekt. Het klopt dat na het staken van de tabletten er dan een vrij heftig rebound effect kan optreden. Echter als je deze elke dag gebruikt, met steeds dezelfde dosis (dus niet steeds verhogen) kan een patient met schizofrenie hier op een langere tijd profijt van hebben. Mocht er gestaakt worden dan wordt dit samen met de SPV’er en psychiater gecontroleerd langzaam over enkele weken afgebouwd, waardoor het rebound effect beperkt zal worden.
Uw bewering dat Benzodiazepines schizofrenie kunnen veroorzaken is vanuit de wetenschap onwaarschijnlijk. Illegale drugs werken op de dopamine receptoren, net als bij schizofrenie, waarbij er een overschot van dopamine zorgt voor psychotische episodes. Benzodiazepines werken op de GABA receptoren, wat verder geen invloed heeft op een dopamine tekort of overschot.
Hopelijk dat ik hier het een en ander heb kunnen verduidelijken.
Groetjes,
Vera