Beginnen Met Minimalisme / Minimalistische Levensstijl? 16 Tips

Ben jij naar nieuwsgierig naar de voordelen van een minimalistisch leven?

Vanaf dat we kind zijn hebben we geleerd om altijd meer spullen te kopen; meer te verzamelen. We zijn hierdoor onderdeel geworden van deze consumptiemaatschappij.

Maar eigenlijk weten we heel goed dat het hebben van al deze spullen ons niet gelukkig maakt. We stoppen niet alleen ons huis, maar ook ons hoofd vol met spullen, problemen, zorgen en dingen.

Een minimalistische levensstijl maakt het hoofd leeg. Het geeft rust, ruimte en vrijheid.

Minimalisme zegt juist dat we gelukkig zijn wanneer we minder spullen bezitten. Misschien heb jij ook niet zoveel spullen nodig.

Ben je nieuwsgierig?

Doel van dit artikel: In dit artikel leer je wat minimalisme precies inhoud. Daarnaast geven we je 12 tips hoe je dit als levensstijl kan toepassen.

In dit artikel vind je:

 • Wat is minimalisme?
 • De grootste voordelen van minimalisme
 • Minimalisme als levensstijl
 • Hoe begin ik minimalistisch leven?
 • Hoe breng ik minimalisme in huis. 12 tips
 • Tips voor als je begint met minimalisme 

Wat is minimalisme?

Minimalisme is minder. Een minimalistische levensstijl houdt in dat je erkent met minder te kunnen leven, omdat je daardoor een vrijer gevoel zal krijgen en gelukkig kan worden.

Je bezit veel spullen. Spullen, dingen en kleding. Altijd meer, meer en meer. We leven in een consumptiemaatschappij waarin we altijd maar meer kopen.

We verzamelen spullen, maar deze spullen geven geen betekenis, doel of voldoening aan het leven. Het geeft wellicht tijdelijk blijheid, maar geen structureel geluk.

Of eigenlijk: deze spullen geven geen geluk, maar leiden je juist af van geluk. Het is een kast vol met opgestapelde, betekenisloze spullen.

Bij een minimalistische levensstijl verwijder je onnodige spullen uit je huis en je leven. Veel mensen krijgen hier een negatieve smaak van in hun mond.

Minimalisme gaat echter niet over beperkingen, zoals ‘geen auto’, ‘minder spullen’, ‘klein huis’, maar juist een manier van leven waarin je meer bewust en vrijer keuzes kan maken.

Zoals bij Zen en Feng Shui, draait een minimalistische levensstijl om het verwijderen van rommel, onnodige en nutteloze spullen en objecten uit ons leven en daarmee uit ons hoofd.

Veel minimalisten zullen je vertellen dat hun minimalistische levensstijl het hen mogelijk maakt om een doelbewust leven te leiden.

Minimalisme is een hulpmiddel om jezelf te bevrijden van de overdaad in het het leven en om je te focussen op hetgeen wat belangrijk is, zodat je geluk, voldoening en vrijheid kunt vinden.

De grootste voordelen van minimalisme

Dat klinkt allemaal nog vrij zweverig. Je zult denken: een minimalistisch leven, is dat wat voor mij? In het geval van een minimalistische levensstijl is het moeilijk om de voordelen te begrijpen wanneer je het niet zelf hebt ervaren. Kortom: probeer het gewoon eens.

Om je een idee te geven, zijn geef ik hier enkele voorbeelden van de voordelen van een minimalistische levensstijl.

Minimalisme kan je helpen om:

 1. Een gevoel van ontevredenheid kwijt te raken
 2. Opnieuw controle te krijgen over je tijd
 3. In het nu te leven
 4. Je passies na te streven
 5. Je doel in het leven te ontdekken
 6. Echte vrijheid te ervaren
 7. Meer te maken en minder te verbruiken
 8. Je te focussen op je gezondheid
 9. Te groeien als individu
 10. Om bij te dragen vanuit een sociaal oogpunt
 11. Je te bevrijden van overtollige dingen

Wauw. Dat maakt een minimalistische levensstijl opeens een stuk tastbaarder. Het zijn duidelijke effect van een levensstijl waarin spullen geen leidende rol (meer) spelen.

