Waaraan herken je een goeie therapeut of lifecoach?

Hoe weet je nu als cliënt dat je goed zit? Hoe herken je een goede therapeut of coach? Regelmatig hebben mensen al aardig wat therapie gehad voordat ze bij een juiste therapeut zitten. Terwijl een goeie klik en juiste match van belang is voor het resultaat.

Ze hebben nog steeds klachten of hun klachten zijn verergerd. Meestal is er dan net geen klik hadden of soms worden mensen ook wel eens slecht behandeld. Je zou kunnen denken dat het zo hoort

Sommige mensen willen om die reden helemaal geen coaching of therapie meer want "het helpt toch niet" of "ze hebben alles al geprobeerd". Dat is zonde.. want het kan ook anders.

Op psychosociaal vlak zijn er meerdere methodieken en behandelwijzen en het is per persoon verschillend wat wel of niet effect heeft. Het hangt ook vaak van de klik met de therapeut af of het wel of niet helpend is.

De onderstaande kenmerken zijn kenmerken waaraan je een goede therapeut of coach kan herkennen. Check de kenmerken zodat je weet wat je mag verwachten en waar je een goeie therapeut en of coach aan kan herkennen.

Kenmerken van een goede therapeut of coach

 • De coach of therapeut is minimaal HBO opgeleid en heeft de benodigde training gehad om tijdelijke psychische aandoeningen te mogen behandelen. Vakkennis wordt jaarlijks bijgehouden middels bijscholing en het op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen op het vakgebied van de psychische gezondheid.
 • is competent en ervaren genoeg om je te helpen met jouw thematiek 
 • bespreekt het met je als jouw problemen niet binnen haar competenties vallen of als blijkt dat het complexer is dan in eerste instantie werd aangenomen. De counselor verwijst je op een juiste manier door naar de juiste persoon en kent haar netwerk en sociale kaart.
 • vertelt je hoe het coach of therapeutisch proces verloopt en wat je er van mag verwachten. Er is duidelijkheid over de kosten en de voorwaarden van de counseling. Dit is vooraf met jou besproken voordat je een beslissing nam zodat je een goede keuze kon maken.
 • belooft geen enorme successen of garanties op volledige genezing of herstel. Werken met de psyche is immers situatie gebonden en persoons afhankelijk.
 • er is tijdens de gesprekken steeds focus op het oplossen van je thematiek en en het herstel van je geestelijke gezondheid. Daar is het coach en/of therapeutisch proces op gericht. Er is mag absoluut sprake zijn van verwijten of schuld naar jou toe als het herstel niet ‘lukt’.
 • legt je uit welke methodiek er gehanteerd wordt en hoe deze werkt. Je kan er vragen over stellen of informatie over krijgen zodat het jou duidelijk is wat er gebeurd en waarom dit zo gaat.
 • er wordt evt. goed samengewerkt met andere behandelaars zodat je de best mogelijke therapie krijgt die past bij jouw situatie en probleem. Er vindt indien nodig afstemming plaats met jouw andere behandelaars indien je daar toestemming voor hebt gegeven.
 • geeft je inzicht en kennis over hetgeen je ter sprake brengt zodat je vanuit diverse invalshoeken kan kijken naar je situatie en dat waar je mee zit.
 • houdt een goede balans tussen wat je denken en je gevoel zegt. Ze heeft evenveel aandacht voor beide aspecten. Tevens is er sprake van een holistische kijk waarbij er aandacht is voor je lichamelijke en geestelijke klachten en hoe deze met elkaar in verband staan. Ook wordt je persoonlijke situatie hierin meegenomen. 
 • luistert zonder veroordelingen. Er worden je geen waarde oordelen of andere overtuigingen opgedrongen. Jij mag er zijn zoals je bent en er is een basis van acceptatie. Je gevoelens of gedachten worden niet afgewezen, ontkend, weggeredeneerd, genegeerd of gebagatelliseerd. 

Auteur: Saskia Beugel

Lees meer over de kenmerken van een goede therapeut op It’s Just Therapy

Vera
 

Vera is multidisciplinair coach, therapeut en ervaringsdeskundige. Met haar deskundigheid heeft ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen om hun mentale gezondheid te verbeteren. Vera is zelfstandig auteur en schrijft op Vitaal Gezond artikelen over mens, (sociale) relaties en gezondheid.

>