8 Tips Om Voor Een Eenvoudig Minimalistisch Leven

Eenvoudig minimalistisch leven is heel erg hip. Stijlvolle, strakke interieurs zonder poespas blinken je in Woonmagazines tegemoet en op internet is het booming.

Het levert echter veel meer op dan alleen maar een strakke woonkamer. Voor velen zijn de beweegredenen dan ook veel groter dan alleen maar het hebben van een stijlvol huis.

Minimalistisch wonen gemotiveerd vanuit de wens om eenvoudig te leven en terug te gaan naar dat wat je echt nodig hebt, zonder overbodig te consumeren, is voor velen de grote droom.

Minimalistisch blokvorming maar modern huis

Als het je lukt om minimalistisch te wonen wordt je huishouden een stuk simpeler, je huis neemt minder tijd en geld in beslag en je bent tevreden met minder.

Wie wil dat nu niet?

Lees in dit artikel hoe ook jij minimalistisch en eenvoudig kunt wonen en hoe je dat aan moet pakken.Terug naar eenvoudig wonen: eenvoudig minimalistisch leven 

Minder werken, minder zorgen, minder schoonmaken of opruimen: eenvoudig wonen kan je zoveel rust en tijd geven.

Als je in staat bent om minder uit te geven en minder nodig te hebben om je huishouden draaiende te houden, kun je ook eerder stoppen met werken om jezelf financieel te onderhouden.

Je leeft simpel en eenvoudig, maar in veel opzichten gaat je levenskwaliteit erop vooruit. Eenvoudig leven begint bij eenvoudig wonen.

Niet elke woning lijkt er in eerste instantie heel geschikt voor, maar jouw woonstijl en je inrichting kunnen waarschijnlijk meer veranderen dan je denkt!

Minimaliseren is in het begin misschien moeilijk, maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt en de voordelen ervaart, ga je er misschien zelfs van genieten.


Leven met minder spullen

We zijn gewend aan een leven waarin we aan de lopende band nieuwe spullen kopen, dingen om ons heen verzamelen en altijd een ruime keuze aan kleding hebben. De omslag naar leven met minder spullen is voor velen soms best een hele grote.

Maar op de lange termijn levert het je zoveel vrijheid op! Leven met alleen die spullen die je nodig hebt is een bevrijding van lasten, zorgen en onderhoud.

Witte bank

Maar afscheid nemen van bepaalde spullen is soms moeilijk, en kiezen wat er uit je interieur moet verdwijnen lijkt soms een heuse hel…

Begin voorzichtig en ga stapje voor stapje door je huis. Begin in je kasten. Er liggen vast zoveel spullen in die je allang niet meer gebruikt en die je makkelijk weg kunt doen.

Door de juiste items in je kledingkast te selecteren en de rest weg te doen ga je de dingen die je hebt bijvoorbeeld veel meer dragen. Je maakt het overzichtelijk en bruikbaar.

Als je je kasten hebt uitgezocht, kijk dan eens bewust naar je meubels. Er zijn er die je dagelijks gebruikt. Maar dat tafeltje naast je bank?

Liggen daar niet altijd dezelfde tijdschriften op die je allang uit hebt en eigenlijk ook wel al een half jaar geleden weg had kunnen doen?

En staat er ergens een stoel die nauwelijks gebruikt wordt en eigenlijk meer in de weg staat?

Probeer te achterhalen aan welke dingen je gewend bent, terwijl je er eigenlijk niet per se aan gehecht bent.

Verschillende oude voorwerpen en materialen

Als je de eerste kasten en meubels hebt uitgezocht is het tijd om nog verder te gaan.

Ook in de keuken en badkamer kun je bijvoorbeeld hele grote stappen maken. Hoeveel potjes, flesjes, overbodige pannen en bakjes er wel niet in elke keuken en badkamer verstopt zitten!

Ga eerst heel bewust door alle kastjes van je keuken en vraag je af hoeveel je van alles nodig hebt.

Heb je echt 10 bakjes nodig om eten in te bewaren of heb je aan 4 wel genoeg? Welke pannen gebruik je nooit? Welke keukenmachine is overbodig? Wat staat al eeuwen in je voorraadkast?

Zorg vervolgens voor goede opbergsystemen zodat je nergens losse pakjes en zakjes hebt zwerven en breng orde aan in die keuken! Zo wordt koken ook nog eens een stuk leuker.

