Wat Is De Kaizen Methode & Hoe Werkt Het? Simpele Uitleg

Wil jij jezelf verbeteren? Of aan je persoonlijke ontwikkeling en zwakke punten werken? Pas dan de Kaizen methode toe!

Productief zijn op je werk, ontspannen, sporten, zorg voor je huis en kinderen, en het liefst ook even afspreken met vrienden. Elke dag is net topsport. Kan dat niet beter?

Jawel, volgens de Kaizen methode wel. De Kaizen methode is een methode voor continu verbeteren.

Een manier voor het verbeteren van je productiviteit. Met kleine, regelmatige positieve veranderingen kun je aanzienlijke verbeteringen boeken in je persoonlijke en professionele leven.

Dit is wat je nog meer gaat leren:

 • Wat is de Kaizen methode?
 • Hoe werkt de Kaizen methode precies?
 • Wat zijn de belangrijkste voordelen van het Kaizen model?
 • Voorbeelden van de Kaizen methode (en hoe jij dit model zelf kunt toepassen in je leven)

Wat is Kaizen?

Kaizen is een Japanse manier van denken. Kaizen kan worden gedefinieerd als uit elkaar halen en op een betere manier opnieuw in elkaar zetten.

Het wordt in Japan vanaf de Tweede Wereldoorlog toegepast op de werkvloer om productiever te zien. Bijvoorbeeld bij de autofabrikant Toyota.

Je kunt deze methode ook perfect toepassen op je dagelijks leven. Je kiest elke dag slechts een paar kleine doelen. De kleine stapjes helpen je om stap-voor-stap een groot doel te behalen.

Met de Kaizen methode lijkt het alsof je dag meer uren heeft!

Het mooie is dat het Kaizen model een hele positieve benadering is. Doordat je elke dag maar een paar doelen hebt, en je heel de dag richt op deze doelen, kun je deze doelen ook daadwerkelijk behalen.

Het behalen van de doelen geeft een hele fijn gevoel van voldoening. En als je uiteindelijk je groter doel hebt behaald, ben je helemaal trots op jezelf.

Stel elke dag een paar nieuwe doelen voor jezelf. Niet te veel, want het is onmogelijk om alles te doen. En niet te groot. Knip grote doelen juist op in behapbare kleine doelen. Vervolgens doe je op die dag vooral de dingen die bijdragen aan je doel.

Dit betekent dat je niet de dingen doet die niet bijdragen aan je doel. Een mooi bijeffect hiervan is dat je tijd overhoudt voor belangrijke zaken. Belangrijke zaken voor jezelf of voor je doel.

Kaizen staat voor continue verbetering. Dat betekent dus ook dat je steeds beter wordt in het toepassen van de Kaizen methode in je eigen leven.

De Kaizen methode wordt veel toegepast in bedrijven. Het is zelfs vooral bekend van de Japanse autofabrikant Toyota. Maar je kunt deze succesvolle methode ook toepassen in je eigen leven om verandering teweeg te brengen.

Lees ook mijn 8 tips om doelen te stellen en te bereiken!

Hoe werkt het Kaizen principe?

Wauw, dat willen we allemaal wel. We kampen allemaal met eigenschappen en situaties die we graag willen veranderen.

Maar ook allemaal vinden we het moeilijk om echte veranderingen te bereiken.

Jij ook? Pas dan deze Kaizen methode toe in je eigenlijk leven.

‘Maar hoe begin je?’

Let op: je moet de juiste mentaliteit hebben om het Kaizen model toe te passen in je eigen leven.

Wil jij de Kaizen methode in je eigen leven toepassen om verbeteringen te behalen?

Dan is het belangrijk dat je de volgende Kaizen principes kent, want hier is deze methode op gebaseerd:

 1. Laat aannames los.
 2. Wees proactief bij het oplossen van problemen.
 3. Accepteer niet bij voorbaat de status quo. Je kunt verbetering behalen.
 4. Laat perfectionisme los en sta open voor echte verandering.
 5. Zoek naar oplossingen als je fouten vindt.
 6. Creëer een omgeving waarin iedereen het gevoel krijgt dat hij/zij kan bijdragen aan de verandering.
 7. Accepteer het voor de hand liggende probleem niet. Vraag in plaats daarvan vijf keer "waarom" om de oorzaak te achterhalen.
 8. Neem informatie en meningen van meerdere mensen aan.
 9. Gebruik creativiteit om goedkope, kleine verbeteringen te vinden.
 10. Stop nooit met jezelf verbeteren!

Kaizen is gebaseerd op de overtuiging dat alles kan worden verbeterd en dat niets vaststaat. Het berust ook op een principe van respect voor anderen.

