Geen Energie? 8 Tips Voor Direct Meer Energie

Een futloos gevoel of geen energie hebben is geen pretje. 

Vooral na een intensieve en lange dag heb je soms het gevoel dat je helemaal geen fut meer over hebt. Helaas zijn de gevolgen niet mals als je continue weinig energie hebt. 

Dit uit zich niet alleen in moeheid, maar ook in verschillende lichamelijke pijntjes zoals hoofdpijn, spierpijn, nekpijn, rugpijn of zelfs in duizeligheid. 

Op de lange termijn kan het ook gevaarlijke gevolgen hebben...

In dit artikel leg ik je uit waar jouw gebrek aan energie vandaan komt en wat je kunt doen om het onder controle te krijgen met 8 nuttige tips.


Doel van dit artikel: In dit artikel leer je 11 essentiële oorzaken die jou verder helpen in de zoektocht naar de oorzaken van jouw moeheid en een futloos gevoel.

Bovendien bespreek ik in dit artikel een aantal gevaarlijke gevolgen van moeheid en krijg je 8 effectieve tips die je direct kan toepassen om snel meer energie te krijgen.Oorzaken dat je geen energie hebt

Wanneer je moe bent, raak je sneller geïrriteerd, kan je onverschillig reageren of kan je je niet concentreren. Een goede nacht maken na een inspannende dag is in een dergelijk gevoel belangrijk om je de volgende dag weer fit te voelen.

Echter kunnen er ook andere oorzaken zijn van het feit dat je geen energie meer hebt en nergens zin in hebt.

Verschillende oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan het gevoel van constante moeheid en geen energie hebben.

De uitdaging is de oorzaak van de vermoeidheid te vinden. Wanneer dit bekend is, zijn er vaak verschillende oplossingen mogelijk.

Als je iets wilt doen tegen je vermoeidheid is het allereerst belangrijk te weten wat de oorzaak hiervan is.

Hieronder zetten we de verschillende oorzaken van een moe en futloos gevoel uiteen. Ook psychische symptomen kunnen optreden, die ik dit artikel zal behandelen.

In deze korte video legt de Radboud Universiteit uit wat je kunt doen om energie te besparen:


Oorzaak 1: Te weinig brandstof 

Je lichaam heeft voldoende energie nodig om goed te blijven functioneren.

Wanneer je te weinig voedingstoffen binnen krijgt en te weinig eet, heb je sneller last van een moe en futloos gevoel. Deze brandstoffen zijn belangrijk om energiek te blijven.

Groenten, fruit en meer gezond eten

Gezond blijven eten en een gezond voedingspatroon is om deze reden van belang. Begin de dag dus met een goed ontbijt en neem voldoende tussendoortjes om het energiepeil in stand te houden.

Zowel eiwitten als koolhydraten zijn daarbij belangrijk. Ook uitdroging kan een oorzaak van vermoeidheid zijn. Het lichaam heeft namelijk voldoende vocht nodig om te blijven functioneren.

Belangrijk is ook dat je de hele dag door voldoende water drinkt en minstens 1,5 liter vocht per dag in te neemt.

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat zelfs een milde uitdroging onze prestaties en humeur aantast. Bijvoorbeeld dit onderzoek van ACSM Health Fit of deze van de National Library of Medicine.


Oorzaak 2: Te weinig slaap

Eén van de grootste oorzaken van het hebben van een moe en futloos gevoel is te weinig slaap.

Als je slaaptekort hebt, heb je eerder moeite met het nemen van beslissingen, het oplossen van problemen, het beheersen van je emoties en gedrag en het omgaan met veranderingen.

Acht uur wordt vaak als richtlijn genomen, maar dit kan per persoon verschillen. Wanneer je minder slaapt dan je behoefte, merk je dat direct en heb je minder energie. Je voelt je moe, je hebt nergens zin in en hebt moeite met je concentratie.

Slechte slaapgewoonten en langdurig slaapverlies zullen je gezondheid beïnvloeden. Als je je zorgen maakt of je voldoende slaapt, probeer dan een paar weken een slaapdagboek te gebruiken.  

Van belang is dat je voldoende slaap hebt. Voor de één kan dit zeven uur zijn, maar voor de ander kan dit weer acht of negen uur zijn. Lees meer hierover op de site van National Heart, Lung and Blood Institute.


