85 Narcistische Quotes & Citaten Om Narcisme Te Begrijpen

Quotes kunnen je een duidelijker kijk geven op de situatie waarin je je voor het ogenblik bevindt. Ze roepen herkenning op en geven je nieuwe inzichten.

Misschien heb je je al verdiept in narcisme maar vind je het moeilijk om zelf te verwoorden hoe deze persoon zich precies gedraagt en welke gevoelens hij of zij bij je oproept.

De narcist quotes die ik je in dit artikel geef, gaan je hierbij helpen.

Op het internet vind je tal van narcist quotes. Heel vaak zijn deze in het Engels.

Om jou te helpen narcisme beter te begrijpen en herkenning te vinden geef ik je nuttige en inspirerende Nederlandse narcist quotes.

85 Narcistische quotes en citaten om narcisme te herkennen

Citaten en spreuken over narcisme – Nederlands

Heb je een narcist in je leven dan ken je vast wel de moeilijkheden en uitdagingen die narcistisch gedrag met zich meebrengen; het gaslighten, het systematisch liegen, stiltebehandelingen, etc. 

Ik hoop dat deze narcist quotes herkenning bij je zullen oproepen waardoor je gaat beseffen dat je niet de enige bent die ten prooi valt aan het toxische gedrag van een narcist.

Maar misschien is het allerbelangrijkst wel dat deze narcist quotes in het Nederlands je de kracht kunnen geven om hierdoor te komen en jezelf terug te vinden.

De kracht van quotes zit in hem in het feit dat je gaat beseffen dat je niet de enige bent die met bepaalde uitdagingen geconfronteerd wordt. Dat besef biedt vaak troost.