Het kiezen voor meer minimalistisch te denken en te doen, zal een levensveranderende keuze zijn. Meer dan je verwacht.

Mijn ervaring is dat bezittingen veel meer bepalen wie we zijn; meer dan dat we ons realiseren.

Daardoor is een belangrijk effect van het verwijderen van bezittingen uit ons leven dat we onszelf en het leven dat we leiden beter leren kennen.

Minimalisme als levensstijl

Minimalisme is een levensstijl waarbij je je bezittingen minimaliseert tot alleen de spullen die je echt nodig hebt.

Hierdoor krijg je niet alleen oppervlakkige voordelen, zoals het plezier van een opgeruimde kamer en dat het schoonmaken minder tijd kost.

Een minimalistische levensstijl geeft ook een fundamentelere verandering. Het geeft je de mogelijkheid om te ondervinden wat het echt betekent om blij te zijn.

In onze consumptiemaatschappij denken we dat we gelukkiger zijn wanneer we meer hebben. We verzamelen zoveel mogelijk spullen, want we weten niet wat de volgende dag ons zal brengen.

Het verzamelen van spullen, dingen, objecten en privileges kost veel geld. Daardoor moeten we meer werken om het te kunnen betalen.

Beetje bij beetje beoordelen we mensen op basis van de hoeveelheid geld dat ze hebben én uitgeven. Veel geld staat gelijk aan succes.

Je maakt deel uit van dit systeem wanneer je dit succes nastreeft, want wanneer jij succesvol wilt worden dienen anderen meer geld uit te geven.

Het is een systeem en wij zijn er een onderdeel van.

De consumptiemaatschappij draait om het streven naar succes, geld en macht. Minimalisten koppelen zich los van dit systeem en streven juist naar echt geluk en blijheid.

Door je los te koppelen van dit systeem ga je er niet meer in mee. Je gaat niet meer mee in het streven naar succes, geld en macht ten koste van alles.

Een minimalistisch leven geeft meer een gevoel van tevredenheid en blijheid.

Hoe begin ik met minimalistisch leven?

Zit jij te denken om een minimalistisch leven te gaan leiden en te leven met zo weinig mogelijk spullen? Dit zal je een intens gevoel van vrijheid geven.

De mensen die eraan zitten te denken om een minimalistische levensstijl aan te nemen, kunnen kortweg in 3 categorieën worden gedeeld.

 • We gaan ervoor. Waar is de prullenbak?
 • Nee bedankt. Ik heb geen probleem met te veel spullen, ik heb juist een ruimteprobleem.
 • Ik vind het interessant, maar ik weet niet waar ik moet beginnen.

 • De mensen die in categorie 2 vallen, zullen er wél voor gaan wanneer ze zien hoe blij de mensen uit de categorieën 1 en 3 zijn met hun (nieuwe) levensstijl.

  Wanneer je je levensstijl aan wilt passen, dien je altijd langzaam je levensstijl te wijzigen. Stap voor stap.

  Je zult vooruitgaan, een stapje terug doen, even stoppen en er uiteindelijk voor gaan. Langzame aanpassingen zijn veel effectiever op de lange termijn.

  Begin dus met iets simpels. Ruim iets op en gooi het wel.

  Begin bij dingen die weinig emotionele of sentimentele waarde voor je hebben. Deze spullen zou je eigenlijk kunnen definiëren als rommel. Gooi het dus gewoon weg.

  Hoe voelt dat?

  De volgende stap is om door je spullen en bezittingen te gaan en te bepalen wat belangrijk is.

  Selecteer eerst de spullen met een persoonlijke en/of emotionele waarde. Deze spullen wil je niet wegdoen.

  In theorie betekent dit dat je bijna alle andere spullen in je huis kunt wegdoen. Dit is een stap die vrij abrupt is.