Oorzaak 3: Een depressief gevoel

Een depressie kan ook ten grondslag liggen aan je futloze gevoel. Vermoeidheid komt vaak voor bij depressie.

Een depressie brengt namelijk niet alleen psychische gevolgen mee, het kan ook voor lichamelijke problemen zorgen.

Lichamelijke symptomen van een depressie kunnen onder andere hoofdpijn, een mindere eetlust of vermoeidheid zijn. Wanneer je je over een langere periode vermoeid voelt, kan dit duiden op een depressie.

Het beste wat je kunt doen om beter te worden, is professionele hulp zoeken. Dit omvat meestal het werken met een therapeut en voor sommige mensen ook medicatie zoals anti-depressiva. 


Oorzaak 4: Een traag werkende schildklier 

Wanneer je je moe en futloos voelt en nergens zin in hebt, kan dit ook duiden op een traag werkende schildklier. De schildklier regelt de stofwisseling en maakt hormonen aan.

Wanneer een schildklier te traag werkt, maakt deze te weinig hormonen aan. Dit wordt ook wel hypothyreoïdie genoemd en kan ervoor zorgen dat je je moe voelt.

Andere symptomen hiervan kunnen zijn dat je sneller aankomt en het sneller koud hebt. Wil je weten of je schildklier te traag werkt, dan is hiervoor een bloedonderzoek nodig.


Oorzaak 5: Bloedarmoede

Wanneer je te weinig energie hebt, kan dit ook duiden op bloedarmoede.

Wanneer je een tekort aan rode bloedcellen in je bloed hebt of wanneer de rode bloedcellen niet goed werken, is er sprake van bloedarmoede. 

Gevolg hiervan is dat er minder zuurstof door het lichaam gaat en je meer last hebt van vermoeidheid of duizeligheid.

Oorzaken van een tekort aan rode bloedcellen kunnen onder andere veel bloedverlies, een ijzergebrek, een verhoogde afbraak van rode bloedcellen of aandoeningen die ervoor zorgen dat rode bloedcellen sneller afgebroken worden, zijn.


Oorzaak 6: Voedselallergie

Ook een voedselallergie kan ervoor zorgen dat je je sneller moe en futloos voelt en nergens zin in hebt.

Kenmerkend aan een voedselallergie is dat je je direct na het eten futloos voelt en een dipje hebt.

Belangrijk hierbij is erachter te komen voor welk ingrediënt je allergisch bent en dit in de toekomst niet meer te eten. Bezoek een arts om na te gaan voor welk voedsel je allergisch bent.


Oorzaak 7: Diabetes

Mensen met diabetes hebben een te hoge bloedsuikergehalte. Gevolg hiervan is dat de suikers in de cellen niet worden omgezet in energie.

Deze blijven namelijk in het bloed. Hierdoor blijft je lichaam zonder energie zitten, wat de moeheid en het futloze gevoel kan verklaren.


Oorzaak 8: Een overdosis cafeïne

Een overdosis aan cafeïne kan ook zorgen voor een gevoel van moeheid.

Waar je zou denken dat veel cafeïne ervoor zorgt dat je je energiek voelt en alerter bent, moet je hiermee ook oppassen. 

Het innemen van teveel cafeïne kan juist zorgen voor een futloos gevoel. Dit betekent overigens niet dat je moet stoppen met cafeïne.

Minderen is in dit geval wel het advies. Verminder in kleine stapjes de inname van koffie, thee of cola.


Oorzaak 9: Problemen met het hart

Ook hartproblemen kunnen zorgen voor moeheid.

Wanneer het hart niet goed werkt, kan je je futloos voelen en nergens zin in hebben. 

Heb je het gevoel dat je minder kan dan voorheen en dat je problemen hebt met je hart, is het raadzaam de huisarts te raadplegen.


Oorzaak 10: Slaapapneu

Ook slaapapneu kan vermoeidheid en een futloos gevoel verklaren zeggen onderzoekers van het NCBI

Bij slaapapneu stokt je adem tijdens het slapen, waardoor je wakker wordt. Vervolgens slaap je daarna weer direct, dus heb je er bijna niets van gemerkt.

Wanneer je ’s ochtends ontwaakt, heb je het gevoel dat je een goede nacht hebt gemaakt, maar heb je eigenlijk de helft van de nacht wakker gelegen.

Gevolg is dat je overdag vaak nergens zin in hebt en je moe voelt. Slaapapneu komt vaker voor bij mensen die roken of mensen met overgewicht.

Bij slaapapneu is het belangrijk een paar uur voor het slapen gaan geen alcohol te nuttigen. Daarnaast kunnen slaap- en kalmeringsmiddelen de slaapapneu verergeren. Neem contact op met je huisarts om te kijken wat je kunt doen tegen slaapapneu. 


Oorzaak 11: Urineweginfectie 

Bij een urineweginfectie moet je vaak plassen en heb je last van een branderig gevoel.

Toch is het vaak lastig om achter de symptomen van een urineweginfectie te komen. Soms voel je je alleen wat vermoeider, wanneer je dit hebt.

Belangrijk is er dus achter te komen of de urineweginfectie zorgt voor het futloze gevoel. Dit kan je testen door middel van een urinetest.

Wanneer je de reden weet van het futloze gevoel of de moeheid, kan je aan de oplossing werken. Echter wanneer je maar blijft sukkelen hiermee, kunnen de lichamelijke en mentale klachten heftig zijn.

Let hierop als je regelmatig geen energie meer hebt: 

Wanneer je moe blijft en het futloze gevoel houdt, is het belangrijk aan de bel te trekken. Je zou denken dat blijvende moeheid geen kwaad kan. Dit is echter niet waar.

Blijvende moeheid kan ervoor zorgen dat je je minder goed kan focussen, je meer piekert en nog meer stress hebt. Wanneer je chronisch moe bent, kan dit zorgen voor nog meer heftige psychische en lichamelijke gevolgen.


Psychische gevolgen

Vermoeidheid en de gevolgen ervan hangen vaak samen met stress. Stress kan weer leiden tot een burn-out, depressie of angststoornissen.

Wanneer de moeheid aanblijft, raakt je lichaam uit balans, wat kan leiden tot stress, overspannenheid of een burn-out.

Aan een burn-out gaat vaak een fase van lange vermoeidheid vooraf. Deze vermoeidheid wordt veroorzaakt doordat de hersenen overspannen zijn, wat betekent dat je ook psychisch kwetsbaarder bent.

De symptomen van een burn-out zijn onder andere:

  • Chronische vermoeidheid
  • Futloosheid
  • Concentratieproblemen
  • Chaotisch denken
  • Huilbuien

Bij een burn-out heb je nergens zin in en kijk je overal tegen op. Je hebt gewoonweg niet de energie om dingen te gaan ondernemen.

Andere symptomen van een burn-out kunnen zijn dat je alles niet meer goed kan waarnemen en je geen idee hebt wat er rond je heen gebeurt.

Dit geeft je een gevoel van teleurstelling, waardoor je in een vicieuze cirkel raakt. Wanneer je het gevoel hebt, tegen een burn-out aan te zitten, is het belangrijk een bezoekje te brengen aan de huisarts.


Fysieke gevolgen

Wanneer je een langere tijd moe bent en geen energie hebt, kan dit leiden tot het afnemen van je immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor ziektes.

Niet alleen je immuunsysteem wordt aangetast, het hele lichaam wordt zwakker. Het sloopt je hele gezondheid.

Vermoeidheid en de gevolgen daarvan kunnen samen hangen met stress. Stress kan weer de oorzaak zijn van verschillende huidziekten. Wanneer je je moe voelt, heb je ook minder zin om fysieke inspanningen te leveren.

Hierdoor laat je het sporten of intensief bewegen even voor wat het is. Dit is echter niet bevorderlijk voor de moeheid.

Sporten is juist goed voor lichaam en geest. Beweging helpt namelijk tegen zowel psychische als fysieke ongemakken.

Wanneer je over een langere tijd moe en futloos bent, is het dan ook belangrijk goed je grenzen aan te geven.

Vind je het moeilijk om je grenzen aan te geven? Lees dan ook deze 12 tips voor het aangeven van grenzen.


8 Tips om snel meer energie te krijgen

Wanneer je veel last hebt van een chronische vermoeidheid is het van belang achter de oorzaken van de moeheid te komen en deze aan te pakken.

Hieronder geven we verschillende tips om meer energie te krijgen en het futloze gevoel kwijt te raken.

