Omgaan Met Jouw Depressie of een Depressief Persoon? 19 Tips

We hebben allemaal wel eens een periode waarin we ons rot voelen en balen van het leven.

Dat is heel normaal en ook geen reden om je zorgen te maken.

Als je stemming echter dag in dag uit slecht blijft en je steeds minder licht aan de horizon ziet, kan het zijn dat je lijdt aan een depressie

Het kan zijn dat jezelf lijdt of iemand in je omgeving aan een depressie.

Lees dan dit artikel om beter te leren begrijpen wat een depressie is en ontdek 19 tips om te leren omgaan met een depressie.

Wat is een depressie?

Je spreekt pas van een depressie wanneer je ten minste twee weken achter elkaar last hebt van somberheid en daarnaast merkt dat je nergens meer zin in hebt, of geen plezier meer beleeft aan de activiteiten die je onderneemt.

Dit laatste kan soms schrikken zijn tijdens sociale contacten. Bijvoorbeeld wanneer je met je geliefde of je kinderen bent, maar er, in tegenstelling tot eerder, eigenlijk niets meer bij voelt.

Verder hebben depressieve mensen vaak last van concentratieproblemen. Ze vergeten van alles en het lukt niet meer om een boek te lezen, een film te kijken of zelfs om een gesprek te voeren.

Een andere verandering die plaats kan vinden tijdens een depressie is het verminderen van je hongergevoel, waardoor je afvalt. Alhoewel sommige mensen juist aankomen.

Vaak zijn er ook slaapproblemen, je valt moeilijk in slaap en wordt alweer vroeg wakker. Dit maakt natuurlijk dat je je moe en futloos voelt en hierdoor verergert het gevoel dat je nergens meer zin in hebt.

Soms kan het ook gebeuren dat je langzamer gaat bewegen of juist een beetje gejaagd raakt.

Een deel van de mensen dat lijdt aan een depressie krijgt in deze ellendige toestand gedachten aan de dood of om een einde aan hun leven te maken.

Meestal niet omdat ze dood willen, maar omdat ze niet langer zo erg willen lijden en geen hoop meer voor de toekomst zien.

Al met al voel je je tijdens een depressie dus behoorlijk waardeloos en lijkt het alsof niets meer zin heeft en jouw bestaan er niet toe doet.

Daardoor kom je nog maar moeilijk tot het  ondernemen van activiteiten en raak je steeds dieper in een isolement.

Omgaan met een depressie is niet makkelijk want het kan je leven ernstig verstoren op het gebied van werk, relaties, kinderen en hobby's. Het is daarom erg belangrijk om met je klachten aan de slag gaat en hulp te zoeken.

Depressie is absoluut geen teken van zwakte maar een serieuze en soms ook ernstige medische aandoening waar je zowel lichamelijk als psychisch ziek van wordt.

Op hersenscans waarin de activiteit van het brein weer wordt gegeven kun je verschillen zien tussen de hersenactiviteit van gezonde personen en de hersenen van mensen die lijden aan een depressie.

In principe kan iedereen een depressie krijgen, alhoewel sommige mensen er wel meer kans op hebben door hun genetische aanleg of doordat ze veel mee hebben gemaakt in hun leven.

Ook als je net bevallen bent van een kind kun je - hoe gek het ook klinkt - depressief raken. Dit wordt ook wel een postnatale depressie genoemd.

Als een van je ouders of broers en zussen last heeft van depressies, heb jij ook meer kans om er een te krijgen. Het is in zo'n geval altijd goed om op signalen te letten.

Depressie in cijfers: Je bent niet alleen

Als je last hebt van depressies is het goed om je te beseffen dat je absoluut niet de enige bent.

Depressie komt overal ter wereld voor, binnen alle culturen en leeftijdscategorieën. Volgens het Trimbos Instituut krijgt één op de vijf Nederlanders tussen de 18-64 jaar in zijn of haar leven te maken met een depressie.

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat in 2014 8% van de Nederlandse bevolking boven de 14 leed aan een depressie. In totaal gaat het hier om 1 miljoen mensen.

