9 Beste Tips & Signalen Om Een Relatie Te Verbreken

Er is bijna niets vervelender dan eerst halsoverkop verliefd te zijn, en dat je daarna toch aan je relatie gaat twijfelen.

Het is moeilijk om aan jezelf toe te geven dat je je relatie moet verbreken.

Je hebt veel ruzie, de communicatie verloopt niet helder of misschien voel je minder liefde voor je partner.

Een relatie verbreken en uit elkaar gaan is nooit makkelijk. Lees in dit artikel de belangrijkste signalen, redenen en tips om je relatie te verbreken.

Doel van dit artikel: Een relatie verbreken is nooit fijn. Soms is het echter nodig. In dit artikel gaan we je helpen met signalen die wijzen dat jouw relatie niet meer moet doorgaan, waarom je de relatie beter kan verbreken en als laatste ook hoe je dit het beste kan doen.


Hoe weet je of je een relatie moet verbreken?

Als je twijfelt over je relatie kan het zijn dat je in de ontkenningsfase zit.

Het is moeilijk om toe te geven dat je relatie niet goed voor je is… je voelt dat je niet helemaal gelukkig bent. Maar hij is toch lief voor me?

Vrouw die met haar hoofd op de schouder van een man ligt terwijl ze naar de zonsondergang kijken in een veld

Niemand wil dat zijn relatie faalt. Een relatie verbreken is ook nooit fijn. Soms kan een relatie gered worden als beide partners ervoor willen werken. Maar als dit niet zo is, dan is een breuk onvermijdelijk.

Kijk voor je verder leest eerst deze video over het verbreken van een slechte relatie: 


Signalen om een relatie te verbreken en voor jezelf te kiezen

Signaal #1: De ruzies zijn ongezond 

Het is heel normaal om af en toe ruzie te hebben met je partner.

Maar als deze ruzies op een ongezonde manier verlopen zoals weigeren om compromissen te sluiten of het geven van de stiltebehandeling, dan is dat geen goed teken. 

Je moet af en toe dingen laten gaan en elkaar blijven respecteren. 

Wil je meer weten over de stiltebehandeling? Lees daar meer over in dit artikel.


Signaal #2: Je communiceert minder met elkaar

Een relatie kan alleen standhouden wanneer beide partners open en eerlijk met elkaar communiceren - als je merkt dat jij en je partner dit steeds minder doen, dan is dat iets om op te letten.

Man die op zijn telefoon zit en vrouw die geïrriteerd wegkijkt - Relatie verbreken

Communicatie is erg belangrijk, als iemand stopt met communiceren kan de relatie snel stuklopen. 


Signaal #3: De connectie voelt zwakker dan eerst

Het opbouwen van een sterke, intieme band in een relatie gebeurt niet van de een op de andere dag.

Het onderhouden van die band vergt veel werk. Je stopt met praten, het delen van ideeën, genegenheid tonen, samen lachen en jullie aantrekkingskracht is afgenomen.

Als je merkt dat je je minder verbonden voelt, dan is dat een teken dat er iets niet goed zit.


Signaal #4: Jullie doelen en overtuigingen zijn veranderd

Voor langetermijnrelaties is het belangrijk dat jij en je partner op 1 lijn zitten als het over belangrijke zaken gaat. Dit zijn bijvoorbeeld kernwaarden en jullie toekomst als stel.

Als jullie doelen en overtuigingen zijn veranderd kan dit leiden tot een breuk. Jullie moeten je comfortabel voelen met elkaars keuzes en accepteren dat de ander verandert. 

Man en vrouw die gek worden van elkaar omdat ze andere waarden hebben

Signaal #5: Je partner houdt geen rekening met je

Gezonde stellen werken samen als een team. Ze nemen samen grote beslissingen en ze houden rekening met de gevoelens en wensen van de ander.

Als dit niet meer gebeurt is dit een rode vlag. 


Signaal #6: Eén van de twee stopt met zijn of haar best doen

Zelfs al voel je je helemaal comfortabel en op je gemak in je relatie, je moet nooit stoppen met je best doen om de beste versie van jezelf te zijn. Je moet altijd jezelf en je relatie willen verbeteren.

Dit zijn tekenen dat je nog vol in je relatie zit, je bent emotioneel geïnvesteerd. Zodra één van de twee daar mee ophoudt, is dat een teken dat er iets niet goed zit.

Man die afgeleid is en een vrouw achter hem kijkt boos naar hem

Signaal #7: Je toont of krijgt geen waardering meer

In ongezonde relaties kost het veel moeite om waardering te tonen en moeite in iemand te stoppen. Waardering is essentieel in relaties zodat het niet vanzelfsprekend wordt. Je moet de tijd nemen om iets leuks te doen voor de ander. 

Wil je meer lezen over de signalen dat het tijd is om je relatie te verbreken? Lees dan verder in dit artikel.

Als je voorgaande signalen herkent in jouw relatie, is het goed om te bedenken of jij nog wel gelukkig bent in jouw relatie. Het zitten in een gelukkige en gezonde relatie is belangrijk voor jouw eigen mentale en fysieke gezondheid.

Sommige relaties zijn niet bedoeld om eeuwig te duren. Kies voor jezelf en je eigen geluk.


Waarom kan ik mijn relatie niet verbreken?

Een relatie verbreken met iemand kan heel erg lastig zijn. Vooral als je in een slechte en ongezonde relatie zit is het moeilijk om hieruit te komen.

Man die zijn hand tegen zijn voorhoofd houdt en naar de grond kijkt

Het kan mogelijk zijn dat je te maken hebt met een narcist als je in een slechte relatie zit. Doe de narcisme test om hier meer zekerheid over te krijgen. 

Er komt vaak een hele reeks aan trucs naar boven om jou in zijn macht te houden. De volgende kenmerken laten de moeilijkheid van het verbreken van een slechte relatie zien. 

Misschien ook interessant: dit artikel met meer informatie over toxische relaties. 


Kenmerk #1: Jij krijgt overal de schuld van

In een slechte relatie zal jouw partner jou vaak de schuld geven waarom dingen niet werkten.

In het begin was het geweldig, hij vond het fantastisch om met jou te zijn. Dit eindigt in gebroken harten en alles is jouw schuld.

Vrouw die haar handen in haar gezicht houdt en haar vriendin probeert haar te kalmeren

Jij hebt zijn vertrouwen geschaad, je hebt de liefde verpest en je betekent niets zonder hem. Als jouw geliefde zulke dingen tegen jou zegt dan is dat schokkend, kwetsend en beledigend. 


Kenmerk #2: Hij probeert je later terug te winnen

Een slechte ex-partner komt altijd terug. Hij probeert je over te halen en hij zegt dat je dingen verkeerd hebt geïnterpreteerd.

Hij zegt dingen als: “Natuurlijk houd ik van je, waarom moet ik dat de hele tijd zeggen? Hoe zit het met al onze mooie momenten? Je kijkt te veel naar de negatieve dingen. Je neemt dingen te persoonlijk op. Je bent te emotioneel.”

Vrouw die bedroefd naar haar telefoon kijkt en haar hand tegen haar wang houdt

Al deze opmerkingen zijn manipulatietechnieken om jou terug te winnen. Hij probeert je over te halen door negatieve dingen over jou te zeggen. 


Kenmerk #3: Hij speelt in op je gevoelens

Door in te spelen op je gevoelens en je een schuldgevoel aan te praten, probeert hij jou terug te trekken in de relatie. Hij probeert je eraan te herinneren hoe leuk en fijn de relatie kon zijn.

Als deze positieve opmerkingen niet werken zal hij proberen je aan te vallen. Je krijgt naar je hoofd dat je egoïstisch, onaardig, hebzuchtig en kwetsend bent.

Man die zijn hand over de wang van zijn vriendin laat gaan en haar probeert te overtuigen terwijl zij wegkijkt

Dit soort beschuldigingen verhogen je schuldgevoelens. Je bent dan geneigd om je inspanningen te verdubbelen om hem te bewijzen dat je niet zo’n soort persoon bent. 


Kenmerk #4: Hij eist aandacht op nadat jullie uit elkaar zijn

Het kan zijn dat je ex-partner zeer hardnekkig is in het opeisen van jouw aandacht na het verbreken van de relatie. Denk aan bellen, berichten sturen of naar je huis komen.

Ze smeken je om hem terug te nemen. Als je hem dan vergeeft en jullie zijn weer bij elkaar, zal dit lieve gedrag niet lang standhouden. Hoe vaak jij die valse beloftes wilt geloven, is aan jou. 

Twee handen waarvan de pinken in elkaar hangen

Kenmerk #5: Hij roddelt over jou tegen jouw kringen

Na het verbreken van een slechte relatie is het mogelijk dat hij over jou gaat roddelen.

Normaalgesproken was hij juist heel privé als het om jullie relatie ging en wilde hij dat alles tussen jullie twee bleef. Maar nu wil hij ineens dat jullie kennissen en vrienden een kant kiezen.

Hij roddelt over jou en je staat in een slecht daglicht. 


Hoe moet ik de relatie verbreken? 9 beste tips 

Door deze signalen en kenmerken kan het zijn dat je bent gaan beseffen dat je je relatie wilt verbreken.

Je keek naar jezelf in de spiegel en je realiseerde jezelf: ik wil geen relatie meer. Maar hoe moet je nu verder? Hoe kun je het beste de relatie verbreken?

