Netflix: Tinder Swindler – Narcist of Psychopaat?

Er is onlangs een nieuwe documentaire op Netflix verschenen die wat stof heeft doen opwaaien: The Tinder Swindler.

De documentaire gaat over de Israëlische Simon Leviev, de man die verschillende Europese vrouwen heeft verleid en opgelicht voor ongeveer 10 miljoen dollar. 

Is Simon Leviev een typische narcist of psychopaat? Je komt hier alles over te weten in dit artikel.

Heb je de Tinder Swindler op Netflix nog niet gezien? Bekijk dan eerst de trailer:

Doel van dit artikel: In dit artikel ga ik de stappen die Simon Leviev heeft afgelegd verder toelichten en uitleggen hoe gaslighting en love bombing werkt om in het vervolg narcistisch of psychopatisch gedrag te leren herkennen. 


Wie is de Tinder Swindler? 

Simon Leviev, de narcist van Netflix’s Tinder Swindler. Zijn echte naam is Shimon Hayut, een doodnormale jongen uit Israël. Hij begon met het stelen van contant geld, creditcards en cheques.

In 2015 werd hij in Finland gearresteerd omdat hij verschillende vrouwen voor duizenden euro’s had opgelicht. In de gevangenis bedacht hij een nog beter plan om vrouwen op te lichten.

In 2017 veranderde hij zijn naam naar Simon Leviev om overeen te komen met de achternaam van de Israëlische diamantmiljardair Lev Leviev: de koning van de diamanten.

Leviev gebruikte de dating-app Tinder om in contact te komen met mooie vrouwen uit verschillende Europese landen. Hij deed zich voor als een rijke, in merkkleding gehulde, jetsettende diamantenprins. 

Vrouwen worden aangetrokken door zijn aantrekkelijke datingprofiel, vervolgens nodigt hij ze uit in een chique restaurant waar hij alles voor hen betaalt, om daarna in zijn privéjet naar een luxe bestemming te vliegen.

Onderweg ontmoeten de vrouwen zijn vrienden en beveiligingsteam om een vertrouwensband op te bouwen. Leviev betaalt alles en in een luxueus vijfsterrenhotel maken ze samen een romantische nacht mee. Tijdens dit verblijf stelt hij zich open en laat hij een gevoelige en kwetsbare kant van zich zien. 

In totaal heeft hij voor ongeveer 10 miljoen dollar verschillende Europese vrouwen opgelicht

Hij werd slechts veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf, was vrij na vijf maanden en is momenteel terug op social media en Tinder. 

Dezelfde site waar deze vrouwen de oplichter hebben leren kennen, terwijl de vrouwen die hij heeft opgelicht nog steeds in de schulden zitten. 


Waarom zijn we zo gevoelig voor het hebben van een potentiële ware liefde?

Er zijn bepaalde technieken die jou kunnen overhalen om een oplichter te geloven. Als iemand jou het gevoel geeft dat er ware liefde achter zit, kun je makkelijker in oplichterij tuimelen.

Het verlangen naar een romantische match kan het beoordelingsvermogen aantasten, waardoor een potentieel slachtoffer kwetsbaarder wordt voor deze manipulatie en oplichting. 

Persoon die een telefoon vasthoudt en een match heeft op tinder - tinder swindler

Mensen hebben daarnaast ook vaak de neiging om dingen te zien zoals ze willen dat ze zijn. Oplichters zoals Simon Leviev maken hier gretig gebruik van. Hij vertelt mensen wat ze willen horen, hij creëert een personage dat het verlangen van zijn doelwitten naar romantiek bevredigt.

Hij zorgt ervoor dat zijn slachtoffers zien dat zijn vrienden en familie hem vertrouwen. Deze bevestiging zorgt ervoor dat je minder oplettend bent. Je ziet namelijk dat iedereen hem vertrouwt, en succes en rijkdom worden sociaal gevalideerd en gezien als autoriteit. 

