6 Simpele Tips Om Schaamte Voorgoed Te Stoppen

Blozen, klamme handen of vluchtneiging! Heb jij een onzeker gevoel in zwemkleding of lingerie?

Of durf jij niet te zeggen hoe jij denkt over een onderwerp in een groepsdiscussie?

Dat onaangename gevoel is schaamte. Je voelt je minderwaardig en buitengesloten. Het is een negatief en pijnlijk gevoel. Je zou het liefst even helemaal uit de situatie verdwijnen.

Dat is normaal want schaamte is een menselijke emotie. Heb jij hier last van en wil jij jouw schaamte voorgoed stoppen? Ik help je graag!

In dit artikel leer ik je hoe je omgaat met schaamte en hoe je het voorgoed overwint.

Vandaag ga je leren:

 • Waarom schaamte een psychosociale emotie is.
 • Wat het verschil is tussen schaamte, verlegenheid en schuld en wat de overeenkomsten zijn.
 • Wat congruentie en incongruentie betekenen en wat het met schaamte van doen heeft.
 • Wat afwijzing en bewijsdrang te maken hebben met schaamte?
 • 6 tips om met het gevoel van schaamte om te gaan.


Wat is schaamte?

Iedereen heeft zich wel eens ergens voor of over geschaamd, iedereen kent het verlegen en onbehagelijke gevoel van schaamte.

Schaamte is zo persoonlijk! Het is een pijnlijk gevoel van vernedering - dat je iets verkeerds hebt gedaan of dat er iets schandelijk of gênants aan je is. Het is de geheime emotie die als een gif in je kan zitten.

Maar heb je wel eens nagedacht over wat schaamte is? Schaamte is een psychosociale emotie. Deze emotie zorgt voor een angstgevoel; je bent bang om niet geaccepteerd te worden in groep of een clubje.

Schaamte komt dus voort uit het bang zijn om niet te kunnen voldoen aan een eigen opgelegde eis of eigen ideaal en de verantwoording hierin naar de ‘groep’.

Als de eigen opgelegde eis niet behaald wordt ervaren wij mensen namelijk een gevoel van waardeloosheid en zijn wij bang dat we direct niet meer bij de groep kunnen horen.

Deze angst wordt veroorzaakt doordat je niet zelfverzekerd bent, bang bent voor de afwijzing van anderen of omdat je bang bent dat je faalt of niet gerespecteerd wordt door de groep waar jij je in begeeft.

Schaamte komt neer op een innerlijk gevecht tegen jezelf. Een belangrijke basis om beter om te kunnen gaan met schaamte is zelfverzekerder worden.

Wil je weten hoe jij zelfverzekerder in je schoenen kunt staan. Lees dan mijn artikel hoe jij ervoor zorgt dat je jouw zelfvertrouwen vergroot.

Naast het vergroten van zelfvertrouwen is het ook belangrijk om het onderscheid tussen verschillende gevoelens te begrijpen.

Schaamte wordt namelijk vaak verward met verlegenheid of schuld, maar dat zijn niet dezelfde uitingen.

Verlegenheid ontstaat op het moment dat mensen je op een andere manier zien dan je zou willen. Je wilt bijvoorbeeld heel relaxt overkomen, maar zodra het geplande testbrandalarm afgaat verander jij in de grootste paniekzaaier.

Je schuldig voelen is weer een andere uiting die vertaald kan worden naar het verbreken van normen en waarden. Je voelt je bijvoorbeeld schuldig als je liegt.

Schaamte is; ik voel me ongemakkelijk. Schuld is; ik heb iets slechts gedaan. Daar kun je aardig lang op teren, maar je voelt jezelf beter als je eerlijk bent.


Wat je moet weten over schaamte

Schaamte vindt vaak haar oorsprong in de jeugd. Kinderen kunnen namelijk geen onderscheid maken tussen gevoel en hun zelfbeeld.

Zij zullen dus een slechte ervaring waardoor zij zich slecht voelen en schamen koppelen aan een slecht zelfbeeld.

Toch kan schaamte ook ontstaan in een ander stadium van je leven. Mensen vergelijken zichzelf bijvoorbeeld in deze dagen steeds vaker met ‘bekenden’ op sociale media.

Je kunt jezelf schamen doordat iemand op Instagram succesvol en gelukkig lijkt en jij niet.  Jouw idealen matchen niet met de werkelijkheid en je hebt het gevoel dat je daardoor afgewezen kan worden of faalt.

