Karaktereigenschappen Van Een Extraverte Persoonlijkheid

Mensen die extravert zijn, kunnen goed netwerken, staan graag in de belangstelling en houden van sociale contacten.

Veel mensen zien extravert zijn als een voordeel. 

Je maakt gemakkelijker contacten en bouwt sneller een sociaal netwerk uit. Toch kun je ook als introvert leren om extraverter te zijn. 

Wat betekent extravert zijn?

Iemand die extravert is, krijgt energie van interactie met andere mensen en de wereld om hem heen. Extraverte mensen worden door andere mensen gezien als open, spontaan en enthousiast. Je kan ze gemakkelijk herkennen aan hun daadkrachtige en directe manier van doen. Ze nemen snel het woord en maken gemakkelijk contact.

Carl Jung was degene die een onderscheid maakte tussen twee persoonlijkheidstypes: introverten en extraverten.

De introverten zijn wat meer in zichzelf gekeerd. Ze zijn ook sociaal, maar hebben daarna tijd nodig om zichzelf weer op te laden.

Extraverte mensen halen net energie uit sociale contacten en stellen zich graag open op.

Vandaag de dag spreken we nog altijd over de persoonlijkheidstheorieën van Jung en wordt deze theorie zelfs uitgebreid. Extravert zijn kun je namelijk op verschillende manieren.

Agentic extraverts

Uit onderzoek is gebleken dat er een groep extraverten is waarvan de hersenfuncties die verantwoordelijk zijn voor gedrag, planning en uitvoering sterker ontwikkeld zijn dan die van een andere groep extraverten.

Deze groep wordt agentic extraverts genoemd. Het zijn echte doorzetters, ze zijn zeker van wat ze willen en weten perfect hoe ze dat gaan aanpakken. Deze mensen hebben veel doorzettingsvermogen, staan hun mannetje en zijn resultaatgericht.

Affiliatives

De affiliatives zijn de extraverten die zich het liefst voortdurend onder de mensen bevinden. Het zijn echte gezelligheidsdieren die liever geen avondje alleen op de bank spenderen. Ze maken veel vrienden, knopen met gemak een praatje aan met wildvreemden en kunnen er zelfs op los kletsen op een feestje waar ze niemand kennen.

De agentic en affiliative extraverte personen werden ontdekt in een studie van Erica Grodin en Tara White in 2015 door middel van 83 hersenscans.

Kenmerken van een extravert persoon

Mensen met een extraverte persoonlijkheid, hebben vooral veel nood aan sociale prikkels. Ze gaan automatisch op zoek naar actie en andere mensen. Ze zijn minder graag alleen.

Enkele typische kenmerken van extraverte personen zijn:

  • Sociaal en vriendelijk
  • Graag praten
  • Een open houding
  • Gemakkelijk in de omgang
  • Graag in het middelpunt van de belangstelling staan
  • Niet goed alleen kunnen zijn
  • Veel aandacht nodig hebben
  • Positief in het leven staan
  • Initiatief nemen

Het verschil tussen extravert en introvert

Uit onderzoek blijkt dat de linkerhersenhelft van mensen met een extraverte persoonlijkheid meer activiteit vertoont dan die van introverte mensen. Dit betekent dat extraverte mensen meer positieve emoties kunnen ervaren dan introverte mensen.

Extraverte mensen hebben vaak veel sociale contacten en goede relaties met anderen. Dit komt omdat ze zo open zijn, graag praten en houden van gezelligheid. Daarnaast kroppen extraverte mensen emoties niet op, maar spreken ze het sneller uit. Ze pakken problemen actief aan en lopen er niet voor weg.

Introverten vinden het prettiger om diepe relaties te hebben met een kleinere groep mensen. Ze zijn goede luisteraars, maar minder goede sprekers. Ze hebben er geen problemen mee om alleen te zijn, dit hebben ze net nodig om tot rust te komen. Introverten blijven liever wat op de achtergrond en voelen zich minder goed op hun gemak als de aandacht naar hen gaat.

Introverten en extraverten halen hun energie uit totaal verschillende dingen. Extraverten hebben nood aan gezelschap en nieuwe activiteiten en prikkels. Introverten halen hun energie uit het alleen zijn. Ze voelen de nood om hun gedachten, gevoelens en indrukken intern te verwerken en daarna krijgen ze opnieuw energie.

