Geldzorgen Oplossen? 10 Tips Voor een Leven Zonder Financiële Stress

Lig je midden in de nacht vaak wakker van de geldzorgen? Loop je overdag te piekeren over je bankrekening?

Heb je geldproblemen en wil je graag de stress die daardoor krijgt verminderen?

In dit artikel geven we je 10 tips voor een leven zonder financiële stress. In welke situatie je dan ook zit, ook jij kunt een stressvrij leven leiden.

Geldzorgen kunnen een grote invloed hebben op je leven, en op het leven van de mensen om je heen.

Stress door geld kan leiden tot de volgende problemen:

 • Je geest en je lichaam raken uitgeput door de stress
 • Je kunt niet meer genieten van het leven
 • Je krijgt gedragsproblemen doordat je je problemen en spanningen probeert op te lossen door het gebruik van stimulerende middelen
 • Je sociale leven raak je kwijt doordat je mensen vermijdt
 • Je relaties en je gezinsleven hebben te leiden onder je geldzorgen

De meeste mensen die stress door geld hebben, geven simpelweg teveel uit.

Meestal hebben ze de duurste iPhones, de nieuwste computers of geven ze elke maand te veel geld uit aan kleding die ze uiteindelijk toch bijna niet dragen.

Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, maar daar komt het wel op neer.

Als je echt wilt leren hoe je een leven leidt zonder geldzorgen, dan is de eerste stap om even goed in de spiegel te kijken.

Voor veel mensen is dat eng, maar we beloven het je: je komt er alleen maar sterker uit.

Leven met problemen en schulden

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek lopen meer dan 1 miljoen mensen in Nederland risico op armoede. Het CBS hanteert daarbij een ondergrens van een maandelijks inkomen van 1030 euro.

Neem het verhaal van Jan. Jan is een 43-jarige loodgieter die door rugproblemen niet makkelijk meer aan de bak komt.

‘Toen ik vijf jaar geleden door mijn rug ben gegaan, verloor ik de helft van mijn klanten doordat ik niet zoveel klussen meer kon aannemen. Ik belandde daardoor in een depressie, en daar bovenop verliet mijn vriendin me ook nog eens.’

‘Ik kon steeds vaker de rekening niet betalen en op een gegeven moment stapelden de kosten zich op. Daarbij moest ik bovendien veel rente betalen.’

Jan werkt nog wel wanneer hij kan, maar zijn uitgaven zijn groter dan zijn inkomsten. Hij leeft onder de armoedegrens van 1030 euro per maand.

‘Ja, ik heb elke dag stress door geld. Het helpt ook niet als mensen me vertellen dat ik mijn sportabonnement maar moet opzeggen of niet zoveel moet uitgeven aan mijn hobby.’

‘Door de stress die ik door mijn geldproblemen heb, kan ik niet goed slapen. Daardoor voel ik me vaker moe en kan ik nog minder werken’.

Herken je dit verhaal enigszins? Zit je zelf in een soortgelijke situatie?

Dan begrijp je dat een leven met problemen en schulden stressvol is en niet goed voor je gezondheid. Bovendien raak je in een neerwaartse spiraal als je er niet op tijd iets aan doet.

Ben je beu van het leven met geldproblemen? Ben je klaar om er echt wat aan te gaan doen nu?

Lees dan snel verder voor concrete tips hoe je geldproblemen aanpakt én hoe je leert om stress te verminderen en een stressvrij leven te leiden, wat je situatie ook is.

Geldzorgen zorgt voor stress

Hoewel er in Nederland relatief weinig mensen zijn die het echt heel slecht hebben (in vergelijking met landen zoals India bijvoorbeeld), zitten toch erg veel mensen in de stress door geld.

Kan ik mijn hypotheek wel betalen? Kan ik mijn kinderen geven wat ze willen? Bouw ik wel genoeg pensioen op voor later? Kunnen we op vakantie dit jaar?

Een groot deel van de Nederlandse bevolking vraagt zich dit regelmatig af en zit daardoor in de financiële stress. Volgens het Nibud maakt 31% van de Nederlanders zich vaak zorgen over geld.

