Last van Vermoeidheid? 11 Oorzaken Waarom Je Moe Bent

Voor de meesten onder ons lijkt het de normaalste zaak van de wereld dat we door het leven dartelen met genoeg energie.

Jammer genoeg is dit niet voor iedereen zo. Misschien ga jij wel gebukt onder extreme vermoeidheid of ken je iemand in je buurt.

Het is daarom belangrijk dat je de ware oorzaak van die extreme vermoeidheid achterhaalt.

In dit artikel lees je enkele van de meest voorkomende (en soms verrassende) redenen en oorzaken voor extreme vermoeidheid.

Als je met chronische vermoeidheid te maken hebt dan weet je dat de trap opgaan een ware klimtocht wordt. Elke kleinigheid is een enorme opgave, zowel mentaal als fysiek.

Dit niveau van vermoeidheid ontstaat nooit spontaan. Andere geestelijke of lichamelijke oorzaken liggen aan de oorsprong van de klachten.

Constant moe zijn is niet leuk en het kan zo ver gaan dat het je sociaal en professioneel leven negatief gaat beïnvloeden.

Geen idee waarom je last hebt van vermoeidheid? In dit artikel lees je 11 oorzaken waarom je altijd moe bent.

Reden #1: je slaapt te weinig

“Slaap je misschien slecht?”, is de eerste vraag die mensen op je afvuren als je vertelt dat je vaak heel erg moe bent. Een gebrek aan slaap is dan ook de meest voor de hand liggende oorzaak. Je kan om vele redenen te weinig slapen.

Een zwaar werkschema kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat we niet aan de nodige slaap toekomen. Topmanagers, chirurgen en andere zwaar presterende beroepen kunnen met oververmoeidheid te maken krijgen doordat ze maanden aan een stuk niet langer dan vier á vijf uur per nacht slapen.

Ook een werkende ouder met jonge kinderen kan een chronisch slaapgebrek in de hand werken door een té drukke agenda te volgen waarin slaap op de laatste plaats staat. Het kan heel verleidelijk zijn om toch nog een uurtje later op te blijven, terwijl je weet dat je er binnen zes uur alweer uit moet.

Dit gebeurt vaak in het geval van verslavingen (en ja hoor, tv, gamen en internet horen hier ook bij!). Zo lijkt een goede nachtrust plots weer niet zo belangrijk wanneer het bedtijd is en we toch nog die spannende film willen zien.

We kunnen er jammer genoeg niet omheen, om goed te kunnen functioneren overdag moeten we ’s nachts voldoende slapen. Voor de éne persoon betekent dit zes uur, en voor de ander negen uur per nacht. Hoe dan ook, slaap speelt een onmisbare rol in de werking van onze hersenen.

Reden #2: je bent depressief

Een depressie wordt gezien als een mentale aandoening. Het is meestal ook fysiek erg zwaar waardoor je je futloos en moe voelt, en letterlijk niet uit bed kan komen.

Jammer genoeg wordt deze aandoening nog te vaak als aanstellerij afgedaan, terwijl er echt sprake is van een onbalans in de hersenen. Doordat je het niet kan opbrengen om iets te gaan doen, gaat je algemene fitheid achteruit maar heeft je lichaam ´s avonds ook nog eens teveel ongebruikte energie om gemakkelijk te kunnen inslapen.

Dit maakt het natuurlijk allemaal nog erger en voor je het weet ben je een emotioneel en fysiek wrak. (zie reden #10: je bent lichamelijk inactief).

Onthoud dit: Je bent niet alleen. Er bestaan erg bekwame (´gewone´en alternatieve) hulpverleners die je bij een depressie kunnen begeleiden.

Reden #3: je hebt een trage schildklier

Een trage schildklier kan ook de aanleiding zijn van aanhoudende vermoeidheid. Wat moet je je hier nu bij voorstellen?

Bij een trage schildklier, ook wel hypothyreoïdie genoemd, bestaat er een tekort aan schildklierhormonen in het lichaam. Die hormonen hebben een invloed op de stofwisseling van vrijwel alle lichaamscellen en weefsels en zijn onmisbaar bij andere lichaamsfuncties.

Bij een trage schildklier werkt je spijsvertering niet snel genoeg en wordt de energie van je lichaam te snel opgebruikt, waardoor vermoeidheid optreedt, ondanks dat je genoeg uren slaapt. Bloedonderzoek kan uitwijzen of een trage schilklier aan de oorzaak ligt.

Reden #4: je drinkt te veel cafeïne

Dit kopje (koffie) valt misschien volledig uit de lucht, want de meeste mensen denken bij cafeïne aan koffie, die ´s ochtends toch levens redt?