  Maar dit geeft je wel een beeld van de hoeveelheid spullen waar je eigenlijk heel goed zonder kan.

  Geef jezelf in de dagen, weken en maanden die volgen de kans om dingen weg te gooien, weg te geven, te verkopen of op een andere manier weg te doen.

  Hierdoor creëer je ruimte in je huis en in je hoofd en kan je wennen aan het idee.

  Ik heb uiteindelijk al mijn kleding weggegeven aan het goed doel.

  Ik heb mijn kledingkast aanzienlijk vereenvoudigd. Ik heb alleen nog mooie, maar simpele kledingstukken van goede kwaliteit en met een goede uitstraling.

  Ik heb al mijn kleding vervangen door enkele basis kledingstukken:

  minimalisme kleding
 • 3 witte overhemden;
 • 3 grijze T-shirts;
 • 2 spijkerbroeken;
 • 1 mooie leren jas;
 • 2 truien
 • 1 paar casual schoenen,1 paar nette schoenen;

 • Het is alles wat ik nodig heb.

  Ik bespaar op deze manier aandacht, energie en tijd aan het kopen van kleding, het bepalen wat ik aan zal doen en het wassen van kleding. Ik heb alleen nog enkele basiskledingstukken, maar wel van goede kwaliteit zodat ik er altijd goed uit zie.

  Het geeft mij rust, tevredenheid en blijdschap.

  Hoe breng ik minimalisme in huis?

  Wanneer je je huis rustig wilt maken zonder overtollige spullen en troep, kun je stap voor stap de volgende tips opvolgen.

  1. Bestudeer de ruimte

  Een leeg huis heeft nog een mooi open ruimte met goede lichtinval van buiten. Bestudeer de ruimte wanneer je in een nieuwe huis trekt.

  Het is belangrijk om geen claustrofobisch gevoel te creëren door te veel spullen in de ruimte te zetten.

  Erken hierbij de beperkingen. Kies dus de spullen die in de ruimte passen.

  Kies vooral de meubels die vrij in de ruimte kunnen staan zodat er genoeg ruimte is om eromheen te lopen.

  Dit geeft een rustig gevoel en een rustige indruk.

  1. Kies mooie kleuren

  Een donker huis voelt minder toegankelijk en welkom. Wanneer de kleuren in je huis donker of juist heel fel en licht zijn, is het wellicht een goed idee om te gaan schilderen. Kies hierbij vooral lichte kleuren, zoals wit en lichte aardtinten.

  1. Bepaal wat je nodig hebt

  Welke meubels gebruik je echt? Houd het bij de basis dingen. Neem deze op in de inrichting van je huis.

  Heb je in je slaapkamer meer nodig dan een bed, kledingkast en twee nachtkastjes?

  Of je woonkamer: welke accessoires dragen werkelijk bij aan je huis? Of is het vooral troep?

  1. Ga klein

  Pas de grootte van de meubels aan op de grootte van de ruimte. Een te groot bankstel in een te kleine ruimte geeft een claustrofobisch gevoel.

  Geef jezelf juist ruimte om te lopen, te bewegen, te ademen of om te dansen.

  1. Beperk verzamelingen

  Verzamelingen zijn leuk om te hebben of naar te kijken, maar wanneer gebruik je het echt? Heb je al je boeken al eens gelezen? Bekijk en geniet je echt van je verzameling auto’s of beeldjes in je vitrinekast?

  Verzamelingen zijn vooral stofvangers die weinig bijdragen aan je dagelijks leven. Behoud enkele favorieten en geef de rest weg.

  1. Kies voor een simpele aankleding en minimale accessoires.

  Accessoires geven een ruimte snel een rommelige indruk.

  Bovendien: wanneer je accessoires weglaat, kun je ook de meubels en planken waarop ze staan verwijderen.

  Een salontafel neemt bijvoorbeeld een centrale plek in van de woonkamer, maar heeft niet echt een gebruiksdoel.