Geld is in onze maatschappij een belangrijke tool in ons leven. Het geeft je de vrijheid om te doen wat je wilt en je leven te leiden op jouw eigen manier.

Heb je dat niet, of denk je dat je dat niet hebt of krijgt in de toekomst, dan neemt dat je (idee van) vrijheid weg.

Zonder geld is het natuurlijk moeilijk om te overleven voor de meeste mensen, maar er is wel een groot verschil tussen het hebben van ernstige geldproblemen en het ervaren van stress doordat je je (misschien ongegrond) zorgen maakt over geld.

Als je urgente geldproblemen hebt, dan moet je direct een doelgerichte oplossing zoeken. En de enige oplossing is door minder uit te geven. Of meer te verdienen.

Maar bij geldzorgen is het een ander verhaal.

Het is opvallend dat de meeste mensen met geldzorgen vaak niets tekort komen in termen van de basisbehoeften. Ze hebben een dak boven hun hoofd, genoeg eten in de koelkast, schoon drinkwater en onderwijs..

Dat kun je van meer dan 25% van de wereldbevolking niet zeggen.

Er leven zo’n 1,4 miljard mensen op deze wereld in extreme armoede, wat beteken dat ze niet eens beschikken over deze basisbehoeften.

En dan maken wij ons druk of we nog wel naar Tenerife op vakantie kunnen dit jaar.

Alles is echter relatief. En langdurige stress, waar dat dan ook door wordt veroorzaakt, is voor niemand goed.

Als je langdurig financiële / psychologische stress door geld ervaart en maar blijft piekeren, dan raakt je lichaam uitgeput.

En daardoor ook je geest. Onder stress maakt je lichaam namelijk cortisol aan omdat het denkt dat het extra energie moet leveren.

Na een tijd heeft je lichaam zoveel cortisol aangemaakt, dat je bijnieren uitgeput raken en nauwelijks meer cortisol kunnen aanmaken.

Cortisol is echter een belangrijke ontstekingsremmer, dus als je daar een tekort van hebt, loop je het risico om ziek te worden. Hierdoor kun je lichamelijk ziek worden, of in een depressie (of burn-out) komen.

Financiële stress uit zich dus in lichamelijke en emotionele klachten. Symptomen van stress zijn onder andere:

 • Gebrek aan slaap
 • Trillende handen
 • Transpiratie
 • Hoofdpijn
 • Hartkloppingen
 • Uitslag
 • Buikpijn
 • Misselijkheid
 • Gebrek aan eetlust

Daarnaast ben je eerder geïrriteerd en gespannen. Dit is niet alleen vervelend voor jezelf, maar kan ook een tol eisen bij je gezin.

Stress door geld is een van de meest voorkomende oorzaken van ruzie in het gezin. Dit zorgt voor gezinsstress waar niemand op staat te wachten.

Als je continu een zwarte wolk boven je hoofd hebt, ben je immers niet de leuke partner, vader of moeder die je normaal wel bent.

Stress door geld leidt tot relatieproblemen met alle gevolgen van dien. En dit is helemaal niet nodig!

Het heeft namelijk niet zo zeer met je financiële situatie te maken, maar meer met je persoonlijke relatie met geld en met de manier waarop je met stress omgaat.

Ook al zou je meer gaan verdienen, dan hoeft dat niet te betekenen dat je plots van je geldzorgen af bent. Je kunt je bijvoorbeeld nog steeds druk maken of je je baan wel houdt!

Zorgen en piekeren blijft. Wat je situatie ook is. Dus om van je geldzorgen af te komen, is het belangrijk dat je twee dingen doet.

 1. Leer hoe je kunt stoppen met piekeren, stress kunt verminderen en een stressvrij leven kan leiden.
 2. Neem je financiën onder de loep en schakel eventueel professionele hulp in.

Stressvrij leven zonder geldproblemen

Een stressvrij leven zonder geldproblemen, klinkt goed, niet?! Het is mogelijk. Ook voor jou.

Als eerst moet je jezelf de volgende vragen stellen.