Tip 1: Slaap voldoende

Het is belangrijk voldoende slaap te hebben. Per persoon kan het verschillen aan hoeveel uur slaap je behoefte hebt.

Als richtlijn wordt vaak acht uur gegeven, maar dit kan per persoon verschillen. Wil je van het vermoeide gevoel af, dan is het bovendien van belang je slaapritme onder de loep te nemen.

Wanneer je slecht slaapt of telkens wakker wordt, kan dit overdag voor meer vermoeidheid zorgen.

Een andere tip is een uur voor het slapen niet meer naar een beeldscherm te kijken of cafeïne houdende dranken te nuttigen. Bovendien is het niet raadzaam om vlak voor het slapen taken te gaan doen, die je volle aandacht vragen.

Zorg er dus voor dat je voldoende slaap pakt, zodat je lichaam optimaal tot rust kan komen. Hierbij kan het helpen in een geventileerde slaapruimte te slapen en de kachel uit te zetten.

Wanneer je lastig in slaap valt, is het raadzaam ademhalingsoefeningen te doen of de spanning van je af te schrijven.


Tip 2: Sport en beweeg meer

Wanneer je na een enerverende werkdag thuis komt, is het belangrijk ook even te bewegen.

Ga dus niet na het werken en avondeten op de bank zitten, maar zorg er dagelijks voor dat je minimaal een half uur beweegt.

Dit kan al door een goede wandeling te maken, naar de sportschool te gaan of te gaan joggen. Beweging zorgt ervoor dat je lichaam endorfine aanmaakt en je je energieker voelt.

Een ander voordeel is dat je immuunsysteem versterkt wordt, waardoor je minder snel ziek bent

Naast sporten kunnen ook yoga en mindfulness helpen om meer rust te krijgen. Yoga richt zich op het loslaten van fysieke stress door te bewegen.

Hierbij worden lichaamshoudingen gecombineerd met ademhalingstechnieken, waardoor je kunt ontspannen.

Mindfulness is een techniek, die zich richt op het hier en nu. Stress ontstaat vaak wanneer mensen aan de toekomst denken.

Mindfulness helpt bij het accepteren van situaties en helpt je minder negatief te denken, zodat je minder stress en moeheid ervaart.


Tip 3: eet gezond en gevarieerd

Een goed voedingspatroon vormt ook de basis voor een energiek gevoel. Dit begint al met een goed ontbijt.

 Door het ontbijt komt de spijsvertering namelijk op gang en krijgt het lichaam het teken om te gaan werken. Hierdoor krijg je meer energie om dingen te gaan ondernemen.

Wanneer je niet genoeg varieert met eten dan ontneem je op de lange termijn het lichaam van allerlei belangrijke voedingsstoffen.

Wanneer je weinig trek hebt of niet van ontbijten houdt, is het wel raadzaam te starten met een bakje Griekse yoghurt, eventueel aangevuld met wat vers fruit. Een goed begin van de dag is het halve werk!

Het is echter van belang de gehele dag je energie op peil te houden. Neem daarom ook voldoende tussendoortjes. Kies zo min mogelijk voor tussendoortjes die veel simpele suikers en ongezonde vetten bevatten.

Streef naar ongeveer drie gezonde tussendoortjes per dag. Dit kan bijvoorbeeld een stukje fruit, wat groenten of een handje noten zijn.

Hierdoor blijft je energie op peil en heb je minder behoefte om ongezonde snacks te nuttigen.


Tip 4: Drink meer water

Ook het drinken van water is erg belangrijk. Het lichaam bestaat namelijk voor meer dan 50 procent uit water.

Het is dan ook raadzaam het vochtgehalte op peil te houden en in ieder geval 2 liter water per dag te drinken.

Wanneer je te weinig vocht binnen krijgt, krijg je last van uitdroging, hoofdpijn en een futloos gevoel. Wanneer het lastig is regelmatig te drinken, adviseren we een half uur voor iedere maaltijd een glas water te nemen.

Pas op dat je ook niet te veel water drinkt. Zowel te weinig als te veel drinken zijn slecht voor je gezondheid en welzijn.


Tip 5: Neem de juiste vitamines en mineralen in

Vooral in de donkere winterdagen is het van belang voldoende vitamines in te nemen.