Twee personen liggen tegen elkaars rug aan en kijken boos

Lees hier 9 tips voor het verbreken van je relatie en hoe je er overheen komt. 


Tip #1: Plan de breuk

Denk van tevoren aan alle logistieke aspecten. Wat doe je met de woning, financiën en kinderen? Zorg ervoor dat je een andere verblijfplaats hebt. Wil je je spullen voor of na het gesprek verhuizen?


Tip #2 Kies de juiste plek

Een relatie kun je het beste beëindigen door in het echt een gesprek te voeren, tenzij dat onveilig voelt. Kies een privé-locatie maar probeer het gesprek niet thuis te voeren, zodat je daarna snel kunt vertrekken. 

Punaise die in een kaart steekt

Tip #3: Wees duidelijk en eerlijk over je gevoelens

Het gesprek kan voor de ander als een schok voelen. Probeer niet te emotioneel te worden en wees duidelijk over je intentie. Wees eerlijk waarom je niet langer bij elkaar wilt blijven maar vermijd kwetsende uitspraken en geef de ander niet de schuld. 


Tip #4: Bereid je voor op zijn reactie

Je kunt van tevoren niet weten wat de ander zal zeggen, maar je kunt je hier wel op voorbereiden. Laat je vooral niet intimideren of manipuleren. Hij zal emotioneel kunnen worden maar dat is geen reden om bij iemand te blijven. 


Tip #5: Verbreek het contact

Probeer na de breuk het contact volledig te verbreken. Dit hoeft niet voor altijd zo te zijn maar zeker in het begin is dit van belang. Dit creëert afstand tussen jullie en zorgt ervoor dat je gemakkelijker over elkaar heen kunt komen.

Hand die uitreikt naar drie blokken die sociale media voorstellen

Tip #6: Praat met vrienden of familie

Realiseer je dat je er niet alleen voor staat. Tijdens en na de breuk kan het heel fijn zijn om hulp te vragen aan je vrienden of familie. Over je gevoelens praten zal je een fijn en opgelucht gevoel geven. 


Tip #7: Laat je emoties toe

Laat gevoelens van verdriet, onmacht, wanhoop en woede toe… maar probeer niemand de schuld te geven. Emoties zijn heel gezond, ook de negatieve.

Probeer te kijken naar de lessen die je hebt geleerd. Wat heb jij ervan geleerd? Wat kan jij aan jouw gedrag verbeteren?

Door emoties toe te laten kan je dichter bij jezelf staan, en uiteindelijk daarmee werken aan jouw zelfvertrouwen.

Stoffen ballen met emoties als gezichtjes erop

Tip #8: Investeer in jezelf

Hoe langer je in een slechte relatie zit, hoe meer jouw identiteit samensmelt met die van de ander. Juist daarom moet je daarna gaan investeren in jouw eigen identiteit. Wat zijn jouw hobby’s? Wie zijn je vrienden? Wat wil je bereiken, wat zijn jouw doelen

In dit wetenschappelijk onderzoek werd er onderzocht in hoeverre breakups een rol spelen in het krijgen van depressieve gevoelens. Juist daarom is het zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen in deze periode! 


Tip #9: Stort jezelf niet direct in een nieuwe relatie

Begin pas weer met daten als je oprecht geïnteresseerd bent in het ontmoeten van nieuwe mensen. Pas nadat je in jezelf hebt geïnvesteerd kun je weer met een frisse blik gaan daten. Je hebt niemand nodig om gelukkig te zijn, jij bent degene die verantwoordelijk is voor jouw geluk. 

The bottom line: Als je in een slechte relatie zit is het van belang om niet jezelf de schuld te geven. Je verdient het niet om zo behandeld te worden.

Maar het is wel belangrijk om jezelf af te vragen hoe vaak je zijn valse beloftes nog gaat geloven. Wanneer is het genoeg geweest?

Kies voor jezelf. Investeer in jezelf. 


Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
  • Beste Vera,

    Helaas ben ik nog steeds in de ban van een narcistische relatie. Sinds juli 2020 was ik geabonneerd op je nieuwsbrief, maar helaas kwamen daar andere brieven in april 2021 bij.
    Daarom heb ik me afgemeld. Graag zou ik toch weer mezelf in willen schrijven.
    Plus ik wil graag mijn persoonlijk verhaal met je delen. Misschien kun je me helpen en heb je er zelf later ooknog iets aan. Kun je mij mailen en me alsjeblieft weer toevoegen aan de nieuwsbrief? Het was immers allen de bedoeling me van de andere brieven uit te schrijven.

    Bij voorbaat dank.
    Groetjes, Jenny

    • Beste Jenny,

      Vervelend om te horen dat je narcisme probleem nog niet is opgelost, daar wil ik je graag bij helpen, ik heb je daarom weer toegevoegd aan de nieuwsbrief!

      Liefs,
      Vera

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >