14 Stappen Naar Een Eenvoudig & Vredig Leven In Een Moderne Wereld

14 Tips voor Eenvoudig & Vredig Leven In een Moderne Wereld

Hoe je eenvoudig en vredig kan leven in een moderne wereld

We lijken ons doel te zijn verloren in onze dagelijkse activiteiten. Als vissen op het droge pakken we allerlei middelen aan om een doel te kunnen vatten.

We denken dat een carrière, aanzien, likes op Facebook of bijvoorbeeld mooie kleding ons gelukkig kunnen maken, terwijl deze dingen ons in werkelijkheid juist minder gelukkig maken. Waarom?

Omdat we écht gelukkig worden van eenvoudige dingen in een rustig leven.

Hoe kan jij een eenvoudig en rustig leven leiden in onze moderne samenleving vol stress en drukte? Dat wordt in dit artikel besproken.

Eerst wordt onze zoektocht naar geluk besproken. Daarna wordt ingegaan op een eenvoudig en vredig leven.

In dit artikel worden 14 tips gegeven hoe jij je leven eenvoudiger kan maken met meer innerlijke rust.

De kinderen wegbrengen, van 9.15 tot 11.30 snel werken. Ondertussen het huis opruimen en de was doen. Om 11.30 de kinderen ophalen voor lunch. “Ik heb met mijn vriendin Kim afgesproken voor koffie, maar heb er eigenlijk geen zin in want ik heb geen tijd”. Daarna snel boodschappen doen.

“Oh nee, nu ben ik weer het wasmiddel vergeten”. Puk gooit de vaas om terwijl ik aan het koken ben, waardoor de groente te lang heeft gekookt en het vlees een zwart kortsje heeft gekregen.

De keuken is een puinhoop, ik baal, zit vol stress en dan komt mijn partner thuis van werk. Ik heb geen puf meer om vrolijk te zijn…

  • Kun jij door een te druk bestaan niet meer de dingen doen die je graag wilt doen?
  • Ben jij je innerlijke rust volledig kwijt?
  • Heb jij nog overzicht over je leven en je dagelijkse bezigheden?
  • Voel jij je elke dag weer gestrest en opgejaagd?

Als kippen zonder kop lopen we tegenwoordig over straat. We laten ons leiden door onze smartphone, social media, verwachtingen en door onze eigen onzekerheid. Het is een levensstijl die eigenlijk dodelijk is.

We zijn meegegaan met machten die niet eens aanspreekbaar zijn. Het zijn dingen. Onze smartphone, carrière, status, oppervlakkige schone schijn, verwachtingen, social media. Het zijn zaken die ons leven eindeloos in de greep kunnen houden.

Het is goed om je af te kunnen sluiten van de buitenwereld. Om niet steeds weer te doen wat de samenleving van ons verwacht. We moeten terug naar de kern van het dagelijks leven.

We zouden een stapje terug moeten doen en teruggaan naar het eenvoudigere leven met rust en eenvoud. Waarom? Omdat we dan weer het ware geluk kunnen vinden.

Met een eenvoudig en vredig leven kunnen we weer gelukkig zijn.

Hoe kun je eenvoudiger leven? Hoe kun je meer innerlijke rust hebben in je dagelijkse bezigheden? Ik zal je een aantal tips geven zodat jij meer geluk kan halen uit je dagelijkse bezigheden.

Maar eerst zal ik je terugnemen naar de basis. Wat is geluk?

Hoe word je gelukkig?

Volgens de bekende Griekse filosoof Aristoteles is geluk het hoogste doel in het leven. “Geluk is de betekenis en vormt de ambitie van het leven, het gehele doel en einde van het menselijke bestaan.”

Aristoteles: Het doel van het menselijk leven is geluk

Aristoteles stelde dit meer dan 2000 jaar geleden al vast, maar het geldt nog steeds vandaag de dag. Wat kan het doel van het leven zijn wanneer dit geen betrekking heeft op het leiden van een gelukkig leven totdat we sterven?

Veel mensen zijn opzoek naar geluk, maar zoeken het in de verkeerde hoek. Ze denken: “Ik word gelukkig van een succesvolle carrière”.

Of “Ik word gelukkig van een groot gezin”. “Ik word gelukkig van status, een goede opleiding, aanzien, veel likes op social media, een mooie auto, een huis in een populaire buurt of kleding”.

Maar leidt dat ons niet eigenlijk af van het ware geluk? De carrière, auto, huis en kleding maakt ons niet gelukkig, maar geven ons simpelweg een moment van plezier in het leven.