Niets is echter minder waar op lange termijn. Het drinken van koffie zorgt kort na inname voor een grotere alertheid en stimuleert de mentale processen.

Deze gewenste effecten werken snel uit, waardoor we niet gauw genoeg weer een kop kunnen inschenken. Naarmate je langer cafeïne consumeert, zal je lichaam er voor die effecten meer van nodig hebben, waardoor de neiging ontstaat om de ene kop na de andere achterover te slaan.

Herkenbaar? Cafeïne verstoort je slaapcyclus en vermindert de kwaliteit van je slaap. Als je last hebt van vermoeidheid drink je het beste geen koffie en thee meer na 14 uur!

Reden #5: je hebt last van bloedarmoede (ijzergebrek)

Één van de mineralen die onmisbaar zijn voor ons lichaam is ijzer. Voel je je alles behalve ijzersterk? Misschien heb je er dan wel een tekort aan. Ijzertekort zorgt voor bloedarmoede, vermoeidheid, loomheid, hoofdpijn bij inspanning en broze nagels. Ijzer is nodig voor de zuurstofcirculatie in je bloed.

Ook speelt het een belangrijke rol bij je immuunsysteem. Vrouwen hebben meer kans op ijzertekort en zwangere en zogende vrouwen vormen een nog grotere risicogroep. Ook voor jonge kinderen en vegetariërs-veganisten is het belangrijk om te letten op een voldoende ijzerrijk dieet.

Voeg ijzerrijke voedingsmiddelen toe aan je maaltijden.

Enkele voorbeelden zijn:

Peulvruchten, Tofu, pompoenpitten, sesamzaad, droge abrikozen, donkere bladgroentes zoals postelein, andijvie, snijbiet, spinazie, boerenkool, bruine rijst, broccoli, tomaten, wortelen, bloemkool, noten, banaan, appels, peren, sla, aardappelen, mandarijnen, scharreleieren.

Natuurlijk zijn vleesproducten van biologische oorsprong ook goed om het ijzergehalte in je lichaam op peil te houden.

Stoffen zoals Vitamine C, zorgen ervoor dat je ijzer uit plantaardige bronnen beter opneemt. Als je elke dag groenten en fruit eet, neemt je lichaam ijzer dus gemakkelijker op.

De moraal van dit ijzerverhaal is dat een gezonde en gevarieerde voeding meestal snel uitkomst brengt bij ijzertekort. Als je van plan bent om ijzerpillen of andere supplementen te nemen, doe dit dan alleen in overeenkomst met een bevoegde zorgverlener.

Reden #6: je hebt diabetes type 2

Bij diabetespatiënten, die een tekort of een ongevoeligheid aan insuline ondervinden, geraakt de energie(glucose) van hun voeding niet tot waar het nodig is. In de cellen dus. Het gevolg hiervan is vermoeidheid en futloosheid.

Ook de zogenaamde diabetes burn-out kan voor nog verdere vermoeidheid zorgen. Diabetes is een chronische ziekte waar je nooit eens een weekje “vrijaf” van kunt nemen. Elke dag weer moet je bezig zijn met je bloedsuiker. Altijd weer moet je prikken, meten en rekenen. Dit maakt veel mensen vatbaarder voor een depressie, waar op zijn beurt weer oververmoeidheid gepaard mee gaat.
Ook hier kan bloedonderzoek uitwijzen of diabetes type 2 aan de oorzaak van je vermoeidheid ligt.

Reden #7: je drinkt te weinig water

Ook deze bewering doet hier en daar een wenkbrauw in de lucht gaan, want wat heeft water nu met vermoeidheid te maken? Veel, want water is essentieel voor al onze lichaamsfuncties en dehydratatie heeft onheilbrengende gevolgen voor ons lichaam. Onderzoek heeft aangetoond dat vermoeidheid zeker in verband gebracht kan worden met uitdroging.

Volgens studies leidt het vochtverlies van één tot drie procent van je lichaamsgewicht al tot uitdrogingsverschijnselen, waaronder vermoeidheid. Er bestaat een eenvoudig huismiddeltje hiertegen: Drink voldoende water! De hele dag door!

Niet iedereen moet twee liter water per dag drinken, dit verschilt naargelang klimaat, lichaamsbeweging en zweetproductie. Hoewel we misschien denken genoeg te drinken, mogen we niet vergeten dat we ook voortdurend vocht verliezen via zweet, urine en ontlasting. Als er dus meer uitgaat dan erin komt dan is er sprake van dehydratatie of uitdroging.

