Last van Lichamelijke Klachten & Symptomen door Stress?

Allemaal hebben we wel eens stress ervaren, bijvoorbeeld vlak voor onze spreekbeurt of een examen. Je ademhaling gaat wat sneller en je hebt het gevoel alsof je hart in je keel zit.

Toch kan het ook voorkomen dat deze spanning een langere tijd aanhouden. Dan moet je oppassen dat het niet je dagelijkse bezigheden beïnvloed.

Wanneer we gedurende een langere periode flinke stress ervaren, kan dit zelfs resulteren in een burnout.

Herken jij de volgende symptomen van stress? Trek dan op tijd aan de bel!

Doel van dit artikel: Het af en toe voelen en ervaren van stress hoeft niet per definitie slecht te zijn. Het zorgt ervoor dat we scherp blijven en adequaat kunnen reageren wanneer een situatie hierom vraagt. In dit artikel ga ik je leren hoe stress ontstaat, wat de symptomen zijn en hoe je het kan voorkomen.


Hoe ontstaat stress?

Er zijn tal van redenen te bedenken waardoor stress kan ontstaan. Toch zijn er twee redenen die er ver met kop en schouders bovenuit steken.

Dat is op plek één werk en op plek twee geld.

Stress op het werk ervaren we vaak niet van de één op de andere dag. Dit is een proces wat er, zoals ze dit zo mooi zeggen, in sluipt.

Je krijgt het welbekende aapje op je schouder en je durft hier geen nee tegen te zeggen. Stukje bij beetje wordt er steeds meer van je gevraagd en eist het op lange termijn z’n tol.


Wat is financiële stress?

Zet dan alle inkomsten en uitgaven op een rijtje en kijk hoe jouw situatie ervoor staat.

Wil je direct besparen op je vaste lasten? Vergelijk dan verschillende vaste lasten zoals je simonly abonnement via pricewise en krijgt direct de beste prijs.

Als je financiële stress hebt, let dan ook goed op de prijskaartjes in supermarkten. De prijs verschilt enorm per merk.

Symptomen van stress

Wanneer je het gevoel hebt, dat je ’s ochtends opstaat met minder energie en een opgejaagd gevoel ervaart, dan is het tijd jezelf goed in de gaten te houden.

Zelf heb je vaak het idee dat je het allemaal nog prima aan kunt, terwijl je lichaam de eerste signalen afgeeft dat je even een stapje terug moet doen.

Naarmate de tijd vordert, zal je merken, dat wanneer je niets veranderd de symptomen steeds heftiger beginnen te worden en zich ook gaan uitbreiden naar de rest van het lichaam. Je krijgt hoofdpijn en ook je rug en nekspieren zullen pijn gaan doen.

Daarnaast is de kans aanwezig dat je ook op emotioneel vlak het een en anders zult merken. Zo ben je sneller geïrriteerd en heb je het gevoel dat je niet lekker in je vel zit.


Voorkomen van stress: hoe doe je dat?

Heb je het gevoel, dat je last hebt van bovenstaande symptomen? Dan is het zaak te zorgen voor wat meer rust.

Uiteraard is het allerbelangrijkste dat het probleem naast deze extra maatregelen bij de kern wordt aangepakt.

Analyseer je werkzaamheden en ga in gesprek met je leidinggevende. Zorg ervoor dat je dagelijks iets doet wat je leuk vindt en zorgt voor ontspanning.

Zo kan iedere avond na het eten een eindje wandelen helpen je hoofd leeg te maken. Ook meditatie is een goede manier van ontspanning en het ontladen van spanning en stress.

Het is in deze tijd belangrijker dan ooit om mentaal gezond te blijven. Wil je op een gezonde manier van jouw klachten afkomen? 

>> Klik HIER voor meer informatie over de Masterclass en wat het voor je kan doen.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en ervaringsdeskundige. Met haar deskundigheid heeft ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen om hun mentale gezondheid te verbeteren. Vera is zelfstandig auteur en schrijft op Vitaal Gezond artikelen over mens, (sociale) relaties en gezondheid.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
error: Content is protected !!