Introverten krijgen liever niet teveel prikkels, dit put hen uit. Feestjes en drukke evenementen met luide muziek kan teveel energie vergen. Extraverten hebben net een voorkeur voor veel prikkels. Ze voelen zich als een vis in het water op recepties en feestjes. Extraverten voelen zich eerder ongemakkelijk bij een stilte.

Introverten en extraverten hebben een andere manier waarop ze informatie verwerken. Mensen met een introverte persoonlijkheid verwerken het liefst alles al denkend. Pas na lang overwegen, zullen ze erover spreken. Bij extraverte mensen ligt dit anders. Zij verwerken alles het liefst al pratend en hebben interactie nodig met andere mensen. Ze werpen hun ideeën graag in de groep om ze zo te ordenen en te testen.

Kun je extravert en introvert tegelijk zijn?

Eigenlijk is niemand 100% extravert of introvert. Het is misschien wel duidelijk voor jou waar je meer naartoe neigt, maar het kan ook zo zijn dat je van beide kanten verschillende punten herkent. Wanneer je evenveel introverte als extraverte eigenschappen hebt, word je ook wel een ambivert genoemd.

Mensen met een ambiverte persoonlijkheid houden van praten, maar ook van luisteren. Ze hebben zowel de kenmerken van een introvert als een extravert. Ze kunnen een gesprek goed gaande houden terwijl ze ook de emoties van anderen opmerken en zich daaraan aanpassen. Ze houden van alleen zijn, maar dit kan na een tijdje ook gaan vervelen. Van zodra ze hun energie weer terug hebben, zijn ze weer klaar om sociale interacties aan te gaan.

Ambiverte mensen kunnen zich goed uiten in een groep, maar vaak gaan ze wel liever eerder naar huis. Ze kunnen goed samenwerken met andere mensen, maar genieten er eveneens van om een project alleen te doen. Een ambivert kan niet in het vakje van extravert of introvert geplaatst worden omdat hij over eigenschappen beschit die uit beide categorieën komen.

Omgaan met een extraverte partner

Tegenpolen trekken elkaar vaak aan. De kans is dan ook groot dat je als introvert valt voor een extravert en andersom. De verschillen in persoonlijkheid kunnen echter ook zorgen voor onbegrip.

Als introvert vind je het moeilijk om sociaal te zijn op een feestje, maar voor je extraverte partner gaat dit allemaal vanzelf. Dit hoeft echter nog geen probleem te zijn. In alle relaties gaat het over het vinden van de juiste balans. Belangrijk is dat je de persoonlijkheidsverschillen herkent en daarover goed communiceert. Als je je overweldigt voelt door je extraverte partner, zeg er dan iets over. Vaak weten mensen met verschillende persoonlijkheidsstijlen niet goed hoe de ander zich echt voelt, tenzij ze het aan elkaar vertellen. Wees dus altijd zo open en eerlijk mogelijk.

Begrijp ook goed hoe jullie allebei met gevoelens en gedachten omgaan. Extraverte partners praten vaak openlijk over wat ze denken, terwijl introverte mensen zich meer terugtrekken en het alleen willen verwerken. Het is belangrijk om deze verschillende te accepteren.

Een belangrijk onderdeel van elke relatie is het vermogen om een compromis te sluiten. Zoek naar een compromis waar jullie allebei iets aan hebben. Vertel aan je partner wat je nodig hebt en accepteer de verschillen. Onthoud waarom je samen bent en waarom je je tot elkaar aangetrokken voelt.

8 tips om je als introvert persoon extraverter te gedragen

Extraversie blijkt over het algemeen een positieve eigenschap te zijn omdat het goed is voor je relaties. In onze huidige samenleving wordt extraversie als belangrijk gezien omdat het lijkt alsof je altijd vrolijk en spontaan moet zijn en je moet omringen met kuddes vrienden. Dit merk je ook als je naar reclames kijkt van lachende, pratende en avontuurlijke mensen.

Zestig jaar geleden lag dit anders. Toen werden introverten meer geprezen omwille van hun bescheidenheid en zelfstandigheid. Extraverten werden toen als ietwat brutaal en dominant gezien. Hoe populair of hoe belangrijk een bepaald kenmerk is, hangt dus ook af van de tijd en cultuur waarin je leeft.

Er is niets mis met introvert zijn. Wil je toch graag leren om je als introvert wat extraverter te gedragen? Dan kunnen de volgende tips je helpen.

