12 Kenmerken Om Een Narcistische Man Te Herkennen

Je bent met een hele leuke man aan het daten.

Hij is charmant, slim, grappig, alles wat je wilt en waar je altijd van hebt gedroomd.

 Maar ergens klopt er iets niets. Hoe herken je een narcistische man? 

In dit artikel ontdek je de 12 belangrijkste kenmerken van een mannelijke narcist. 

Doel van dit artikel: Dit artikel zal jou helpen om de belangrijkste kenmerken van een narcistische man te leren herkennen. 


Wat is een narcistische man?

Je voelt dus dat er iets in de omgang met deze man niet lekker zit. Maar je kunt je vinger er niet op leggen. Wat is het dan? Je vraagt je af of je partner, collega of familielid een narcist is.

Man die zijn lippen tuit en vol ego omhoog kijkt omdat hij een narcistische man is

Veel mensen hebben narcistische trekjes maar dit maakt hen niet gelijk een narcist. Er zit een groot verschil tussen mensen met narcistische trekjes en mensen die een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben.

Maak je dus niet te veel zorgen, maar wees wel op je hoede voor deze trekjes. Ze zijn alsnog schadelijk voor jouw mentale gezondheid en zelfvertrouwen. 

Maar voordat je verder leest, kijk eerst even naar deze video: 


12 Kenmerken en symptomen van een narcistische man 

De volgende kenmerken zullen jou gaan helpen om een narcistische man te leren herkennen. Let op, dat je een paar van deze kenmerken bij iemand herkent, betekent niet meteen dat iemand een narcist is.

Wil je meer zekerheid, lees ook dit artikel over wat is een narcistische man precies. Laten we snel beginnen!


Kenmerk #1: Love bombing 

Het lijkt alsof je de perfecte man hebt gevonden. Je wordt overspoeld met cadeautjes en aandacht. Jij staat centraal en hij doet alles voor je.

Deze persoon is charmant en zelfverzekerd, hij laat jouw hart sneller kloppen. Maar het gaat wel heel erg snel.

We hebben het over love bombing als iemand veel te snel gaat in het begin. Doordat narcisten zo overtuigend zijn zul je je heel bijzonder, gewenst en vereerd voelen. 

Lees meer over love bombing in dit artikel


Kenmerk #2: Hij onderbreekt jou

Het is normaal dat mensen elkaar af en toe onderbreken maar een echte narcist is er heel erg goed in om het onderwerp tijdens gesprekken steeds op zichzelf terug te brengen.

Man die zijn vriendin onderbreekt bij het praten

Hij wil heel veel van zichzelf laten zien tijdens gesprekken. Hij heeft weinig interesse in jou als persoon en ziet gesprekken eerder als een kans om te laten zien hoe slim en interessant hij is.


Kenmerk #3: Hij kan niet tegen kritiek

Een narcist wilt zich machtiger voelen dan de rest. Hij kan niet goed tegen kritiek en is erg snel beledigd. Hij kan snel boos worden als hij kritiek krijgt en legt de schuld dan bij jou neer.

Narcisten willen dat jij je inferieur voelt zodat hij zich beter gaat voelen. Je kan bang worden om dingen tegen hem te zeggen zodat zijn stemming niet omslaat. 


Kenmerk #4: Hij luistert niet 

Heb je je wel eens genegeerd gevoeld door hem? Het is geen prettig gevoel om je niet gehoord en niet gezien te voelen. Zeker niet als je man een narcist is

Man die zijn vingers in zijn oren doet en zijn ogen dichtknijpt

Narcisten zijn vooral in zichzelf geïnteresseerd en zullen geen oprechte interesse in jou tonen. Hierdoor kan je je voelen alsof hij jou niet ziet en niet hoort, maar je weet niet precies waardoor dat komt.

Jullie praten wel met elkaar maar hij hoort jou niet. 


Kenmerk #5: Hij gaat vreemd 

Doordat narcisten zichzelf te goed vinden voor anderen, gaan ze vaak vreemd. Vreemdgaan en bedriegen geeft hen een gevoel van macht dat ze dan over iemand anders hebben. Ze hebben hierdoor veel moeite om een gezonde relatie met iemand te hebben. 

In deze wetenschappelijke studie werd narcisme en toewijding in romantische relaties onderzocht. Dit verklaart meer over narcisme en hoe zij zich moeilijk aan relaties en personen kunnen binden. 


Kenmerk #6: Hij wil constant bewonderd worden

Narcisten hebben een hoop zelfvertrouwen, maar dit is vaak erg fragiel. Ze verlangen er constant naar om bewonderd te worden. Ze geloven dat ze uniek en speciaal zijn en willen hier voortdurend bevestiging voor hebben.