 • Wat heb je echt nodig in je leven om gelukkig te zijn?
 • Hoeveel geld heb je daarvoor nodig?
 • Hoe kom je op de beste manier aan dat geld?
 • Voor wie ben je financieel verantwoordelijk?

‘The happiest people don’t have the best of everything, they just make the best of everything they have’ - onbekende bron

Je kunt een heleboel stress door geld verminderen door te realiseren dat je helemaal niet veel nodig hebt in je leven om gelukkig te zijn.

Misschien heb je niet die nieuwste laarzen van Prada of die breedbeeld televisie nodig.

Misschien hoef je geen duurdere auto te hebben dan die van je buurman.  Misschien hoef je geen huis van 4 ton te hebben om blij te zijn met je leven.

Volgens John Armstrong, de auteur van ‘How to worry less about money’, denken de meeste mensen niet rationeel na over geld. De reden hiervoor is dat mensen vaak weglopen van geldzaken omdat dat spanning geeft.

Ze lopen niet alleen weg van hun geldproblemen, maar ook van andere oorzaken van hun piekeren.

Waar maak je je echt druk over? Dat is de vraag die je je moet stellen volgens John Armstrong.

Geld staat gelijk met status, zekerheid, vrijheid en succes. Maar geeft geld alleen je die dingen?

Armstrong zegt dat geld alleen je dat niet geeft. Status, zekerheid, vrijheid en succes zijn abstracte concepten, die tussen je oren zitten.

Je denkt misschien dat je niet succesvol genoeg bent, dat je een mooiere auto verdient dan die van je buurman, of dat je een slechte echtgenoot bent of vader.

Veel mensen denken dat geld automatisch hun zorgen oplossen. Dat ze door geld een stressvrij, leuker leven krijgen. Dit is een illusie.

Je houding ten opzichte van geld is belangrijker voor je geluk dan het bedrag op je bankrekening.

Wat zit er achter je geldzorgen?

Om een stressvrij leven te leiden zonder geldzorgen en je stress te verminderen, moet je daarom eerst kijken naar je eigen relatie met geld.

Volgens John Armstrong zijn er een aantal onderliggende onzekerheden die de oorzaak zijn van geldzorgen bij de meeste mensen:

 • Sociale status
 • Toekomst
 • Persoonlijke eigenschappen

Sociale status

Maakt je je zorgen dat je niet succesvol bent of beroemd? Denk je dat rijke mensen gelukkiger zijn?

Dat je vrienden je leuker vinden en dat je vaker op feestjes wordt uitgenodigd?

Toekomst

Vraag je je af of je wel genoeg pensioen opbouwt? Of je je kinderen op een goede school kunt zetten? Of je je vakantie dit jaar wel kunt betalen?

Persoonlijke eigenschappen

Vind je jezelf lui of roekeloos en denk je dat je daarom nooit van je geldproblemen afkomt? Of denk je dat je een verkeerde weg bent op gegaan met je carrière? Of dat je niet goed genoeg bent om ooit meer te verdienen?

Geld maakt niet per se gelukkig

Om een gezonde relatie met geld op te bouwen en een stressvrij leven te leiden, moet je dus meer doen dan alleen je geldproblemen op te lossen door minder uit te geven.

Hoewel geld je de middelen geeft om te doen wat je wilt, geeft het je niet per se een gelukkig leven.

Geld staat niet garant voor geluk. Sterker nog, hoe meer mensen hebben, hoe banger ze zijn om het kwijt te raken.

Bepaal voor jezelf wat belangrijk is in jouw leven. Is dat je familie? Zijn dat je vrienden?

Die houden van je, ook al verdien je niks. Je hoeft niet in een villa te wonen om hen en jezelf tevreden te stellen.

Bovendien is de tijd die je spendeert aan het vergaren van geld kostbaar. Mensen besteden gemiddeld een kwart van hun leven aan werk. Hoe wil jij deze tijd besteden?

Misschien wordt je wel gelukkiger als je een baan hebt waarbij je doet wat je leuk vindt, ook al verdient dat minder. Dit is de manier om stress te verminderen.

