Waarom Ritme Zo Belangrijk Voor Je Gezondheid Is

Zonder dat we het doorhebben, hebben we allemaal baat bij structuur en ritme. Als voorbeeld nemen we onze maaltijden. De kans dat jij iedere avond op een vast tijdstip eet, is waarschijnlijk ontzettend groot.

Door een vast ritme, laten we ons lichaam wennen aan bepaalde gebeurtenissen op gezette tijden. Dit geldt niet alleen voor onze dagelijkse gang van zaken, maar ook voor onze nachtrust.

Door dagelijks op een vast tijdstip naar bed te gaan, zal je merken dat je na verloop van tijd zowel geestelijk als lichamelijk een stuk beter in je vel zit. Maar hoe kan het, dat wij als mens zoveel beter presteren wanneer we regelmaat en ritme hebben?

Mentaal

Wat we vaak zien, is dat een weinig ritme en mentale klachten elkaar versterken. Slaaptekort is immers funest voor onze cognitieve functies in ons brein. Het zorgt voor minder focus en ook zijn we vaak met te weinig slaap een stuk prikkelbaarder, dan wanneer we een volledige nachtrust hebben genoten. Mentale klachten kunnen het tijdig in slaap komen flink in de weg staan. Vaak piekeren mensen met mentale klachten, wat ervoor zorgt dat het een stuk lastiger is om in slaap te komen.

In het begin zal dit nog wel te doen zijn, maar naarmate de tijd vordert, zal het een steeds groter deel van je leven gaan beheersen. Wel zo verstandig hier tijdig iets aan te doen. Via je zorgverzekering kun je overigens vaak de nodige hulp vergoed krijgen. Vergoed jouw verzekering dit niet? Dan is het vergelijken van je zorgverzekering een verstandige keuze. Dit kan je namelijk financieel flink wat schelen, wat vervolgens ook een positieve weerslag zal hebben op je mentale gezondheid.

Oefenen

Het klinkt misschien gek, maar door te oefenen zorg jij dat jij jezelf een vast ritme gaat aanwennen. Zorg ervoor dat je dagelijks op gezette tijden naar bed toe gaat en ook opstaat. Voor diegene die een 8 tot 5 baan heeft, zal het opstaan niet direct het probleem zijn, maar het gaan slapen wel. Door jezelf ook aan te wennen om iedere avond op een vast tijdstip naar bed te gaan, zal je na verloop van tijd merken dat je een stuk fitter en met meer energie op staat. Fitter opstaan heeft als positief effect dat het direct merkbaar is in je gemoedstoestand en ook de productiviteit op je werk. Uiteraard mag je in het weekend rustig een keer een uurtje langer blijven liggen, maar zorg er wel voor dat dit geen gewoonte wordt.

Moeite met in slaap komen

Heb jij moeite met het in slaap komen wanneer je in bed ligt, doordat je minuten of zelfs urenlang over van alles ligt te piekeren? Zorg er dan voor dat jij jezelf niet dwingt te gaan slapen. Je gedachten zijn simpelweg nog niet uitgeraasd, waardoor slapen er voor jou misschien nog niet direct in zit. Wanneer je blijft piekeren, is het belangrijk dat jij je hersenen afleid. Dit kun je doen door te gaan lezen of door te luisteren naar rustgevende muziek. Probeer je mobiele telefoon niet te pakken, want het felle licht heeft een negatieve uitwerking op onze hersenen en bemoeilijkt zo het slapen.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>