Zoals bijvoorbeeld een avondje uit, een dagje naar het strand of het voltooien van een level in je favoriete spel. We zullen dan merken dat het ware geluksgevoel uitblijft. Geluk is namelijk structureel, langer, op de lagere termijn.

Het zijn simpele dingen in het leven die geluk geven. Het geluk kan namelijk gevonden worden in de eenvoud en bovenal in het persoonlijke gevoel van geluk.

De oude en wijze filosoof Aristoteles geeft ons drie eenvoudige stappen om meer geluk in ons leven te krijgen. Deze stappen zijn eigenlijk heel verhelderend, maar geven ook het onderscheid aan tussen het ware geluk en momenten van plezier.

De drie stappen naar geluk van Aristoteles, zijn:

  1. Begin met vast te stellen wat geluk niet is – Streep dus af wat je niet gelukkig maakt. Dit kan bijvoorbeeld zijn: je werk, stress, drukte, een te volle agenda of eenzaamheid.
  2. Doelgericht zijn – Een mens heeft een doel nodig waar hij/zij zich op kan richten. De ‘zin’ van het leven. Het hoogste doel is simpel en eenvoudig: geluk.
  3. Jezelf verbeteren – Door jezelf te willen verbeteren, heb je altijd een nieuw doel voor ogen wat menselijkerwijs behaalt kan worden. Stel dus persoonlijke doelen en streef ernaar deze te behalen.

Een eenvoudig en vredig leven

“Een mens is rijk naar gelang het aantal dingen die hij kan laten voor wat ze zijn” – Henry David Thoreau

Het leiden van een simpeler leven is een proces. Het is niet zomaar iets wat je kunt starten of stopzetten. We leven allemaal in deze wereld en in de moderne maatschappij, niet erbuiten.

We kunnen ons niet afsluiten van de dingen van de wereld, maar we kunnen wel de invloed van bepaalde elementen op ons leven reduceren om ruimte te maken voor eenvoud en geluk.

We kunnen bijvoorbeeld ons niet afsluiten van een smartphone, maar wel van alle notificaties en de druk die social media ons oplegt via de smartphone.

Eenvoud = ruimte maken door de invloed van bepaalde elementen op ons leven te reduceren

Een eenvoudig leven zou niet hoeven te betekenen dat je je leven 180 graden zou moeten omgooien. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn om simpel en eenvoudig te leven en momenten van rust te nemen.

Helaas is dit in onze huidige maatschappij niet meer het geval. We zijn de eenvoud en de rust zelfs compleet kwijtgeraakt.

Daardoor zijn we op een punt beland waarin we ons moeten afvragen: wat is nog belangrijk in het leven? Winkelen, geld uitgeven, werk, carrière, bereikbaarheid, uitstraling? Of juist: je partner, kinderen, vriendschap, rust en geluk?

Het is een omdraai, waarbij we niet meer doen wat er van ons wordt verwacht, maar juist de dingen doen waar we zelf, persoonlijk gelukkig van worden.

Dit lijkt een egoïstisch standpunt, maar zou het juist niet moeten zijn. Want: wanneer je zelf gelukkig bent, kan je het geluk uitstralen naar anderen. Wanneer je van jezelf houdt en rust heb, kun je de rust en liefde naar anderen uitstralen.

Om het beste uit jezelf te kunnen halen, moet je terug kunnen gaan naar jezelf en dagelijks de eenvoud en rust in het leven vinden.

Hoe krijg ik eenvoudig leven?

Het probleem waar veel mensen tegenwoordig tegenaan lopen, is dat ze niet kunnen bevatten hoe ze een eenvoudiger leven kunnen leiden en daarmee gelukkig kunnen worden.

‘Eenvoud’ suggereert namelijk sterk dat de moderne technologie en luxemiddelen moeten verdwijnen uit ons leven. Dat we dus geen telefoon meer kunnen gebruiken, of eten thuis mogen laten bezorgen, geen social media, niet dit… niet dat. Een eenvoudig leven lijkt hierdoor te suggereren dat je vooral veel dingen niet mag.

Maar zo hoeft het niet te zijn. Er zijn in onze levens veel dingen die ons leven makkelijker zouden moeten maken, maar het eigenlijk gecompliceerder maken. We zouden juist ons leven eenvoudiger en minder gecompliceerd moeten maken.

Daarom is het belangrijk om dingen te veranderen die ons in de moderne wereld houden, maar het leven wat gemakkelijker maken.

Tips voor een eenvoudig leven met meer rust

Om je op weg te helpen naar een eenvoudiger leven waarin je elke dag rust kan vinden, geef ik je graag wat tips. Deze tips zijn eenvoudig op te volgen.

