6 Simpele Tips Om Keuzestress Te Verminderen 

Keuzestress! Wat moet ik doen? Wat moet ik kiezen? Het is een vraag die bij veel jongeren, maar ook volwassenen dagelijks in hun hoofd rond gaat.

Wil je verhuizen naar een nieuwe stad? Is de studie of baan die ik heb gekozen wel wat écht bij mij past? Moet ik binnen Europa op vakantie of wil ik verder van huis?

Het dagelijks leven, maar ook grote belangrijke momenten gaan gepaard met keuzestress. Door alle keuzes die gemaakt kunnen worden kunnen we snel verlammen en uiteindelijk niets kiezen, wel zo gemakkelijk!

Maar hoe kun je dit oplossen en de overdaad aan keuzes overzien? Hoe kan jij de juiste keuzes maken zonder stress? Daar help ik je graag bij. In dit artikel help ik jou om beter keuzes te leren maken.

Ik leer je graag in dit artikel:

  • Wat keuzestress nu eigenlijk is?
  • Waar jouw keuzestress vandaan komt
  • Waarom je keuzestress zo snel mogelijk wil aanpakken. Hint: het verlamt je leven.
  • Wat jij kan doem om de juiste keuzes in je leven te maken
  • 9 tips om voorgoed van keuzestress af te komen

Wat is keuzestress?

Keuzestress is de stress die je voelt als gevolg van een te groot aantal keuzemogelijkheden.

We krijgen allemaal te maken met keuzes in het leven. De ene keuze wat bepalender voor je leven dan de andere.

Wil je een rode jurk of een groene? Wil je blijven studeren of ga je werken? Ga je investeren of blijf je sparen?

Allemaal vragen die heel wat teweeg kunnen brengen. Het kan dan ook heel goed zijn dat jij door deze keuzes de bomen door het bos niet meer ziet en verlamt.

In deze tijd zijn er op alle fronten veel keuzes. Het is daarom niet zo gek dat je, doordat we meer keuze hebben, banger bent om de juiste te maken.

En hoe groter die angsten worden, hoe groter de kans is dat we niet durven te kiezen. Dit doen we om onszelf te beschermen tegen de ondraaglijke stress. Je slaapt niet meer en kunt nergens anders aan denken, dan aan jouw te maken keuze.

Mensen willen dat de keuze die zij maken het beste van het beste biedt.

Het meest luxe vliegticket voor de laagste prijs, de studie met de hoogste baankans en het beste carrièreperspectief, de partner die in onze ogen perfect is.

Alles vanuit het perspectief dat we de perfecte keuze willen maken. Maar bestaat de perfecte keuze wel? En pakt een keuze altijd uit zoals we willen?

Zolang je jezelf door de zoektocht naar de perfecte keuze laat verlammen zal er heel weinig terecht komen van jouw doelen.

Want niet kiezen door verlamming is ook een keuze en vaak wordt er dan voor je gekozen. Probeer dit te voorkomen en houd de regie over je eigen leven.

Om te begrijpen hoe je dit doet, wil ik het eerst met je hebben over de gevolgen van keuzestress. Zodat jij begrijpt wat keuzestress met je fysieke en je mentale gezondheid doet.

Lees ook: 14 Tips Om Stressbestendig Te Blijven Onder Druk en Spanning


De gevolgen van keuzestress

Laten we met de deur in huis vallen. Keuzestress kan heel schadelijk voor je zijn. Waarom leg ik je graag uit.

Je wilt waarschijnlijk heel veel uit je leven halen, maar wat dat precies is weet je niet zo goed? En je hoopt elke keer dat een nieuwe keuze jouw leven zin gaat geven.

De keuzes die jij dus maakt in jouw leven, maak je dus heel erg belangrijk voor het verder verloop van alles. Van jouw studie, beroep, loopbaan, relatie, familierelaties, vrienden en noem zo maar op.

De druk die jij jezelf oplegt kan jouw verlammen en kan ervoor zorgen dat je helemaal niet kiest en dat het leven ‘dus maar gewoon doorgaat’. Waardoor jij het maken van keuzes altijd met het niet behalen van jouw doelen zal linken in jouw hersens.

Dat zorgt voor een gevoel van spijt en een gevoel van ‘er niet toe doen’. Doordat jij jouw negatieve gedachten linkt aan deze zware emotie.

Hierdoor kun je spanning en zelf stress rondom iedere keuze in jouw leven opbouwen. De kleinste-te-maken-keuzes kunnen zorgen voor een storm van stress.

En stress is ontzettend slecht. Ik schreef een artikel over stress-vermindering, waarin ik onder andere aangeef dat te veel stress op kan lopen tot een depressie. Je lichaam maakt het stresshormoon ‘cortisol aan, waardoor je lichaam wordt uitgeput.

Je kan hier ziek van worden en psychische problemen ontwikkelen of zelfs dus een depressie, maar ook hart- en vaatziektes, darm- en maagproblemen of angststoornissen.

Het is dus heel belangrijk dat jij aan het werk gaat met jouw keuzestress, zodat je goed voor je lijf en mind zorgt. Hoe je dit doet vertel ik je hieronder!


Omgaan met keuzestress? Zo doe je dat!

Tip 1: Begrens jezelf

Op het moment dat je voor een keuze staat maak je als het ware een keuzeplan.

Je bepaalt vooraf hoeveel opties je bekijkt en hoeveel tijd en energie je in het keuzeproces gaat steken.

Doe dit altijd voordat je aan het keuzeproces begint, want zodra je in het keuzeproces zit is het vaak moeilijker om te overzien welke grenzen je moet trekken.