Je kunt op zo’n moment denken; moet ik me hier eigenlijk wel voor schamen of overviel de schaamte mij gewoonweg?

Daarom wordt schaamte ingedeeld in twee vormen. Je hebt namelijk;


Congruente schaamte

Je vindt dat je jezelf moet schamen en je vindt dat anderen zich ook moeten schamen voor de bepaalde situatie.


Incongruente schaamte

Je vindt dat je jezelf niet hoeft te schamen over je eigen schaamte en situatie en verwacht dat ook niet van anderen, maar de situatie was nu eenmaal zo en de emotie schaamte speelde hierdoor plots en onbewust op.

Dat deze emotie in een ‘ongewenste’ situatie zo opspeelt komt voort uit de functie die schaamte heeft. Schaamte werkt namelijk als een sociale antenne die ervoor zorgt dat jij je aan de ‘ongeschreven regels’ (de normen en waarden) van een groep houdt waardoor jij gemakkelijker in deze groep valt.

Je leest dus wel dat schaamte ondanks een negatief gevoel ook positief voor je zelfontwikkeling kunnen zijn. Graag leg ik je hieronder verder uit wat de exacte gevolgen van schaamte kunnen zijn!


Gevolgen van schaamtegevoelens

De belangrijkste gevolgen van schaamte som ik graag voor je op:

1: Het levert je stress op

Schaamte kan zorgen voor een stressvolle situatie, omdat je zoekt naar een oplossing.

Je zoekt naar een manier om weg te komen uit die situatie of je komt door gedachten niet op andere ideeën om de situatie te redden.

In mijn artikel leg ik uit waar stress exact vandaan komt en wat je er tegen kunt doen.


2: Ongezonde bewijsdrang

Omdat je wil voldoen aan een bepaalde norm of waarde blijf je de lat hoog leggen en soms is die lat te hoog.

Je wilt jezelf bewijzen en laten zien dat jij het goed doet. Hierdoor kun je het gevoel van geluk, tevredenheid en mentale ontspanning verliezen en raak je uitgeblust.


3: Gevoelens van afwijzing

Een ander belangrijk gevolg van schaamte is gevoel van afwijzing. Doordat jij de zelfopgelegde standaard niet hebt kunnen behalen, heb je het gevoel dat je faalt en een mislukking bent.

Je vindt jezelf niet goed genoeg voor de groep waarin jij je begeeft en je laat jezelf afstoten.

Al deze gevolgen zijn te voorkomen. Ben je benieuwd hoe je dit voor elkaar krijgt? Ik geef je uitgebreid advies in gemakkelijk uit te voeren tips.


5 Tips om met gevoelens van schaamte om te gaan!

Uiteraard zal iedereen wel eens met schaamte te maken krijgen, maar met deze tips kom je een heel stuk verder om minder schaamte in je leven toe te laten. Aan de slag dus! Schaamte moet jouw leven namelijk niet belemmeren.

Tip 1: Analyseer jouw schaamtegevoelens

Maak een lijst van concrete situaties waardoor jij schaamte ervaren hebt. Door op te schrijven welke situatie jij beschamend vindt, plaats je ze in een nieuw perspectief.

Zo kun je bijvoorbeeld iets stoms hebben gezegd op je werk. Zodra jij dit herbeleeft door het op te schrijven, kan het zijn dat je het beter kunt relativeren en in nieuw perspectief kunt zetten.

Je schrijft dan op ‘ik liet vandaag de borden op mijn werk vallen en hierdoor schaamde ik mij’ of ‘mijn ondergoed was zichtbaar terwijl ik het niet doorhad’.

Je zult zien dat je na het opschrijven, de situatie beter kan handelen en de schaamte letterlijk van je afschrijft. Doe dit bij iedere kleine situatie waar jij je voor schaamt.


Tip 2: Gebruik affirmaties om zelfcompassie te oefenen

Velen van ons die worstelen met zelfcompassie worstelen ook met wat ik vaak het schaamte- of 'twijfelmonster' noem, wiens stem op de meest onverwachte momenten kan opduiken.Met dat in gedachten heb ik enkele veel voorkomende zinnen van het schaamtemonster genoemd:

 • "Ik ben niet goed genoeg."
 • 'Zo zou ik me niet moeten voelen.'
 • 'Waarom kan ik dingen niet doen zoals andere mensen?'
 • 'Ik ben te oud om met deze problemen te worstelen.'

