Online Relatietherapie Volgen? Kosten, Ervaringen & 8 Tips

Aan een relatie moet je samen werken. Een relatie vereist begrip, luisteren, communicatie en liefde. Het vergt een continue inzet van beide partners.

Soms loopt het even niet zo lekker. De oorzaken kunnen externe factoren zijn of problemen in de relatie.

Met online relatietherapie kun je de professionele hulp krijgen die je nodig hebt: een neutraal persoon met expertise en kennis van zaken.

In de relatietherapie kun je samen de vinger op de wond leggen en ontdekken wat de oorzaak van de problemen is.

In dit artikel wordt besproken wat relatietherapie precies is, wat de voordelen en nadelen zijn en worden ervaringen met relatietherapie gedeeld.

Tenslotte kun je tips lezen over hoe jij je relatie kunt verbeteren.

Wat is relatietherapie?

Aan een relatie moet je blijven werken. Jij en je partner. Soms gaat het even niet meer zo lekker.

Er kunnen veel oorzaken zijn. Bijvoorbeeld gezinsstress, slechte communicatie of ontevredenheid. Het is goed om in relatietherapie open met elkaar te kunnen praten.

Hierbij krijg je professionele hulp van een relatietherapeut of psycholoog.

De therapeut of psycholoog weet de gevoelige plaat te raken, de problemen aan te wijzen, maar kan jullie ook goed begeleiden in het samen oplossen van de problemen die er liggen.

In relatietherapie krijg je professionele begeleiding bij het oplossen van de relatieproblemen

Relatietherapie kan ontzettend veel voordelen geven. Jij en je partner kunnen het grotere plaatje van je relatie en de interactie met elkaar in beeld krijgen.

Er wordt in de sessies een veilige ruimte gecreëerd waar de patronen in jullie gedrag als individuen en als partners wordt verkend.

Jullie leren hoe je bewust kan worden van je handelingen en beslissingen.

Relatietherapie is een soort praatsessie waarbij beide partners over hun gevoelens, emoties en problemen kunnen praten in een veilige, neutrale en intieme omgeving.

Door de problemen die je ervaart bespreekbaar te maken, kunnen je jezelf, je omgeving en je partner beter begrijpen.

Doordat jullie hier professionele begeleiding bij krijgt van een therapeut of psycholoog, kunnen jullie samen werken aan het verbeteren van de relatie.

In een veilige, neutrale omgeving over je gevoelens, emoties en problemen praten.

De relatietherapeut is namelijk een professional die is opgeleid om te luisteren met empathie en begrip. De therapeut heeft veel expertise over je relatie, de uitdagingen die er liggen en zal relevante oplossingen aanreiken.

De therapeut kan jullie helpen met het omzetten negatieve gedachten, emoties en slechte gewoonten die de relatie niet veel goeds doen.

Zo kunnen jullie samen werken aan een positieve, persoonlijke groei in jullie relatie.

Hebben jullie het gevoel dat jullie relatie in een slop zit? Of hebben jullie juist het gevoel dat de relatie in een negatieve spiraal is geraakt?

Het is dan lastig om het tij te keren. Relatietherapie kan jullie daar echt bij helpen. Vele duizenden koppels zijn jullie al voorgegaan.

Samen in relatietherapie gaan

De keuze maken om relatietherapie te volgen, kan zeker een hele grote stap zijn. Het houdt in dat je moet toegeven dat dingen niet (meer) perfect zijn in je relatie met je partner.

Het kan moeilijk zijn om dit toe te geven.

Relatietherapie kan daarnaast in eerste instantie mysterieus en onduidelijk klinken en extra spanningen veroorzaken in de relatie.

De partner die het initiatief heeft genomen om hulp in te schakelen, kan zich er onzeker over voelen.

Hoe kan je het beste handelen? Is het echt noodzakelijk dat we aan onze relatie gaan werken? Kunnen we het niet zelf oplossen?

Relaties vereisen echter werk en inzet. Dit is bij veel mensen goed bekend. Jullie zullen continue voor grote en kleine uitdagingen staan in jullie relatie.

Alledaagse dingen kunnen een last zijn op de relatie, maar ook grote stress kan de stabiliteit van de relatie steeds meer ontwrichten.

