Slaappatroon van de Narcist: 6 Dingen Die Je Moet Weten

Misschien ken je wel iemand die aan afwijkend slaappatroon heeft. Of iemand die probeert jouw slaappatroon te verstoren. 

Als je veel in contact bent geweest met een narcist, dan heb je waarschijnlijk zijn slaappatroon opgemerkt.

Probeert jouw partner jouw slaappatroon te verstoren of merk je dat hij er alles aan doet om het te laten lijken alsof hij bijna geen slaap nodig heeft? 

Ik ga je in dit artikel uitleggen hoe het slaappatroon van narcisten eruit kan zien, hoe zij slaap kunnen gebruiken om een machtsspelletje met je te spelen en 6 dingen die je moet weten over deze machtsspelletjes. 

Doel van dit artikel: Aan het einde van dit artikel weet jij precies hoe het slaappatroon van een narcist eruit ziet en wat je kan doen tegen slaapbelemmering door middel van 6 handige tips.


Slapen met een narcist: houd altijd één ogen open

Als je een relatie hebt met een narcist, heb je waarschijnlijk gemerkt dat je vaak slaaptekort hebt.

Je bent klaar om te ontspannen en een beetje je ogen te sluiten, maar voordat je naar bed kunt gaan, brengt de narcist in je leven plotseling een onderwerp naar voren om over te discussiëren.

Slaappatroon van de narcist: de narcist brengt plots een verhaal op

Ze kunnen je zelfs midden in de nacht wakker maken met een plotseling besef dat je iets verkeerd hebt gedaan of hen pijn hebt gedaan. Waar gaat dit allemaal over? Dat ga ik je haarfijn uitleggen.

Narcisten gebruiken veel manipulatietactieken om je van je stuk te brengen en je in een staat van verwarring te houden.

Slaaptekort is nog een andere strategie die ze gebruiken om verwarring in je geest te creëren en je het gevoel te geven dat je niet kunt ontspannen of wegkomen. Het is weer een andere vorm van narcistisch misbruik.

Voor het gemak heb ik dit artikel in de ‘hij-vorm’ geschreven, maar vergeet niet dat narcisten net zo goed vrouwen kunnen zijn. 

Kijk voor je verder gaat even deze video waarin wordt uitgelegd wat een narcist precies is: 


Heeft een narcist een ander slaappatroon?

Narcisten kunnen een afwijkend slaappatroon hebben. De meeste narcisten hebben veel slaap nodig, dit kan te maken hebben met alcohol- of drugsgebruik.

Daarnaast slapen narcisten veel om huishoudelijke verplichtingen te vermijden zoals koken, boodschappen doen en de kinderen klaarmaken voor school. 

Narcisten kunnen boos worden als je hen wakker maakt. Narcisten houden er namelijk van om controle over anderen te hebben. Ze huiveren bij de gedachte dat iemand anders hen controleert. Als iemand hen wakker maakt, heeft diegene de controle over hen opgeëist. 

Veel narcisten zijn nachtbrakers en slapen het liefst overdag terwijl ze ‘s nachts wakker blijven, zo laat onderzoek zien. Ze slapen het grootste gedeelte van de dag en gaan tot diep in de nacht door met hun leven. Dit zorgt er ook voor dat ze zich niet over verantwoordelijkheden hoeven te ontfermen. 

Maar iedereen is natuurlijk anders, ook iedere narcist. Er zijn ook narcisten die vroeg naar bed gaan en vroeg wakker worden, vooral degenen die niet drinken of drugs gebruiken.

Deze kijken vaak neer op anderen die een minder goed slaapritme hebben: “Sta jij pas om 7 uur ‘s ochtends op? Wat een zwakkeling.”

Ze zetten zichzelf enorm onder druk om vroeg op te staan, puur om te laten zien dat ze superieur zijn. 

De narcist wordt vroeg wakker om te laten zien hoe goed hij is met zijn slaappatroon

Hebben narcisten moeite met slapen?

Narcisten zetten erg veel druk op zichzelf om aan de wereld te laten zien hoe perfect ze zijn.

Ze hebben waanideeën van superioriteit en onderzoek laat een substantieel verschil zien tussen narcisme en zelfrespect. Die ze moeten blijven handhaven. Dus maken ze zich zorgen over het maken van kleine foutjes, wat simpele activiteiten verandert in stressvolle beproevingen. 

Narcisten liegen, bedriegen en halen anderen naar beneden. Dit doen ze allemaal om zichzelf en anderen voor de gek te houden dat zij perfect zijn. Het streven naar perfectie is vermoeiend, het is een strijd die ze niet kunnen winnen.

Maar door deze vermoeiende bezigheden is het logisch dat ze veel slaap nodig hebben. Narcisten hebben dus over het algemeen geen moeite met in slaap vallen, maar hebben wel veel slaap nodig.