  Je kunt het minimale gebruiksdoel van een salontafel vervangen door andere objecten naast je bank om eventueel je drankje op te zetten.

  1. Lege muren

  Ben je wel eens in een huis geweest waar alle muren zijn aangekleed met schilderijen, foto’s en andere snuisterijen?

  Het voelt alsof de muren op je afkomen.

  Het is druk, maar bovenal voelt de ruimte veel kleiner aan dan dat hij werkelijk is.

  Een tip: hou tenminste 1 muur in een ruimte helemaal leeg en hang op de andere muren in totaal 1 of 2 kunstwerken.

  1. Hou de vloer vrij

  Zorg ervoor dat er altijd voldoende ruimte is om vrij rond te lopen. Eigenlijk zouden alleen de meubels de vloer mogen raken.

  Zet geen andere dingen of accessoires op de vloer.

  De vloer is de grootste stofvanger. Kies meubels die ongeveer 8 centimeter van de vloer staan. Hierdoor oogt het ruimtelijker en kun je gemakkelijk de vloer schoonmaken en schoonhouden. Dit geeft een tevreden en schoon gevoel.

  1. Slim opbergen

  Berg de spullen die je niet vaak gebruikt maar toch wel eens nodig hebt, slim op. Uit het zicht. Dit voorkomt rommel in huis. Elk dingetje kan zo z’n plekje hebben.

  1. Koop minder

  Doordat we nutteloze spullen kopen ligt ons huis vol met rommel en spullen die we niet gebruiken.

  Denk niet ‘Die lege hoek moet worden opgevuld’. Nee, geef het tijd.

  Doe een stap terug en raak gewend aan de lege plekken. Op deze manier zal je de ruimte van de lege plek gaan waarderen.

  1. Geef dingen weg

  Een tip voor een beginnende minimalist is om dingen weg te geven.

  Wanneer je bezoek hebt of een cadeau nodig hebt, geef dan een object uit je eigen huis.

  Het is een manier om de onnodige spullen kwijt te raken.

  1. Geef alles een plekje

  Laat je alles vallen wanneer je thuis komt? Hierdoor stapelt rommel zich makkelijk op.

  Geef alles z’n plekje en leg de spullen op de juiste plek. Opgeruimd staat netjes.

  1. Hou je huis schoon

  De belangrijkste tip is eigenlijk een algemene tip. Hou je huis schoon!

  Een huis van een minimalist heeft alleen de hoogst nodige spullen, meubels en accessoires.

  Het is dus erg makkelijk om schoon te maken en schoon te houden.

  Je zult merken dat dit een gevoel van tevredenheid en blijheid geeft waarbij je kan genieten van je simpele huis, zonder afgeleid te worden door bijzaken.

  Want een simpel leven leidt tot geluk en productiviteit. Rommel leidt tot chaos en stress.

  Tips voor als je begint met een minimalistisch leven

  Wil jij testen of een simpeler leven jou meer rust, eenvoud en productiviteit kan geven?

  Wil jij ondervinden of minimalisme jou minder stress, irritaties en frustratie zal geven in de dagelijkse bezigheden?

  De volgende tips kunnen jou als beginnende minimalist op weg helpen. Begin rustig aan en maak je leven en je huis stap-voor-stap simpeler, zonder rommel en overtollige spullen.

  Wordt je blijer van minder spullen?

  Door het volgen van deze tips heb je niet onmiddellijk een minimalistische levensstijl. De volgende tips hebben als doel om je leven simpeler te maken.

  Wanneer je je draai hebt gevonden, kun je een stapje verder gaan. Het zijn manieren om een simpeler leven te hebben met minder spullen.

  Berg je oude kleding op

  Volgens onderzoek dragen we in 80% van onze tijd slechts 20% van onze kleding.

  Dat betekent dat onze kledingkast vol zit met kleding die we eigenlijk niet dragen, ons niet meer goed past of kleding die we hebben gekocht maar niet (meer) mooi vinden.

  Het is kleding die simpelweg stof vangt en ruimte inneemt in onze kledingkast.