Zolang beide partners bereid zijn om het probleem aan het pakken en samen naar een oplossing willen zoeken, zijn te meeste relatieproblemen oplosbaar.

Misschien heeft je partner last van bindingsangst en weigert dit zelf onder ogen te zien.

Als het probleem echter niet aan wordt gepakt, kan de spanning toenemen, ontstaan er slechte gewoonten en kan dit het geluksniveau in de relatie ernstig verstoren. Met alle gevolgen van dien.

Zit jij eraan te denken om samen met je partner relatietherapie te nemen?

Veel therapeuten en psychologen bieden een gratis introductiegesprek aan. Je kunt in dit gesprek ervaren of het echt wat voor jullie is.

Na het gesprek kunnen jullie een keuze maken. Je kan deze keuze ook laten beïnvloeden door de klik met de therapeut of psycholoog.

Hoe eerder je op zoek gaat naar een therapeut om je relatieproblemen aan te pakken, hoe beter. Problemen, frustratie, irritatie en slapeloosheid door stress kunnen namelijk snel toenemen.

Hierdoor kan de negatieve spiraal waarin jullie relatie is gekomen in een steeds hoger tempo verergeren.

Wacht niet te lang met het onder ogen zien van je problemen, maar grijp het probleem vast bij de horens.

Relatietherapie bij een psycholoog

Relatietherapie van een koppel is een vorm van psychotherapie.

Deze vorm van therapie helpt allerlei soorten koppels om conflicten te verkennen, herkennen en op te lossen om hiermee hun relaties en de interacties tussen beide partners te verbeteren.

Door de professionele begeleiding kunnen jullie de hulpmiddelen krijgen om goede, doordachte en noodzakelijke beslissingen te nemen met betrekking tot jullie relatie.

Met z’n tweeën kun je het niet doen. Er mist dan de professionele expertise van een psycholoog.

Bovendien is het erg effectief om een neutraal persoon te hebben die jullie begeleid in de onbegrip of worstelingen die er in een relatie kunnen zijn ontstaan.

We realiseren ons dat het vinden van een goede psycholoog niet gemakkelijk is. Je wilt graag een psycholoog die open is en jullie specifieke situatie zal begrijpen.

Ook zou het mooi zijn als er een goede klik is tussen jullie en de psycholoog, om een open sfeer te hebben tijdens de sessies.

Veel psychologen hebben een gratis eerste kennismakingsgesprek, waar je al veel informatie uit kan halen.

Je kunt ook in je eigen sociale omgeving vragen of familieleden of vrienden wellicht een goede psycholoog kennen.

We begrijpen dat je jullie relatieproblemen liever niet aan de grote klok hangt.

Toch zal je merken dat veel mensen de hulp van een psycholoog hebben ingeschakeld om hun relatie weer op de rails te krijgen; om samen weer een opbouwende relatie te hebben.

Anderen zouden jullie dus zeker goed advies kunnen geven over psychologen waar ze een goede ervaring mee hebben. Laat het dus gerust vallen bij goede vrienden en familie.

Relatietherapie ervaringen

Hoe hebben anderen de relatietherapie ervaren die zij hebben gehad? Over relatietherapie zijn er positieve, negatieve en neutrale ervaringen.

Relatietherapie zal zeker niet in alle gevallen helpen.

Het kan een positief effect hebben op jullie relatie, een positief effect hebben op één partner in de relatie of een destructief en negatief effect op de relatie.

Wanneer jullie er samen niet uitkomen met de problemen waar jullie in de relatie tegenaan zijn gelopen, moet er toch een oplossing worden gevonden.

We verwijzen jullie hiervoor ook graag door naar de tips aan het einde van dit artikel.

Graag willen we jullie twee ervaringen meegeven van personen die relatietherapie hebben gehad.

Het is zeker productief voor beide partners om een goed en waarheidsgetrouw beeld te hebben van de relatietherapie, zodat de verwachtingen zullen worden bevestigd.

Nick (34 jaar) is onlangs met zijn verloofde met relatietherapie begonnen:

“Het was niet mijn idee, dat geef ik toe, maar zij is een psychiater, dus ik verwachtte dat het er ooit van zal komen. Ze gaat minstens twee keer per week naar haar eigen therapeut, los van onze sessies samen.