Hetzelfde verhaal voor de badkamer: zorg ervoor dat je alleen de beautyproducten hebt die je gebruikt, doe de rest weg en schaf ook geen overbodige nieuwe producten aan. Less is more!

En dat geldt al helemaal voor minder consumeren.

Leer hier alles over consuminderen en krijg eenvoudige lifestyle hacks om minder te consumeren.


Eenvoudig wonen in een tiny house

Misschien heb je ze wel eens gezien, de tiny houses. Zeer compacte, zelfvoorzienende huisjes waar je je eigen stroom opwekt en waar je woont op zo min mogelijk vierkante meter.

Geen plekje is onbenut gelaten in een tiny house, denk aan kastruimte aan de achterkant van de draaitrap, geen aparte slaapkamer maar een vide met bed en woon/werk/leef/knutselruimte in één.

Minimalistisch houten huisje

Je moet nogal creatief zijn om in een tiny house te kunnen leven, maar het is wel ultiem minimaliseren en terug naar de eenvoud!

De tiny house movement is voornamelijk gebaseerd op minder consumeren en duurzaam en bewust leven met zo min mogelijk verbruik.

De tiny house beweging is ontstaan vanuit een tekort aan simpele, goedkope huizen, maar is doorgegroeid tot een ideaal. Mensen beseffen zich dat we door rijkdom steeds groter gaan leven, en steeds meer nodig lijken te hebben.

De laatste jaren lijkt hier een soort van omslag gaande en veel mensen lijken te beseffen dat meer spullen, luxe en een grotere woning je niet gelukkiger maken en misschien juist wel te veel van je tijd en vrijheid opslokken.

Leven in een superklein huisje maakt je er bewust van wat je echt nodig hebt en waar je ook zonder kunt.

Minimalistisch, klein, wit huisje

Ook merk je veel meer op wat je verbruikt aan energie, plastic, onnodige spullen en materialen en wordt je vanzelf creatief om dat verbruik zoveel mogelijk terug te dringen.

In ruil voor het bewuster leven krijg je veel geld en tijd terug. Het wonen in een tiny house is immers minder duur en met het onderhoud ben je zo klaar.

Door het eenvoudige leven kom je erachter wat echt belangrijk voor je is en waar je je (vrijgekomen) tijd aan wilt besteden.


Eenvoudig wonen in een klein appartement

Een mooi ideaal en geweldige inspiratie, die tiny houses, maar misschien ben jij wel heel tevreden in je appartementje in de stad en wil je minimaliseren omdat het je aan vierkante meters en organisatie ontbreekt.

Dan kun je een heel eind komen door je spullen goed uit te zoeken en je ruimtes doordacht in te richten.

De tips onderaan in dit artikel kunnen je daar zeker bij helpen!

Om ruimte te creëren in kleine ruimtes moet je slim omgaan met de ruimte die je hebt en overbodige meubels, frutsels en accessoires zo snel mogelijk het gat van de deur wijzen.

Moderne inrichting met verschillende kastjes in en aan de muur

Ook is het slim om je muren goed in te zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ophangsystemen voor spullen aan het plafond of verticale kruidentuintjes in je keuken.

Als je woont en werkt in een stad en behoefte hebt aan een eenvoudiger leven, neem dit dan serieus. In steden zijn er zoveel indrukken en is er zoveel beweging om je heen gaande, dat je soms een beetje vergeet wat echt belangrijk is in je leven.

Heb je daarnaast ook een rommelig appartement dat volstaat met spullen, dan vind je waarschijnlijk maar weinig rust in je dagelijkse leven.

Een opgeruimd huis met ruimte en functionele spullen kan al voor heel veel vrijheid zorgen.

Terug naar een eenvoudig leven helpt je om meer te genieten van het leven. Ontdek hier belangrijke tips die je op weg helpen naar een eenvoudig leven.


Natuur wonen: eenvoudig leven in de natuur

Minimalistisch wonen kan dus overal: in een tiny house, in een klein appartement in de stad of voor nu nog gewoon even in je eigen huis. Het echte ideaal is voor velen echter eenvoudig leven en meer verbonden zijn met de natuur: natuur wonen.

Dat is een flinke uitdaging, vooral in Nederland.

Tijdens reizen in het buitenland zien we vaak hoe mensen op een veel eenvoudigere manier leven en meer verbonden zijn met de natuur.