Focus op de belangrijke dingen in het leven

Als je weet wat belangrijk voor jou is, dan zul je minder snel impulsieve aankopen doen of vallen voor reclame’s en verleidelijke marketing trucs.

Spullen worden minder belangrijk.

Daardoor ontwikkel je een gezondere relatie met geld en dat is volgens John Armstrong de eerste stap naar een gelukkig en eenvoudig leven.

Tips om je geldproblemen onder controle te krijgen

Als je in de financiële stress zit omdat je je rekeningen niet meer kunt betalen, moet je naast de nodige zelfontwikkeling van hierboven, natuurlijk ook concrete stappen nemen.

Door deze concrete stappen te nemen, zul je uiteindelijk je stress verminderen.

#1 Neem verantwoordelijkheid

De eerste stap is dus om een lijst van prioriteiten te maken waarbij je bepaalt wat jouw ideeën zijn over een zinvol leven. Daarna moet je verantwoordelijkheid nemen over je inkomsten en uitgaven.

Financiële stress ontstaat als je geen overzicht hebt en liever wegrent van je problemen, of ze negeert, dan het monster bij de staart te pakken en er wat aan te doen.

Durf te kijken naar je situatie en ga de confrontatie aan. Het zal je helderheid geven, en met een concreet plan van aanpak verdwijnen je geldzorgen als sneeuw voor de zon, waardoor  je je stress drastisch zult verminderen.

#2 Krijg inzicht in je uitgaven en inkomsten

Weet jij waar je geld naartoe gaat? Weet je wat er binnen komt en wat er weer uitstroomt?

Het hebben van een overzicht is essentieel om je financiële situatie in de hand te houden.

Wat geef je maandelijks uit aan de volgende dingen:

 • Onderdak
 • Gas/water/licht
 • Verzekeringen
 • Eten
 • Kleding
 • Uitstapjes
 • Reizen
 • Producten
 • Andere dingen, zoals loterijen, abonnementen etc.

Schrijf het allemaal op. Of gebruik een huishoudboekje online via internetbankieren.

#3 Zorg dat je administratie op orde is

Een overzichtelijke boekhouding geeft al een hoop rust.

Zoals eerder gezegd ligt de oorzaak van stress door geld vaak bij een chaotische boekhouding.

 • Maak een duidelijk overzicht van je administratie, zet een duidelijk systeem op en berg niet je de tekeningen van je kinderen op bij je inkomstenbelasting.
 • Betaal op tijd de rekening. En schrijf het op als je vaak te laat betaalt. Of kies voor een automatische incasso.
 • Zorg dat je weet wie de administratie doet. Wat doe jij en wat doet je partner?

#4 Zoek professionele hulp

Als je zelf je geldproblemen niet kunt oplossen en continu financiële stress blijft hebben, vraag dan om professionele hulp.

Vraag een schuldhulpverlendingsorganisatie in jouw gemeente om advies.

Ze zullen eerst een oplossing proberen te zoeken met de schuldeisers. Dat heet het ‘minnelijke traject’.

Als dat niet lukt, dan wordt de rechter ingeschakeld. Dat heet het ‘wettelijke traject’.

Als je schulden hebt, dan zijn er organisaties die persoonlijke hulp of advies geven. Bij je gemeente kun je vragen welke organisaties dit zijn.

Je kunt denken aan:

 • Maatschappelijk werk
 • De afdeling schuldhulpverlening van je gemeente
 • Kredietbank
 • Wijkteams
 • Juridisch loket
 • Sociaal raadslieden

Kijk op de website van Nibud voor meer informatie.

#5 Betaal minder vaste lasten

Wat zijn je vaste lasten? Dat zijn je woonkosten (huur/hypotheek, energie, water, verzekeringen), abonnementen (op tijdschriften, de sportschool) en kosten die je maakt voor je kinderen.

Je denkt misschien dat je niet op je vaste lasten kunt besparen (ze zijn immers niet voor niets ‘vast’), maar niets is minder waar.

Onderhandel over je contracten en je abonnementen wanneer je ze aangaat, maar ook wanneer je ze verlengt.

Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Hallo, ik denk erover na om een goedkopere aanbieding bij de concurrent te nemen. Hebben jullie eventueel ook een goede aanbieding op dit moment?’.

Verder kun je besparen op je energiekosten door minder stroom te gebruiken in huis. Verminder het gebruik van water en elektriciteit.

Neem een hoger eigen risico op je zorgverzekering als je denkt dat je niet ziek wordt dit jaar.

Heb je echt al die abonnementen nodig?

Je kunt ook buiten sporten in plaats van in de sportschool. Dat is nog gezonder ook! En een fantastische manier om stress te verminderen.

#6 Gebruik cash geld in plaats van pinnen

Pinnen is gevaarlijk. Het is zo makkelijk om even snel je pas erdoorheen te halen. Bovendien heb je geen overzicht van wat je nu echt besteedt.

Gebruik in plaats daarvan contant geld. Bepaal voor jezelf een budget dat je per dag uit kunt geven.

#7 Koop niets wat je niet nodig hebt

Heb je nou echt die nieuwe iPhone of die dure lipstick nodig?

Maakt dat je gelukkiger denk je?

Hoeveel colbertjes heb je eigenlijk in de kast liggen die je maar sporadisch aan doet?

Denk na over de uitgaven die je doet.

Mensen met financiële stress zijn vaak geneigd om toch maar te gaan shoppen want daardoor voelen ze zich beter. Je voelt je even goed wanneer je iets nieuws hebt gescoord.

Maar dit is slechts tijdelijk! En het leidt uiteindelijk nergens naar toe, behalve naar een lege bankrekening.

Je kunt je ook goed voelen zonder nieuwe dingen te kopen.

Pas het concept toe van minimalisme. Dingen die je niet echt nodig hebt, hoef je niet te kopen.

Gebruik het geld dat je daarop bespaart voor de dingen die je wel echt belangrijk vindt. Zoals uitjes met het gezin, een mooie reis of gezonde voeding.

Lees in dit artikel hoe je een minimalistische levensstijl kunt beginnen.

#8 Maak gebruik van de fiets

Woon je dichtbij je werk? Stap dan op de fiets!

Combineer de fiets eventueel met het openbaar vervoer als je werk verder weg ligt. Je bespaart op benzinekosten en misschien kun je de auto zelfs helemaal weg doen.

Daarnaast zorgt de buitenlucht en de beweging voor de aanmaak van serotonine in je lichaam, waardoor je je automatisch beter voelt!

En nog een voordeel: je kunt nu mooi dat dure abonnement op de sportschool opzeggen.

#9 Stop met roken

Roken is slecht voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee.

Ga eens na hoeveel geld je maandelijks besteedt aan sloffen sigaretten.

Wat kun je een hoop besparen wanneer je stopt met roken! Als je echt verslaafd bent, zoek dan hulp. Je bankrekening, je lijf en je omgeving zullen er dankbaar om zijn.

#10 Doe yoga en meditatie

Yoga en meditatie zijn een uitstekende manier om een stressvrij leven te leiden en je in te laten zien dat je niet veel nodig hebt om gelukkig te zijn.

Door yoga en meditatie krijg je nieuwe inzichten, leer je je minder druk te maken en zul je uiteindelijk minder waarde hechten aan geld en materiële zaken.

Dit vermindert je financiële stress en maakt je gelukkiger.

Bovendien zijn yoga en meditatie dé manier om je onderliggende zorgen zoals status, zekerheid, vrijheid en succes weg te nemen.

Als die zorgen weg zijn, dan kun je werkelijk een vrij leven leiden!

In dit artikel ontdek je 8 goede ontspanningsoefeningen tegen stress. 

P.S. Hoe ga jij om met geldzorgen en stress door geld? Laat je antwoord achter in de comments hieronder. We horen graag van je. 

Enter your text here...

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en ervaringsdeskundige. Met haar deskundigheid heeft ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen om hun mentale gezondheid te verbeteren. Vera is zelfstandig auteur en schrijft op Vitaal Gezond artikelen over mens, (sociale) relaties en gezondheid.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
error: Content is protected !!