Voorafgaand hieraan heb ik nog nooit een therapeut bezocht. Onze relatie is goed. Hoewel we af en toe een discussie hebben, hebben deze kleine meningsverschillen naar mijn  mening geen betekenis. Zij voelt dat we niet meer zo goed communiceren als voorheen, en ik kan dit niet ontkennen.

Hoewel de therapie niet mijn idee was, stond ik open voor het idee. Ik sta ’s ochtends eerder op zodat we voordat we naar het werk gaan nog langs de therapeut kunnen. Het resultaat tot nu toe is dat zij gelukkig is dat we het doen. En daarom ben ik gelukkiger.

Hoewel ik vind dat onze sessies zeker nuttig zijn, is het precies wat ik ervan verwachtte. Er wordt de ruimte gecreëerd voor een koppel om hardop te praten over hun gevoelens. De feedback van de therapeut is minimaal en het lijkt vrij goed gerepeteerd.

Ik vind onze therapeut aardig, maar ik heb het gevoel dat zijn grappen, geklets en adviezen niet voortkomen uit een geweldig inzicht in mijn psyche en gedrag of hoe we ons als een paar gedragen. Het lijkt voor mij alsof het ingeblikte antwoorden en adviezen zijn.”

Magda (51 jaar)heeft geen goede ervaringen met relatietherapie. Zij is twee keer in relatietherapie geweest: in huwelijk 1 en huwelijk 2.

“In mijn beleving heeft de relatietherapie de zaken alleen maar erger gemaakt. Ik ben geen groot fan. Sterker nog: ik ben juist voorstander van geen relatie adviezen te krijgen.

Het is alsof je iemand betaalt om de scheidsrechter te zijn in een gevecht met slaan, haat en schelden. Het wordt verondersteld dat een open gesprek begrip en emotionele intimiteit brengt, zelfs wanneer er vreselijke uitspraken worden gedaan die echt pijn doen.

Voor mij waren onze wekelijkse sessies een ware marteling. Na maanden aanhoren wat ik allemaal fout had gedaan, keek ik uit het raam van onze psycholoog en kwamen er  enge gedachten bij mij op. Simpelweg om te ontsnappen aan het emotionele pak slaag dat echtgenoot 2 mij gaf, aangemoedigd door het systeem wat relatietherapie heet.

Ik geeft echtgenoot 2 niet de schuld. Hij had veel opgekropt. Zijn manier met het omgaan met conflicten was anders dan mijn manier. We zijn twee verschillende soorten vulkanen.

Als ik uitbarstte, stroomden de emoties als snel bewegend lava naar de zee. Man 2 was een gewelddadige vulkaan die jarenlang inactief leek, totdat hij uiteindelijk tot een explosieve uitbarsting barstte in de zogenaamde ‘veilige’ omgeving van de psycholoog.”

Invalid shortcode parameters

Relatietherapie en de kosten

Relatietherapie kun je zien als emotionele hulpverlening om weer de balans te vinden in je leven en je relatie.

Tijdens relatietherapie kun je de problemen die je in je relatie ondervindt oplossen, antwoorden vinden en nieuwe inzichten krijgen zodat je relatie kan verbeteren.

Relatiestress kan ernstige negatieve effecten hebben op je algehele gezondheid, vergelijkbaar met het effect van stress op je lichaam.

Daarom kunnen mensen met problemen of vragen over hun leven of relaties terecht bij een psycholoog of relatietherapeut.

Onder begeleiding van een professional met de juiste expertise en vaardigheden kun je effectief op zoek gaan naar het onderliggende probleem en werken aan een oplossing.

Jullie zouden je daarom samen moeten richten op het werken aan een oplossing.

De kosten voor relatietherapie worden door de therapeut of psycholoog zelf bepaald. Ze verschillen daarom per therapeut of psycholoog.

De kosten liggen doorgaans tussen de €75 en €150 per sessie van doorgaans een uur. De kosten kun je terugvinden op de website van de therapeut of psycholoog of je kunt er naar vragen in contact met de betreffende professional.

Een aantal zorgverzekeraars vergoeden relatietherapie. Dit wordt veelal vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering.