Overmatige fysieke inspanningen, diarree, oververhitting, diabetes en koorts zijn enkele belangrijke risicofactors om teveel vocht te verliezen. Dorst is een slimme prikkel van het lichaam om de vochtbalans in evenwicht te houden. In sommige gevallen kunnen we niet vertrouwen op deze indicator voor dehydratatie. Oudere mensen ervaren bijvoorbeeld een verminderde dorstprikkel.

Om uitdroging te voorkomen is het goed dat je deze richtlijnen in acht neemt:

 • Drink wanneer je dorst hebt
 • Als je intensief sport of grote fysieke inspanningen verricht, drink dan veel water
 • Drink als je om de één of andere reden veel zweet
 • Probeer voldoende te drinken als je hebt overgegeven of als je diarree hebt

Reden #8: je ervaart veel stress

Stress is verderfelijk voor een goede nachtrust. Mensen die op regelmatige basis stress ervaren, maken te veel cortisol aan. Cortisol, die ook wel het stresshormoon genoemd wordt, zorgt ervoor dat lichaam en geest alerter worden voor externe prikkels. Dit is natuurlijk niet wat we nodig hebben wanneer we ’s avonds moe het bed opzoeken.

Hoe graag we dan ook als een marmot zouden willen slapen, kunnen we ons niet voldoende ontspannen. Tegenwoordig is het een kunst geworden om stressloos de dag door te komen.

Tijdsdruk op het werk, fulltime jobs combineren met kinderen, een scheiding, van hot naar her rijden met de auto en in lastige verkeerssituaties terechtkomen, berichten op sociale media checken terwijl je op het toilet zit, ontbijten voor de tv, etc.

Kortom, té weinig momenten per dag om te kunnen herademen en herbronnen en té veel aanleidingen om te piekeren.

Zo is het natuurlijk moeilijk om ’s avonds de slaap te kunnen vatten. Probeer eens een stapje terug te doen. Let op je ademhaling en relativeer. Een dagje nietsdoen, sporten, meditatie, therapie, vrienden, familie kunnen je hierbij helpen.

Reden #9: je bent zwanger

De meeste vrouwen die zwanger zijn of dat ooit waren kunnen dit bevestigen: een nieuw leven in je buik groeien is fysiek gezien geen lachertje. Het kan heel uitputtend zijn, en dat vooral in het eerste trimester. De intensiteit van deze moeheid verschilt sterk. Bij sommige vrouwen gaat het echter zó ver dat de extreme vermoeidheid hen tot in het laatste trimester aan bed kluistert.

In het begin van de zwangerschap is het gevoel van uitputting grotendeels een gevolg van hormonale veranderingen in het lichaam. De zwangerschapshormonen maken je lichaam als vrouw klaar voor het dragen van je groeiende kindje en zo verandert je ademhaling, groeit je baarmoeder en versnelt je hartslag. Ook wordt jouw energie gebruikt om de vitale organen van je baby aan te maken.

Gedurende je hele zwangerschap zal de energie die je binnenkrijgt gedeeltelijk worden afgestaan aan het groeiproces van je baby. Het is daarom ook heel belangrijk om gebalanceerd te eten en voldoende mineralen en vitamines binnen te krijgen.

Ijzertekort komt het vaakst voor bij zwangere vrouwen en bij oververmoeidheid in deze doelgroep is het dus raadzaam om eerst een bloedonderzoek te doen voordat er andere conclusies worden getrokken. (zie reden #5: je hebt last van bloedarmoede).

Ook een tekort aan Vitamine D3, foliumzuur en andere stoffen kunnen de reden vormen voor die aanhoudende moeheid. Tijdens deze speciale periode is het aangeraden om extra aandacht en liefde voor jezelf te hebben. Doe het rustig aan en luister naar je lichaam. Ook psychisch kan een zwangerschap doorwegen, wat ook weer energie vergt.

Stel jezelf de vraag wat het krijgen van een kindje eigenlijk voor jou betekent. Kom er in het reine mee als dat niet het geval is. Misschien komen er onderbewuste angsten in je naar boven en voel je een onopzettelijke weerstand. Praat hier met iemand over. Dit is een periode van ont-moeten.

Laat het ‘moeten’ eens vallen. Dit kan zowel op je werk, thuis of binnenin jezelf zijn. Meditatie, zwangerschapsyoga, wandelen, zwemmen, zingen en boetseren zijn allemaal activiteiten die bijdragen tot een rustig gemoed zonder je lichamelijk teveel uit te putten.