Vooral de B vitamines, B1, B2 en B6, beïnvloeden de stemming positief. Deze vitamines zijn veelal te vinden in een gevarieerde voeding. Het is daarom niet alleen belangrijk om voldoende voedingsstoffen in te nemen, maar ook voldoende vitamines.

Eet daarom gezonde en natuurlijke producten (fruit, groenten, magere vlees, kwark, Griekse yoghurt, noten, vette vis, etc.) Vermijd geraffineerde producten die vol zitten met simpele suikers.

Vooral in perioden waarin je het druk hebt of wanneer je een actieve levensstijl hebt, is het belangrijk je dagelijkse extra vitaminen (zoals magnesium, vitamine B12, vitamine D, etc. binnenkrijgt. Hierdoor blijft je energie op peil.

Tijdens de donkere herfst- en winterdagen maak je bovendien minder Vitamine D aan. Je moet dus teren op de vitamine D, die je in de zomer en lente aangemaakt hebt.

Wanneer dit te weinig is, is het van belang dit aan te vullen met extra vitamine D tijdens de herfst- en winterdagen.

Werk je dus veel op een kantoor met kunstmatig licht, zorg er dan voor dat je iedere pauze even een kleine wandeling maakt, zodat je in het daglicht komt.


Tip 6: Neem je rust

Wanneer je je over een langere periode teveel ingespannen hebt, is het belangrijk aan jezelf te denken.

Wanneer je je lichaam te weinig rust hebt gegeven, heeft deze te weinig tijd gehad om te herstellen. Neem dus op gezette tijden rust om goed te herstellen van fysieke of mentale inspanningen.

Het kan al helpen om even pauze te nemen, al is het maar vijf minuten. Zorg er in deze pauze voor dat je even helemaal niets doet en totaal ontspant. Zoek bijvoorbeeld een rustig plekje om waar je lichaam goed kan ontspannen.

Uit onderzoek blijkt namelijk ook dat mensen die regelmatig pauze nemen, productiever zijn dan mensen die dat niet doen.

Het is dan ook belangrijk goed naar je lichaam te luisteren. Wanneer je lichaam het signaal geeft het even rustiger aan te doen, moet je dit ook accepteren.


Tip 7: beperk stress zoveel mogelijk

Mensen die veel last hebben van stress door het werk, het gezin of andere omstandigheden, kunnen zich lastiger ontspannen.

In een onderzoek onder meer dan tweeduizend mensen ontdekte bijvoorbeeld dat vermoeidheid sterk in verband staat met verhoogde stressniveaus.

Het gevolg hiervan is een gevoel van futloosheid of chronische moeheid. Hierdoor raak je in een negatieve spiraal. Hoe meer stress, hoe minder je kunt ontspannen. Dit leidt weer tot meer stress en moeheid.

Het klinkt wat tegenstrijdig maar lichamelijke beweging is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om stress te verminderen. Het verlaagt stresshormonen zoals cortisol en zorgt ervoor dat je beter slaap. 

Probeer een trainingsroutine of activiteit te vinden die je leuk vindt, zoals wandelen, dansen, wandklimmen of yoga.


Tip 8: Durf je gevoelens te uiten 

Wanneer je veel stress hebt en je je daardoor erg moe voelt, kan het helpen je gevoelens van angst, verdriet en bezorgdheid te delen met anderen. Vertel wat je dwars zit!

Als je het lastig vindt om met je naasten over je gevoel te praten, schroom dan niet om professionele hulp in te schakelen zoals een huisarts of psycholoog om hiermee je gevoelens te delen.

Verdriet uiten bij vrienden

Misschien ook interessant voor jou: Assertiever Worden? 7 Tips Voor Meer Assertiviteit.


Wanneer naar de dokter?

Breng een bezoek aan de dokter wanneer je het gevoel hebt dat een medische reden ten grondslag ligt aan de chronische vermoeidheid of het futloze gevoel, adviseren we een bezoek aan de dokter te brengen.

Wanneer we kijken naar de oorzaken, adviseren we je bij een traag werkende schildklier, bloedarmoede, diabetes, voedselallergie of problemen met het hart een bezoek aan de dokter te brengen.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en ervaringsdeskundige. Met haar deskundigheid heeft ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen om hun mentale gezondheid te verbeteren. Vera is zelfstandig auteur en schrijft op Vitaal Gezond artikelen over mens, (sociale) relaties en gezondheid.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
error: Content is protected !!