Hier zijn echter wel enkele voorwaarden en eisen aan verbonden:

  1. De therapeut of psycholoog moet lid zijn van een door de zorgverzekeraar erkende beroepsvereniging. Over het algemeen worden er twee beroepsverenigingen erkend: Algemene Beroepsvereniging voor Counseling (ABvC) en de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFB). Een zorgverzekeraar kan een andere beroepsvereniging vereisen dan een andere zorgverzekeraar.
  2. Sommige zorgverzekeraars eisen juist dat de therapeut of psycholoog is aangesloten bij een koepelorganisatie, zoals de RBCZ of NIBIG. Ook dit verschilt per zorgverzekeraar.
  3. Veel zorgverzekeraars vergoeden vervolgens een deel van de kosten.

In alle gevallen is het aan te raden om contact op te nemen met je zorgverzekeraar over de precieze hoogte van de vergoeding en of de vergoeding op jouw zorgverzekering van toepassing is.

8 tips voor betere relaties

Zit jouw relatie duidelijk in een slop en lopen jullie tegen problemen, irritaties en frustraties aan waar jullie niet samen niet uit lijken te komen?

Je kunt de hulp van een professionele relatietherapeut of psycholoog inschakelen, maar je kunt ook de onderstaande tips opvolgen om de negatieve spiraal om te kunnen keren naar positiviteit.

Tip 1:  Doorbreek vastgeroeste patronen

Voor je het realiseert, zit je vast in bepaalde leefpatronen. Je staat op, doet je ding, gaat ontbijten en hebt bepaalde verwachtingen van de ander gecreëerd.

Zo’n patroon kan voor veel irritatie en frustratie zorgen bij je partner, terwijl je er zelf niet eens van bewust hoeft zijn.

Deze irritaties en frustraties kunnen onbesproken blijven in de relatie. Hebben jullie hier ooit samen over gesproken?

Ook kan het zijn dat je bepaalde gewoontes hebt die totaal niet worden gewaardeerd door je partner.

Bij je partner kunnen deze gewoontes en je vastgeroeste patronen zich in de loop der tijd opstapelen. Het is vaak moeilijk om je eigen patronen en gewoontes te herkennen.

De beste manier is om in een open gesprek met je partner deze te bespreken. Probeer niet in te gaan op hetgeen wat je partner vertelt, maar geef je partner de ruimte of zich te uiten.

Geef van tevoren aan dat je alles wat je partner je vertelt in overweging zult nemen en zal respecteren.

Door bewust te zijn van het perspectief van je partner, kun je beetje bij beetje je vastgeroeste patronen doorbreken.

Wanneer deze patronen de negatieve spiraal waarin jullie relatie zit stimuleren, is het zeker goed om ze te doorbreken en om te draaien.

Tip 2: Praat nooit beschuldigend

In ruzies kunnen soms alle deuren wordt opengebroken en kan de woordenwisseling losbarsten. Alles wordt op tafel gegooid.

Vaak ben je dan met name bezig om de vinger naar de ander te wijzen. In deze momenten wijs je regelmatig zelfs letterlijk met je vinger naar de ander.

Dan ben je bezig de andere te beschuldigen, in plaats van naar je eigen aandeel in het probleem te kijken.

Dit is niet effectief, maar destructief.

Wat zou je zelf kunnen doen om het probleem of de situatie die tot de ruzie leidde, te verbeteren? Wat kan jij doen om ervoor te zorgen dat het de volgende keer niet zo explosief ontploft?

Het is in een relatie heel makkelijk om eerst naar de ander te kijken. Dit is echter niet een erg productieve en effectieve manier om samen tot een oplossing te komen. De beste manier is om vanbinnen rustig te worden.

Vervolgens kun je beide je gevoelens delen om daarna aan de ander te vertellen wat jij zult doen om de situatie in de toekomst te voorkomen.

Geef de ander niet bij voorbaat de schuld. Je bent samen een team en in een team heeft iedereen de schuld wanneer het fout gaat.

Gebruik dit artikel als je tips zoekt om een ruzie of conflict op te lossen.

Tip 3: Neem een time-out

Heb jij je kinderen weleens een time-out gegeven, waarin ze op een stoel moesten zitten om weer rustig te worden en te overdenken wat ze verkeerd hebben gedaan?

In een relatie kan het soms heel goed zijn om jezelf een time-out te geven, tot rust te komen en de dingen te overdenken.

