7 Signalen Dat Je Te Maken Hebt Met Een Rasechte Egoïst
1

7 Signalen Dat Je Te Maken Hebt Met Een Rasechte Egoïst

Heb jij het gevoel dat je een relatie hebt met een egoïstische partner? Of misschien date je met een egoïst.

Een relatie met een egoïst kan erg destructief zijn voor jullie relatie. Het gaat namelijk altijd om je partner, terwijl er weinig interesse in jou wordt getoond.

Je kunt dan zelf erg eenzaam en ongelukkig worden in je relatie.


Doel van dit artikel: Hoe kun je een egoïstische partner herkennen? En nog belangrijker: Wat kun je doen als je partner egoïstisch gedrag vertoont? Dat wordt in dit artikel besproken.


Wat is egoïstisch gedrag?

Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die egoïstisch is. Deze mensen doen dingen die met name goed zijn voor henzelf, zonder na te denken over het effect van hun beslissingen of handelingen op anderen.

Het zijn de mensen die aan zichzelf denken. Ze proberen de dingen aan hun hand te zetten, zodat dingen (in een groep) gaan zoals ze willen.

Je zult ook merken dat egoïstische personen vaak het woord ‘ik’ gebruiken in zinnen.

“Ik denk dat …” “Ik vind dat…”. Ze denken graag aan “ik”, zijn met name bezorgd over zichzelf en houden zich met name bezig met zichzelf en hun eigen perspectief.

Omgaan met een persoon die egoïstisch is kan moeilijk zijn. De eerste stap is om beter te begrijpen waarom deze persoon zich zo gedraagt.

Waar komt hun egoïsme vandaan en waarom doen ze wat ze doen? Dat wordt in dit artikel verder toegelicht, dus je bent al goed op weg.


Hoe ontstaat egoïstisch gedrag?

Hoe kan het dat een persoon egoïstisch is?

Vanuit de wetenschap wordt er beargumenteerd dat de psychologische eigenschappen die we tegenwoordig hebben, zijn ontstaat door de overlevingsstrategieën van onze voorouders.


Deze redenering is gebaseerd op Darwins theorie van natuurlijk selectie, waarbij de sterkste overleeft.

De eigenschappen die voor onze voorouders niet goed waren om te overleven, zijn als het ware losgelaten.

Het is makkelijk te begrijpen dat egoïstisch gedrag goed is om te overleven. Wanneer je niet aan anderen denkt maar alleen aan jezelf, heb je meer kans om te overleven en succesvol te worden in het leven.

Wanneer je maar beperkt voedsel hebt, heb je juist minder kans om te overleven wanneer je het voedsel weggeeft aan een ander.

Egoïsme is een slechte eigenschap die toch zijn weg heeft gevonden in de manier waarop de mensheid zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld.


Hoe kan het dan zijn dat sommige mensen egoïstischer zijn dan anderen?

Wat maakt een persoon meer of minder zelfzuchtig?

Uit wetenschappelijk onderzoek is ook gebleken dat we verwachten dat intelligente mensen egoïstischer zijn.

Ze weten wat er nodig is om vooruit te komen en zullen daarom op de korte termijn meer beslissingen nemen om te kunnen overleven en groeien.

Ook tegenwoordig geldt dit nog.

Wanneer je dingen wilt bereiken in het leven of een goede carrière nastreeft, is het in onze maatschappij belangrijk dat je niet te veel geeft om anderen, maar vooral aan jezelf denkt.

De realiteit is echter dat het omgekeerde waard is. Hoe intelligenter een persoon is, hoe kleiner de kans dat deze persoon egoïstisch gedrag vertoont.

De reden hiervoor is dat de mens van nature een sociaal wezen is. Het is een hulpmiddel die we in ons voordeel kunnen gebruiken.

Intelligentie houdt ook in dat een intelligent persoon de juiste contacten en personen weet te gebruiken om intelligenter te worden en doelen te bereiken.

We hebben elkaar hierin dus nodig. Dit sociale aspect houdt in dat we als mensen meer in groepen werken.

Door elkaar te helpen, kunnen we allemaal beter worden. Dit is juist het tegenovergestelde van egoïsme.

Anderen helpen, op welke manier dan ook, zorgt er bovendien voor dat er bepaalde hormonen vrijkomen in het lichaam. Dit zijn goede hormonen, die onder andere een blij en gelukkig gevoel kunnen geven.

Van nature is elk mens onzelfzuchtig, en dus niet egoïstisch. Sommige mensen zijn echter vatbaarder voor onbaatzuchtigheid als gevolg van verschillen in hersenstructuur.

