Heeft Een Narcist Gevoel Voor Humor? Ontdek ’t Antwoord

Een goed gevoel voor humor is een belangrijke vaardigheid.

Humor kan mensen dicht bij elkaar brengen door de band sterker te maken en vertrouwen op te bouwen.

Het ligt er wel aan wat voor soort humor je gebruikt. Schadelijke humor van een narcist doet meer kwaad dan goed.

Wat is narcistische humor precies en hoe herken je dat? In dit artikel geef ik je typische voorbeelden van een narcist die humor gebruikt als wapen.

Doel van dit artikel: Wat voor humor gebruikt de narcist? Hoe kan je de narstische humor herkennen? Kan een narcist "normaal" lachen? Deze vragen, en meer, zal ik beantwoorden in dit artikel. Lees snel verder!


Heeft een narcist humor?

Niet iedereen heeft gevoel voor humor. Sommige mensen kunnen gewoon niet grappig zijn of zien het grappige van bepaalde situaties helemaal niet in. Echte zuurpruimen kom je overal tegen.

Maar dit terzijde. Laten we het in dit artikel vooral hebben over de typische narcisme humor.

Narcisten hebben best wel gevoel voor humor, maar niet het soort humor waar jij en ik van genieten. Een narcist benadert humor niet op dezelfde manier als ‘normale’ mensen dit doen.

Een recente studie verklaart hoe mensen met duistere persoonlijkheidskenmerken zoals narcisme, humor op verschillende manieren gebruiken. Dit doen narcisten altijd met een specifiek doel. En dit doel is heus niet altijd anderen aan het lachen brengen.

Een narcist beoordeelt anderen, maar wil zelf niet beoordeeld worden. Hij is slim en bedrieglijk en gebruikt humor alleen om zijn doelstellingen te bereiken.

Een narcist kan een prachtige glimlach op zijn gezicht toveren en een hartelijke lach laten horen maar zijn ogen vertellen echter een heel ander verhaal!


De narcist gebruikt humor als wapen

Narcisten kunnen een goed gevoel voor humor lijken te hebben. Maar eigenlijk hebben ze dat niet. Hier is waarom...

Het is je misschien zelf al opgevallen dat de narcist in je leven steeds weer dezelfde verhalen en grappen vertelt. Je hebt waarschijnlijk al heel vaak gedacht ‘daar gaat hij weer’. Jij vindt zijn ‘grappige’ verhalen behoorlijk irritant, maar nieuwe kennissen kunnen er bijzonder geboeid door zijn.

Deze grappige verhalen of boeiende gebeurtenissen zijn de narcist vaak helemaal niet zelf overkomen. Hij heeft anderen deze verhalen horen vertellen en gemerkt dat deze positieve reacties oproepen.

Hij maakt hiervan zijn eigen verhaal zodat – als de gelegenheid zich voordoet – hij deze kan gebruiken om anderen te ‘entertainen’ en indruk te maken.

Hiervoor is echt geen gevoel voor humor nodig…


Wat wil een narcist bereiken met zijn humor?

#1: Aandacht

Een eerste reden waarom een narcist humor gebruikt is om aandacht te krijgen en anderen te beïnvloeden en te manipuleren.

Narcisten staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Met allerlei verhalen vermaken ze anderen graag en als ze grappen vertellen ligt hun geboeid publiek inderdaad vaak dubbel van het lachen.

Ze weten hoe ze mensen aan het lachen kunnen maken en zelfs hoe ze hen op hun gemak kunnen stellen.

In wezen willen narcisten aanbeden worden en ze beseffen maar al te goed dat humor de perfecte manier is om hun behoefte aan narcistische voorraad veilig te stellen.

Wat hierbij zeker ook een rol speelt is dat de ‘grapjas’ door anderen nooit als een gemenerik zal worden beschouwd. Het komische masker zet een narcist dan ook maar al te graag op.

Tot zover is narcisme humor grappig en denk je misschien dat openlijke narcisten inderdaad een fijn gevoel voor humor hebben.


#2: Devalueren en belachelijk maken

Een narcist beschikt over tal van manipulatietechnieken die hij maar al te graag inzet om zijn gevoel van superioriteit te voeden.

Narcistische humor is een van de favoriete trucs om anderen te traumatiseren.

De narcist in je leven heeft je vast al eens voor schut gezet met een of andere pijnlijke opmerking die volgens hem grappig is.

“Neem gerust nog een biertje, schat. Dan kan ik je straks weer de trap opdragen!”

“Je lijkt de taart wel lekker te vinden. Daar zal je weegschaal morgen niet zo blij mee zijn.”