Hoe slaapt een narcist ‘s nachts?

Narcisten geloven erin dat ze boven de rest van de wereld staan. En om dit te bewijzen, doen sommigen alsof ze minder slapen dan dat ze in werkelijkheid doen. Sommigen beweren zelfs dat ze helemaal geen slaap nodig hebben. Dit is natuurlijk helemaal niet waar. 

Sommige narcisten worden midden in de nacht even wakker en willen aan de wereld laten zien dat ze wakker waren. Ze kunnen je bijvoorbeeld wakker maken of op sociale media iets plaatsen om dit te laten zien. Daar wordt dan niet bij gemeld dat ze een paar minuten later weer lekker verder slapen. 

Weinig slapen bewijst niet alleen hun superioriteit, het levert ook sympathie op. Ze zijn zo zielig dat ze niet kunnen slapen… het geeft hen een excuus om verantwoordelijkheid te ontlopen. Ze kunnen zeggen: “Vandaag niet… ik heb amper geslapen!”

Narcist die met zijn slaappatroon denkt Hoef ik mooi niet te helpen omdat ik zo slecht heb geslapen!

Slaaptekort en slaap belemmering als narcistisch machtsmiddel?

Narcisten houden er niet van als een ander slaapt wanneer zij zelf wakker zijn. Een narcist kan je opzettelijk storen of belachelijk maken, alleen omdat je slaapt. Hij kan je een schuldgevoel aanpraten omdat je een normale nachtrust hebt. 

Narcisten zijn zich zeer sterk bewust van deze machtsspelletjes. Ze houden ervan om hun slachtoffers uit te putten terwijl ze zelf hun eigen energie behouden. Ze doen dit omdat vermoeide mensen minder strijdlust hebben en makkelijker te bespelen zijn. 

Maar waarom? 

Ze weten dat ze een voordeel hebben als jij vermoeid bent en zij niet. Ze kunnen je laten denken dat jij lui bent, en zij niet.

Omdat je zo vermoeid bent, kun je niet meer zo helder nadenken, dit maakt je tijdelijk minder scherp en makkelijker te manipuleren.

Narcisten weten dat je minder voor jezelf op kunt komen als je het grootste gedeelte van de tijd moe bent. Je zult dan meer geneigd zijn om volgzaam te zijn. 

Narcisten zijn bereid om ontzettend ver te gaan met hun manipulatietechnieken, zo ver dat ze zelfs je slaap willen verstoren voor hun persoonlijke gewin. 

Narcisten hebben andere regels voor zichzelf dan voor de rest van de wereld. Hij mag jou wel wakker maken om de kleinste dingetjes. Maar andersom…

Twijfel je of iemand die jij kent een narcist is? Doe dan de narcisme test.

Zo kan de narcist je ook wakker bellen, appen of tegen je praten.

6 dingen die je moet weten over slaapbelemmering

Narcisten gebruiken dus slaap om hun slachtoffers te manipuleren. Dit doen ze door te doen alsof zij zelf heel weinig slapen, maar het kan ook nog veel verder gaan dan dat.

Hier zal ik stap voor stap uitleggen hoe narcisten slaap belemmering gebruiken om hun slachtoffers uit te putten en te manipuleren. 


#1: Narcisten maken hun partners ‘s nachts wakker

Narcisten gebruiken een patroon die gaat als volgt: midden in de nacht, tussen een uur of 1 en 4, maakt de narcist zijn partner wakker.

Ze proberen misschien een serieus gesprek te starten over hun relatie of een ander serieus onderwerp. 


#2: Er worden moeilijke vragen gesteld

De partner, die wazig van de slaap is, probeert een antwoord te geven op de vraag die wordt gesteld.

Deze vragen worden echter altijd zo gesteld dat er geen antwoord op te geven is. Elk antwoord zal gebruikt worden tegen de partner om een ruzie te starten of om hen ergens van te beschuldigen. 

Narcist die vragen stelt om het slaappatroon te verpesten

#3: Excuses worden opgeëist

Deze ruzie of discussie kan uitlopen tot woede en schreeuwen. Jij moet misschien je excuses aanbieden voor dingen die je hebt gezegd, terwijl je eigenlijk niet eens weet wat je verkeerd hebt gedaan.

Je weet niet eens waar deze ruzie of discussie vandaan is gekomen. Deze excuses kunnen woorden zijn, maar soms wordt er ook seks verwacht om het goed te maken. 


#4: De nachtrust is voorbij

Je bent de rest van de nacht angstig en geschokt door dit intense gesprek. Midden in de nacht een discussie voeren over een onderwerp waarvan je niet doorhad dat het een probleem was.

Je kunt niet meer slapen, en de angst en spanning blijf je in je lijf voelen de dagen erna. 