Reden #10: je bent lichamelijk inactief

Wat veel mensen niet weten is dat je van lichamelijke beweging net meer energie krijgt. ´Rust roest´, dus hoe inactiever je bent, hoe verder je conditie achteruit gaat, hoe oppervlakkiger je gaat ademhalen en hoe meer moeite kleine inspanningen je gaan kosten.

Na een inactieve dag is het normaal dat je de slaap niet kunt vatten omdat je lichaam gewoon niet moe is. Dit leidt dan weer tot meer vermoeidheid de volgende dag.

Lichaamsbeweging is goed voor je hart en bloedvaten, verhoogt je concentratie, stimuleert je bloedsomloop waardoor afvalstoffen ook sneller worden afgedreven en brengt meer zuurstof in je bloed. Naast al deze lichamelijke voordelen is actieve ontspanning zoals sporten, wandelen, dansen en yoga ook het ideale tegengif tegen stress.

Regelmatig bewegen zorgt er eerder voor dat je ’s avonds slaapt als een roosje. Ook leuk meegenomen is dat een actieve levensstijl, naast het verbeteren van je conditie ook je metabolisme verhoogt, waardoor je overtollig gewicht verliest.

Lichaamsbeweging werkt positief bij vermoeidheidsklachten, kortom, ga lekker iets actiefs doen waar je plezier aan beleeft!

Reden #11: je dag- en nachtritme is verstoord

Ga jij niet met de kippen op stok? Het dag- en nachtritme is een interessant onderwerp als het gaat over extreme vermoeidheid. De oorsprong van de mens bevond zich rond de evenaar, waar dag en nacht beide bijna precies twaalf uur lang zijn.

Waarom dit nu precies een optimale situatie is voor je lichaam vind je terug in de functie van het hormoon melatonine en het immuunsysteem, die beide ’s avonds het actiefst zijn. Dit lijkt moeilijke wetenschap, maar de wisselende aanwezigheid van de hormonen cortisol (overdag) en melatonine (’s nachts) in het lichaam wordt geregeld door de lichtinval, die gedetecteerd wordt in je hersenen.

Eenvoudig gezegd: ongeacht jouw eigen ervaring zullen je hersenen ´dag´ registreren zolang dat het licht uit je omgeving die prikkels doorstuurt. Nu komt het belangrijkste: dat licht kan ook van je smartphone, computer, tv of e-book komen.

De reden waarom dit een invloed heeft op je gezondheid is omdat melatonine sneller herstel van spieren, fracturen, trauma’s en cellen ondersteunt.

Ook zorgt melatonine ervoor dat je vet sneller wordt afgebroken ’s nachts. De nacht staat ook in dienst van het immuunsysteem. Hoe langer je ´nacht´, hoe effectiever je lichaam zich kan ontdoen van ziekteverwekkers.

Let hierop als je vermoeidheidsklachten hebt

Er bestaan factoren die de hersenen wijsmaken dat het nog steeds dag is. Deze ´Zeitgebers´, zoals kenners ze ook wel noemen, zouden in gevallen van extreme vermoeidheid moeten vermeden worden voor het slapengaan:

Licht: Vermijd het kijken naar een scherm waar blauw licht vanaf straalt vóór het slapengaan (tv, smartphone, e-book).
Cafeïne en andere oppeppende middelen (medicatie, drugs…): vermijd consumptie na 14 uur.
Voeding: Gun je lichaam een voedingsvrije periode: eet twaalf uur na het wakker worden niets meer.

Je dag- en nachtritme kan ook verstoord zijn door ’s nachts op te staan omdat je niet kunt slapen en bijvoorbeeld iets te eten, tv te kijken.

Erger wordt het als je dan nog eens overdag de gemiste uren slaap gaat inhalen. Dit is het perfecte recept om je biologische klok voor de gek te houden en als een oververmoeid wrak te eindigen!

Verder kan een bepaalde levensstijl van invloed zijn op je bioritme.

Denk aan:

 • Veel reizen per vliegtuig(jetlag
 • Ploegendiensten
 • Overdag lange dutjes doen
 • Te vroeg gaan slapen ’s avonds
 • Te laat opstaan ’s ochtends
 • Regelmatig gebruik van stimulerende drugs of van medicijnen met stimulerende bijwerkingen
 • Zware inspanningen doen voor het slapengaan die je wakker houden(intensieve sport, zwaar denkwerk, autorijden)

Je zult zien dat zowel je geest als lichaam er baat bij hebben als je een gezond slaap-waakritme aanhoudt, al vergt het in het begin misschien de nodige inspanning en aanpassingen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>