Een intelligenter persoon heeft waarschijnlijk een beter vermogen om:

 1. De gevolgen van zijn handelen op de lange termijn beter in te zien.
 2. De implicaties van hun acties op andere personen te begrijpen en het gevoel van andere personen bij hun acties beter te begrijpen.

Bovendien zijn sommige personen van nature meer of minder empathisch.

Er is nog een andere factor die een rol speelt: emotie. Hoe langer je over iets nadenkt, hoe zelfzuchtiger je wordt.

Iemand die spontaan handelt, is eerder geneigd om minder egoïstisch te zijn.

Denk bijvoorbeeld aan het doneren van geld aan een goed doel. Als iemand je dit op straat vraagt, geef je gemakkelijker een paar euro.

Wanneer je de kans hebt om er een tijdje over na te denken, ga je opeens denken aan het effect van de donatie op jezelf. Wat zou jij allemaal met het geld kunnen doen?

De reden hiervoor is dat hoewel intelligente een voorspeller is van vrijgevigheid en onzelfzuchtigheid, we nog steeds primair worden beheerst door emotie.

Egoïsme kan dus worden veroorzaakt door emoties, lichamelijke en psychische eigenschappen die in de natuur van de mens zitten.

Tegelijkertijd vraagt de maatschappij van ons dat we steeds meer aan onszelf denken wanneer we dingen in het leven willen bereiken.

Ben jij soms weleens een beetje egoïstisch?


Een beetje egoïstisch zijn is gezond

Het is goed om extra te benadrukken dat het niet slecht is om eens aan jezelf te denken.

In onze maatschappij moet je hard werken om succesvol te kunnen zijn in het leven. Er wordt steeds meer van ons verwacht. Veel mensen leiden daardoor onder hoge stress.

Maar je wilt wat. Je hebt een doel voor ogen. Het is niet erg als je dan eens egoïstisch bent en aan jezelf denkt.

Ga bijvoorbeeld eens lekker een avondje relaxen op de bank, in plaats van met anderen afspreken of iets voor anderen doen.

Hier ligt natuurlijk wel een duidelijke grens. Deze grens wordt overschreden wanneer er geen liefde meer wordt getoond in het helpen en steunen van anderen.

Je mag dus echt eens aan jezelf denken, maar dit zou geen extreme vormen aan moeten nemen. Wanneer er wel extreme vormen worden aangenomen, neigt het snel naar egoïstisch gedrag.


Kenmerken van egoïstische mensen

Ok, maar hoe kun je egoïstische mensen dan herkennen?

Er zijn een aantal kenmerken van egoïstische mensen die gemakkelijk te herkennen zijn. Probeer een persoon niet te snel te veroordelen als egoïstisch.

Het gaat hier vaak om een combinatie van kenmerken die zich over een langere periode in verschillende situaties voordoen.

Dan kun je écht concluderen dat een persoon egoïstisch is.

Egoïstische personen:

 1. Kunnen niet tegen kritiek

Zowel positieve als negatieve kritiek zullen ze niet aannemen, maar juist verwerpen. Ze zullen argumenten geven waarom de kritiek niet terecht is.

Eigenlijk kunnen egoïstische personen dus totaal niet tegen kritiek. Alsof een ander hen beter kent dan zij zichzelf kennen.

 1. Laten geen zwakte zien

Egoïstische mensen zijn bezig om te overleven. Hun gedrag reflecteert dit. Zwaktes horen niet thuis in deze overlevingsstrijd en worden daarom liever verborgen.

 1. Luisteren niet naar anderen

Egoïstische personen hebben het graag over zichzelf en hun mening, zienswijze of perspectief. Daarom hebben ze de neiging om heel slecht te luisteren naar wat de ander zegt en de ander alsmaar te onderbreken.

 1. Denken dat ze alles verdienen

Egoïstische mensen denken met name aan zichzelf. Ze vinden dat ze bepaalde rechten hebben en het verdienen om te krijgen wat ze willen.

 1. Bekritiseren anderen wanneer het ze uitkomt

Wanneer je denkt dat alles om jou gaat, is het gemakkelijk om negatief te zijn over dingen die niet om jou draaien. Egoïsten hebben daarom de neiging om deze dingen sterk te bekritiseren en af te wijzen.

 1. Nemen geen risico’s

Het nemen van risico’s is erg riskant in een overlevingsstrijd. Het is veiliger om zo min mogelijk risico’s te nemen om in ieder geval niet te falen.


Partner die egoïstisch is

Sommige personen zijn goed relatiemateriaal, terwijl anderen dat niet zijn, tenminste niet op dit moment.

Relaties vereisen medeleven, liefde en onbaatzuchtigheid.

Het komt zeker voor dat je date met een persoon die te egoïstisch is om een toegewijde partner te kunnen zijn.