 1.     Narcisme: je ziet het pas als je het doorhebt.
 1.     Een toneelspel is leuk om naar toe te gaan maar niet als je eigen leven een aaneenschakeling van toneelspelen is.
 1.     Je kan nooit een gezonde relatie hebben met iemand die voortdurend een masker draagt.
 1.     De enige tekenen van verandering bij de narcist zijn andere maskers en andere slachtoffers.
 1.     Zij die veel liegen weten niet meer wat hun waarheid is.
 1.     Je hebt nooit echt van mij gehouden. Je hield alleen maar van de manier waarop ik van jou hield.
 1.     Narcisten kijken nooit achterom. Zo hoeven ze het spoor van vernieling dat ze hebben achtergelaten niet te zien.
 1.     De leeuw ziet er op zijn best uit als hij op zoek is naar een prooi.
 1.     De relatie met een narcist telt niet het aantal jaren, maar het aantal tranen.
 1.   De narcistische persoon heeft een onzichtbare muur om zich heen gebouwd. Hij is alles. De wereld is niets. Of liever: hij is de wereld.
 1.   Je zult nooit echt zien hoe toxisch iemand is totdat je frissere lucht inademt.
 1.   Een narcist verandert nooit zijn streken. Hij verandert gewoon zijn partners.
 1.   Een narcist breekt niet je hart, maar je ziel. Dat is waarom het zo lang duurt om te genezen.
 1.   Toxische relaties zijn als glasscherven. Je kunt ze beter laten liggen dan jezelf te snijden door ze proberen te lijmen.
 1.   De narcist is als een emmer met een gat in de bodem: het maakt niet uit hoeveel je erin stopt, je kunt hem nooit vullen.
 1.   Er is een reden waarom narcisten niet leren van hun fouten. Ze slaan een heel belangrijke stap over: toegeven dat ze fouten maken.
 1.   Veel narcisten zijn meesters in de psychologie. Jammer genoeg gebruiken ze hun kennis om de mensen om hen heen uit te hollen in plaats van ze te helpen.
 1.   Eigenliefde kruipt als een slang naar buiten om iedereen te bijten die er toevallig over struikelt.
 1.   Narcistische liefde is rijden op een achtbaan van ellende gevuld met een hart vol tranen.
 1.   Het is fijn als toxische mensen niet meer tegen je praten. Het is alsof het vuilnis zichzelf heeft buitengezet.
 1.   De meeste pijn in het menselijk leven komt van het staren in spiegels.
 1.   Narcisten liegen en vernederen je liever dan toe te geven dat ze fout zaten.
 1.   Narcisme is vrijwillige blindheid, een afspraak om niet onder de oppervlakte te kijken.
 1.   Narcisten tonen geen affectie om je te straffen. Ze geven geen aandacht om wraak te nemen. Ze weigeren enige emotie te tonen om je onzeker te maken.
 1.   Narcisten zijn als parasieten die het leven uit je zuigen.
 1.   De ergste pijn voor een narcist is niet opgemerkt te worden.
 1.   Ze provoceren je, maar als je jezelf verdedigt zijn zij het slachtoffer.
 1.   Egoïsme is het verdovingsmiddel dat de pijn van domheid verdooft.
 1.   Ik vraag me af of narcisme door de eeuwen heen anders zou zijn verlopen als Narcissus eerst in een beerput had gekeken. Waarschijnlijk wel.
 1.   Je kunt het gewoon niet winnen van een narcist. Hij zal je zo vreselijk behandelen dat je ongelukkig wordt, zich omdraaien en zeggen: “Ik houd niet meer van je want je loopt er altijd ongelukkig bij.“
 1.   Wees dankbaar voor de narcist in je leven. Hij laat je precies zien wie je niet wilt zijn.
 1.   Wie met meerdere gezichten moet leven, kan nooit zichzelf zijn en valt ooit door de mand.
 1.   Je hart raakt het ergste gewond door valse kogels uit een narcistische mond.
 1.   Als je verwacht dat de narcist eerlijk met je is omdat jezelf eerlijk bent dan houd je jezelf voor de gek. Het is alsof je verwacht dat een leeuw niet gaat bijten omdat je hem zelf niet bijt.
 1.   Leven met een narcist is als een allesverslindende macabere dans: je volgt op morbide wijze –halfbewust, ongevoelig en uitgeput – alle danspassen, alleen maar om te overleven
 1.   Verliezen narcisten alle contact met de werkelijkheid dan worden ze uiterst gevaarlijk.
 1.   Kunnen narcisten hun behoefte om bewonderd te worden niet loslaten, verbuigen ze de realiteit om ondanks alles bijzonder te blijven.
 1.   Daar waar veel trots en ijdelheid is, huist ook wraak.
 1.   Hij die verliefd is op zichzelf heeft geen rivalen.
 1.   Het is niet liefde die moet beschouwd worden als blind, het is eigenliefde.
 1.   Voor de narcist zijn anderen als tekenfilmfiguren die in zijn innerlijke universum een rol spelen. Wijken ze af van het script, dan maken ze onvergeeflijke fouten.
 1.   Narcisten installeren een mentale filter in je hoofd waarmee ze volledige controle op jou kunnen uitoefenen.
 1.   Onder een narcistische persoonlijkheid zit schaamte en de verlammende angst om als ‘gewoon’ beschouwd te worden.
 1.   Narcisten zoeken naar nieuwe slachtoffers om dezelfde reden als tijgers naar nieuwe prooien zoeken: ze hebben honger. Honger naar adoratie, bewondering, acceptatie en goedkeuring.
 1.   In het grootste deel van onze geschiedenis heeft niets – geen overstroming, hongersnood, pest of nieuwe wapens – de mensheid zo in gevaar gebracht als een narcistisch ego.
 1.   Het pijnlijkste verlies voor narcisten is geheugenverlies omdat ze een deel verliezen van de persoon van wie ze het meeste houden.
 1.   Ik dacht dat narcisme over eigenliefde ging tot iemand me vertelde dat er een keerzijde aan zit. Het is eigenlijk nog tragischer dan eigenliefde; het is onbeantwoorde eigenliefde.
 1.   Als je in een fractie van een seconde van aanbeden naar vernederd wilt gaan, beledig dan een narcist.
 1.   Narcisten worden graag gevreesd: het geeft hen een overweldigend gevoel van oppermachtigheid.
 1.   Het leven van een narcist is eigenlijk heel eenvoudig: elke conversatie, situatie, interactie heeft slechts een thema: zichzelf.
 1.   Een narcist kan niet trouw zijn omdat jij voor hem niet bestaat, behalve als een spiegel. Als hij naar je kijkt ziet hij zijn eigen reflectie zoals hij die wil zien. Vervorm je deze reflectie dan gaat hij op zoek naar een andere spiegel.
 1.   Narcisten zijn de meest goddeloze creaties: ze tonen geen berouw voor hun daden en ondernemen geen stappen om hun fouten recht te zetten. Ze hebben geen enkel moreel besef.
 1.   De helft van het kwaad dat in deze wereld wordt aangericht is door mensen die zich belangrijk willen voelen. Het kwaad dat ze veroorzaken interesseert hen niet. Of ze zien het niet, of ze rechtvaardigen het omdat ze opgaan in hun eindeloze drang naar superioriteit.
 1.   Narcissus werd niet verliefd op zijn spiegelbeeld omdat het mooi was, maar omdat het van hem was. Als het zijn schoonheid was die hem betoverde, was hij binnen een paar jaar bevrijd door het vervagen ervan.
 1.   Echte liefde mag geen schuldgevoel kennen.
 1.   Was het verschil tussen valse en ware liefde maar net zo makkelijk als het verschil tussen giftige paddenstoelen en champignons.
 1.   Liefde sterft geen natuurlijke dood. Liefde wordt gedood door verwaarlozing of narcisme.
 1.   Maak nooit van iemand een prioriteit als jij voor hen slechts een optie bent.
 1.   Narcisten proberen je voor de gek te houden maar uiteindelijk houden ze alleen zichzelf voor de gek.
 1.   Narcisten zullen je leven verwoesten, je eigenwaarde aantasten, en dat zo subtiel doen dat je het gevoel krijgt dat jij degene bent die hen in de steek laat.
 1.   Je wordt niet het slachtoffer van een narcist omdat er iets fout is met jou. Je wordt het slachtoffer omdat er zoveel goeds is aan jou.
 1.   Een man die van anderen houdt alleen op basis van welk gevoel dit bij hem opwekt, houdt helemaal niet van anderen – enkel van zichzelf.
 1.   Een narcist zal zeggen: “Zet je er overheen.” Jouw gevoelens zijn voor hem niet belangrijk. Als het niet over hem gaat is hij niet geïnteresseerd.
 1.   Als je vasthoudt aan pijn en woede bij een narcist, zullen je kinderen geen normale ouder hebben. De narcistische ouder zal ze gebruiken als marionetten en ze uiteindelijk in de steek laten. Jij bent hun enige hoop.
 1.   Relaties met narcisten worden in stand gehouden door de hoop ‘op een dag wordt het beter’, met weinig garantie dat die dag er ooit komt.
 1.   Hoe uitgehongerd moet je zijn geweest dat mijn hart een maaltijd werd voor je ego.
 1.   Als we narcisme bekijken door de lens van kwetsbaarheid zien we op schaamte gebaseerde angst om heel ‘gewoon’ te zijn.
 1.   Een narcist praat niet met je maar tegen je.
 2.   Narcisten zijn niet berouwvol en daarom niet in staat tot verandering.
 3.   Blijf weg van mensen die je het gevoel geven dat je moeilijk bent om van te houden.
 1.   Kinderen van narcisten leren dat liefde misbruik is.
 1.   De narcist: hij kwetst je en doet dan alsof hij zelf werd gekwetst.
 1.   Voor een narcist is elke vorm van aandacht goede aandacht.
 1.   Het zijn alleen angstige mensen die anderen beschadigen.
 1.   Een narcist is nooit verbonden met zijn ziel, alleen met zijn egoïstisch pijnlichaam.
 1.   Na verloop van tijd komt alles aan het licht. De meest verborgen leugens, de meest voor de hand liggende redenen en de meest valse mensen.
 1.   Discussiëren met een narcist is als gearresteerd worden: “Alles wat je zegt kan en zal tegen je gebruikt worden.”
 1.   Er zitten veel woorden verborgen in hoe iemand je behandelt. Luister!
 1.   Schaam je nooit dat je van mensen hebt gehouden die die vals bleken te zijn. Laat hen zich schamen voor wat ze zijn.
 1.   Als je een narcist vertelt wat je pijn doet, zal hij net dat tot in de perfectie doen.
 1.   Omdat narcisten zichzelf diep van binnen foutloos vinden, is het onvermijdelijk dat wanneer ze in botsing komen met de wereld, ze het zullen zien als de schuld van de wereld.
 1.   Zodra de cyclus van misbruik is losgebarsten betekent ‘sorry’ dat de wreedheid zal escaleren tot een ongekend niveau.
 1.   Blijf ver weg van mensen die nooit toegeven dat ze ongelijk hebben en jou het gevoel geven dat jij een probleem bent.
 1.   Laat mensen die zo weinig voor je doen je gedachten, gevoelens en emoties niet beheersen.
 1.   Je krijgt nooit de waarheid van een narcist. Wat hij je zal vertellen zal een verhaal zijn dat hem als slachtoffer of held afschildert, maar nooit als de slechterik.

Tot slot

Door deze narcist quotes te lezen kan je een beter begrip krijgen van hoe narcisten zich gedragen en welke gevoelens ze bij anderen oproepen. Ze kunnen je ook helpen om herkenning te vinden in je eigen situatie en om nieuwe inzichten te krijgen.

Het is belangrijk om te onthouden dat narcisten vaak zeer manipulatief zijn en dat ze allerlei trucs kunnen gebruiken om mensen te houden. Als je in een situatie bent waarbij je denkt dat je met een narcist te maken hebt, is het belangrijk om professioneel advies te zoeken en eventueel hulp te zoeken om je te bevrijden van deze manipulatieve persoon.

Klik hier voor meer informatie om de narcist de baas te zijn en de controle over je leven terug te krijgen. 

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>