14 Onmisbare Tips Voor Een Sympathieke Uitstraling

Je kent ze wel; van die mensen die alles voor elkaar krijgen zonder dat ze er iets voor lijken hoeven te doen.

Alsof alles hen aan komt waaien. Ze zijn slim, grappig, getalenteerd.

Wanneer zij een ruimte binnenkomen merk je aan alles dat ze direct geliefd zijn en alle aandacht krijgen.

Heb jij soms het gevoel dat je een sympathieke uitstraling? En dat je jezelf heel erg klein voelt tegenover zulke mensen?

Wil je weten hoe je dit kunt bereiken en hoe jij de volgende keer degene bent op een feestje waar men naar op kijkt?

In dit artikel leg ik  je aan de hand van een aantal tips uit hoe je sympathieker overkomt op andere mensen (hint: het gaat niet alleen om je lichaamstaal).

Wat is een sympathieke uitstraling?

Je vraagt jezelf misschien af waarom mensen niet naar jou op kijken en jou niet de hemel in prijzen omdat jij bent zoals je bent.

En de ander die helemaal niet knapper is dan jij wel op handen en voeten wordt gedragen en alles voor elkaar krijgt. Dat is een psychologisch principe.

Veel onbewuste prikkels die charismatische mensen uitzenden helpen mee aan hun machtigere positie.

Het ‘iets’ uitstralen, waardoor andere mensen zich op hun gemak bij hen voelen, dat is charisma.

Het is het uitoefenen van een hele sterke persoonlijke aantrekkingskracht op anderen en daar creëren ze mee dat anderen het fijn vinden om naar hen te luisteren of kijken.

Grote leiders wereldwijd hebben zichzelf dit aangeleerd.

Denk aan Mandela, Obama, Beyoncé en andere groten der aarde. Zij zijn allemaal charismatisch, waardoor iedereen hen wil omringen of zoals hen zou willen zijn. Wat zeg nou eerlijk, wie wil nou niet Beyoncé of  zijn?!

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat je dit charisma aan kunt leren en als je het gefocust doet, nog gemakkelijk ook. Je hoeft dus helemaal niet zo charismatisch van jezelf te zijn om zo te worden.


Kenmerken van sympathieke mensen

Iedereen kent ook in hun directe omgeving mensen die sympathiek overkomen.

Het zijn de mensen waar je bewondering voor hebt. Zij kunnen hele volkeren in beweging brengen en komen altijd succesvol over.

Vaak is hun wil wet, omdat mensen vertrouwen hebben in deze figuren en iedereen hen wil volgen.

Daarnaast vergroot een sympathieke uitstraling je persoonlijke effectiviteit.

Als je effectiever wil functioneren of meer tips wil over het bereiken van je doelstellingen, dan verwijs ik je graag ook naar mijn blog over doelen stellen en bereiken in het leven. Hier leg ik uit hoe je efficiënt te werk gaat.

Wil je toch liever werken aan een sympathieke uitstraling?

Dan is het belangrijk om te weten wat de kenmerken zijn van sympathieke mensen. En die kenmerken gaan een stuk verder dan een beetje zelfvertrouwen kan ik je vertellen.

Het belangrijkste aspect van een sympathiek persoon is dat zij zichzelf blijven in iedere situatie. Zij durven fouten te maken.

Dat maakt dat hun persoonlijke overtuiging de drijfveer is van alle stappen die zij in het leven zetten.

Daarnaast wil iedereen luisteren naar mensen met charisma, zij komen interessant over op anderen en zeg nou eerlijk, wie wil nou niet interessant gevonden worden?!

Iemand die interessant gevonden wordt maakt nu eenmaal sneller kans op een goede baan, een leuke partner of een promotie.

sympathieke uitstraling

Je kunt veel bereiken met sympathie, kijk maar naar de groten der aarde, zij komen ook van ver en boksen zichzelf omhoog door zich sympathiek op te stellen.


Hoe word je sympathiek?

De oude Grieken wisten nog niet dat charisma niet aangeboren was...

Maar de meest recente wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat charisma een skill is die iedereen aan kan leren.

Want heb jij ooit een charismatisch kindje meegemaakt? Precies!

Wat fijn hé, je kunt dus gewoon met een aantal simpele handelingen charismatisch worden. Het begint bij een aantal basisprincipes waarmee jij de charismatische kant van jezelf kan omarmen.

Wil je eerst aan je zelfvertrouwen werken? Lees dan mijn eerder geschreven artikel over hoe je je zelfvertrouwen blijvend vergroot.

Het is nu tijd voor de belangrijkste tips om charismatisch over te komen.

Ten eerste is het belangrijk dat je onthoudt dat het niet gaat om de looks, maar om de lichaamstaal van deze mensen.

Jij hoeft geen fotomodel, miljonair of professor te zijn om toch de charismatische versie van jezelf te zijn en daarmee te bereiken wat jij belangrijk vindt.

Sympathiek overkomen? 3 Tips vind je hieronder

Ben jij er ook aan toe om eindelijk de charismatische kant van jezelf te omarmen en degene te zijn waar mensen naar op kijken?

Ik heb een aantal tips voor je die voortkomen uit wetenschappelijke onderzoeken waarmee jij gemakkelijk een charismatische kant van jezelf kan ontwikkelen en de beste versie van jezelf naar boven kunt halen.

En geen zorgen dat het niet in één keer lukt, ook charismatische mensen maken fouten en komen hiervoor uit, dat maakt hen juist nog sterker.