Bij vrouwen (9%) komen depressies iets vaker voor dan bij mannen (7%).

De groep die het meest wordt geteisterd door depressies zijn mensen van middelbare leeftijd en vanaf de 75 jaar zie je opnieuw een toename in het aantal depressieven.

Veel mensen hebben last van een winterdepressie en het aantal met een winterdip is nog veel groter.

Leer hier hoe je kunt afkomen van een winterdepressie of winterdip.

Een andere bijzondere bevinding uit het CBS-onderzoek is het verband tussen opleidingsniveau en het voorkomen van depressie.

Mensen met een lager opleidingsniveau hebben meer kans om een depressie te ontwikkelen.

Van de Nederlanders die een HBO-master of hoger heeft afgerond leed 3% aan een depressie terwijl Nederlanders die alleen de basisschool hebben afgerond vijf keer meer kans hebben dan de gemiddelde Nederlander.

Depressie is een groot volksgezondheidsprobleem en staat in de top 5 van ziekten die leiden tot hoge kosten en ziekteverzuim op het werk.

Gemiddeld wordt er in Nederland jaarlijks aan ongeveer een miljoen mensen een antidepressivum voorgeschreven.

Hierbij dient echter wel te worden bedacht dat antidepressiva soms ook worden gebruikt voor de behandeling van andere stoornissen dan depressie.

Het middel dat het meest wordt voorgeschreven is amitriptyline. Dit is een tricyclisch antidepressivum dat sinds de jaren 60 op de markt is.

Het kan helpen om de stemming te verbeteren en angst- en pijnklachten te verminderen. Uit het onderzoek van het CBS bleek dat vrouwen twee keer zo vaak antidepressiva voorgeschreven krijgen dan mannen.

Omgaan met je eigen depressie

Depressies gaan vaak gepaard met een wanhopig gevoel.

Je piekert je suf over je falen in het verleden en over hoe het verder moet in de toekomst. Dit soort negatieve gedachten zijn meestal echter geen juiste weerspiegeling van de werkelijkheid.

Tijdens een depressie kijk je door een donkere bril waardoor je beeld van de wereld donkerder wordt en alles moeilijk of onmogelijk lijkt.

Net zoals je tijdens verliefdheid door een roze bril kijkt en het idee hebt dat alles mogelijk is. Zo zie je maar dat je gedachten en gevoelens subjectief zijn en niet altijd hoeven te kloppen.

Hoe moeilijk en uitzichtloos een depressie ook lijkt, er zijn wel degelijk manieren om weer te herstellen en weer gelukkig te worden. Hierbij gaat het vooral om het veranderen van je gedrag.

Gedragspatronen slijten er gedurende je leven in, ook als ze niet goed zijn voor je (mentale) gezondheid.

In eerste plaats is het belangrijk om je bewust te worden van deze patronen om ze vervolgens te kunnen veranderen.

Wees hierin niet te streng voor jezelf maar neem rustig de tijd!

Lees dit artikel hoe je het beste kan omgaan met een chronische depressie.

Tip 1: Ga meer bewegen

Uit onderzoek blijkt dat beweging een grote positieve invloed uitoefent op je stemming. Tijdens het bewegen komen er endorfinen vrij die je stemming verbeteren.

Er is zelfs een therapie genaamd 'Running therapy' waarbij je samen met een therapeut gaat hardlopen en je conditie opbouwt. Deze therapie is vrijwel even succesvol als antidepressiva of cognitieve gedragstherapie!

Daarnaast leidt het regelmatig bewegen of sporten tot een hogere eigenwaarde, verbetering van de slaap, minder stress en meer energie.

Tot nu toe is het meeste onderzoek gedaan naar hardlopen, maar begin met kleine stapjes. Je hoeft natuurlijk niet gelijk een marathon te lopen.

Tip 2: Breng structuur aan in je leven

Tijdens een depressie kan de dagelijkse structuur uit je leven verdwijnen, waardoor je 's ochtends geen reden hebt om uit bed te komen. Alle dagen lijken hetzelfde en je komt vast te zitten in een oneindige keten van ellende.

Zorg er daarom voor dat je weer een ritme krijgt.

Blijf 's ochtends niet in bed liggen maar sta op, ga douchen en probeer weer wat regelmaat in je leven te krijgen. Als je dit moeilijk vindt kan het helpen om een weekschema te maken waarin je je een aantal vast activiteiten plant.

Tip 3: Ga weer activiteiten ondernemen

Naast het opbouwen van je fysieke conditie is het belangrijk om andere activiteiten weer op te bouwen. Dit kan heel lastig zijn want als je je somber voelt heb je vaak helemaal geen zin om iets te gaan doen.

Het probleem is dat je hierdoor in een negatieve spiraal terecht komt; je doet weinig, daardoor krijg je minder voldoening, je stemming keldert nog verder en vervolgens doe je nog minder etc.

Het is daarom belangrijk dat je dit patroon doorbreekt. Ga afspraken inplannen en zorg ervoor dat je je eraan houdt, ongeacht hoe je je voelt. Dit noemen ze 'stemmingsonafhankelijk plannen'.

Tip 4: Stel kleine doelen

Het is belangrijk om je activiteiten met kleine stapjes op te bouwen. Zo zorg je ervoor dat je je doelen haalt en niet blijft zitten met het gevoel te hebben gefaald.

Dus stel doelen waarvan je vooraf zeker weet dat je ze zult halen, zodat je steeds kleine successen behaald. Deze kun je dan langzaamaan uitbreiden.

Maar blijf opletten dat je niet te hoge eisen aan jezelf stelt.

Tip 5: Eet gezond

Tijdens een depressie kan je jezelf qua voeding soms een beetje verwaarlozen doordat het je niet lukt om gezond te koken.

Uit onderzoek blijkt dat goede voeding belangrijk is voor een goede gezondheid, probeer daarom weer regelmatig vers eten te eten.

Er is helaas geen magisch dieet dat depressie kan genezen maar er zijn wel bepaalde voedingsstoffen waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze de stemming positief beïnvloeden.

Dit zijn bijvoorbeeld omega-3-vetzuren die zich onder andere bevinden in vis, zeewier, lijnzaad en chia zaad. Daarnaast lijkt ook foliumzuur een positief effect te bewerkstelligen. Foliumzuur vind je bijvoorbeeld in spinazie, avocado en rucola.

Tip 6: Zorg voor een goede nachtrust

Slaaptekort is zowel een symptoom als een onderhoudende factor van depressie. Het verbeteren van je slaap is dus belangrijk.

Begin allereerst met het aanbrengen van structuur in je slaappatroon en doe vooral geen dutjes overdag.

Die zorgen er alleen maar voor dat je 's nachts slechter gaat slapen. Zorg er verder voor dat je fysiek moe bent als je naar bed gaat.

Een laatste tip is om beeldschermen te vermijden in de laatste uren voor het slapen gaan. Het felle licht van beeldschermen sturen je hersenen het signaal dat het nog dag is en je nog niet hoeft te gaan slapen.

Omgaan met een depressief persoon

Depressie is een hele nare psychische aandoening die een diepgaand lijden veroorzaakt, niet alleen voor degene die er aan lijdt, maar ook voor de mensen in de omgeving. Jouw steun is belangrijk voor het herstel van jouw vriend of vriendin. Zie hier een aantal tips hoe je kunt helpen.

Tip 7: Communiceer op een open manier zonder te oordelen

De valkuil in het communiceren met een depressief persoon is dat je vaak geneigd bent om te gaan adviseren. Dat is over het algemeen niet waar depressieve mensen op zitten te wachten. J

e kunt ze beter helpen door op empathische wijze naar hen te luisteren, zonder te oordelen. Moedig de persoon aan om zijn gevoelens te uiten en je te vertellen over wat hij of zij doormaakt.

Dit is erg belangrijk omdat depressieve mensen de neiging hebben zich terug te trekken en daardoor in een isolement terecht komen, wat de klachten alleen maar verergert. Blijf daarom steeds opnieuw contact zoeken.

Tip 8: Doe steunende uitspraken

Depressieve mensen voelen zich vaak eenzaam. Laat daarom merken dat je er voor diegene bent.

