Vakantiegevoel Vasthouden In Je Dagelijks Leven? 15 Tips

Iedereen kent dat vakantiegevoel wel. Het is dat gevoel dat je hebt als je net terug bent vakantie, het onmiskenbare ‘’ik wil terug’ ’gevoel, dat je vertelt hoe geweldig de vakantie was.

Ben je nog steeds zo relax? Heb je ook weer die lach op je gezicht? Denk je ook weer terug aan die geweldige avonden die je tijdens de vakantie hebt gehad?

Na een week is dat vakantiegevoel al snel weg en is het als sneeuw voor de zon verdwenen.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat bij 60% van de Nederlanders het vakantiegevoel na een dag al weg is.

Waar is dat gevoel als je weer in je normale ritme bent en van negen tot vijf aan het werk bent?

Denk je er nog wel eens aan als je met een kopje koffie in je ene hand en je laptop in de andere hand op het punt staat om met je dagelijkse werk te starten?

Iedereen heeft dit vakantiegevoel en hunkert ernaar. Het is immers een heerlijk gevoel. Wil je dat gevoel opnieuw beleven?

Check in dit artikel verschillende strategieën om dat perfecte vakantiegevoel weer te beleven en dat heerlijke gevoel wat langer vast te houden.

Tip #1 Beleef de vakantie opnieuw

Als je terug bent van een vakantie heb je de natuurlijke neiging om alles vrij snel te vergeten.

Vaak vragen andere mensen maar kort naar je vakantie of wordt er helemaal niet gevraagd je verhaal te delen.

Zelf heb je ook niet de neiging om verhalen over een vakantie te vertellen.

Wil je de vakantie opnieuw beleven of het gevoel opnieuw oproepen, dan is het belangrijk dat je zelf herinneringen opnieuw opwekt.

Zet bijvoorbeeld foto’s of voorwerpen in je huis neer die je herinneren aan de leuke vakantie.

Een andere manier om het vakantiegevoel weer op te roepen is neuro linguïstisch programmeren.

Dit betekent wel dat je je hier tijdens je vakantie al bewust van moet zijn. We leggen dit uit met een voorbeeld.

Als je tijdens je vakantie van een lekker drankje aan het genieten bent tijdens zonsondergang kan dit het ultieme genietmomentje zijn.

Dit genietmomentje kan je verankeren door je wijsvinger en duim tegen elkaar aan te drukken, waarmee je symbolisch laat zien dat je geniet.

Je hersenen associëren die beweging.

Als je weer thuis bent en dezelfde beweging maakt, brengt dit je terug naar dat gelukkige gevoel dat je had tijdens je vakantie.

Een andere manier om het vakantiegevoel opnieuw te beleven is mediteren.

Daarbij visualiseer je dat je weer terug bent op de plek waar je op vakantie zo gelukkig was en beleef je die magische momenten opnieuw.

Daarnaast zijn er nog verschillende andere manieren om de vakantie opnieuw te beleven. Ook deze manieren worden in dit artikel besproken.

Tip #2 Uitgebreid koken

Hunker je ook weer naar die heerlijke paella, die perfecte biefstuk of die smakelijke pasta die je tijdens je vakantie hebt gegeten?

Waarom probeer je het thuis niet weer te maken. Natuurlijk heb je niet de garantie dat dit thuis net zo lekker is als op vakantie.

Het tijd besteden aan je favoriete vakantiegerecht is al een manier om dat heerlijke vakantiegevoel opnieuw te beleven.

Combineer dit met een heerlijke wijn of een lekker voorgerecht en proost daarop. Het vakantiegevoel is er gegarandeerd weer!

Tip #3 Bekijk je vakantiefoto’s en video’s

Al die mooie vakantiemomenten zijn maar een paar swipe bewegingen weg.

Een aantal minuten naar de vakantiefoto’s en vakantievideo’s op je telefoon kijken, zorgt er al voor dat je positieve herinneringen aan de vakantie opnieuw worden geactiveerd.

Het vakantiegevoel is direct terug.

Het voordeel van de vakantiefoto’s en video’s op je telefoon is dat je deze er ieder moment van de dag bij kunt pakken.