Een andere veel gebruikte tactiek is een vertrouwensband scheppen door te doen alsof jullie veel met elkaar gemeen hebben. Het is een instinctieve reactie van mensen die ervoor zorgt dat we vertrouwen hebben in iemand van wie we denken dat hij op ons lijkt, en die onze waarden en verlangens deelt.

Leviev’s slachtoffers voelden een krachtige band omdat hij hun doelen, verlangens en waarden weerspiegelde als de zijne. 

Twee personen die elkaar vasthouden en liefdevol aankijken

Hoe werkt love bombing?

Tijdens love bombing wordt het doelwit in het begin overladen met lof, prachtige beloften, onverdeelde aandacht en luxueuze geschenken, als een manier om snel iemands vertrouwen en liefde te winnen. Simon Leviev gebruikt love bombing op een zeer slinkse manier. 

Na de geweldige eerste date in een chique restaurant, privéjet en luxe hotel, overlaadt Leviev de vrouwen met aandacht, rozen, cadeaus en genegenheid. Elk van deze vrouwen dachten dat ze speciaal waren vanwege zijn vermogen om zich open te stellen, de cadeaus, de constante aandacht en hun eerste speciale nacht samen. 

Maar dit was niets meer dan het begin van zijn manipulatie proces om hen in te palmen. Dit is het moment waar je op je eigen onderbuikgevoel moet gaan vertrouwen.

Vaak als je het gevoel hebt dat het te snel gaat, dan gaat het ook te snel. Hij vroeg de vrouwen direct om zijn vriendin te worden, hij wilde een huwelijk, kinderen en een levenspartner. Hij vertelde de vrouwen precies wat ze wilden horen. 

Deze vrouwen dachten een relatie te hebben met een liefdevolle, rijke, aantrekkelijke man. Love bombing is vaak zo gespeeld dat het ervoor zorgt dat je veel sneller gaat dan dat je eigenlijk wilt. Maar deze man en onze connectie is toch zo speciaal? 

Zodra love bombing heeft gewerkt, is het tijd voor de volgende stap. 


Hoe gebruikt Simon Leviev gaslighting?

In deze documentaire kun je precies de stappen zien die een narcist of psychopaat vaak aflegt.

Gaslighting is een psychologische manipulatie techniek die wordt gebruikt om een persoon of een groep mensen te controleren en te beïnvloeden. Het is een vorm van emotioneel misbruik en zeer intense manipulatie die heel langzaam en subtiel vordert. 

Na de love bombing periode begon Simon met het vragen naar geld. Dit deed hij op een hele sluwe manier. Zijn gebruikelijke, standaard gaslighting leugen was dat hij vijanden achter zich aan had zitten. Hij maakte ze wijs dat de diamanthandel een zeer gevaarlijke business was. 

Tinder Swindler begon geld te vragen

Zijn creditcards waren afgesloten zodat zijn vijanden hem niet konden opsporen. Hij zou deze vrouwen gaslighten en manipuleren door foto’s, video’s en stemopnames te sturen met bewijs dat hij en zijn beveiligingsteam waren aangevallen. 

Hij gebruikte deze foto’s en video’s voor verschillende vrouwen. Hij vroeg de vrouwen om leningen aan te vragen tussen de 10.000 en de 250.000 euro met de belofte om ze terug te betalen. De eerste lening werd vaak met een grote meerwaarde terugbetaald om het vertrouwen te winnen. Maar dit was de laatste keer dat hij ze zou terugbetalen. 

Het beoordelingsvermogen van de vrouwen werd door de intensiteit van de relatie en de gevaarlijke omstandigheden sterk beïnvloed. De manipulatie startte al op dag 1, de vrouwen waren pionnen in zijn egoïstische spel. Hij loog vanaf het begin en gebruikte love bombing en gaslighting om hun vertrouwen te winnen en om ze in de war te brengen. 

Manipulatie Tinder Swindler

Het moment dat de vrouwen zich er bewust van werden dat ze hun zelfverdiende geld niet terug zouden krijgen en dat ze opgelicht waren, weigerde Leviev toe te geven dat hij loog. Hij weigerde elke vorm van verantwoordelijkheid op zich te nemen voor het stelen van het geld en het liegen. Hij noemde de vrouwen gek, paranoïde en egoïstisch. 

De vrouwen kregen de schuld voor wat hij heeft gedaan. Hij zal nooit toegeven wat hij heeft gedaan, hij kan dat namelijk niet. 

Lees meer over het confronteren met leugens van narcisten in dit artikel


Hoe kunnen mensen zo ver gaan voor iemand anders?

Door een bepaald psychologisch gev0oel van verplichting en sociale norm kunnen wij mensen geneigd zijn om heel veel weg te geven en te doen voor een ander.

Als wij ooit al veel cadeaus of andere vormen van materiële of niet-materiële giften hebben ontvangen kan er een situatie gecreëerd worden waarin slachtoffers het gevoel hebben dat ze iemand iets verschuldigd zijn. 

Op dit gevoel kan sterk ingespeeld worden in combinatie met love bombing, gaslighting, liegen en een vertrouwensband opbouwen. Deze combinatie vormt samen de perfecte storm voor een oplichter om een slachtoffer in te palmen. 


Is Simon een narcist?

Het herkennen van deze stappen kan je helpen om manipulatie te doorzien en om erop te vertrouwen dat je onderbuikgevoel vaak gelijk heeft. 

Leviev heeft dit kunnen doen door middel van love bombing, gaslighting en andere manipulatietechnieken en dit heeft voor veel vragen gezorgd.

Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft een grandioos gevoel van eigenbelang, de gewoonte om te liegen en heeft fantasieën van onbeperkt succes, macht, schittering, schoonheid en ideale liefde.

Deze persoon gelooft dat hij heel erg speciaal is en denkt recht te hebben op een speciale behandeling, uitbuiting van anderen en een gebrek aan empathie. 

Het gebrek aan empathie van Leviev, zijn charme en zijn kennis van fraude maken hem de perfecte schurk. Wat de gewone leugenaar onderscheidt van de ware gaslighting sadist is de daad zelf, het doel achter de daad en het bewustzijn ervan. Er is een verschil tussen hen die liegen uit lafheid en hen die liegen uit wreedheid. 


Is Simon een psychopaat?

Simon Leviev bewijst dit verschil door niets anders te zijn dan een narcistische sadist die aast op vrouwen die op zoek zijn naar liefde en genegenheid. Hij gebruikt gaslighting en love bombing op de perfecte manier. Hij is een oplichter met een ernstige narcistische persoonlijkheidsstoornis en hij is een expert in pathologisch liegen. 

Man die een foto van een glimlach voor zijn gezicht houdt maar stiekem niet lacht (Tinder Swindler)

Hij heeft onschuldige vrouwen bedrogen en hun levens vernietigd. Is Simon Leviev een kwaadaardige genie? Of een psychopaat? 

De typische psychopaat heeft minder behoefte om zichzelf zo op te hemelen als Leviev dat doet. Leviev vertoont typisch narcistisch gedrag, hij wil dat iedereen ziet hoe rijk, interessant, succesvol en charismatisch hij is. De narcist heeft een oneindige behoefte aan bevestiging.

Psychopaten vinden het minder erg als iemand erachter komt dat ze liegen en zijn vaak ook gearresteerd geweest. Leviev heeft wel vastgezeten, maar hij zal kosten wat het kost zijn leugens proberen te verbloemen en zijn droomwereld proberen te beschermen. 

Simon Leviev heeft ontzettend veel schade aangericht en is er zelf zonder kleerscheuren afgekomen. Een belangrijke boodschap van de documentaire is: dingen die te mooi lijken om waar te zijn, zijn dat meestal ook. 

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
error: Content is protected !!