Kaizen gaat dus ook over:

 • Het identificeren van problemen en kansen;
 • Het creëren van oplossingen en het uitvoeren ervan;
 • Het proces opnieuw doorlopen voor problemen die nog niet voldoende zijn aangepakt.

Dit doe je met een cyclus dat het Kaizen model representeert. Pas de cyclus van zeven stappen toe in je eigen leven om continue verbeteringen te blijven zien.

Heb je moeite met veranderen? Pas dan deze oefeningen toe om oude patronen te doorbreken.

Kaizen-cyclus voor continue verbetering

Je kunt Kaizen in je eigen leven implementeren met een cyclus van zeven stappen.

Daarmee creëer je een omgeving op basis van continue verbetering. Dit is een ontzettende proactieve en productieve manier van leven, waarin je je doelen en dromen bereikt.

Want jij kunt het!

De Kaizen cyclus bevat de volgende stappen die je in deze volgorde kunt doorlopen om een verandering te veroorzaken in je eigen leven:

 1. Betrek anderen erbij. Betrek anderen bij je eigen proces. Vraag hen naar het aanwijzen van problemen. Een probleem of kans is een perfect begin van verandering.
 2. Wat is het probleem? Schrijf een aantal problemen en mogelijke kansen op een papier. Maak een lijstje als er veel problemen zijn.
 3. Creëer een oplossing. Moedig jezelf aan om creatieve oplossingen te bedenken. Alles is mogelijk. Kies de beste oplossing voor je probleem.
 4. Test de oplossing. Pas de hierboven gekozen winnende oplossing toe, waarbij iedereen deelneemt aan de uitvoering. Test of de oplossing daadwerkelijk werkt.
 5. Analyseer de resultaten. Hoe gaat de verbetering? Controleer met verschillende tussenpozen de voortgang. Is de verandering goed gegaan?
 6. Standaardiseren. Als de resultaten positief zijn, kun je de verandering in heel je leven blijven toepassen.
 7. Herhaling. Deze zeven stappen moeten steeds weer worden herhaald. Als het nodig is, kun je nieuwe oplossingen testen en toepassen om nieuwe problemen aan te pakken.

Zoals je ziet, is er een bepaalde mate van discipline nodig om echt verandering teweeg te brengen. Maar ik weet zeker dat jij dit ook kunt doen!

Voordelen van de Kaizen methode

De Kaizen methode kan echt een voordeel zijn in jouw leven. In sommige situaties is deze methode minder geschikt.

Kaizen richt zich op geleidelijke verbeteringen, en dit is een hele fijne manier. Het is een zachtere benadering van het creëren van verandering.

Daarentegen kunnen grote inspanningen ervoor zorgen dat veranderingen niet worden doorgezet. Jij en je omgeving kunnen snel weerstand voelen bij grote veranderingen.

Kaizen is dus een methode om daadwerkelijk veranderingen toe te passen in je eigen leven, in plaats van het proberen maar er niet in slagen om dingen te veranderen.

Een ander mooi voordeel van Kaizen is dat je wordt gestimuleerd om te onderzoeken wat het proces van de verandering is. Daardoor verspil je geen tijd en energie aan een foute manier van veranderen. Door op een verkeerde manier een verandering te willen toepassen, kun je gedemotiveerd raken waardoor de verandering er nooit komt.

De Kaizen methode heeft ook een fantastisch mooi effect op je eigen zelfvertrouwen. Jij kunt veranderen! Maar je moet het op de juiste manier doen.

Je zal merken dat je zelfvertrouwen echt een boost krijgt wanneer het lukt om kleine dingen in je leven te veranderen.

Dit kan ook helpen om kleine veranderingen op de korte en lange termijn door te voeren. Veranderen houdt nooit op. Je zal heel je leven problemen zien die kunnen worden verbeterd en kansen om te grijpen om verbetering waar te maken.

Grijp deze kansen op verbeteringen dan met beiden handen aan.

Kaizen methode leren of toepassen in je leven?

Met al deze informatie ben je al een heel eind op weg naar een gelukkig en succesvol leven. Als je toch met Kaizen bezig bent, is het een goed idee om het meteen goed toe te passen.

Wil jij de Kaizen methode leren toepassen in je eigen leven? In mijn transformatie cursus is de Kaizen methode een cruciaal onderdeel van het programma.

Je leert op een makkelijke en snelle manier over je grenzen en blokkades heen te stappen die je nu voelt met één krachtig methode.

Klik hier voor meer informatie en krijg de kracht om de rest van je leven maximale veranderingen waar te maken.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>