Man met eigen groenten

Door bijvoorbeeld eigen groenten, fruit, wijn, en olie te verbouwen en met zelfgehakt hout het huis verwarmen.

Voor velen is het een droom om op zo’n manier te leven, eigen (pluim)vee te kunnen houden en dichter bij de natuur te staan.

Er zijn veel dingen die we kunnen leren uit het verleden.

Als dit ook voor jou geldt, maak er werk van!

Want ook al is het misschien een uitdaging, ook in Nederland kun je op zoek naar plaatsen waar je je meer verbonden voelt met de natuur door een rustige, meer afgelegen ligging.

Klein wit huisje met gras op het dak

Door in de natuur te wonen word je je pas echt bewust van wat je nodig hebt en wat je verbruikt. Het daagt je uit om zuiniger en bewuster te leven en geeft je ook nog eens alle handvatten om dit te doen.

Eenvoudig wonen, zelfvoorzienend leven en terug naar de basis is niet altijd makkelijk!


8 simpele tips om minimalistisch te wonen en eenvoudig te leven

In de volgende TEDx video praten Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus, ook wel "the Minimalists" genoemd, over minimalisme en wat mensen nu precies rijk maakt:

Wil ook jij de eerste stappen gaan zetten naar een minimalistisch interieur en een eenvoudig leven?

De ommezwaai zal in het begin misschien best even groot zijn en soms wat moeite kosten. Want waar moet je beginnen?

We hebben een paar handige tips voor je op een rijtje gezet, zodat je vandaag nog kan beginnen.


1. Stapje voor stapje

Waarschijnlijk heb je nu meteen zin om je hele interieur op zijn kop te zetten, of je bent juist bang om te beginnen. In beide gevallen: rustig aan.

Minimalistisch wonen en eenvoudig leven is een proces wat meer voeten in de aarde heeft dan alleen maar spullen de deur uit gooien. Je wilt immers een wezenlijke verandering, en niet alleen maar een nieuwe, strakke inrichting.

Vrouw die nadenkt

Minimalistisch wonen houdt in dat je heel bewust de spullen in je huis kiest en overtollige dingen weggeeft of verkoopt en vervolgens ook niet je huis opnieuw langzaamaan volpropt met nieuwe accessoires en nutteloze voorwerpen.

Doe het dus stapje voor stapje en maak er een bewust proces van, zodat niet alleen je huis verandert, maar ook jij vanbinnen.


2. Durf te kiezen

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je meteen je hele interieur, al je tastbare herinneringen en spullen waar je aan gehecht bent de deur uit smijt. De kunst zit hem in het kiezen.

Niet alles klakkeloos bewaren, omdat je dat gewend bent, maar keuzes maken in waar je echt aan hecht en dingen die je gewend bent in huis te hebben.

Herinneringen aan je kindertijd of die van je kinderen zijn heel waardevol, maar hoeven niet overdreven talrijk te zijn bijvoorbeeld.

Die drie dozen vol met tekeningen en werkjes kan misschien best gereduceerd worden tot een stapeltje met de mooiste, meest bijzondere herinneringen (die je vervolgens ook nog mooi kan inplakken en in de kast kan zetten).

Doos met verschillende kaarten en brieven

Zo ruim je op en worden de herinneringen die je overhoudt misschien juist wel meer waard. Zo ook in je interieur, boekenkast, kledingkast en keuken.

Kies daarom de dingen die je echt graag wilt bewaren en gebruikt (dat mooie boek, de pannen die je gebruikt, die heerlijke stoel) en doe overtollige dingen weg (dat boek dat je niet kon interesseren, die asperge pan die nog nooit een asperge heeft gezien of dat bijzettafeltje wat alleen maar stof vangt zijn beter af bij iemand anders!).


3. De outbox

Spullen weg doen is soms moeilijk, maar daar kan de outbox je bij helpen. Ga bij het uitzoeken van je spullen na wat je het afgelopen jaar niet gebruikt hebt en doe het in een doos.

Laat die doos een maand staan, grote kans dat je deze dingen nog steeds niet hebt hoeven of willen gebruiken.

Zijn er toch dingen die je gemist hebt? Haal ze eruit, zet ze actief in je interieur, of leg ze bovenaan in je kledingkast en gebruik ze!

Doos met teddybeer

Grote tip voor mensen die met pijn en moeite kleding in de doos hebben gedaan: ‘Niets gemist? Dan ook niet meer kijken!’.