Maar egoïsme heeft ook een bepaalde charme. Een egoïstisch persoon kan erg zelfverzekerd overkomen en weet wat hij/zij wilt in het leven.

Hoe kun je een egoïstische partner erkennen?

Ik geef je graag 7 signalen waaruit je kunt opmerken dat je partner te egoïstisch is om een toegewijde partner in een relatie te kunnen zijn.

Deze signalen kunnen betrekking hebben op je huidige partner, maar ook op de persoon met wie je date.

Het kan ook zijn dat je partner narcistisch is, in de onderstaande video kun je meer uitleg vinden over een narcistische partner:


1: Een egoïstische partner geeft meer om zijn carrière dan om jouw karakter

Ben je nooit goed genoeg voor je partner? Dit is een hele grote rode vlag.

Is je partner bijvoorbeeld meer geïnteresseerd in wat je doet dan in wie je bent?

Jouw kwaliteiten kunnen voor je partner sterk gerelateerd zijn aan zijn gevoel van sociale status.

Denk bijvoorbeeld aan je werk, uiterlijk of achtergrond.

Het gaat bij de egoïstische partner juist om wat je voor hem doet.

Je zult merken dat je partner niet zo geïnteresseerd is in wie je bent als persoon, omdat je partner niet in staat is om emotioneel betrokken te zijn of empathie te tonen.

Je kunt je zelfs als persoon onzichtbaar voelen in het bijzijn van je partner. Jij en je karakter doen er niet toe, alleen hetgeen wat je representeert.


2: Je voelt je gevangen in de vele regels van je partner

Egoïstische mensen stellen hoge eisen aan een partner en aan de mensen om hen heen.

Wanneer je niet aan deze eisen voldoet, wordt je snel beoordeeld of zelfs veroordeeld.

Om je te helpen om aan deze hoge verwachtingen te voldoen, stellen egoïstische partners vaak ‘ego-regels’.

Deze regels worden je opgelegd door je egoïstische partner, maar gaan eigenlijk over je partner.

Bijvoorbeeld dat je egoïstische partner eist dat je hem 24 uur van tevoren inlicht wanneer je met vrienden wilt afspreken, terwijl je partner zelf wel spontaan dingen met zijn vrienden doet.

Relatieregels creëren echter wrok, boosheid en voorkomen echte, respectvolle en eerlijke liefde.

Wil je jouw relatie verbeteren? Lees dan dit artikel over relatietherapie.


3: Je partner geeft prioriteit aan “mij” boven “wij” of “jij”

Een liefhebbende partner waardeert en respecteert de mening van de ander.

Een koppel zou een bepaalde teammentaliteit moeten omarmen. “We zijn samen een team.”

Jullie zouden samen beslissingen moeten nemen en dingen met elkaar moeten bespreken. Je eigen geluk is namelijk net zo belangrijk als het geluk van je partner.

Bij een egoïstische partner is dit niet het geval. Deze heeft het namelijk niet over “wij”, maar over “ik”.

Dit kan leiden tot relatieproblemen, het uit elkaar groeien en mogelijk zelfs een relatiebreuk .


4: Je partner saboteert je succes

Een egoïstische partner staat zelf graag in de schijnwerpers en deelt deze plek niet graag met een ander.

Wanneer jij in de schijnwerpers dreigt te komen staan, zal je partner de aandacht op zichzelf proberen te vestigen.

Een klassieke methode is jou afleiden wanneer je een belangrijk moment hebt in je carrière of leven.

Bijvoorbeeld door een emotioneel moment te creëren. Of door letterlijk de aandacht van je te stelen, wat soms zelfs op een gênante manier gebeurt.


5: Ze vragen nooit “Hoe was je dag?”

Het is heerlijk om thuis te komen na een drukke dag en je liefdevolle partner te zien koken.

Je partner kijkt je aan, geeft je een kus, reikt je een glas wijn aan en vraagt “Hoe was je dag?”.

Dit is een moment waarop het helemaal om jou gaat. Je partner toont interesse, maar tegelijkertijd ook medeleven en liefde. Je kunt even je verhaal kwijt, klagen of spuien. Het gaat even om jou, en dat is lekker na een zware dag.

Een egoïstische partner zal dit niet doen, want hij zal zelf het gesprek willen domineren.

Het is voor een egoïst lastig om echt geïnteresseerd te zijn in de mening, gevoelens of het verhaal van een ander zonder er zelf door heen te gaan praten en het verhaal over zichzelf te laten gaan.

Er ontstaat in een relatie met een egoïstische partner een eenzijdige dynamiek, wat een ongelukkige relatie als gevolg kan hebben voor de niet-egoïstische partner.

In dit artikel lees je de belangrijkste kenmerken waaraan je een narcistische partner kunt herkennen.


6: Je partner praat over je heen

Een egoïstische partner hoort liever zijn eigen stem dan jouw stem.

Wanneer jullie een meningsverschil hebben, is je egoïstische partner bezig zichzelf te verdedigen of jou van zijn gelijk te overtuigen, in plaats van jouw standpunt te erkennen of aan te horen.

Het zal geen gesprek tussen twee personen zijn, maar een gesprek waarbij één persoon veruit het meeste praat.

Je wordt daardoor emotioneel buitenspel gezet, omdat je partner consequent niet goed luistert.


7: Je moet je partner smeken om dingen te doen die jij graag wilt doen

Compromissen sluiten is een essentieel onderdeel in een gezonde relatie.

Jullie zijn namelijk twee verschillende personen, met verschillende meningen, voorkeuren en zienswijzen.

Je moet je zorgen maken als je partner niet om je mening geeft, geen “nee” van je accepteert of je een schuldgevoel aanpraat als je zelf beslissingen neemt.

Je zou je partner niet hoeven smeken om mee te gaan naar jouw activiteit.

Het maakt niet uit of het gaat om een vakantiebestemming, een avondje, het kiezen van een film uit of het kiezen van een restaurant. Jouw behoeften zijn net zo belangrijk als die van je partner.

En nu…?


Wat kun je doen als je een egoïstische partner hebt?

Het kan zijn dat je partner niet beter weet. Bijvoorbeeld door een andere opvoeding.

Je kunt hierover met je partner in gesprek gaan, waarbij je je gevoelens over de situatie deelt. Dan geef je je partner de kans om zijn gedrag te veranderen.

Ook kun je je partner aanspreken op zijn (egoïstische) gedrag. Doe dit voorzichtig, zonder te veroordelen.

Zorg ervoor dat je partner zich niet aangevallen voelt. Wellicht is je partner zich niet bewust van zijn gedrag. Geef hem dan de tijd om te veranderen.


Egoïstisch gedrag overwinnen

Misschien lees je dit artikel omdat je zelf egoïstisch gedrag vertoont of wellicht heb je het gevoel dat je zelf de egoïstische partner zou kunnen zijn.

Maak je ten eerste niet te veel zorgen. Je kunt namelijk jezelf aanleren om meer liefdevol en minder egoïstisch te zijn naar anderen toe, waaronder naar je partner. Je kunt je eigen gedrag in situaties veranderen.

Ik geef je graag wat toegankelijke tips:

 1. Luister naar de ander. Probeer oprecht een goede luisteraar te zijn, in plaats van de ander te onderbreken.
 2. Stel de behoeften van je partner voorop en je eigen behoeften als laatst.
 3. Leef je in in de gevoelens van je partner. Hoe zou jij het vinden om in de schoenen van je partner te staan?
 4. Probeer eens niet op de voorgrond te staan, maar je partner het podium te geven.
 5. Probeer geen eikel te zijn. Mensen die altijd krijgen wat ze willen, bestaan niet. Er bestaan wel mensen die altijd proberen te krijgen wat ze willen. Dit zijn eikels. Andere mensen onthouden dit slechte gedrag. Wat wil je dan anderen over jou onthouden?
 6. Probeer zo min mogelijk het woordje ‘ik’ te gebruiken, zodat het gesprek niet steeds over jou gaat.

Wanneer je egoïstisch gedrag vertoont, heb je de gewoonte jezelf altijd voorop te zetten.

Het kan moeilijk zijn om dit te veranderen. Maar als je het echt wilt, kan je het zeker!

Deze redenering is gebaseerd op Darwins theorie van natuurlijk selectie, waarbij de sterkste overleeft.

Vera
 

Vera is sociaal pedagogisch hulpverlener en persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. Ze is expert op het gebied van zelfvertrouwen en narcisme. Met haar deskundigheid heeft ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen om te herstellen van narcistisch misbruik. Vera is zelfstandig auteur en schrijft op Vitaal Gezond artikelen over mens, (sociale) relaties en gezondheid.

 • Joyce schreef:

  In het bovengenoemde artikel kan ik mijn (ex) partner deels vinden… echter op het moment dat ik hem confronteer met zijn gedrag, dan krijg ik geen erkenning of zelfs ontkenning… hoe moet ik hier mee omgaan ? En wat weerhoudt hem er van om te reageren?…

  enige wat er nu mee is gebeurd is dat hij verder van me af is komen te staan en de bal bij mij is komen te liggen en ik hem niet accepteer zoals hij is.. zoals als hij zelf zegt ik ben wie ik ben ik verander voor niemand, take it or leave it… ben gewoon verdrietig dat iemand z’n een muur van schaduw heeft terwijl ik ook weet wat voor lief hartje er achter zit… ?

 • >