Man met tape over zijn gezicht waar fragiel op staat

Daarom voelen veel mensen zich emotioneel uitgeput als ze met een narcist zijn geweest. Ze raken hun zelfvertrouwen kwijt en worden onzeker. 


Kenmerk #7: Hij kleineert je 

Een narcist is ervan overtuigd dat hij beter is dan dat jij bent. Als jij ergens beter in bent, dan zal hij proberen jou naar beneden te halen.

Hij zal proberen jou een slecht gevoel te geven over het feit dat jij ergens beter in bent. Door jou te kleineren en te intimideren zorgt hij ervoor dat hij weer superieur is. Dit doet hij om zijn fragiele zelfvertrouwen weer een boost te geven. 


Kenmerk #8: Hij gaslight je

Als je met hem bent heb je het gevoel dat je niets goed kan onthouden. Gaslighting is een manipulatietechniek die wordt gebruikt om macht over iemand te hebben.

Man die zijn hand uitrijkt en waar licht uit zijn vinger schijnt omdat hij macht heeft over je

Als slachtoffer heb je niet door dat het gebeurt maar het resultaat is dat je zelfvertrouwen snel naar beneden gaat. Jouw realiteit wordt constant in twijfel getrokken en je weet niet meer wat echt of nep is waardoor je de narcist steeds meer gaat geloven. 

Meer weten over deze manipulatietechniek? Lees dan mijn uitgebreide artikel over gaslighting


Kenmerk #9: Hij plaat slecht over zijn exen

Narcisten zien zichzelf als het slachtoffer. Er zijn zoveel mensen die hem dingen hebben aangedaan, en zijn exen al helemaal.

Hij is bedrogen, ze logen tegen hem, ze hebben hem zo slecht behandeld.

Man die een foto van zijn ex vrouw doorscheurt

Hij vindt dat hij alles goed heeft gedaan in vorige relaties en zet zichzelf daardoor op een voetstuk. Hij zal nooit zijn eigen fouten in vorige relaties in kunnen zien. 


Kenmerk #10: Jij krijgt overal de schuld van

Je begint te geloven dat alles jouw schuld is. Alle relatieproblemen komen door jou. De narcist is heel kritisch naar je. Hij wijst je af en hij is afstandelijk naar jou.

Hij heeft je laten geloven dat dat jouw eigen schuld is. Je voelt je hierdoor onzichtbaar, niet gerespecteerd en eenzaam. 


Kenmerk #11: Jouw behoeften zijn onbelangrijk 

Jouw behoeften en emoties komen altijd op de laatste plaats en er wordt geen oprechte interesse in jouw behoeften getoond.

Vrouw die haar hand tegen haar hoofd houdt uit verdriet omdat haar man haar negeert

Narcisten voelen geen compassie voor de gevoelens van anderen en hebben over het algemeen geen mededogen. Hierdoor kunnen ze zich niet intiem met anderen verbinden en zullen jouw behoeften nooit op de eerste plaats komen. 


Kenmerk #12: Je twijfelt of hij wel de waarheid zegt 

Tijdens de omgang met een narcist heb je het gevoel dat hij niet altijd de waarheid vertelt.

Je weet niet precies waardoor het komt want je kan niet bewijzen dat hij liegt. Je gaat hierdoor bij veel dingen twijfelen of hij wel de waarheid vertelt. Je voelt dat hij niet eerlijk is, maar kunt niet bewijzen waar hij over liegt. 

Narcistische jongen liegt aan de telefoon en zijn neus wordt langer terwijl een meisje naar hem luistert

Let op: deze kenmerken zijn niet allemaal even makkelijk te zien en gebeuren door de jaren heen. Langzaam maar zeker sluipt zulk gedrag erin. Zo langzaam, dat je het bijna niet doorhebt. Daarom is het zo belangrijk om naar dat gevoel te luisteren dat er iets niet goed zit. 


Leven met een narcistische man

Een narcistische man kan je het gevoel geven dat je waardeloos bent. Omgaan met een narcist eist een grote tol op je gevoel van eigenwaarde en kan je gebroken achterlaten. Het is een eindeloze cyclus van manipulaties die alleen maar erger wordt.

Onthoud dat hij niet voor jou gaat veranderen. Het is van groot belang dat je je gevoel volgt, je bent namelijk niet gek. Leven met een narcist vereist geavanceerde emotionele vaardigheden en het kan erg frustrerend en emotioneel uitdagend zijn.

Vrouw die gefrustreerd haar handen op haar hoofd houdt en met haar gezicht op de tafel ligt

Een gezonde relatie hebben met een narcist is niet mogelijk. Is het echt niet mogelijk om met een narcist te breken, dan lees je hier 12 tips over wat je beter wel en niet kunt doen tijdens de omgang met een narcist. 


12 tips om met een narcistische man om te gaan

Tip 1: Lees je in over narcisme

Het kan je helpen om de sterke en zwakke punten van de narcist te begrijpen en te leren hoe je met hem om kunt gaan.

Download hier mijn gratis ebook “Narcist Ontmaskerd” om een realistisch beeld te krijgen van narcisten. 

Persoon die een e-book vasthoudt en leest

Tip 2: Stel duidelijke grenzen

Zorg ervoor dat er geen ruimte is voor de narcist om jou te manipuleren en over jouw grenzen heen te gaan. 

In relaties die minder stevig zijn, gaan partners er automatisch vanuit dat de ander hetzelfde voelt als zij zelf. Er wordt niet of in veel mindere mate nagedacht over de gevoelens van de ander.

Daarnaast ontbreekt het begrip voor de gevolgen van het overtreden van de grenzen van de ander.

Om die reden is je grenzen stellen cruciaal, oftewel het duidelijk communiceren van je eigen grenzen. Een ander zal nooit jouw grenzen aangeven. Dat is een taak die alleen jij zelf kunt doen.


Tip 3: Blijf kalm

Probeer niet fel te reageren als een narcist je probeert uit te lokken. Als hij boos wordt, probeer hem dan te zien als een driejarig kind die zijn zin niet krijgt.

Vrouw die kalm is en op het strand bellen blaast

Tip 4: Zorg ervoor dat je een support team hebt

Het is van groot belang om mensen om je heen te hebben die om jou geven en jou kunnen steunen in deze periode.


Tip 5: Richt je aandacht op jezelf

Focus op je eigen behoeften, doelen en verlangens. Besteed aandacht aan je sterke punten om je zelfvertrouwen te herstellen en zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om voor jezelf te zorgen. 


Tip 6: Herinner jezelf eraan dat het niet jouw schuld is

Je hebt een lange periode alle schuld op je genomen, nu is het tijd dat je je beseft dat het niet allemaal jouw schuld is. 

Vrouw die naar haar vriend wijst omdat het niet haar fout is

Tip 7: Weet wanneer het tijd is om hem te verlaten

De narcistische man is een meester manipulator en zal alles uit de kast trekken om jou terug in zijn macht te krijgen. Als je je in een toxische relatie bevindt, is het belangrijk voor jouw mentale gezondheid om hem te verlaten. 

Meer informatie en tips over relaties met een narcistische partner en hoe je daarmee om kan gaan, lees je in dit artikel.


Tip 8: Let op jezelf

Weet wanneer je hulp nodig hebt. Narcistisch misbruik kan zo subtiel zijn dat je niet doorhebt dat je een slachtoffer bent.

Het is makkelijk om in die cyclus terecht te komen en het kan voelen alsof je vastzit. Het zoeken naar goede professionele hulp is het zeker waard als je aan het herstellen bent van een narcist.

Vrouw die bij een andere vrouw professionele hulp krijgt terwijl ze samen aan een bureau zitten en praten

Tip 9: Ga niet in discussie

Discussies voeren met een narcist heeft geen nut. Ze zullen nooit in gaan zien dat ze fout zitten. Verwacht niet dat ze jouw standpunt inzien. 


Tip 10: Probeer ze niet te sturen 

Dit gaat niet lukken. Een narcist doet precies wat hij zelf wilt en zal geen rekening houden met eventuele wensen of verzoeken. 


Tip 11: Verwacht geen diepgaande en betekenisvolle communicatie met een narcist

Ze hebben weinig tot geen empathie dus eerlijke en oprechte communicatie is vrijwel onmogelijk. Hoop hier niet op. 

Twee mannen die proberen te communiceren door glazen met een touwtje maar ze snappen er niets van

Tip 12: Ga na of je werkelijk met een narcist te maken hebt

Doe de narcisme test om erachter te komen of je werkelijk met een narcist te maken hebt! 

The bottom line: Het is belangrijk om in gedachte te houden dat iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis niet verandert. Zelfs al zou het lukken om de relatie leefbaarder te maken, het zal nooit een gezonde en fijne relatie worden.

Therapie voor een narcistische man kan helpen, maar narcisme kan niet genezen worden. Je kunt hem niet redden.

Red jezelf. 


Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>