Je zult merken dat ze jou meer eenvoud en rust zullen geven in je dagelijkse bezigheden. Voor jou geen stress en onredelijke of onnodige verwachtingspatronen, maar rust en een eenvoudig leven.

#1 Maak een ochtendroutine

Val jij meteen in de stress vanaf het moment dat je wakker wordt door alles wat je moet doen? Begin je dag rustig en ontspannen door het volgen van een vaste ochtendroutine.

Voor veel mensen geldt dat wanneer ze wakker worden ze met het slaap nog in de ogen grijpen naar hun telefoon. Ze beginnen de dag niet rustig en eenvoudig, maar met het lezen van berichtjes, posts, e-mails en social media notificaties.

Hierdoor creëren ze onbewust de ruimte om meteen te worden beïnvloed door stress, een drukke agenda en verwachtingen.

Wanneer je de dag begint met een bepaalde routine, kan dit je helpen om de gehele dag de rust te behouden.

Hoe? Pak niet als eerste je telefoon! Wordt juist rustig wakker, groet je partner goedemorgen, ga je douchen en aankleden en maak jezelf een lekker en gezond ontbijt.

Een belangrijke tip voor een goede ochtendroutine, is om standaard te beginnen met je bed op te maken en je huis op te ruimen. Hier kan je 20 of 30 minuten aan besteden. Deze vast routine werkt psychologisch geweldig goed.

Een opgeruimd huis is namelijk een opgeruimde geest. Je start de dag met een opgeruimde geest.

Hierdoor kan je de gehele dag genieten van een schoon en opgeruimd huis in plaats van dat je je ergert aan de rommel in huis.

Pak daarna pas je telefoon erbij om je berichten te checken.

#2 Doe alleen wat je kunt

Doe de dingen die je kunt doen. Stel dagelijkse doelen die je kunt bereiken, zodat je niet gestrest en teleurgesteld in jezelf wordt. Dit is niet alleen efficiënt in tijd, maar bespaart ook onnodige irritaties die je humeur negatief kunnen beïnvloeden.

Herinner je nog de quote van Henry David Thoreau? “Een mens is rijk naar gelang het aantal dingen die hij kan laten voor wat ze zijn”. Hoeveel dingen kan jij laten voor wat ze zijn?

#3 Stop met multi-tasken

Weinig geeft zoveel voldoening als het afronden van de taken die je moet doen. Bijvoorbeeld het wegstrepen van taken op je to-do lijst. Wanneer je je dag begint met opruimen van je huis en geest, heb je deze taken al meteen afgerond.

Gedane klussen geven rust in je hoofd. Je zult dit snel merken. Door dit gevoel ga je met goede moed en nieuwe energie aan de slag met de volgende taak die gedaan dient te worden.

Daarom is multi-tasken nutteloos. Door dingen tegelijk te doen, gaan ze minder efficiënt. Bovendien duurt het dan langer voordat je taken succesvol kan afronden en een goed gevoel kan overhouden aan het eindresultaat. Dan daalt je motivatie en discipline tijdens het multi-tasken. Houd het dus lekker eenvoudig en doe de dingen een-voor-een.

#4 Verminder je verplichtingen

Kun jij ook zo moe en gestrest worden van het doen wat je moet doen? Verplichtingen zijn vaak dingen die door anderen worden opgelegd of dingen waar je aan moet voldoen omwille van sociale verwachtingen. Het zijn niet de dingen die jij wilt doen of die je gelukkiger maken.

Sommige dingen moet je doen; daar kan je niet omheen. Aan andere verplichtingen heb je je gebonden terwijl je er niet blij van wordt. Deze kun je beter niet meer doen.

Wanneer je niet houdt van tuinieren, neem dan geen tuin die veel onderhoud vergt. Wanneer je niet houdt van afwassen, neem dan een afwasmachine.

Wanneer het vrijwilligerswerk je geen voldoening meer geeft, je met tegenzin er naartoe gaat en het als een verplichting voelt, ga dan vrijwilligerswerk doen wat je meer voldoening en blijheid geeft.

De gevoelens die je krijgt wanneer je iets tegen je zin doet, zijn destructief voor iedereen. Je straalt het uit wanneer je iets met tegenzin doet. Verminder deze verplichtingen wanneer mogelijk.

#5 Help anderen

Anderen helpen geeft voldoening. De liefde die je uitstraalt naar anderen, komt meervoudig terug.