Net zoals bij het buigen van een spier of het oefenen van een nieuwe vaardigheid, vereist het cultiveren van zelfcompassie dat we oefenen met "terug praten" tegen dit schaamtemonster.

Na verloop van tijd is de hoop dat je interne stem sterker en luider wordt dan de stem van twijfel aan jezelf.

Enkele voorbeelden om te proberen:

 • 'Ik mag voelen hoe ik me voel'.
 • "Ik ben uniek op mijn eigen manieren'.
 • 'Ik mag zijn wie ik ben.'
 • 'Ik ben een mooi persoon van binnen en van buiten.'

Als deze voor jou niet natuurlijk aanvoelen, is dat oké! Probeer een dagboek te openen en enkele eigen positieve affirmaties te schrijven.


Tip 3: Luisteren naar je schaamte

In onderstaande video vertelt hoogleraar Brené Brown aan Universiteit van Houston, waarom je naar je schaamte en kwetsbaarheid moet luisteren.

Heb je de video bekeken? Zij geeft aan dat schaamte een drijfveer kan zijn door onszelf te confronteren met onze eigen schaamte.


Tip 4: Volg een EMDR-behandeling

EMDR is een behandeling die ingezet kan worden bij angststoornissen.

Heb jij bijvoorbeeld overgegeven tijdens een presentatie van angst of ben je gepest omdat je overgewicht hebt? Dan kan de behandeling EMDR een goede therapie zijn.

Bij EMDR wordt de situatie opgeroepen, waarna je er heel erg aan moet denken. De situatie bevindt zich op zo’n moment in het korte termijn-geheugen.

Vervolgens moet jij heel snel je ogen van links naar rechts bewegen, begeleid door een therapeut. De situatie waar jij aan denkt wordt door de beweging van de ogen anders of verdwijnt zelfs!

Dit komt omdat het werkgeheugen te veel aan het werk moet en de nare situatie in jouw korte termijn-geheugen naar de achtergrond verdwijnt.

Wil je hier meer over weten? Check deze korte video:Tip 5: Controleer of je gevoelens van schaamte op waarheid gebaseerd zijn

Ga eens na of je gedachten die jij ontwikkelt door schaamte ook echt realiteit zijn.

Ik zal je vertellen dat ze voor 95% gebaseerd zijn op onze eigen invulling en dus niet op feiten.

Schaam je jezelf bijvoorbeeld voor je gewicht, maar hoor je anderen wel eens zeggen; Je ziet er super goed uit! Luister dan eens wat meer naar wat de ander zegt.

Misschien praat je jezelf de gedachte over de schaamte aan en heb jij helemaal geen punt om je over te schamen.

Dit kun je voor jezelf heel makkelijk doen door jezelf de vraag te stellen; is het wel 100% waarheid wat ik op dit moment over mezelf denk?.

Als je jezelf een nee als antwoord kunt geven, dan weet je dat je er iets aan kunt doen. Accepteer de situatie zoals het is, of ga ten rade bij iemand om je onzekerheid te verhelpen.Tip 6: Zo kun jij schaamte overwinnen

Leven met schaamte is eenzaam en werkt isolerend. Schaamte kan een leven lang meegaan als innerlijke blokkade wanneer je hier niets aan doet.

Het wordt niet veroorzaakt door een enkele gebeurtenis, maar door een opeenstapeling van scheuren in je zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Op je sterfbed maakt het je niet uit wat je baas van je presentatie vond of wat een ex- partner over je lichaam zei. Jij bent de enige wiens mening telt. Het belangrijkste is dat je leert dat JIJ goed genoeg bent.

Heb je de behoefte om hier meer over te leren? Wil je geen dure therapieën en wil je snel vooruit komen in dit proces? Download dan nu mijn gratis e-book 'Zelfvertrouwen Geheim' en genees jouw schaamte. Begin vandaag!

Vul hieronder je e-mailadres in en ik stuur het E-book gratis naar je toe: 

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en ervaringsdeskundige. Met haar deskundigheid heeft ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen om hun mentale gezondheid te verbeteren. Vera is zelfstandig auteur en schrijft op Vitaal Gezond artikelen over mens, (sociale) relaties en gezondheid.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
error: Content is protected !!