Zo voorkom je dat je gaat twijfelen en het moeilijker maakt dan het is. Gewoon hup, weg die doos en ruimte en overzicht voor de spullen die je wel gebruikt.


4. Kies voor nut en kwaliteit

Af en toe heb je natuurlijk toch iets nieuws nodig, en juist omdat je zo weinig spullen hebt moet je ervoor zorgen dat wat je hebt van goede kwaliteit is.

Zo is het duurzaam en voorkom je dat je uiteindelijk alsnog een comfortabele of betere versie naast je eerste poging koopt. Koop goed spul, investeer één keer en je blijft er plezier van houden.


5. Werk je huis goed af

Kleine dingetjes als een ongeverfd stukje muur of rondslingerende kabels zorgen voor een rommeligere indruk. Zorg ervoor dat de vloer vrij komt te liggen en alleen je meubels de vloer raken.

Zo lijkt je huis meteen een stuk georganiseerder en wordt je aangespoord ook de rommeltjes óp je meubels sneller weg te werken.

Goed afgewerkte huiskamer met weinig meubels

6. Geef alles een eigen plek

Om te voorkomen dat het snel weer een rommeltje wordt en je weer aan de slag kunt gaan (of weer teruggaat naar een niet zo minimalistische levensstijl) zorg je ervoor dat alles in jouw huis een eigen plek heeft.

De mooie accessoires en de dingen die je het meest gebruikt zijn zichtbaar, de rest berg je op een vaste plek op.

Eventueel kun je ervoor kiezen om losse spulletjes die je regelmatig gebruikt (denk aan tissuedoos, pennen, blocnote, bonnetjes, kleingeld) gezamenlijk op een mooi dienblad te leggen.

Zo heb je de paar ‘rommeltjes’ die je jezelf toestaat meteen bij elkaar en passen ze gewoon in je eenvoudige inrichting.

Als alles een eigen plek heeft en zoveel mogelijk is opgeborgen, straalt je huis rust uit en het valt je direct op als er een nieuw voorwerp in je huishouden geslopen is.


7. Doe evenveel weg als erin komt

Iets nieuws erin? Iets ouds eruit!

Schaf je een nieuw meubelstuk, accessoire of kledingstuk aan? Ga dan meteen op zoek naar iets anders wat je weg kunt doen.

De minimalistische inrichting geeft je ruimte in je hoofd en in tijd, dus zorg dat je niet weer verzeild raakt in een volgepakt huis!

Rek met shirts en blouses

Door telkens minstens evenveel weg te doen als wat er nieuw inkomt, hou je je huis minimalistisch en simpel en geef je jezelf de ruimte er met plezier in te wonen.


8. Ga op reis met een backpack

Huh, op reis? We hebben het toch over minimalistisch wonen?

Inderdaad, maar waar kun je beter ontdekken wat je echt nodig hebt dan als je er even niet middenin zit.

Wat mis je het meest? En wat juist helemaal niet?

Reizen geeft je inzicht over je leven en maakt je een bewuster persoon. Zie een persoonlijke reis als het nemen van een sabbatical.

En dubbel voordeel: als je slechts met kleine bepakking op reis gaat kun je meteen goed uitzoeken wat je echt nodig hebt en waar je stiekem toch wel goed zonder kan.

Lees hier meer over de voor- en nadelen van een sabbatical.


Eenvoudiger leven door minimalistisch te wonen

Ben ook jij toe aan een minimalistische en eenvoudige woonstijl? Ga dan meteen geïnspireerd aan de slag!

Doe het stapje voor stapje, maar begin meteen. Door minder spullen heb je minder nodig en komt er rust en vrijheid terug in je leven.

Blije vrouw met een kop thee

Iedereen bereikt dit op zijn eigen manier, of het nu het bouwen van een eigen tiny house is of alleen het uitzoeken van je spullen, doe het op jouw manier en sta open voor de verandering die het in je leven teweeg zal brengen.

Succes en geniet ervan!

P.S. Wat zijn jouw beweegredenen om eenvoudig en minimalistisch te leven?  Laat je antwoord achter in de comments hieronder. We horen graag van je. 


Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en ervaringsdeskundige. Met haar deskundigheid heeft ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen om hun mentale gezondheid te verbeteren. Vera is zelfstandig auteur en schrijft op Vitaal Gezond artikelen over mens, (sociale) relaties en gezondheid.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
error: Content is protected !!