Het kan ontzettend effectief zijn in je relatie met je partner wanneer je ook werkt aan het ontwikkelen van jezelf. Bijvoorbeeld door een activiteit alleen te doen, hobby’s te hebben of even weg te gaan van je werk en sociale relaties.

Wanneer je terugkomt, zal je jezelf weer nieuw en herboren voelen. Je zal beter in staat zijn om je behoeften te uiten naar je partner, want je weer wat deze behoeften zijn.

Ieder mens is anders. Het is gezond om deze verschillen te vieren en elkaar de ruimte geven om de verschillen te ontdekken.

Tip 4: Geef elkaar fysieke aandacht

Probeer er voor je partner te zijn wanneer je partner je nodig heeft.

Geef elkaar een knuffel en de fysieke aandacht waar we allemaal naar smachten. Geef je partner complimentjes en spreek bewust je waardering uit voor je partner.

Deze dingen zorgen ervoor dat je partner zich gewaardeerd voelt door jou. Dat is ontzettend belangrijk, maar het zijn de dingen die we vaak vergeten in woorden uit te drukken.

Een hele goede tip om je partner meer aandacht te geven, is door heel bewust deze aandacht te geven. Vertel je partner bijvoorbeeld elke avond voor het slapen gaan heel bewust, maar ook heel gemeend, dat je van je partner houdt.

Geef je partner heel bewust tenminste 1 gemeend compliment per dag (bijvoorbeeld over het uiterlijk van je partner).

Zo zijn er meer dingen die je bewust op een dagelijkse basis kunt doen en waardoor je je partner de benodigde aandacht geeft.

Je partner zal zich gewaardeerd en speciaal voelen, terwijl bij jou de bewust gemaakt uitspraken zullen omvormen tot onbewuste en regelmatige aandacht voor je partner.

Eerder schreef ik een uitgebreid artikel over originele complimenten die je iedereen kunt geven.

Tip 5: Maak tijd voor elkaar vrij

Het lijkt heel eenvoudig om tijd met elkaar door te brengen als partners.

Toch is het erg moeilijk om echt quality time met elkaar door te brengen. Veel partners geven aan juist meer tijd met elkaar door te willen brengen.

We hebben het echter allemaal druk. We hebben ons werk, de kinderen, sociale relaties, verplichtingen en familie. Blijft er nog tijd over voor elkaar?

Het kan moeilijk zijn om tijd vrij te maken om iets samen met je partner te doen. Het sleutelwoord hiervoor is ‘doen’. Je moet het gewoon doen!

Wat kun je dan samen doen? Je kunt samen de dingen doen waar je denkt geen tijd voor te hebben, zoals samen sporten of een weekend weggaan.

Ook kun je samen meer tijd vrijmaken voor romantiek, zoals uit eten gaan en samen op tijd in bed gaan liggen.

Laat de kinderen dan even bij opa en oma logeren… Denk dus ook eens even aan jezelf en je partner.

Tip 6: Leer actief luisteren

Geef je partner de kans en gelegenheid om te spreken. Spreken is jezelf uiten, je emoties, gevoelens en gedachten te vertellen in woorden.

Tegelijkertijd kan jij tot rust komen wanneer je partner spreekt. Wees stil en luister naar je partner. Dit kan verrassend en onthullend zijn. Het is ook de weg naar eerlijkheid.

We hebben als mensen de neiging om er steeds weer tussen te springen met onze eigen mening of perceptie op de situatie.

Voordat we de ander hebben gehoord of hebben laten uitspreken, zijn we er al tussengekomen met een ‘ik’ verhaal.

Ga niet schreeuwen, verhef niet je stem, maar hou je hoofd koel. Je zal merken dat dit een groot verschil maakt in discussies en onenigheden.

Er kunnen ontzettend veel problemen en situaties worden opgelost als we naar elkaar luisteren. Dit moeten jullie beide leren. Probeer het dus maar eens door je mond te houden.

Tip 7: Wees niet te trots om hulp te zoeken

We zijn allemaal mensen, met menselijke eigenschappen. Veel mensen voelen zich onzeker en houden daarom een masker op.

We proberen onszelf te beschermen, want we zijn ieder op zich erg kwetsbaar. Bij het openstellen voor de liefde, moeten we deze kwetsbaarheid laten zien, maar dit lukt niet altijd (volledig).