De bedoeling hiervan is je te devalueren en te vernederen in het openbaar. Een narcist kan je door middel van dit soort humor flink kwetsen onder het voorwendsel dat hij maar een grapje maakte.

En dat zegt hij er vaak ook gewoon zo bij: “Ik maakte maar een grapje!” of “Ik wilde je alleen maar wat plagen.”

Ten koste van jou maakt hij andere mensen aan het lachen en dit doet hij het liefst met onderwerpen waar jij gevoelig voor bent.

Door zich na zijn opmerking te verontschuldigen maakt hij de hele situatie nog erger. De aandacht wordt nog meer op jou gevestigd en de narcist geniet van de manier waarop hij anderen aan het lachen bracht.

Hij doet alsof zijn opmerkingen onschuldig zijn maar bereikt wel zijn doel: zichzelf interessant maken door aan de hand van zijn ‘humor’ jou belachelijk te maken.

In zo’n situatie speel jij als slachtoffer dit spelletje trouwens vaak mee. Als iedereen lacht is het veel minder pijnlijk om zelf ook te doen alsof het allemaal zo erg niet is, ook al doet het je diep van binnen veel pijn.

Door deze reactie is de narcist in staat om dit steeds weer opnieuw en opnieuw te doen.

Onthoud heel goed dat niets wat een narcist doet onschuldig is. Er zit altijd een verborgen reden achter zijn humor.


#3: Humor als dekmantel

Een andere reden waarom een narcist graag humor gebruikt is om te voorkomen dat zijn maskers afvallen.

Als een narcist humor gebruikt is dat vaak om zijn toxische gedrag te verbergen of zijn daden goed te praten.

Hoewel narcisten zichzelf als perfect beschouwen zijn ze dit allesbehalve. Voelen ze dat ze een fout maken en dat hun duistere kant onthuld zou kunnen worden, dan hopen ze dat humor hen zal redden.

Jullie hebben al een tijdje een relatie en je hoopt op een huwelijksaanzoek. Je droomt luidop hoe je er als bruid wilt uitzien. Je vraagt je vriend of het niet eens tijd wordt om hierover na te denken. Je vriend antwoord: “Ik laat me heus niet voor eeuwig aan een persoon binden.” Je reageert geschokt en plots beseft hij wat hij heeft gezegd. Hij grapt dat hij voor jou natuurlijk graag een uitzondering wil maken en dat hij niet meende wat hij zei.

Wat je ook kunt verwachten is dat hij het gesprek meteen de andere kant op stuurt of dat hij beweert dat jij hem verkeerd hebt begrepen. Hij kan hierbij zelfs zo ver gaan dat hij jou ervan gaat beschuldigen geen gevoel voor humor te hebben.

Hij verwacht oprecht dat eenmaal hij zegt dat iets een grap was, er verder niet meer over gepraat wordt.

Het gebruik van humor wordt door een narcist altijd strategisch gepland en is helaas niet altijd even makkelijk te herkennen.

Narcisme humor heeft echter heel typische kenmerken. Om te voorkomen dat jij het slachtoffer wordt van de humor van een narcist deel ik deze graag met jou.


Narcistische humor: hoe herken je het?

Kenmerk 1: Geen spontane humor

Iemand met een echt gevoel voor humor kan iets grappigs zeggen over wat er op dat specifieke moment gebeurt.

Narcisme humor is altijd strategisch gepland en vaak oefent de narcist zijn verhalen of grappen van tevoren. Van spontane humor is er helemaal geen sprake!


Kenmerk 2: Te hard zijn best doen

Humor hoort ontspannen en spontaan te zijn.

Een narcist die grappig probeert te zijn doet te hard zijn best waardoor er ongemakkelijke situaties kunnen ontstaan.

Hij of zij kan mensen verwachtingsvol aanstaren tot ze inderdaad – verplicht – beginnen te lachen. Toehoorders voelen zich vaak gewoon gedwongen om te lachen.


Kenmerk 3: Lachen om andermans tegenslagen

Narcisten vinden het leuk dat iemand zichzelf voor gek heeft gezet. Dit geeft hen een superieur gevoel.

En terwijl anderen de situaties enkel maar amusant of zelfs gênant vinden barst een narcist vaak uit in een bulderende lach.

Iemand die struikelt, iets morst of maar moeilijk uit zijn woorden geraakt vindt een narcist geweldig en hij zal dit ook duidelijk laten blijken.


Kenmerk 4: Zelfspot

Onderzoek heeft aangetoond dat zelfspot duidelijk verband houdt met een laag gevoel van eigenwaarde. Hoewel een narcist heel zelfverzekerd lijkt, is hij dat vaak helemaal niet.

