Gezond met Yoga: de Positieve Effecten van Yoga

Yoga wordt met de dag populairder. Steeds meer mensen kiezen ervoor om yoga te doen. Enerzijds omdat yoga je fysiek uitdaagt en sterker maakt, anderzijds omdat de mentale voordelen van yoga al snel (vaak binnen een paar weken) te ervaren zijn. Misschien herken je dit wel?

Na je yogales loop je naar buiten met een heerlijk rustig en ontspannen gevoel. Je lichaam en je hoofd voelen fijn. Maar welk effect heeft yoga op de lange termijn op je gezondheid? Word je gezond van yoga?

Ook de wetenschappelijke- en medische wereld is zich steeds meer aan het verdiepen binnen de yoga en de gezondheidseffecten.

Zo zijn er case-studies van mensen met een dwarslaesie die weer meer in verbinding komen met hun lichaam, zijn er studies van mensen die minder ontstekingen hebben en adviseren dokters steeds vaker om (naast medicatie) aan yoga te doen.

Maar ook (of juist) voor je dagelijkse gezondheid levert yoga je veel op. We nemen je mee in de positieve effecten van yoga op je gezondheid.

Minder stress door yoga

Yoga is een combinatie van fysieke oefeningen (asana’s) en ademhaling. Door bewust met je ademhaling bezig te zijn, leert yoga je meer te ontspannen en in het nu te zijn.

In het dagelijkse leven word je meer bewust van je ademhaling en je stresslevel gaat hierdoor omlaag. Sterker nog, mensen die regelmatig aan yoga doen, herkennen eerder de oorzaken van stress en leren hierop in te spelen vanuit hun ademhaling.

Gezond gewicht met yoga

Met yoga stimuleer je de hormoonklieren in je lichaam, wat zorgt voor een hormoonhuishouding die in balans is. Ook heb je door yoga minder stress, waardoor je minder vet opslaat in je lichaam.

Stress zorgt er namelijk voor dat je cortisol en adrenaline aanmaakt, wat vaak als (buik)vet wordt opgeslagen. Beide gevolgen van yoga zorgen daarom voor een gezond gewicht.

Sterkere spieren met yoga

Bijna alle yogastijlen hebben oefeningen die ervoor zorgen dat je spieren sterker worden. Alle yoga-oefeningen zijn op basis van je eigen gewicht, waardoor je goed voelt wat je wel en niet aankan.

Of je nu een yoga-oefening een minuut vasthoudt, of je door een snelle flow gaat, power yoga doet of juist yin yoga waar je de oefeningen minimaal vier minuten vasthoudt, je lichaam wordt sterker. Met een sterker lichaam, zit je beter in je vel en voel je je gezonder en zelfverzekerder.

Flexibel door yoga

Een van de meest bekende voordelen van yoga is dat je flexibeler wordt. Dit is trouwens ook een van de grootste redenen waarom mensen niet beginnen met yoga: “ik ben niet flexibel genoeg”. Maar doe je regelmatig yoga, dan wordt je vanzelf flexibeler.

Helemaal wanneer je merkt dat je ineens wel je tenen kan aanraken bij een forward fall. Een sterk en flexibel lichaam zorgt voor minder blessures, een betere uithoudingsvermogen, meer energie en ook meer ruimte in je lichaam.

Beter slapen door yoga

Binnen de yoga leer je om in het nu te leven en om je gedachten even te laten voor wat ze zijn. Doordat we tegenwoordig zo enorm druk zijn met z’n allen, worden de slaapproblemen steeds groter. Je ligt te malen in bed en je kan maar moeilijk je gedachten uitschakelen.

Door yoga leer je hoe je dit doet en ook wat je ademhaling hierin kan betekenen. Doordat je sneller rustig en ontspannen bent en je gedachten wel opzij kan zetten, slaap je sneller in en slaap je ook nog eens dieper.

Yoga versterkt je botten

Behalve dat yoga je sterker en flexibeler maakt, zorgt yoga ook voor sterkere botten. Doordat je de yogahoudingen langere tijd vasthoudt, worden je botten sterker.

Hoeven we dus niet meer perse melk te drinken voor sterke botten 😉 Zonder gekheid, een lichaam met sterke botten is gewoonweg een gezond lichaam. Je hebt minder kans op blessures en breuken.

Haal de afvalstoffen uit je lichaam met yoga

Yoga is eigenlijk gewoon een detox (ontgifting) voor je lichaam. Verschillende yogahoudingen, zoals twist-houdingen, zorgen ervoor dat je je organen als het ware uitknijpt. Dit zorgt ervoor dat de afvalstoffen vrijkomen en je lichaam verlaten.

Deze afvalstoffen komen in je lichaam door voeding, inademen en verzorgingsproducten en teveel afstoffen zorgen voor een ongezonde balans in je lichaam. Daarom is yoga een goede manier om deze afvalstoffen te lozen en de balans te herstellen.

Yoga maakt je rug en core sterker

We hebben het al gehad over sterkere spieren, een flexibeler lichaam en sterkere botten, maar yoga maakt ook specifiek je rug en je core sterker. Zowel je rug als je core zijn belangrijk om jezelf gezond te voelen en ze zijn de basis voor een sterke houding.

Vooral wanneer je veel zit, helpt yoga om je houding te verbeteren, wat bijvoorbeeld weer rugklachten tegengaat.

Door yoga verzorg je jezelf beter

Yoga is niet alleen populair door de fysieke voordelen, juist niet zelfs. De mentale voordelen zijn ook enorm bij yoga. Je leert je meer te ontspannen, stress te vermijden, te leven in het hier en nu en je leert wat jouw bijdrage is in deze wereld.

Veel mensen beginnen met yoga om de fysieke aspecten, bijvoorbeeld omdat ze willen afvallen met yoga of omdat ze sterker willen worden.

Maar bijna iedereen gaat door met yoga, omdat de mentale- en gezondheidsvoordelen zo groot zijn bij yoga. Yoga leert om jezelf goed te verzorgen en om te luisteren naar je lichaam.

Yoga zorgt hoe dan ook voor een goede gezondheid

Om welke redenen je ook yoga doet, yoga is hoe dan ook gezond voor je. Je lichaam wordt sterker, mentaal word je sterker en je gaat op een andere manier naar je leven kijken.

Het is niet voor niets dat yoga steeds populairder wordt en dat ook de wetenschap en de medische kant steeds meer geïnteresseerd is in yoga en de effecten.

Doe je aan yoga, ga hier dan vooral mee door. Ben je aan het twijfelen of yoga iets voor je is? Probeer het dan zeker uit. Allereerst kun je beginnen met een yogamat te kopen. Je kun een yogamat kopen die van pvc, tpe of rubber gemaakt word.

Daarna kun je kiezen voor een yoga studio of online lessen. Geef het een paar weken de kans en kijk hoe je je voelt. Je kunt je ervaring hieronder in de comments delen, ik ben heel benieuwd.

Namaste!

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>