#5: Het is een controle tactiek

Narcisten zullen je niet iedere nacht wakker maken. Het is een controle tactiek waarmee ze je kunnen manipuleren. Dat je van tevoren niet weet wanneer het gaat gebeuren, is onderdeel van het spel. Ze doen het vaak juist als alles goed gaat.

Maar het uiteindelijke doel is dat je je nooit volledig kunt ontspannen, zelfs niet als je gaat slapen, wanneer je je juist veilig en vredig moet voelen. Het gaat om het verstoren van je slaap, zodat je op lange termijn op scherp blijft staan. 


#6: Slaaptekort kan geestelijke problemen veroorzaken

Slaapproblemen hebben op lange termijn gevolgen op je geestelijke gezondheid. Het kan uiteindelijk zorgen voor angst, depressie, stemmingsstoornissen en post traumatische stress stoornis.

Vermoeidheid, prikkelbaarheid, verwarring en problemen met concentratie en besluitvorming kunnen andere symptomen zijn. De persoon met slaaptekort kan gedesoriënteerd, angstig en teruggetrokken worden. Dit houdt hen in de houdgreep van de narcist. 

Deze slapeloosheid kan zelfs tot na de relatie aanhouden. Dat is logisch, want je hebt je heel lang gespannen gevoeld in je thuissituatie waarbij je lichaam constant op scherp stond. Je staat klaar om op de narcist te reageren, dag en nacht. Het kost veel tijd en moeite om weer volledig te leren ontspannen, wat een belangrijke factor is om goed te kunnen slapen. 

Vrouw die slapenloos op bed ligt door de narcist die haar slaappatroon verpestte

Tot slot

Het is belangrijk om slaapverstoring te erkennen als onderdeel van narcistisch misbruik. Het is niet zomaar een willekeurige daad, het is onderdeel van een vooropgezet plan om je gedachten en emoties te manipuleren en te controleren. 

Door de houding van narcisten ten opzichte van slapen te begrijpen, kun je hun denkwijze beter begrijpen. En hoe beter je dit begrijpt, hoe makkelijker het is om met ze om te gaan. Je kunt hierdoor hun spelletjes leren te doorzien en erkennen dat dit ook deel is van het misbruik van een narcist. 

Maar weet ook, je bent niet alleen als je hier last van hebt. 

Ik heb in dit artikel uitgebreid beschreven hoe je jezelf beetje bij beetje uit het web van de narcist kunt werken. 

Toon jezelf wat medeleven en hou je vast aan de waarheid dat mensen kunnen genezen van het misbruik van relaties met narcisten. En weet dat jij dat ook zult doen. Veel succes. 

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
 • Ik sta echt versteld van dit artikel.
  Ik woon tijdenlijk bij een vriend van mij. Hij heeft zins een half jaar een vriendin. Volgens mij is zij een narcist en doet ze precies wat in dit artikel staat. Vanacht hoorde ik haar rond 5 uur bij hem komen. Ze hebben volgens mij lang zitten kletsen. Vroeg er net na maar hij onkend het. Week geleden ongeveer had hij nacht dienst en sliep overdag. Hoorde ik rond 11 uur dat hij boos de deur uit ging. Bleek later dat hij boos was omdat zij hem wakker had gemaakt omdat er een pakketje was bezorgd. Hij gaf aan dat hij boos was omdat hij daarna klaar wakker was en al heel moe is.
  Hij kwam net ook met melatonin tabletjes, sint Jan’s kruid of zo en vitamins D3 thuis. Hij zei, ik slaap zo slecht en weet niet hoe dat komt.
  Alles klopt maar wat moet ik nu doen? Ik zie het maar hij niet?
  Of zie ik het misschien niet helder?
  Wat als het nu wel klopt. Wat kan ik dan het beste doen?

  • Beste Donnie, het lijkt erop dat je vriend wellicht wat hulp kan gebruiken om te ontdekken wat er aan de hand is met zijn slaapproblemen. Het kan zijn dat zijn vriendin een rol speelt in zijn slaapproblemen, maar het is ook mogelijk dat er andere factoren een rol spelen, zoals stress of een onderliggend probleem.

   Als het gedrag van zijn vriendin blijft voortduren, is het belangrijk om duidelijk te maken wat hij wel en niet van haar accepteert. Daarover kun je eens een privé-gesprek met hem aangaan.

   Probeer ook te begrijpen wat de achterliggende redenen kunnen zijn voor het gedrag van zijn vriendin. Misschien heeft ze het gewoon niet door dat haar gedrag storend is voor hem, of misschien heeft ze andere zorgen en is ze zich niet bewust van hoe haar gedrag overkomt.

   Het is ook belangrijk om te onthouden dat je vriend zijn eigen beslissingen maakt en dat jij hem niet kunt dwingen om iets te doen wat hij niet wil. Je kunt hem wel steunen en hem laten weten dat je er voor hem bent als hij behoefte heeft aan hulp of advies.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >