Het Belang Van Een Goede Nachtrust Voor De Hersenen

Waar een goede nachtrust voor de één essentieel is voor het goed kunnen functioneren, geldt dit voor de ander een stuk minder.

Toch wordt het belang van een goede en vooral constante nachtrust door velen enorm onderschat. Niet alleen is de duur van je nachtrust belangrijk, maar ook de kwaliteit van slaap.

Je kunt je namelijk voorstellen, dat wanneer jij de nacht doorbrengt op een harde ondergrond, je doorgaans een stuk minder fit wakker wordt, dan wanneer heerlijk onder een warme deken op een fijne matras ligt.

Een goede nachtrust is naast dat het goed is voor onze lichamelijke gesteldheid vooral van belang voor ons brein. Waarom, dat vertellen we je in dit artikel.

Hersenen

Onze hersenen krijgen gedurende de gehele dag allerlei prikkel en informatie die het vervolgens moet verwerken en deels moet opslaan. Dit kan als enorm intens worden ervaren en zijn velen van ons na een dag werken een stuk vermoeider dan aan het begin van de dag.

Dit heeft niet zozeer te maken met de lichamelijke inspanning, maar vooral met de geestelijke inspanning die we gedurende de dag vaak ongemerkt hebben moeten doen. Door te gaan slapen, zorgen we ervoor dat onze hersenen, ook wel de harde schijf van ons lichaam genoemd tot rust kan komen en zichzelf kan resetten.

Uiteraard wordt alle belangrijke informatie gefilterd en opgeslagen en overbodige informatie verwijderd. Op het internet lees je tal van verschillende verhalen over hoeveel slaap je nu eigenlijk nodig hebt. Het advies is om minimaal 8 uur per dag te slapen, maar heb jij dit wel nodig?

Goede nachtrust

Een goede nachtrust klinkt gemakkelijker dan gedacht. Het is immers niet voor iedereen weggelegd om naar bed te gaan en vervolgens binnen vijf minuten de ogen dicht te doen en te gaan slapen. Toch zijn er enkele tips, die het bemoeilijken van het slapen kunnen tegengaan. Wanneer je moeite hebt met slapen, dan is het aan te raden om na het avond eten geen koffie meer te drinken. Koffie zit namelijk vol met cafeïne, wat ervoor zorgt dat we een stuk moeilijker in slaap komen. Wat wel een positieve uitwerking heeft, is door voordat we gaan slapen te bewegen. Je hoeft echt geen volledige workout te doen, maar een rondje wandelen werk al ontzettend goed.

Slaaptekort

De effecten van te weinig slaap kunnen enorme impact hebben op ons dagelijks functioneren. Vooral wanneer het slaaptekort langere tijd aanhoudt, kan dit zorgen voor serieuze concentratie problemen, die vooral gedurende de dag enorm invloed kunnen hebben op onder andere onze prestatie op het werk. Daarnaast zal je ook merken, dat je bij regelmatig slaaptekort een stuk prikkelbaarder bent. Je hebt het vast wel eens gemerkt, dat je na een korte nacht een stuk minder kon hebben dan een dag daarvoor. Het is daarom aan te raden iedere nacht minimaal 7 uur te slapen. Voor de één is dit ruim voldoende, waar een ander toch echt wel 8 tot 9 uur slaap nodig heeft. Slaap je dagelijks langer dan 9 uur, dan is het verstandig eens een arts te raadplegen, want dan kan er iets anders aan de hand zijn.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>