Zit je in de bus, sta je te wachten in een lange rij? Pak die vakantiekiekjes erbij en het gelukkige vakantiegevoel is er direct.

Tip #4 Draai je vakantiemuziek

Vakantie betekent veel muziek luisteren, vooral als je op je strandbedje aan het chillen bent. Iedere zomer heeft zijn eigen zomerhits. Laat muziek nu ook juist een middel zijn om herinneringen op te roepen.

Wil je je dat ultieme vakantiegevoel weer terug?

Maak dan een playlist van de nummers die je tijdens je vakantie veel geluisterd hebt en bij voorkeur die nummers die je geluisterd hebt toen je aan het strand lag te chillen met een drankje.

Het is van belang dit afspeellijstje goed te bewaren.

Hoe ouder de herinneringen zijn, hoe sterker je gevoelens daarbij zijn. Over een aantal jaar ben je allang vergeten wat jouw favoriete nummers de afgelopen zomer waren.

Als je je playlist over een aantal jaar weer afspeelt, komen gegarandeerd je herinneringen van je laatste vakantie weer terug.

Tip #5 Laat het nieuws even links liggen

In het dagelijks leven volg je vaak een aantal keer per dag het nieuws.

Je kijkt vaak op verschillende nieuwssites wat er de afgelopen uren gebeurd is en bent nieuwsgierig naar de laatste actualiteiten.

Wanneer je dit even links laat liggen, sta je even buiten alles. Je staat even buiten de maatschappij.

Dit zorgt ervoor dat je het vakantiegevoel opnieuw kan beleven.

Het zorgt ervoor dat je meer van het leven geniet en zelf ontdekt hoe mooi de wereld is, in plaats van dat je anderen laat vertellen hoe de wereld eruit ziet.

Tip #6 Doe nog even rustig aan

Je kunt veel stress na je vakantie vermijden door nog een aantal dagen vrij af te nemen of aan te geven dat je nog niet helemaal ‘’up and running’’ bent.

Wanneer je weer aan het werk gaat, is het raadzaam om je afwezigheidsbericht nog een dagje langer aan te laten staan, zodat je in de tussentijd al je ontvangen e-mails door kunt nemen.

De meeste problemen die zich tijdens je vakantie hebben voorgedaan, zullen inmiddels al opgelost zijn. Problemen lossen zich vanzelf op.

Maak je mailbox helemaal leeg en maak een planning of takenlijst voordat je de buitenwereld weer toestaat om jouw werkwereld te betreden.

Tip #7 Ga niet teveel verplichtingen aan

De magie van een vakantie is dat je niet zoveel verplichtingen hebt. De kunst is om die magie ook thuis of op het werk te brengen.

Is het belangrijk om ieder half uur je e-mail te controleren?

Moet je direct alles laten vallen als je manager een dringende vraag heeft? Feliciteert iemand je als je een paar uurtjes overwerkt?

Gaat het bedrijf waar je werkt failliet als je een taak niet op tijd voltooid hebt?

Dit betekent uiteraard niet dat je lui moet zijn of geen mentaliteit moet hebben.

Het geeft wel aan dat je je eigen grenzen aan moet geven en moet definiëren, zodat je een gezonde dosis vreugde hebt in je dagelijkse leven.

Tip #8 Zet je telefoon en andere devices vaker uit

Om het vakantiegevoel opnieuw te beleven, kan het leuk zijn om je vakantiefoto’s en video’s op je telefoon te bekijken.

Wil je het vakantiegevoel echter behouden, is het ook belangrijk niet direct je telefoon voor alles en nog wat te checken.

Sterker nog, als je dat doet, is je vakantiestemming vrijwel direct verpest. Ga je direct na je vakantie direct weer al je e-mails en WhatsApps checken?

Dit kan tot stress leiden, waardoor het vakantiegevoel snel verdwenen is.

Het voortdurend checken van berichten op verschillende devices is één van de grootste obstakels om echt te ontspannen.

Op vakantie is het vaak veel makkelijker om je smartphone even links te laten liggen en tijd te besteden aan de mensen waarmee je op vakantie bent.

Op die momenten is er meer tijd om echt naar elkaar te luisteren.

Op die momenten is er meer verbinding. Juist die verbinding zorgt ervoor dat liefde, begrip en geduld floreren.

Probeer dan ook het checken van berichten op je telefoon, tablet, laptop of andere devices in je vrije tijd, na je vakantie, zoveel mogelijk te beperken.

Spreek met jezelf af dat je een aantal uur niet op je telefoon kijkt en ga in plaats daarvan ontspanningsoefeningen doen.

Tip #9 Maak tijd om te ontspannen en maak vrije tijd

Het klinkt misschien wat vanzelfsprekend, maar het is moeilijker te bereiken dat je denkt. Je hebt namelijk geen vakantie nodig om te ontspannen.

Uiteraard bouw je tijdens je vakantie wel extra energie op.

Als je niet uitkijkt, is de extra energie die je tijdens je vakantie opgebouwd hebt, binnen een aantal dagen weg.

Ontspanning is de sleutel om het vakantiegevoel bij te houden. Neem dus de tijd om te ontspannen als je terug bent van vakantie.

Er zijn genoeg dingen die je associeert met een vakantie en waarvan je kunt genieten in het dagelijks leven.

Zet de televisie even uit en neem de tijd om met het gezin, familie of vrienden te praten.

Haal met hen herinneringen over de leuke dingen die jullie gedaan hebben tijdens de vakantie.

Voor iedereen is vakantie de perfecte gelegenheid om even uit de dagelijkse sleur van werken, eten, tv kijken en slapen te komen.

Als je na je vakantie weer in deze dagelijkse routine komt, is het vakantiegevoel snel weg.

Ontspanning is om die reden belangrijk om dat vakantiegevoel weer even terug te krijgen.

Probeer dan ook een uur per dag te besteden aan ontspanningen, relaxen en het doen van activiteiten waar je je goed bij voelt.

Tip #10 Doe leuke dingen en besteed veel tijd buiten

Eén van de beste dingen aan een vakantie is dat je veel tijd buiten doorbrengt. Het is daarom geen verrassing dat mensen zich altijd geweldig voelen wanneer ze op vakantie zijn.

Het doen van activiteiten in de natuur verbetert het fysieke en mentale welzijn van mensen.

Onderzoek toont aan dat het doen van activiteiten buitenshuis er bovendien voor zorgt dat je biologische klok verbetert en dus ook je slaapritme. Daarnaast verhoogt het je vitamine D gehalte aanzienlijk.

Of die activiteit op vakantie nu wandelen in de bossen, zwemmen in het zwembad of de zee, een wandeling langs het strand of zonnebaden is, dat maakt niet uit.

Wil je hetzelfde gevoel weer opnieuw beleven?

Breng dan meer tijd buiten door.

Maak bijvoorbeeld een wandeling na het eten, bezoek het lokale park of bos of doe spelletjes in de achtertuin. Probeer in het weekend een dagdeel buiten door te brengen.

Zo ontdek je ook nog eens wat het dorp of stad je te bieden heeft. Daarnaast verbetert het de gemoedstoestand en het energieniveau van jezelf en je gezin.

Uiteraard ben je hierdoor niet opnieuw op vakantie, maar het geeft je de kans om je weer opnieuw op te laden en in contact te komen met het vakantiegevoel.

Tip #11 Probeer verschillende dingen

Het doen van nieuwe dingen of nieuwe omgevingen beïnvloeden je geest en je mentale welbevinden.

Dit is ook één van de redenen dat je je op vakantie altijd goed voelt.

Je bent immers in een geheel nieuwe omgeving en doet dingen die je eerder niet gedaan hebt. De omgeving is geheel nieuw en je wordt bloot gesteld aan verschillende, nieuwe ervaringen.

Het dagelijkse leven is daarentegen minder spannend.

Het is meer gestructureerd en dat mag het ook best zijn. Structuur en routine zijn belangrijk, vooral als je het altijd druk hebt met je gezin en het huishouden.

Structuur en routine geven een gevoel van orde en veiligheid. Het nadeel is dat het leven hierdoor ook een beetje monotoon en saai kan worden.

Variatie en het doen van nieuwe dingen is de sleutel.

Er zijn talloze manieren om dit in de praktijk te brengen, zonder dat dit de dagelijkse routine aantast. Probeer minstens één keer per week wat leuks te gaan doen met je gezin, vrienden of naasten.

Bezoek nieuwe plaatsen, zoals een park, een museum of het strand. De mogelijkheden zijn eindeloos.

De nieuwe ervaringen en omgevingen stimuleren de geest en de zintuigen van jou, je gezin, vrienden of anderen naasten.

Het zorgt voor meer zelfvertrouwen en daarnaast geeft het de gemoedstoestand van iedereen een boost.

Het is de ideale gelegenheid om het vakantiegevoel een vaste routine te maken in het dagelijkse leven.

Tip #12 Wees niet te hard voor jezelf

Niemand heeft de ultieme en perfecte looks.

Tijdens een vakantie vinden we het vaak niet erg om iets te strakke zwemkleding aan te hebben en naar het zwembad of het strak te gaan.

Hoewel je je er van bewust bent dat het vreemd eruit kan zien, maakt dit op vakantie niets uit. Op vakantie leg je jezelf namelijk geen druk op.

Waarom zouden we ons wel druk opleggen als we weer terug zijn van vakantie? Natuurlijk kun je een kritische houding aannemen ten opzichte van je werk.

Accepteer wel wie je bent met al je sterke en zwakke punten. Hetzelfde geldt voor al je verplichtingen die je geneigd bent weer aan te gaan na je vakantie.

Vraag jezelf af of dit wel allemaal zo belangrijk is. Krijg je hier energie van? Geeft een bezoek aan kennissen je juist energie of niet?

Pas dus gerust je schema aan om meer tijd voor jezelf te hebben. Het eind van de zomer is daarvoor een perfecte periode, omdat daarna alles weer begint.

Tip #13 Maak je niet te druk

Het klinkt vrij simpel, maar ga je na een vakantie niet te snel druk maken.

Erger je niet aan kinderen die alles in huis laten slingeren of een echtgenoot die niet goed of direct opruimt.

Tijdens je vakantie ergerde je je hier waarschijnlijk ook niet aan.

Laat dit bij thuiskomst dus ook los.

Het is echt geen ramp als alles even niet loopt zoals jij dat wil. Laat het perfectionisme dus na je vakantie even lekker los en ga ervan uit dat alles goed komt.

Tip #14 Richt je huis opnieuw in

Op vakantie realiseer je vaak dat je eigenlijk heel weinig nodig hebt en met bijna helemaal niets blij bent.

Overbodige spullen zijn op vakantie schaars.

Dit gevoel kan je opnieuw beleven door je huis minimalistisch in te richten en afstand te doen van de spullen die je nooit gebruikt. Wees hierbij realistisch.

Een vakantieverblijf is altijd tijdelijk en gebruik je niet om spullen op te slaan.

We durven wel te zeggen dat opruimen en het afstand doen van overbodige spullen het vakantiegevoel weer een beetje oproept.

Even lekker opruimen kan al snel een opgelucht en vrij gevoel geven.

Plan een dagje in om even lekker op te ruimen en doe net alsof je eigen huis een vakantiehuis is!

Tip #15 Boek alvast je volgende vakantie

Ben je nog in die vakantieflow en wil je daar in blijven? De beste manier is om een nieuwe trip te boeken!

Bereid je voordat je deze trip doet goed voor.

Maak zoveel mogelijk foto’s en video’s, zodat je na afloop van deze trip, hiervan weer kunt genieten. Maak van tevoren een goede playlist voor je vakantie, zodat je er daarna weer van kunt genieten.

Noteer wat je tijdens deze vakantie gegeten hebt, zodat je dit na je vakantie zelf kunt bereiden.

Als je een nieuwe trip plant, heb je bovendien iets om naar uit te kijken en kan je alvast fantaseren over je volgende vakantie.

Als je geen budget hebt voor een vakantie, doe dan een leuke trip in de buurt.

Wees de toerist in je eigen land, stad of dorp. Ongetwijfeld ontdek je hier ook weer nieuwe dingen, zodat je toch nog een beetje dat vakantiegevoel hebt.

P.S. Wat is jouw manier om dat ultieme vakantiegevoel vast te houden? Laat het in een reactie hieronder aan ons weten. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>