1. Durf uit je comfortzone te stappen

Je voelt je misschien wat angstig als je nieuwe dingen moet doen en daardoor heb je al snel de neiging om je af te zonderen en niet al te veel risico’s te nemen. Toch is het belangrijk om jezelf af en toe een klein duwtje te geven. Door dit te leren, kun je nieuwe dingen bereiken die je eerder niet voor mogelijk had gehouden. Het vermogen om te genieten van nieuwe dingen, kun je leren. Geef jezelf de tijd en push jezelf niet te hard in het begin. Probeer klein te beginnen en bouw het zo verder op. Je kan eventueel aan een extravert persoon vragen om je te helpen iets nieuws te proberen. Zoek uit waar jouw grens ligt en overtuig jezelf om hier van af te wijken. Hoe meer je dit doet, hoe beter je je erbij voelt.

2. Doe af en toe iets spontaans

Probeer eens af te zien van altijd alles strak te plannen en doe eens iets spontaans. Extraverte mensen houden ervan om impulsief te zijn en spontane dingen te doen. Laat de dingen af en toe eens gewoon gaan en vraag bijvoorbeeld eens aan een collega of die zin heeft om met jou te gaan lunchen. Neem jezelf voor om elke week of elke maand iets spontaans te doen. Deze kleine acties zullen ertoe bijdragen dat je je na een tijd minder ongemakkelijk gaat voelen in sociale situaties.

3. Werk aan je sociale vaardigheden

In een sociale situatie heb je als introvert eerder de neiging om je wat terug te trekken. Terwijl een extravert gemakkelijk met iedereen gaat praten. Dit hoeft echter niet te betekenen dat jij ook met elke persoon in de kamer moet gaan spreken. Daag jezelf uit om op zoek te gaan naar tenminste één vorm van sociale interactie. Misschien vind je wel andere muurbloempjes die zich ook wat overweldigd voelen en kun je een mooie vriendschap sluiten. Het is trouwens helemaal ok om maar met één of twee personen te spreken. Belangrijk is dat je je niet in een hoekje gaat verstoppen en alle contact vermijdt.

4. Geef jezelf tijd om te ontspannen

Na een sociale interactie mag je jezelf gerust de tijd geven om even helemaal te ontspannen. Je hebt misschien veel moeite gedaan om uit je comfortzone te stappen. Het is daarna belangrijk dat je terug tot rust komt zodat je weer nieuwe energie kan vinden.

5. Spreek een onbekende aan

Een hele goede oefening voor een introvert die meer extravert wil zijn, is een gesprek aanknopen met een onbekende. Je kan jezelf voornemen om dit 1 of 2 keer per week te doen of misschien wel elke dag. Je gaat je meestal wat zenuwachtig voelen, maar al snel zal je merken dat dit gewoon heel leuk is en dat de meeste mensen heel vriendelijk reageren.

6. Schrijf je in voor een assertiviteitscursus

Er worden vandaag de dag tal van assertiviteitscursussen georganiseerd. Dit is een ideale manier om te leren wat extraverter te worden. Je oefent namelijk samen met andere mensen die ook introvert zijn. Je hoeft niet bang te zijn om je in deze groep ongemakkelijk te voelen want jullie zijn allemaal lotgenoten. Tijdens zo’n training leer je jezelf beter kennen en leer je beter omgaan met voor jou sociaal moeilijke situaties. Zet dus je schaamte opzij en schrijf je in.

7. Word lid van verenigingen en clubs

De beste manier om extraverter te worden is sociale situaties opzoeken. Dit kun je gemakkelijk doen door lid te worden van bijvoorbeeld een toneelgezelschap of sportclub. Zoek een activiteit die je leuk vindt en sluit je aan bij een club. Op die manier kom je onder mensen die dezelfde interesse hebben als jij en dit maakt het al een stuk gemakkelijker om interactie te zoeken.

8. Accepteer jezelf

Er zijn heel wat mogelijkheden om extraverter te worden, maar dit vraagt voor een introvert natuurlijk wel wat energie. Onthoud dat er niets mis is met introvert zijn. Jij hebt ook jouw kwaliteiten en daar mag je trots op zijn. Accepteer jezelf zoals je bent en wees open en eerlijk. Misschien kun je de volgende keer gewoon zeggen dat je wat zenuwachtig bent als je tegen een onbekende moet spreken. Op die manier voelen andere mensen dat je authentiek bent en ga je vanzelf gemakkelijker contacten leggen.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>