Maak bijvoorbeeld vooraf de afspraak met jezelf als je gaat winkelen dat je twee winkels bezoekt en dat je er niet langer dan 45 minuten per winkel blijft.


Tip 2: Negeer je instinct niet

Sommigen noemen het een zesde zintuig, terwijl anderen zeggen dat het op je gevoel vertrouwt.

Luister naar wat je instinct je vertelt, want ze hebben vaak gelijk als het gaat om wat het beste voor je is of waar je op moet letten voordat je een belangrijke beslissing neemt.


Tip 3: Wegen de voordelen op tegen de nadelen?

Elke beslissing heeft voordelen en nadelen om te overwegen. Sommige zijn duidelijk, terwijl andere alleen kunnen worden onderscheiden door een zorgvuldige analyse van de feiten, opgedane kennis uit ervaring, het advies van vertrouwde vrienden, geliefden of familieleden.

Je komt dicht bij het punt waar je kunt beslissen, dus zorg ervoor dat je de voor- en nadelen van de actie die je onderneemt naast elkaar zet.


Tip 4: Ga voor ‘goed genoeg’

Je mag een perfecte keuze willen maken, maar vaak is ‘goed genoeg’ ook al heel erg goed.

Ga voor een keuze die jou bevalt en bijvoorbeeld binnen jouw tijdsspanne of budget ligt.

Dit wordt het ‘satisfying principe’. Tevreden zijn met ‘goed genoeg’. Door hier vanuit te gaan, is de spijt achteraf vaak kleiner.

Er wordt namelijk minder afgewogen en hierdoor zie je ook minder andere opties die je had kunnen kiezen.


Tip 5: Verzamel de feiten

Naast de tijd en energie om helder te denken, zijn onze beslissingen slechts zo goed als de informatie die we hebben over onze keuzes en opties.

We kunnen uren over een keuze nadenken, maar als de informatie waarover we nadenken erg beperkt is of van slechte kwaliteit, dan zal al die moeite en gedachte veel minder effectief zijn.

Hoe meer betrouwbare feiten en informatie we kunnen verzamelen en over een beslissing kunnen overwegen, hoe meer we onze onzekerheid kunnen verminderen en betere keuzes kunnen maken.


Tip 6: Verzet je gedachten

Als je een keuze hebt gemaakt, kan het zijn dat je erna gaat twijfelen. Je bent sowieso niet de enige die dit doet. Iedereen twijfelt wel eens aan keuzes en dat is ook heel gezond om te doen.

Soms sta je voor hete vuren en moet je direct een keuze maken, maar in veel gevallen heb je altijd de tijd om een juiste keuze te maken.

Als je de mogelijkheid hebt, laat de keuze dan heel even los.

Ga even fietsen of sporten en laat vooral even je gedachten varen. Ook kan yoga hier goed bij helpen, ik heb alle voordelen van yoga voor je opgeschreven. Je zult merken dat je daarna gemakkelijker de voordelen van bepaalde keuzes inziet.


Tip 7: Neem de tijd

Als je overweegt een belangrijke beslissing te nemen, is het belangrijk om je niet te laten afleiden door rinkelende smartphones en geroezemoes van mensen om je heen.

Vermijd ook het nemen van keuzes als je moe bent, honger hebt, je niet lekker voelt, of onder grote druk of stress staat.

Kies een tijd en een plaats waar je ongestoord kunt zijn terwijl je aan het besluitvormingsproces begint. Het hoeft niet lang te duren om effectief te zijn.

Als je weet dat je meer tijd nodig hebt, reserveer dan voor jezelf wat tijd op een andere dag. Zorg ervoor dat je je op een rustige plek bevindt waar je aandacht kunt besteden aan de beslissing die je moet nemen.


Tip 8: Zoek contact met anderen

Gezondheidspsychologe Kelly McGonigal spoort je aan om stress anders te zien en tipt ons de volgende oplossing; verander de visie op stress en probeer het als iets positiefs te zien.

Hoe jij denkt over stress verandert de manier waarop jouw lichaam reageert op stress en dus ook op keuzestress.

Stress maakt je ook sociaal door het hormoon oxytocin. Dat hormoon bereidt je namelijk voor om dingen te doen die relaties versterken. Je verlangt namelijk naar fysiek contact, het verhoogt je empathie het maakt je meer bereid om mensen van wie je houdt te helpen en te steunen.

Je biologische stressreactie zorgt er dus voor dat je zoekt naar steun en motivatie bij anderen.

Dus naast een positieve visie op stress, is ook het contact met anderen een belangrijke nieuwe invalshoek om stress beter aan te kunnen.

In de onderstaande video wordt besproken hoe je van stress niet langer je vijand maakt:


Tip 9: Vergroot jouw zelfvertrouwen en sta achter je eigen keuzes

De beste tip heb ik als laatste bewaard. Sterk in je schoenen staan is het halve werk bij het maken van keuzes.

Luister naar je intuïtie en zoals je net al gedaan hebt, win informatie en advies in bij ervaringsdeskundigen. Heb je toch nog wat meer hulp nodig en wil je in korte tijd zeker van jouw eigen keuzes zijn?

Maak gebruik van mijn gratis e-book 'Zelfvertrouwen Geheim', waarin ik jou laat zien hoe jij de juiste keuzes binnen no-time te maken. En dat is precies wat ik wens voor jou! Ben jij hier klaar voor?

Vul hieronder je e-mailadres in en ik stuur het E-book gratis naar je toe:

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>