We dragen bijvoorbeeld pijn mee uit eerdere relaties en beschermen onszelf door controle te blijven houden over ons leven. We zijn hierdoor vaak te trots om te erkennen dat we hulp nodig hebben.

Nog nooit is een relatie verbetert door trots. Relaties verbeteren juist wanneer we onze tekortkomingen en angsten bespreken met de ander.

Door jezelf kwetsbaar te maken, creëer je ruimte om de relatie met de ander te verbeteren. Dit is niet makkelijk, maar wel ontzettend effectief.

Wanneer je relatie in een negatieve spiraal zit, kan je er vaak alleen met de hulp van een derde, neutraal persoon uitkomen. Zo’n persoon kan een psycholoog zijn.

Tip 8: Moedig je partner aan

Het is ontzettend belangrijk voor de ander dat je je partner ondersteunt in alles wat je partner doet of wilt doen in het leven.

Het leven kan soms zwaar zijn, dingen kunnen tegenzitten en je kunt teleurgesteld zijn is bepaalde aspecten aan het leven.

Het is belangrijk dat je er voor je partner bent in de relatie. Dat je luistert naar je partner, hem/haar aanmoedigt en ondersteunt en er voor je partner zal zijn.

De bovenstaande tips kunnen je alvast helpen om de negatieve spiraal waarin jullie relatie zich bevindt, om te kunnen draaien.

Zet er samen jullie schouders onder. Denk niet te veel aan jezelf, maar probeer in alles aan je partner te denken.

De onderlinge verbondenheid en betrokkenheid bij het verbeteren van jullie relatie zal dan kunnen leiden tot een positiviteitsboost.

Samen kunnen jullie zeker uit de problemen komen die jullie momenteel ervaren. Ben jij bereid om je ervoor in te zetten?

Waar loop jij tegenaan in jouw relatie? Wat heeft jou geholpen om een gezonde relatie te krijgen? Laat hieronder een berichtje achter, we horen graag van je!

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
  • Ik heb je ebook reeds aan gevraagd. Volgens de rechter moet ik samen met mijn ex relatiebemiddeling volgen in het voordeel van onze 4jarige dochter. Maar terug samenkomen is voor mij een absolute no go dat wil ik echt niet en dat zal ook niet gebeuren. Daarvoor zijn er veel te veel open wonees. Om beter te leren communiceren met elkaar in het belang van onze dochter snap ik wel. maar als ik relatiebemiddeling in typ in Google zie ik toch niet echt de bedoeling in van wat wij moeten doen. Zelf ben ik al bezig met een psycholoog… toevallig tips? Aanraders? Alvast bedankt.

    Grtjs

  • Mijn partner wil niet praten
    Hij heeft nooit in zijn 35 jaar huwelijk uitgepraat en samen dingen gedaan leefde laatste 30 jaar apart in huis. Wij hebben goeie afspraak gemaakt 5 jaar geleden en laatste 2 jaar gaat regelmatig mis. Ik kan niet met hem over mijn emoties en gevoelens praten. Hij is regelmatig buiten met andere dingens doen en vrienden helpen
    Hij geeft altijd kritiek op mijn kinderen en bijna op alles is zo negatief. Ik moet altijd proberen goed te maken en de praten gaat niet. Hij wil niet veranderen

    • Beste Sabine,

      Wat verschrikkelijk om te horen dat hij al zo lang niet meer normaal met jou omgaat…

      Ik zou je zeker willen aanraden om de tips uit dit artikel proberen toe te passen. Probeer anders samen naar therapie te gaan. Maak die afspraak van 5 jaar geleden opnieuw, of probeer erop te reflecteren.

      Als het allemaal écht niet werkt, en als hij écht niet wil veranderen of naar therapie wil… Dan zit er denk ik niets anders op dan jullie wegen te scheiden, mits dit natuurlijk mogelijk is voor jou. Als dit zo langer doorgaat dan zal dit voor jou alleen maar meer gewicht op je schouders leggen. Zet jezelf (en je kinderen!) op de eerste plek.

      Ik wens je heel veel sterkte toe. Ik hoop dat jullie samen een oplossing kunnen vinden!

      Liefs,
      Vera

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >