Trauma door Narcistische Vader Verwerken? 8 Tips Die Werken

Werd je door je vader vaak belachelijk gemaakt?

Voel je nog steeds koude rillingen van de snijdende woorden van je narcistische vader?

Leefde je met het gevoel dat je nooit goed genoeg was, dat liefde voorwaardelijk was?

Een narcist als vader laat vaak diepe sporen na die blijven pijn doen.

Wat als ik je zou vertellen dat er manieren zijn om jezelf te bevrijden van de last van het verleden.

In dit artikel geef ik je 8 tips waarmee je je trauma door een narcistische vader kunt verwerken. Je leert hoe je je pijn kunt omzetten in kracht en hoe je je leven weer kunt heropbouwen.

Wat is een narcistische vader?

Een narcistische vader is iemand die zichzelf boven alles en iedereen plaatst, inclusief zijn eigen kinderen. In plaats van onvoorwaardelijke liefde en steun, krijgen zijn kinderen kritiek, afwijzing en emotionele verwaarlozing.

Het is heel belangrijk om te beseffen dat een narcistische vader niet alleen maar even moeilijk doet. Het is abnormaal, egoïstisch en toxisch gedrag. Heel vaak overschrijdt hij grenzen, gewoon om jou en andere gezinsleden te bewijzen dat hij dat kan.

Hij vindt vaak jou of het hele gezin manipuleren belangrijker dan een harmonieus gezin.

Wat zijn de kenmerken van een narcistische vader? 

Een narcistische vader is vaak charmant en charismatisch in het openbaar, maar thuis valt dit masker meteen af. Hij is autoritair, controlerend en vaak onvoorspelbaar.

Heb je zelf een trauma door een narcistische vader, dan herken je vast volgende kenmerken:

#1. Gebrek aan empathie

Je vader toonde weinig tot geen begrip voor je gevoelens en behoeften. Je emoties werden vaak geminimaliseerd of genegeerd.

#2. Extreem kritische houding

Alles wat je als kind deed was nooit goed genoeg. Hierdoor leefde je steeds in angst om te falen, had je weinig zelfvertrouwen en het gevoel dat je minderwaardig was.

#3. Liefhebbende vader in het openbaar

Je vader gaf je alleen in het openbaar complimenten. Een narcist als vader is geobsedeerd door het beeld dat hij van zichzelf neerzet in het openbaar: een liefhebbende vader, maar alleen wanneer hij dit voor een publiek duidelijk kan maken.

#4. Kleineren in het openbaar

Net zoals je narcistische vader je kon prijzen in het openbaar bekritiseerde hij je ook vaak. Hiermee wilde hij zijn eigen ego versterken en zich positioneren als superieur. Je kreeg vaak sarcastische opmerkingen te horen of hij maakte je vaak belachelijk.

#5. Controlerend gedrag

Hij probeerde elke aspect van je leven te beheersen, van je gedachten tot wat je deed. Vaak deed hij dit door jou te intimideren of je schuldgevoelens aan te praten.

#6. Behoefte aan bewondering

Je vader eiste voortdurend dat je hem bewonderde en zijn superioriteit erkende. Het maakte niet uit hoe hij je behandelde; hij verwachtte dat je hem altijd zag als iemand die boven alles en iedereen stond.

#7. Onvoorspelbaarheid en woede-uitbarstingen

Je herinnert je nog duidelijk de woede-uitbarstingen van je vader en hoe zijn stemming abrupt kon veranderen. Je was altijd op je hoede omdat je nooit wist in welke bui hij zou zijn.

#8. Love Bombing

Je vader probeerde je genegenheid te winnen met extravagante cadeaus. Deze manipulatietechniek van narcisten wordt trouwens love bombing genoemd. Daartegenover stond wel dat je ook extravagante dankbaarheid moest tonen. Je leerde al vroeg dat er geen cadeaus zijn zonder verplichtingen.

#9. Hij probeerde je te strikken in meningsverschillen

Thuis was er vaak ruzie omdat je vader controle uitoefende op iedereen. Hij zette je broer, zus of zelfs je moeder tegen je op en lokte graag meningsverschillen uit. Zijn doel was hierbij om zijn eigen positie in het gezin te versterken.