Tip 1: Voorstellen in een nieuwe groep

Het moment dat je nieuwe mensen ontmoet is altijd even spannend.

Je moet jezelf blootstellen aan mensen die je niet kent en de eerste indruk is veel zeggend. Het is daarom belangrijk om je heel bewust te zijn van hoe je jezelf introduceert.

Naast dat je er natuurlijk verzorgd uitziet is zowel verbale als non-verbale communicatie erg belangrijk in deze setting.

Zodra je op een feestje of meeting met onbekende mensen binnenkomt moet je ervoor zorgen dat je direct het moment aangrijpt om jezelf proactief voor te stellen. Dit moment is belangrijk en probeer niet aan jezelf te twijfelen.

Oké, genoeg over dat twijfelen, daar hebben we nu geen tijd voor. We gaan door met de voorstelronde.

Op het moment dat jij ergens binnenkomt en jezelf kenbaar wil maken is het van belang dat je niet als een gebeten hond in een hoek gaat afwachten tot men naar jou toe komt en een beetje zwaait.

Want ik zal je verklappen; dat dat niet gaat gebeuren.

Charismatische mensen maken zichzelf kenbaar en nemen direct het moment om te stralen.

Zij stappen met zelfvertrouwen af op de onbekenden. Ze schudden de hand van de persoon tegenover hen en kijken hen recht aan en stellen zichzelf zonder al te veel poespas voor.

Ze laten zien wie ze zijn en daar is geen stokje tussen te krijgen.

Ook is het belangrijk dat je op zo’n moment glimlacht en geen sikkeneurig gezicht trekt. Mensen houden namelijk van positiviteit en kijken liever niet tegen een chagrijnig gezicht aan.

Mocht het nou zo zijn dat jij je voor wilt stellen aan mensen die net in gesprek zijn, onderbreek dan kort het gesprek. Geef aan dat je niet wilt storen, maar jezelf even voor wilde stellen.

Hiermee laat je jezelf even zien en geef je mensen de kans om daarna hun gesprek voort te zetten en ontstaat er geen ongemakkelijk verhouding.

Daarover gesproken, als jij een vriend mee neemt of collega, stel diegene dan ook voor aan de groep.

Het wordt veel gemakkelijker als je direct tegen de groep zegt; mensen, dit is mijn vriend. Dat maakt de introductie voor de ander ook gemakkelijker.


 Tip 2: Werk aan je lichaamshouding

Misschien heb je het als kind wel eens van je moeder gehoord; borst naar voren, kin omhoog.

Dat principe is voor volwassenen ook heel erg belangrijk. Wanneer jij een houding aanneemt waarmee jij jezelf groot maakt, zien mensen jou als onschendbaar.

Je komt sterker over en je lijkt niet zo fragiel te zijn. Dit maakt dat mensen jou sneller geloven, vertrouwen én bovenal interessant vinden.

Gebruik daarnaast ook je handen tijdens een gesprek, hiermee kun je nog meer body aan jouw verhaal geven en laat je zien dat je achter jouw verhaal of opinie staat. Alles valt of staat met wat jij bewust of onbewust uitstraalt.

Als je charismatisch over wil komen; zorg dan dat je rechtop staat, knik als je luistert, zorg voor een goede glimlach en kijk mensen aan.

Door te glimlachen straal je optimisme uit en kom je positief over.

Zorg wel dat je alles gedoseerd doet en ga niet in iemands ogen staren of grijnzen totdat diegene gillend wegrent. Probeer dit bewust te doen, maar laat het heel natuurlijk overkomen.


Tip 3: Luisteren, luisteren, luisteren!

...en probeer aan te voelen wat mensen denken over jouw gespreksonderwerp!

Op het moment dat jij in gesprek bent met iemand, luister dan aandachtig naar zijn/haar reactie.

Als je alleen ‘oké’ of ‘hmhm’ als reactie krijgt, is jouw gespreksonderwerp niet boeiend voor diegene en verandert jouw dialoog in een monoloog.

Zorg dat je dan schakelt en maak het interessant voor jullie beiden. Switch van onderwerp of stel een vraag die voor hem/haar wel interessant is.

Begin over een opinie of onderwerp waarover je kunt meepraten, als je niet zo goed weet welk onderwerp heb ik nog een leuke tip.

Lees mijn blog over gezond met yoga. Dit is een onderwerp waar veel mensen tegenwoordig over mee willen praten.

Naast een interessant onderwerp is het luisteren tijdens een gesprek ook heel erg belangrijk voor de connectie tussen jou en je gesprekspartner.

Hiermee kun je namelijk heel erg gemakkelijk een podium geven aan de ander en zo krijgt de ander ook het gevoel dat je oprecht geïnteresseerd in hen bent. Ook kun je nog veel van anderen leren en dit weer meenemen in andere gesprekken.

Dus in het kort; wees jezelf, zorg voor een optimistische instelling, durf fouten te maken en ervoor uit te komen en kom zelfverzekerd over. Mocht dat laatste nog lastig voor je zijn, dan help ik je graag verder.

Ik heb een e-book ontwikkeld waarmee jij met een aantal handvatten zonder al te veel moeite veel sympathieker én assertiever overkomt. Doe de test hieronder en krijg gratis het e-book over assertiviteit en word de beste versie van jezelf!

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en ervaringsdeskundige. Met haar deskundigheid heeft ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen om hun mentale gezondheid te verbeteren. Vera is zelfstandig auteur en schrijft op Vitaal Gezond artikelen over mens, (sociale) relaties en gezondheid.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>