Denk hierbij aan uitspraken als “je bent niet alleen, ik ben er voor je” en “ik begrijp niet precies hoe je je voelt, maar ik houd van je”. Mocht iemand er desondanks toch niet open voor staan, voel je dan niet afgewezen.

Depressieve mensen hebben de neiging om dingen negatief te interpreteren en zien vaak weinig hoop voor de toekomst. Geef in zo'n geval aan dat je het fijn zou vinden als diegene contact met je opneemt als hij of zij daar aan toe is.

Tip 9: Laat je er niet in meeslepen

Depressieve mensen ervaren gevoelens als hulpeloosheid, frustratie, boosheid, angst, schuldgevoel en verdriet. Wees je ervan bewust dat dit soort gevoelens als het ware besmettelijk zijn.

Mocht je jezelf ook wanhopig gaan voelen, besef je dan dat voortkomt uit de donkere bril waar de ander door kijkt. Bespreek het eventueel met gezonde mensen in je omgeving om jezelf weer te kalmeren.

Omgaan met een depressieve partner

Een relatie hebben met iemand die lijdt aan een depressie is een grote uitdaging.

Je partner kan erg veranderen en een beetje in zijn eigen wereld raken omdat hij of zij zich bezwaard voelt om anderen lastig te vallen met zijn problemen. Depressie giet als het ware als een donker sausje over alles wat iemand doet, denkt of voelt.

Binnen een relatie kan dat ervoor zorgen dat het samen zijn, dates, en seks ineens niet meer leuk zijn of dat je partner daar helemaal geen behoefte meer aan heeft. Hier een aantal tips over hoe je je staande kunt houden met een depressieve partner.

Tip 10: Zorg goed voor jezelf

De rol van naaste van een depressief persoon is een zware taak en kan er voor zorgen dat je zelf ook uitgeput raakt en je minder goed gaat voelen.

Als het niet goed met jou gaat kun je ook niet voor een ander zorgen. Zorg daarom ten eerste vooral goed voor jezelf.

Verlies je niet in het zorgen voor de ander maar houd je eigen leven op de rails. Blijf leuke en ontspannende activiteiten doen en spreek ook af met andere mensen met wie je over leuke dingen kunt praten of juist je hart kunt luchten.

Tip 11: Voel je niet afgewezen

Besef je dat je partner ziek is en dat zijn of haar verminderde interesse niets met jou persoonlijk te maken heeft. Het lastige van depressies is dat het probleem deels onzichtbaar is.

Als je partner een ernstige beenbreuk op zou lopen zou hij ook niet zo vaak kunnen daten of seksen en door de pijn wat minder vrolijk zijn.

Maar omdat bij een botbreuk de oorzaak van de gedragsverandering zo duidelijk zichtbaar is zou je niet aan jezelf of aan je relatie twijfelen. Houd deze vergelijking dan ook in je achterhoofd.

Tip 12: Probeer je samen te informeren over depressie

Om verder te komen is het allereerst belangrijk om je goed in te lezen in depressie. Als je partner hiertoe in staat is, is het een goed idee dat hij of zij dit ook doet. Zo kunnen jullie samen een team vormen en samen een plan bedenken om het probleem aan te pakken.

Tip 13: Wees vooral een luisterend oor en biedt steun

Een steunende partner kan een verschil maken voor iemand die aan depressie lijdt. Alleen al het aanwezig zijn en het luisteren naar hoe iemand zich voelt kan een grote verlichting bieden.

Vraag aan je partner waar hij of zij behoefte aan heeft en geef aan dat hij of zij zich niet bezwaard hoeft te voelen om jou om hulp te vragen. Zorg ook dat er thuis een steunend klimaat is. De depressie is niemands schuld, het is jullie overkomen.

Tip 14: Steun je partner bij het zoeken van hulp

Afhankelijk van de ernst van de depressie kan je je partner stimuleren om hulp te zoeken en eventueel meegaan naar de huisarts of naar een intake bij de GGZ.

Omgaan met een depressief kind

Ook kinderen kunnen last krijgen van depressies. Bepaalde kinderen zijn vatbaarder voor depressies dan anderen. Daarom is het zo belangrijk dat je ze leert omgaan met een depressie.

Kinderen die meer risico hebben om een depressie te ontwikkelen zijn bijvoorbeeld hooggevoelige kinderen en kinderen die een neiging hebben tot perfectionisme.

Ook spelen omgevingsfactoren soms een rol, zoals kinderen die gepest worden of kinderen die thuis nare dingen mee hebben gemaakt of verwaarloosd zijn.

De symptomen van depressies bij kinderen lijken op die van volwassenen, al uiten deze zich soms wat anders.

Bij kinderen is er vaker sprake van geagiteerd gedrag en woedeaanvallen.

Sommige kinderen kunnen tijdens een depressie niet meer goed spelen, vriendjes maken of hun huiswerk maken.

Bij kleine kinderen zijn de symptomen soms wat moeilijker te herkennen, er is dan vaker sprake van prikkelbaarheid of lichamelijke klachten als buikpijn.

Als je wilt weten of je kind hooggevoelig is voor prikkels, lees dan dit artikel.

Tip 15: Maak contact en stel open vragen

De eerste stap is het praten met je kind over de veranderingen die je hebt opgemerkt. Vraag wat hem of haar dwars zit.

Stel vooral open vragen, dus in plaats van “ben je verdrietig?” vraag je “hoe voel je je?”, of “wat is er aan de hand?”. Blijf dagelijks tijd vrij maken voor contact waarbij je je kind stimuleert om zijn gevoelens te uiten.

Tip 16: Zorg voor meer beweging

Uit onderzoek blijkt dat beweging een positieve invloed heeft op de stemming. Zorg er daarom voor dat je kind meer gaat bewegen, op een manier waarbij hij of zij zich prettig voelt.

Vermijd competitieve sporten en te grote verplichtingen. Misschien kan een eerste stap zijn om dagelijks een wandeling te maken of een stukje te fietsen.

Tip 17: Breng tijd met je kind door

Depressieve kinderen voelen zich vaak eenzaam. Onderzoek daarom welke activiteiten je kind leuk vindt en ga deze samen ondernemen.

Zorg voor echte quality time waarbij je kind speciale aandacht krijgt. Zet je telefoon uit zodat je aandacht er volledig bij is.

Tip 18: Informeer jezelf en je kind over depressie

Lees over depressie bij kinderen zodat je beter kunt begrijpen wat er aan de hand is.

Vervolgens leg je je kind in makkelijke woorden uit wat een depressie is. Maak hierbij vooral duidelijk dat het een ziekte is die iedereen kan overkomen en dat het niet zijn of haar eigen schuld is.

Tip 19: Zoek een goede therapeut

Omdat kinderen nog volop in ontwikkeling zijn kan een depressie een negatieve invloed uitoefenen op vele gebieden van het leven en kunnen ze een achterstand op school oplopen.

Het is daarom erg belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen en behandeling te zoeken met het leren omgaan van een depressie. Maak een afspraak bij de huisarts en laat je verwijzen naar de GGZ.

Wanneer je hulp in moet schakelen

In sommige gevallen kan een depressie levensbedreigend zijn. Het gaat hier om de ernstigere depressies waarbij mensen last hebben van suïcidale gedachten.

Signalen waar je op moet letten zijn het uiten van hopeloosheid of zelfhaat, het spreken over de dood of zelfmoord, afscheid nemen, een plotselinge kalmte midden in de depressie of het vertonen van agressief, riskant of zelfbeschadigend gedrag.

Dit soort gedrag moet je serieus nemen. Vaak is het voor iemand die last heeft van suïcidale gedachten een opluchting als hij of zij er open met iemand over kan praten.

Het is hierbij belangrijk dat je vooral een luisterend oor biedt en degene zijn verhaal laat doen.

Verder kun je de persoon doorverwijzen naar de website van https://www.113.nl/ of laten bellen met 0900 0113.

Mocht je je acuut zorgen maken, laat de persoon dan niet meer alleen en bel de huisarts of eventueel zelfs 112.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>