  Wanneer we de kledingstukken die we niet dragen simpelweg uit de kast halen en weggeven of verkopen, zal je ochtend minder stressvol aanvoelen (wat moet ik aandoen?) en is je kledingkast gevuld met kleding die je daadwerkelijk met liefde draagt.

  Haal de kleding uit je kast die je niet draagt en berg deze ergens op waar je het niet ziet. Bijvoorbeeld in een doos op zolder.

  Wanneer je deze kledingstukken na 30 dagen nog steeds niet mist, kun je ze zonder zorgen weggeven aan een goed doel of verkopen wanneer het dure merkkleding is.

  Er zijn accessoires in je huis die een bijzondere emotionele betekenis hebben of een mooie herinnering laten zien. Bijvoorbeeld enkele foto’s en objecten die je hebt geërfd.

  Je huis is echter ook gevuld met accessoires en andere objecten zonder enkele betekenis of toegevoegde waarde. Deze dingen vullen slecht de lege ruimte in je huis op.

  Het zijn bijvoorbeeld accessoires die toevallig mooi paste bij de kleur van je vloerkleed of het was toevallig in de aanbieding bij de IKEA.

  Maar eigenlijk is het rommel..

  Deze spullen leiden de aandacht van jou en je gasten af van de mooie objecten in je huis. Ze vormen een soort stoorzender.

  Door ze weg te halen, krijgen de objecten met betekenis automatisch een veel prominentere plek in je huis.

  Loop met een kritisch oog door je huis en haal deze rommel weg. Wat overblijft zijn de objecten die de meeste waardevol en het mooist zijn.

  Hierdoor wordt je huis een representatie van jou en je leven. De andere decoraties kunnen mooi naar de kringloopwinkel.

  Minder speelgoed in huis

  We vallen regelmatig in het diepe dal van ‘meer is beter’. Dit geldt ook voor het speelgoed van onze kinderen.

  We overladen ze met speelgoed, terwijl onze kinderen altijd hetzelfde favoriete speelgoed behouden.

  Het resultaat is dozen vol met ongebruikt speelgoed die alleen maar ruimte in beslag nemen.

  Bovendien weerhoudt dit onze kinderen ervan om creatief te zijn, voorzichtig te zijn, te delen en anderen te helpen. Minder speelgoed kan hierdoor juist een positief effect hebben op de ontwikkeling van je kind.

  Overleg met je kind welk speelgoed je kind kan weggeven aan andere kinderen. Dit is niet alleen een goed leerproces voor je kind, maar maakt je huis ook leger.

  Je zult merken dat je kind dit speelgoed al vrij snel geheel is vergeten. En jij hebt minder rondslingerend speelgoed in je huis liggen.

  Je kunt ook overwegen om de speelotheek te bezoeken.

  Wanneer je kind is uitgespeeld met het speelgoed van de speelotheek, kun je het namelijk inruilen voor nieuw speelgoed. Zo heeft je kind weinig speelgoed, maar altijd nieuw speelgoed om mee te spelen.

  Het lijkt alsof je in je keuken nooit genoeg opbergmogelijkheden hebt. Onze grootouders konden echter de lekkerste gerechten maken met veel minder hulpmiddelen. De gerechten van je oma waren bovendien veel uitgebreider.

  Heb jij echt zin om elke dag uitgebreide gerechten te maken voor jezelf, je partner en/of je gezin?

  Simpele gerechten zijn vaak veel gezonder, puur en kosten minder tijd om te bereiden. Hiervoor heb je veel minder kookspullen nodig dan dat je nu hebt.

  Ga eens door je keukenkastjes en haal alle spullen weg die je eigenlijk nooit gebruikt of waarvoor je een vervangend object hebt. S

  top deze spullen in een doos en zet ze weg uit het zicht.

  Wanneer je ze na 30 dagen nog steeds niet mist, kun je makkelijk leven zonder deze keukenrommel.