Een narcist wil bewonderd worden en maakt zelden grappen over zichzelf. Doet hij dit toch dan komt dit voort uit een inherent laag gevoel van eigenwaarde  – wat de narcist natuurlijk nooit zal toegeven.

Een narcist die een grap maakt over zichzelf doet dit altijd met een bijbedoeling.

“Ik heb zomaar wat uit mijn bescheiden kleerkast getrokken en weet dat ik eigenlijk wat ‘underdressed’ bent.

Wat een narcist eigenlijk wil horen: “Ah nee joh, je ziet er weer fantastisch uit.”


Kenmerk 5: Spottende humor

Narcisten vermommen hatelijke en neerbuigende opmerkingen vaak als ‘grapjes’. Maar de hint zit in hun intentie.

Een narcist wil net dat je je gekwetst en vernederd voelt. Het gaat hem om winnen en niet om plezier te maken.

Hij weet heel goed wat je zwakke punten zijn en maakt hier misbruik van. In zijn humor zit altijd een element van controle uitoefenen.


Kenmerk 6: Hard lachen op ongepaste momenten

Heb je je ooit al geërgerd aan die ene bioscoopganger die bij elke scène een bulderende lach laat horen? De kans is groot dat er een narcist in de zaal zit.

Narcisten lachen soms hysterisch om iets wat nauwelijks grappig is. Hiermee wil de narcist zijn gevoel voor humor benadrukken en de aandacht op zichzelf vestigen.

In een relatie met een narcist kan zijn sarcastische humor je behoorlijk ongelukkig maken. Hij gebruikt humor als een wapen om op jou controle uit te oefenen.


Voorbeelden van een narcist en humor

Je plant een romantisch etentje met je vriend. Hij komt thuis, ziet dat de tafel mooi gedekt is en dat zijn lievelingsgerecht – varkenswangetjes - op het menu staat. “Oh wat leuk, mijn favoriete gerecht. Kun je ook iets anders klaarmaken? Binnenkort krijg ik zelf varkenswangen…” Jij had zo hard je best gedaan, maar door zijn sarcastische opmerking ga je je heel onzeker voelen.

Samen met je vriend zit je tv te kijken. Het wordt wat fris en hij spreidt een dekentje over je heen. “Wat lief, ik begon het net koud te krijgen.” Hij kijkt je aan en zegt: “Ik geef er helemaal niet om dat je het koud hebt, ik wilde enkel maar de deken uitspreiden.” Je voelt je teleurgesteld en tranen wellen op in je ogen. Hij reageert meteen: “Het was maar een grapje hoor. Je bent veel te gevoelig en een echte drama queen. Je moeder zei het me laatst ook nog.” Je begint te twijfelen aan jezelf en je vriend is in zijn gaslighting-poging geslaagd.

Op een feestje is je ex-vriend ook uitgenodigd. Je zag er al tegenop om te gaan maar je wilt je vrienden niet teleurstellen. Je bent voor de gelegenheid naar de kapper geweest. Je vriendin zegt dat je er fantastisch uitziet. Je ex- vriend reageert meteen: “Je zou haar ’s morgens eens uit bed moeten zien komen. Je zou haar vast niet herkennen!”

Narcisten ‘faken’ hun leven omdat ze hun narcistische voorraad aangevuld willen krijgen en hun superieure gevoel bevestigd willen krijgen. Net zo goed ‘faken’ ze hun humor en misschien heb je je de vraag al gesteld in hoeverre ze hun lach ‘faken’.


Kan een narcist lachen?

Verschillende studies wezen uit dat de gezichtsuitdrukking bepalend is bij een oprechte of een valse lach.

Een narcist kan heus wel lachen. Maar het bulderende of geniepige lachen is zelden oprecht.

Een oprechte lach zit hem in de ogen. Deze schitteren en als iemand en er ontstaan ook kraaienpootjes in de ooghoeken.

Ook aan de tanden kun je een oprechte lach herkennen. Bij een valse lach laten mensen vaak zowel boven- als ondertanden zien. Denk hierbij aan de typische selfie-smiles.

De lach van een narcist is heel duidelijk niet verbonden met de ogen. In zijn ogen zie je geen schittering. Hoe groot zijn glimlach ook is of hoe hard hij ook lacht, zijn ogen blijven er koud uitzien.

Omdat een narcist zijn gezichtsspieren niet gebruikt, blijven ook de bekende kraaienpootjes uit.

En ja… bij het lachen laat een narcist graag – letterlijk en figuurlijk – zijn tanden zien.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>