#10. Manipulator in het gezin

Je narcistische vader manipuleerde jou of andere gezinsleden door middel van chantage of het aanpraten van schuldgevoelens. Hij kon je het gevoel geven dat hij door jou heel gekwetst of teleurgesteld was als je niet aan zijn eisen voldeed.

#11. Hij verwacht een speciale behandeling

Als kind leerde je dat empathie en een harmonieus gezinsleven minder belangrijk waren dan het voetstuk waarop je je vader moest plaatsen. Je vader ging er namelijk van uit dat hij thuis een speciale behandeling verdiende.

Ben je opgevoed door een narcist als vader dan kan je beeld van een ‘normaal’ gezinsleven behoorlijk verstoord zijn. Misschien ben je je nu pas als volwassene bewust geworden van hoe abnormaal je kindertijd en adolescentie waren.

Hoe een narcistische vader voor een trauma kan zorgen 

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat opgevoed worden door een narcistische vader heel vaak leidt tot trauma’s die je je leven lang meedraagt. De ontwikkeling van een kind wordt namelijk sterk beïnvloed door de goedkeuring of afkeuring van de ouders.

Projecteren narcistische ouders hun opgeblazen zelfbeeld op hun kinderen, dan kunnen deze dit gedrag onbewust overnemen. Als kinderen voortdurend te horen krijgen dat ze beter zijn dan anderen, kunnen ze zelf narcistische trekjes ontwikkelen.

Daartegenover staat dat een narcistische ouder die vol is van zichzelf en zijn kinderen manipuleert, emotioneel verwaarloost of zelfs agressief behandelt, het zelfbeeld van hun kinderen naar beneden haalt.

Slachtoffers van narcistisch misbruik kunnen alleen overleven door manieren te vinden om met deze situaties om te gaan, zo blijkt uit onderzoek recentelijk gepubliceerd in het Health Science Journal.

Trauma door narcistische vader verwerken? Zo doe je dat

Als kind geconfronteerd worden met een narcistische vader is pijnlijk en hard. Het is dan ook niet zo vreemd dat het tijd vraagt om een trauma door een narcistische vader te verwerken.

Dit lijkt voor jou nu misschien een onmogelijke opgave, maar ik verzeker je dat het mogelijk is!

Tip #1: Erken het effect dat je vader op je gehad hebt

De eerste stap in het leren genezen van een narcistische vader is erkennen hoe diep zijn gedrag je heeft geraakt. Misschien realiseer je je niet eens welke impact zijn narcisme op jou heeft gehad.

Heel vaak worstelen kinderen die opgevoed werden door een narcistische vader met:

  •       Een laag gevoel van eigenwaarde
  •       Intense schuldgevoelens
  •       Moeilijkheden om anderen te vertrouwen
  •       Het gevoel dat ze anderen iets verschuldigd zijn
  •       Grenzen stellen
  •       Relatieverslaafdheid of codependency

Pas als je begrijpt waar deze eigenschappen vandaan komen - je narcistische vader - kun je beginnen met het overwinnen van het effect van narcistisch misbruik.

Wat je vaak ziet is dat een narcistische ouder je weer in de positie van het kleine kind probeert te zetten. Dat je precies weer in de aanpassing van vroeger terecht komt. Je krijgt weer verwijten naar je toe geslingerd.

Waar het op neerkomt is dat je niet serieus genomen wordt door je narcistische vader, hij erkent jouw behoeften niet. Maar jij bent zijn boksbal niet meer. Als hij dingen gaat zitten verwijten dan kun je deur dichtgooien of het gesprek telefonisch beëindigen.

Tip #2: Ga aan de slag met zelfzorg 

Zelfzorg is cruciaal om je eigenwaarde te herstellen.

Besteed bewust tijd aan zowel lichamelijke als emotionele verzorging, zoals gezond eten, regelmatig bewegen en tijd nemen voor dingen die je gelukkig maken.

Door jezelf op deze manier te verzorgen, leer je dat je waardevol bent om wie je bent, en niet afhankelijk bent van de goedkeuring van anderen. Dit helpt je om je eigenwaarde te baseren op je eigen innerlijke kracht en kwaliteiten.

Tip #3: Zelfreflectie en bewustwording

Zelfreflectie en bewustwording zijn essentieel voor herstel na trauma door een narcistische vader. Deze technieken helpen je om dieper in je gedachten en gevoelens te duiken en te begrijpen hoe je verleden je huidige leven heeft beïnvloed.

Genoeg cursisten die bij mij komen en hopen op een harmonie en begrip te komen met hun narcistische vader. En wat zie ik dan? Dat ze telkens weer teleurgesteld raken, omdat ze simpelweg tot de conclusie komen dat wat mijn vader me nooit heeft gegeven als klein kind, hij me nu als volwassen persoon ook niet kan geven.

Diep van binnen spreekt het innerlijke kind dat nog steeds bang is om zijn narcistische vader te verlaten. Maar wat juist de kern van genezing is, is dat je wilt loskomen van verwachtingen. Je bent misschien bang dat je dan niks meer aan hem hebt. Maar ben eens eerlijk. Heb je ooit iets aan je narcistische vader gehad?

Je hebt eerst stil te staan bij WAAROM zou ik überhaupt in contact willen staan met iemand die allerlei verwijten naar mij gooit. 

Tip #4: Start met journaling

Een effectieve manier om zelfreflectie te oefenen is ‘journaling’. Door regelmatig je gedachten en gevoelens op te schrijven, kun je je emoties ordenen en patronen herkennen die je anders misschien niet zou zien.

Meditatie is een andere krachtige tool. Het kalmeert je geest en helpt je om bewust te worden van je gedachten en gevoelens zonder overweldigd te raken.

Het doel van zelfreflectie is om inzicht te krijgen in hoe het gedrag van je narcistische vader je gedrag en emoties beïnvloedt. Door deze verbanden te begrijpen, kun je werken aan gezondere relaties en een evenwichtiger leven.

Tip #5: Wees vergevingsgezind

Vergeving is krachtig en essentieel voor je emotionele herstel en genezing van een narcistische vader. Besef echter wel heel goed dat vergeven, loslaten betekent en niet dat je het oké vindt hoe je narcistische vader je heeft behandeld.

Vergeven moet een helende stap zijn die je in staat stelt om de gevolgen van het narcistische misbruik los te laten.

Vergeven betekent niet dat je het gedrag van je narcistische vader goedkeurt of accepteert. Het gaat er ook niet om de dader vrij te pleiten voordat er erkenning is van de aangerichte schade, want dit kan averechts werken.

In plaats daarvan kan vergeving worden gezien als een persoonlijke keuze om de negatieve emoties en de impact van het misbruik op je leven te verminderen. Het doel is om jezelf te bevrijden van de last van wrok en pijn, niet om de dader te ontlasten van verantwoordelijkheid.

Bedenk dat:

  1. Vergeving een proces is, geen eenmalige gebeurtenis.
  2. Je eigen tempo en grenzen moet respecteren.
  3. Professionele hulp kan helpen bij het navigeren van dit proces.
  4. Het opleggen van grenzen en het beschermen van je eigen welzijn voorop staat.

Uiteindelijk is het belangrijkste dat je kiest voor wat het beste is voor jouw emotionele gezondheid en herstel, of dat nu vergeving inhoudt of niet.

Tip #6: Stel gezonde grenzen

Met een vader als narcist heb je nooit geleerd grenzen te stellen. Grenzen stellen was niet mogelijk want door zijn gevoel van superioriteit werd dit gewoon niet getolereerd.

Het stellen van grenzen begint met het herkennen van je eigen behoeften.

Vraag jezelf af: Waar voel ik me comfortabel bij? Wat maakt me ongemakkelijk of ongelukkig? Door deze vragen te beantwoorden, kun je beter begrijpen waar je grenzen liggen.

Een gezonde grens kan van alles zijn, van het aangeven van je persoonlijke ruimte tot het aangeven van wat je wel en niet bereid bent te doen voor anderen. Dit proces kan in het begin moeilijk zijn, vooral als je het niet gewend bent, maar het is een essentiële stap om weer in jezelf te geloven.

Hier is een herschreven versie van de tekst, die de complexiteit van de situatie erkent en de nadruk legt op het belang van zelfzorg:

Uiteindelijk sta je voor een moeilijke, maar belangrijke keuze. Is het in jouw belang om contact te blijven houden met iemand wiens aanwezigheid in je leven meer negatieve dan positieve gevolgen heeft?

Deze beslissing is ongetwijfeld zwaar en emotioneel beladen. Het gaat immers vaak om een ouder of een ander belangrijk persoon in je leven. Toch kan het maken van deze keuze, hoe moeilijk ook, uiteindelijk leiden tot meer innerlijke rust en stabiliteit in je leven.

Door bewust te kiezen om al dan niet contact te houden, neem je controle over je eigen situatie. Dit kan helpen bij het verminderen van:

  1. De constante onzekerheid die voortkomt uit een onopgeloste situatie.
  2. De onrust die gepaard gaat met het in stand houden van een ongezonde relatie.
  3. De emotionele last van voortdurend te moeten omgaan met narcistisch gedrag.

Bedenk dat het kiezen voor jezelf en je eigen welzijn geen egoïstische daad is. Het is een noodzakelijke stap in je herstelproces en persoonlijke groei. Of je nu besluit om het contact te verbreken, te beperken of onder bepaalde voorwaarden voort te zetten, het belangrijkste is dat je keuze bijdraagt aan jouw emotionele gezondheid en levenskwaliteit.

Tip #7: Neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven

Het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen leven en keuzes is een belangrijke stap in je persoonlijke groei en het vinden van je eigen identiteit als je bent opgevoed door een narcistische vader.

Door deze verantwoordelijkheid te omarmen, geef je jezelf de controle over je eigen leven en beperk je de invloed die anderen op je kunnen uitoefenen. Het houdt in dat je bewust keuzes maakt die goed voor je zijn, en dat je niet toestaat dat anderen je gedrag bepalen of je manipuleren.

Tip van een expert: Om je identiteit terug te winnen, moet je eerst leren om de manipulatie technieken die je vader gebruikte te herkennen.

Als je begrijpt hoe hij je manipuleerde kun je grenzen stellen om jezelf te beschermen. Maak er een gewoonte van om jezelf op de eerste plaats te zetten, zodat je je kunt richten op je eigen behoeften en verlangens, los van de verwachtingen van je narcistische vader.

Tip #8: Gezonde familierelaties zoeken of herstellen

Om het trauma door een narcistische vader te verwerken, kan het nuttig zijn tijd en energie te stoppen in het opnieuw definiëren en opbouwen van relaties die je als kind hebt gemist.

Om te voorkomen dat de invloed van een narcistische vader je leven blijft beheersen, moet je de basis herstellen. Vergelijk het met het herbouwen van een verwoest huis: begin met het opruimen van puin en het controleren van de fundering, en probeer te begrijpen wat er misging.

Vervolgens bouw je een stevige fundering door vertrouwen en open communicatie. Dit kan betekenen dat je oude muren moet afbreken en nieuwe, positieve verbindingen moet leggen. Hoewel dit uitdagend kan zijn, investeer je door deze relaties te herstellen in een gezonder netwerk voor jezelf.

Tip #9: Tip: Verdiep je in narcisme en de denkwijze van narcisten

Een belangrijke stap in het verwerken van trauma door een narcistische vader is je verdiepen in narcisme zelf. Het begrijpen van narcisme kan je helpen om de dynamiek van je relatie met je vader beter te doorgronden en hoe zijn gedrag jou heeft beïnvloed.

Een doeltreffende manier om meer te leren over narcisme is eventjes een kijkje gaan nemen op deze belangrijke pagina. Hier vind je een gespecialiseerd herstelprogramma voor slachtoffers van narcisme. Het programma heeft videolessen die je stap voor stap leren wat narcisten doen en waarom ze zich zo gedragen. Je leert ook concrete strategieën om je te wapenen tegen narcistisch misbruik.

Daarnaast heeft de website een besloten lotgenoten community, een veilige ruimte waar je advies kunt krijgen, een luisterend oor kunt vinden, en mensen kunt ontmoeten die je begrijpen.

Tot slot

Als je opgroeide met een narcistische vader, weet je hoe diep de impact van zijn gedrag kan zijn. De pijn en de trauma’s die je hebt opgelopen, kunnen je hele leven beïnvloeden. Gelukkig zijn er manieren om deze wonden te helen en je leven opnieuw op te bouwen.

Het is een uitdagend maar haalbaar proces, maar met de juiste ondersteuning en strategieën kun je de controle over je eigen leven terugkrijgen en een nieuwe, positieve weg inslaan!

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>