  De keukenkastjes, lades en aanrecht kunnen veel beter worden ingericht zodat je veel efficiënter in de keuken kunt werken. Dan wordt koken leuker, effectiever en efficiënter.

  Verban de televisie

  In veel huizen hebben de televisies een prominente plek. In de woonkamer, slaapkamers en soms zelfs in de keuken.

  Waarom eigenlijk?

  Ze leiden niet alleen onze blik direct naar het bewegende beeld, maar leiden ons ook ernstig af waardoor een normaal gesprek bijna niet meer mogelijk is

  Alle zitplekken zijn naar de televisie gericht, die trots midden in de kamer staat.

  Doordat de televisie de meest prominente plek in de woonkamer heeft, zal je zeggen dat dit object het belangrijkste is in het huis. Is dat ook echt zo?

  Kijken we nog echt zoveel naar de televisie? In de tijd van de Smartphones en de iPads is de functie van de beeldbuis een stuk minder geworden.

  Overweeg om de televisie weg te doen. Begin eerst bij de slaapkamer en de keuken (en de plekken waar je nog meer een beeldbuis hebt staan).

  Overweeg om de televisie in de woonkamer op te bergen in een kast, zodat hij geen prominente plek meer heeft in de woonkamer wanneer hij uitstaat.

  Of zet de televisie 2 weken in de schuur en kijk op je laptop of tablet naar de programma’s die je graag wilt zien. Hierdoor kun je testen of je een televisie echt zult missen wanneer je er geen hebt.

  Houd de afwas bij

  Rommel leidt af. Wanneer rommel zichtbaar is, herinnert dit je eraan dat je moet opruimen. Dit is een oorzaak van stress.

  Om de objecten op je aanrecht verzamelt zich bovendien gemakkelijk vuil, wat lastiger is schoon te maken. Vaak weten we niet eens meer wat er allemaal precies op ons aanrecht staat.

  Alles wat op ons aanrecht staat concurreert met elkaar om onze aandacht.

  Het is een continue proces van focus op dingen en gedachtes.

  Wanneer het aanrecht helemaal leeg is, vervallen al deze factoren waardoor er meer rust in het hoofd wordt gecreëerd en je je gedachten op andere dingen kunt richten.

  Experimenteer een week met een totaal leeg aanrecht. Zet alles in keukenkastjes of stop het weg in lades.

  Na deze week is het zeker denkbaar dat je bepaalde dingen weer terugzet op je aanrecht voor het gebruiksgemak, maar ik weet zeker dat veel dingen in je keukenkastjes zullen blijven staan.

  Verwijder overbodige meubels

  Het vereist wat doorzettingsvermogen, maar probeer het eens. Je huis wordt veel ruimtelijker wanneer je overbodige meubels verwijdert uit je huis.

  De meubels die in je huis staan maar eigenlijk zelden worden gebruikt, nemen veel meer ruimte in beslag dan je je realiseert. Je zult deze ongebruikte meubels erg snel herkennen.

  Bijvoorbeeld je boekenkast, vitrinekasten, bijzettafeltjes, planken aan de muur, stoelen en fauteuils waar nooit iemand op zit...

  Ook met meubels kun je experimenteren welk effect het heeft wanneer je ze weghaalt. Dit vergt echter iets meer opslagruimte. Tegelijkertijd levert het verwijderen van ongebruikte meubels uit je huis je het meeste winst op qua vrije open ruimte.

  Ga jij de uitdaging aan om te leven met zo weinig mogelijk spullen?

  Ga jij stappen zetten naar een minimalistische levensstijl?

  Heel veel succes met de weg naar meer rust en een effectiever en productiever leven met minder stress.

  Heb jij nog goede tips om te beginnen met minimalisme? Laat het in een reactie hieronder weten!

  Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en ervaringsdeskundige. Met haar deskundigheid heeft ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen om hun mentale gezondheid te verbeteren. Vera is zelfstandig auteur en schrijft op Vitaal Gezond artikelen over mens, (sociale) relaties en gezondheid.
  {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >