Narcist en Appen: 12 Voorbeelden van Digitale Manipulatie

In het digitale tijdperk waarin we nu leven, hebben we allemaal wel eens te maken gehad met vreemde of manipulatieve berichten.

Soms is het lastig om de verborgen intenties achter deze berichten te herkennen, zeker als ze afkomstig zijn van een narcist.

In dit artikel 'narcist en appen' onthullen we 12 voorbeelden van manipulatie via berichten, zodat je beter kunt begrijpen hoe een narcist te werk gaat en wat hun bedoelingen zijn.

Lees verder om te leren hoe je jezelf kunt beschermen tegen deze vorm van emotionele manipulatie.

Doel van dit artikel: Dit artikel onthult 12 voorbeelden van manipulatie door middel van berichten van narcistische individuen. Het is bedoeld om lezers te leren hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen emotionele manipulatie.


De narcist en appen: dit is wat je moet weten

Het is je misschien al opgevallen dat berichten van een narcist aanzienlijk verschillen van die van anderen. Ze hebben een communicatiestijl die vaak onlogisch en grillig is, zonder een duidelijk patroon te volgen.

Deze berichten kunnen op ongebruikelijke momenten verschijnen, zonder enige waarschuwing. Narcisten hebben ook de neiging om abrupt van onderwerp te veranderen, waarbij ze zich voornamelijk richten op hun eigen behoeften.

Hoewel elke narcist uniek is, zijn er bepaalde gedragspatronen die vaak terugkomen.


Hoovering en gaslighting via de app

Narcisten sturen doorgaans berichten om hun liefde en waardering voor jou te benadrukken (vooral tijdens de zogenoemde love-bombing fase), je realiteitszin te ondermijnen door middel van gaslighting.

Ook doen ze dit door je aandacht op te eisen als ze merken dat je afstand neemt, of je een schuldgevoel te bezorgen om iets voor hen gedaan te krijgen.

Deze berichten zijn bedoeld om je aan jezelf en je perceptie van de realiteit te laten twijfelen, waardoor je verstrikt raakt in het web van drama dat de narcistische relatie kenmerkt.

Daarnaast bespreken we enkele veelvoorkomende tactieken die narcisten hanteren in hun berichten om mensen weer onder hun invloed te brengen, zelfs als er al pogingen zijn gedaan om grenzen te stellen of de relatie definitief te verbreken.

Dit fenomeen wordt "hoovering" genoemd, een typische narcistische tactiek met als doel mensen opnieuw onder controle te krijgen, ondanks duidelijke grenzen of eerdere pogingen om de relatie te beëindigen.


Narcistische app voorbeelden van (ex)-partners

Ex)partner: "Ik zag op je Instagram dat je uit was met vrienden. Zonder mij. Vind je dat ik niet belangrijk genoeg ben om me uit te nodigen? Ik dacht dat we een stel waren, maar blijkbaar beteken ik niets voor je."

  • (Ex)partner: "Ik kan niet geloven dat je nog steeds bevriend bent met je ex. Zie je niet in hoeveel pijn je me daarmee doet? Ik dacht dat je om me gaf, maar nu zie ik dat je gewoon egoïstisch bent."
  • (Ex)partner: "Ik heb gehoord dat je met anderen over onze problemen hebt gepraat. Waarom vertrouw je me niet genoeg om het met mij te bespreken? Is onze relatie niet sterk genoeg voor jou?"
  • (Ex)partner: "Ik heb je al dagen niet gesproken. Waarom negeer je me? Ben ik niet belangrijk genoeg om tijd voor vrij te maken? Je moet je prioriteiten echt eens herzien."
  • (Ex)partner: "Ik doe zoveel voor ons, maar jij bent altijd zo ondankbaar. Je bent altijd bezig met jezelf. Ik begin me af te vragen waarom ik überhaupt moeite doe voor iemand die zo weinig om me lijkt te geven. Misschien zou ik beter af zijn zonder jou in mijn leven.

Ex)partner: "Als je echt van me hield, zou je dit voor me doen. Maar blijkbaar betekent mijn geluk niets voor je. Misschien zou je eens moeten nadenken over wat je echt belangrijk vindt in het leven.


App of SMS berichten van narcistische ouders/familieleden

7. Ouder/familielid: "Weet je nog toen je klein was en ik altijd voor je zorgde? Nu heb je geen tijd voor me. Ik kan niet geloven hoe egoïstisch je bent geworden."

8. Ouder/familielid: "Ik heb altijd het beste voor je gewild, maar het lijkt erop dat je niet kunt waarderen wat je hebt. Ik ben zo teleurgesteld in je. Wat is er gebeurd met mijn lieve kind?"

9. Ouder/familielid: "Als je niet naar me luistert en doet wat ik zeg, zal niemand ooit van je houden. Ik ben de enige die echt om je geeft. Je kunt niet zonder mij."

10. Ouder/familielid: "Je zus heeft altijd zo hard gewerkt en heeft zo veel bereikt. Het is jammer dat je niet meer op haar lijkt. Misschien zou je wat meer moeite moeten doen om succesvol te zijn, in plaats van ons teleur te stellen."


App of SMS berichten van narcistische collega's en/of werkgever

11. Collega/werkgever: "Ik heb gezien hoeveel vrije tijd je neemt op het werk. Ik dacht dat je meer toegewijd zou zijn aan het team. Misschien moeten we eens praten over je toekomst hier, want het lijkt erop dat je niet echt betrokken bent."

12. Collega/werkgever: "Ik heb je dat project gegeven omdat ik dacht dat je het aankon, maar het lijkt erop dat je het gewoon niet serieus neemt. Je laat iedereen in de steek en ik weet niet of ik je in de toekomst nog meer verantwoordelijkheden kan geven."


Hoe kun je het beste reageren als een narcist je doet appen?

Wanneer je te maken krijgt met berichten van een narcist, is het belangrijk om zorgvuldig te overwegen hoe je reageert.

reageer voorzichtig

Je wilt niet bijdragen aan ongezonde communicatie en je mag je niet gedwongen voelen om te antwoorden om het ego van iemand anders te versterken.

Hier zijn vijf praktische tips om in gedachten te houden:


Tip 1: bepaal je grenzen

Het is niet nodig om direct of op elk bericht van de narcist te reageren. Creëer duidelijke grenzen rond je telefoongebruik en houd je daaraan. Narcisten kunnen proberen deze grenzen te negeren, maar blijf vastberaden.

Maakt de narcist het te bont en blijft hij of zij appen? Of merk je dat je er de hele dag in gedachten mee bezig bent? Dan kun je de blokkeren.


Tip 2: reageer op slechts één appje per avond

Als je ervoor kiest te reageren, geef dan een eenvoudig antwoord en laat je niet meeslepen in het beantwoorden van elke vraag.

Als je probeert hun communicatiestijl te evenaren, zullen ze denken dat dit de enige juiste manier is om te communiceren.

Hiermee conditioneer je ook de narcist dat hij niet te veel appjes van je hoeft te verwachten.


Tip 3: Vermijd belangrijke gesprekken

persoonlijk praten

Zorg ervoor dat je geen belangrijke gesprekken persoonlijk voert via de WhatsApp of SMS.

Probeer ingrijpende discussies via tekstberichten te vermijden. Narcisten kunnen namelijk suggestieve vragen stellen of opmerkingen maken die je het gevoel geven dat je moet reageren. Het is belangrijk om niet toe te geven aan deze provocaties.

In plaats daarvan kun je voorstellen om over dit onderwerp alleen te spreken als jullie elkaar zien. Op deze manier voorkom je misverstanden en kun je effectiever communiceren.


Tip 4: Negeer gaslighting en manipulatie spelletjes

In plaats van in een discussie op whatsapp of messenger verzand te raken, is het beter om een meer neutrale houding aan te nemen. Laat je niet uit de tent lokken. Dit doe je door helemaal niet te reageren op hun berichten.

Deze strategie is nuttig als je een relatie met minimale interactie wilt behouden en narcistisch drama zoveel mogelijk wilt vermijden.


Tip 5: Overweeg de narcist te blokkeren

overweeg om te blokkeren

Vergeet niet dat je zelf kunt kiezen wie je in je leven toelaat. Als je een definitief einde wilt maken aan narcistisch misbruik, kan het nodig zijn om de narcist te blokkeren.

Door te blokkeren beëindig je de chaos en geef je jezelf de tijd om te overwegen hoe je verder wilt gaan met de relatie. Blokkeren hoeft niet definitief te zijn; het kan ook een effectieve manier zijn om een pauze te nemen en te reflecteren op de situatie.


Waarom stopt een narcist opeens met appen?

Een narcist kan om verschillende redenen plotseling stoppen met appen. Enkele mogelijke redenen zijn:

  • Aandacht zoeken: Een narcist kan stoppen met appen om te zien of je je zorgen maakt of naar hen op zoek gaat. Ze hopen hiermee jouw aandacht en bezorgdheid te krijgen, wat hun ego voedt.
  • Nieuwe bron van narcistische voorraad: Een narcist kan mogelijk een nieuwe bron van aandacht en validatie hebben gevonden, waardoor ze minder interesse tonen in het appen met jou.
  • Manipulatie: Door plotseling te stoppen met appen, probeert een narcist je misschien te manipuleren en te controleren. Ze willen mogelijk een reactie uitlokken of je onzeker maken over de relatie.
  • Straf: Een narcist kan ophouden met appen als straf voor iets dat ze als een belediging of krenking hebben ervaren. Ze kunnen je negeren om je een lesje te leren of om wraak te nemen.
  • Verveling: Narcisten verliezen vaak snel interesse en raken verveeld. Ze kunnen stoppen met appen als ze vinden dat het gesprek niet langer stimulerend of boeiend genoeg is.

Het is belangrijk om te onthouden dat het gedrag van een narcist vaak onvoorspelbaar en grillig kan zijn. Probeer jezelf niet de schuld te geven van hun gedrag en focus op je eigen welzijn en grenzen.


Tot slot

In dit artikel hebben we de verschillende manieren besproken waarop narcisten manipulatie via berichten toepassen.

Door je bewust te zijn van deze tactieken, kun je beter inspelen op dergelijke situaties en jezelf beschermen tegen emotioneel misbruik. Maar soms is het niet altijd even duidelijk of je te maken hebt met een narcist.

Om je hierbij te helpen, bieden we hier een gratis narcisme test aan.

Door deze test in te vullen, ontdek je binnen 5 minuten of er mogelijk een narcist in je leven is. Na het invullen ontvang je direct de uitslag van de narcisme test, zodat je meteen weet waar je aan toe bent.

Bovendien krijg je een gratis hulpgids toegestuurd met alle vragen en antwoorden, evenals tips om jezelf te beschermen tegen narcistisch misbruik.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>