Wanneer je terugkijkt op je leven weet je dat je goed hebt gedaan wanneer anderen van jou hebben gehouden. Dat is hét geheim in het leven. Dit moet je niet onderschatten. De liefde van anderen geven jou het ware geluk. Om de liefde van anderen te krijgen, dien je zelf liefde uit te stralen naar anderen.

Kortom: Wees er voor je vrienden, familieleden, je kennissen of de mensen die je tegenkomt op straat, want de liefde die je geeft komt in meervoud weer terug.

Ben je het hier mee eens? Dan is het essentieel dat je ruimte en tijd vrijmaakt om er voor je vrienden, je gezin en familie te zijn.

#6 Leef in het heden

We zijn veel bezig met de toekomst. ‘Wat als….?’ We hebben spaarrekeningen, hypotheken die over 20 jaar dienen te zijn afbetaald, pensioenen, overlijdensverzekeringen, levensverzekeringen… het zijn allemaal zorgen om de toekomst.

We zijn erg veel met de toekomst bezig. Maar hoe zit het met het heden? In hoeverre zorgen we voor onszelf in het heden?

Veel mensen zijn erg verantwoordelijk en hebben alles voor de toekomst goed geregeld, maar zijn daardoor totaal blind geweest voor hun geluk in het heden.

Het één sluit het ander niet uit, maar vergeet niet het nu. Nu leef je, dus geniet ervan. Nu ben je nog jong en flexibel of oud en gezond, dus doe de dingen die je graag wilt doen. Schuif niet alles vooruit, want misschien is er geen later meer.

Maak je dus niet te veel zorgen om de dingen die nog niet zijn, maar houd het eenvoudig en richt je op het nu en hier.

Misschien moet je toch de reis boeken die je al zo graag wilt doen…

#7 Ga met de fiets

Beweging en sport zijn ontzettend belangrijk voor een goede gemoedstoestand. Je voelt je lekker na het sporten. Wanneer je gezond leeft, heb je meer energie voor je dagelijkse bezigheden, ben je productiever en krijg je meer gedaan.

Wanneer je gezond leeft, krijg je betere ideeën en vind je betere oplossingen voor problemen.

Fietsen is een zeer gemakkelijke oplossing. Door te fietsen, heb je de dagelijkse beweging waardoor je hoofd tot rust kan komen. Even ontspannen. Even de dag verwerken, frisse lucht inademen en de stress en zorgen eruit fietsen.

Fietsen is een vorm van eenvoudig leven. Daartegenover staat de frustratie die de auto of het openbaar vervoer kan opleveren door bijvoorbeeld vertraging of een file. Pak dus lekker de fiets en hou het simpel!

#8 Loopbaan veranderen

Laat je leven niet te veel beïnvloeden door een baan waarbij je niet gelukkig wordt. Werk is werk. Werk is niet het belangrijkste in het leven. Toch werken we veel om te kunnen leven. Vijf dagen per week en 8 uur per dag. We brengen veel tijd door op de werkvloer.

Het is dus belangrijk dat we een baan hebben waar we gelukkig van worden. Wellicht is dit niet de carrière waarvoor je hebt gestudeerd, maar is het iets simpels.

Je eigen onderneming bijvoorbeeld, of een b&b beginnen. Kies iets wat dichtbij je ligt en waar je je ei in kwijt kan. Daar vind je namelijk je ware dagelijkse geluk.

#9 Woon eenvoudiger

Woonlasten vormen een groot deel van onze maandelijkse uitgaven. Hierdoor werken we als slaven van onze rekeningen. We werken om onze rekeningen te betalen, niet om te kunnen doen waar we gelukkig van worden.

Wanneer je je uitgaven eenvoudiger maakt, kan je meer geld overhouden wat je vervolgens kan besteden aan dingen waar je blij van wordt.

Misschien is het grote hoekhuis te groot voor jou en kan je gelukkig worden van een klein, knus huisje. Dat geeft je niet alleen minder woonlasten, maar ook minder schoonmaakwerk, stookkosten en onderhoudskosten.

Het uiterste hierin is het nieuwe fenomeen van een Tiny House, oftewel een klein huisje. Heb jij er al van gehoord? Stel je eens voor. Je hebt alleen nog de dingen die je écht nodig hebt. Al het onnodige heb je weggedaan.

Je hebt een heerlijk, knus, klein huisje met ruimte genoeg voor alle essentiële dingen in je leven. Je woonlasten zijn overzichtelijke en laag. Je stookkosten zijn nihil. Maar je bent wel gelukkig.

Een Tiny House is de verpersoonlijking van een eenvoudig leven.

Stop met het gebruik van elektronica

De moderne technologie is de belangrijkste tegenhanger van een eenvoudig en rustig leven. De smartphone, social media, foto’s maken, berichten sturen en beantwoorden, e-mail bij de hand.

We krijgen constant nieuwe berichten en belletjes en zijn het genot van persoonlijk face2face contact compleet verloren.

Toch houden we vast aan onze elektronica, want we zijn er ook afhankelijk van geworden. We kunnen niet meer zonder.

De moderne technologie heeft ons namelijk ook veel goeds gebracht. We hoeven de smartphone dus niet de deur uit te doen, maar zouden wel de slechte invloed van de smartphone op ons leven moeten beperken. Hoe? Door eenvoudiger te leven.

Zet je telefoon eens uit. Sta niet toe dat je notificaties ontvangt. Spreek met jezelf af dat je niet op je telefoon kijkt in bed, tijdens het eten en wanneer je in gezelschap bent van je partner, vrienden of andere mensen.

Het is namelijk essentieel dat we niet toelaten dat elektronica en de smartphone ons opjagen onze nachtrust negatief beïnvloeden. Hou het simpel en eenvoudig en vindt hierdoor de rust.

#11 Ruim je kledingkast op

Draag je al de kleding in je kledingkast nog? Een opgeruimd huis geeft een opgeruimde geest. Dit geldt met name voor je kledingkast. Eenvoud geeft rust. Denk aan de uitspraak van Aristoteles die eerder in dit artikel is genoemd.

Maakt kleding je gelukkiger of geeft het kopen van kleding je slechts plezier?

Wanneer je het eenvoudig houdt, geeft dit je rust in je hoofd en in je leven. Ruim je kledingkast dus eens op. Geef alle kleding die je niet draagt aan een goed doel en behoud de kleding die je wel draagt. Het resultaat zal een nette en opgeruimde kledingkast zijn met overzicht.

Steve Jobs droeg ook altijd dezelfde kleding. Lekker makkelijk. Dan hoef je nooit te voldoen aan wat anderen eventueel van je kleding kunnen vinden..

#12 Wandel dagelijks

In een dagelijkse wandeling kan je je hoofd leegmaken en de dingen die op je pad komen overdenken. Hierdoor neem je de tijd en de rust om de goede beslissingen te kunnen nemen.

Je hoeft niet per se dagelijks naar de fitness om je hoofd leeg te maken. Heel eenvoudig: bij een wandeling heb je hetzelfde mentale resultaat.

#13 Verwijder de negatieve dingen in je leven

Negativiteit is ontzettend destructief in ons leven. Het maakt ons somber, onzeker, geïrriteerd en geeft nog meer negatieve emoties en gemoedstoestanden.

Om echt gelukkiger te worden, moeten we de negativiteit in ons leven afknippen. Het is hiervoor noodzakelijk dat je de negatieve aspecten in je leven constateert en verwijdert uit je leven.

Maakt de hoge telefoonrekening je ongelukkig? Verander je bundel.

Ga je elke dag met tegenzin naar je werk? Dan moet je een andere baan zoeken.

Wordt je niet blij van hoe je eruit ziet? Maak je uiterlijk een reflectie van je innerlijk.

Waar wordt je ongelukkig van? Wat irriteert je? Waar wordt je verdrietig van? Heb de moed om deze dingen weg te knippen uit je leven. Je zult zien dat er een last van je schouder valt. Je kunt weer vrij ademen en weer lachen. Dat is het resultaat van de negativiteit uit je leven verwijderen.

#14 Speel met je kinderen

Is er een eenvoudigere en betere manier om te ontspannen? Volgens mij niet. Door met je kinderen te spelen, versterk je de band met je kinderen. Je kunt je liefde laten zien en geven.

Daardoor krijg je de liefde van je kinderen terug. Door met je kinderen te spelen, kun je deel gaan uitmaken van het leven van je kinderen.

Vergeet dus vooral niet dit eenvoudige maar belangrijke onderdeel van het ouderschap.

Bovendien is het voor jezelf ook een moment van ontspanning.

Ben jij klaar met de manier waarop jij je leven momenteel leidt? Maak je leven eenvoudiger!

Vera
 

Vera is sociaal pedagogisch hulpverlener en persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. Ze is expert op het gebied van zelfvertrouwen en narcisme. Met haar deskundigheid heeft ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen om te herstellen van narcistisch misbruik. Vera is zelfstandig auteur en schrijft op Vitaal Gezond artikelen over mens, (sociale) relaties en gezondheid.

>