Wanneer Valt Een Narcist Door De Mand? 6 Signalen

Je partner zit constant aan zijn telefoon gekluisterd en af en toe betrap je je partner erop dat hij niet de waarheid vertelt.

Als je je partner vragen stelt over zijn vreemde gedrag wimpelt hij de vraag af of reageert hij heel verdedigend.

Er klopt iets niet... En dat voel je al langer, maar je kunt er niet precies de vinger op leggen.

Je hoort het misschien niet graag maar je onderbuikgevoel heeft het waarschijnlijk bij het rechte eind.

Wanneer valt een narcist door de mand? In dit artikel geef ik je de belangrijkste signalen om een narcist op heterdaad te betrappen.

Doel van dit artikel: Met dit artikel wil ik je kennis laten maken met signalen die erop kunnen wijzen dat je met een narcist te maken hebt. Je leert ook waarom narcisten zo vaak liegen en bedriegen en hoe narcisten kunnen reageren als je hen hiermee confronteert.


Wat is een narcist?

Een narcist is vol van zichzelf, enorm egocentrisch, kent geen of weinig empathie en is heel creatief om met allerlei manipulatietechnieken om zijn doel te bereiken.

De liefde en warmte die ze - vooral in het begin van een relatie -vertonen, uiten ze niet zomaar. Ze zitten vol bijbedoelingen.

Narcist blaast een ballon op waar ego op staat

Narcisten zijn uitstekende acteurs en geloven vaak zelf in hun toneelspel. Zo hard zelfs dat ze er zich na een tijd helemaal niet meer van bewust zijn dat ze een rol spelen. Na verloop van tijd echter vallen ze onvermijdelijk uit hun rol.

Als een partner dit ontdekt dan willen narcisten vooral hun ego beschermen. Ze krijgen immers het gevoel dat ze door de mand dreigen te vallen. En dit gaat vaak gepaard met nog meer leugens, bedrog en manipulatie.

Meer weten over de betekenis van een narcist? Lees dan: 'Wat Is een Narcist? De Ware Betekenis Onthuld'.


Waarom liegen en bedriegen narcisten?

Narcisten liegen en bedriegen vaak omdat hun ego gestreeld wordt door de aandacht van anderen. Hoe meer aandacht ze krijgen hoe meer ze zich in hun nopjes voelen.

De belangrijkste redenen waarom narcisten hun partners zo vaak bedriegen zijn:

  • Weinig of geen zelfbeheersing
  • Een waanzinnig groot ego
  • Een totaal gebrek aan gevoelens van wroeging, spijt, schaamte of empathie
  • Een constante behoefte aan erkenning en bewondering
Vrouw die met haar handen naast haar hoofd bewonderd kijkt

Bovendien denken narcisten dat ze overal mee wegkomen en dat ze in staat zijn hun leugens of bedrog goed te praten of te minimaliseren.

Nu je een beter idee hebt van waarom narcisten liegen en bedriegen, vraag je je misschien af of alle narcisten ontrouw zijn.


Gaan alle narcisten vreemd?

Een narcistische partner die op een feestje iemand tegen het lijf loopt die hem aandacht schenkt en meegaat in zijn verhaal, zal het moeilijk hebben om zijn narcistische trekjes onder controle te houden. Die andere persoon streelt hiermee immers zijn al te grote ego.

Vrouw met een kroon op zet haar zonnebril omhoog en kijkt egoistisch naar voren

Hoewel een narcistisch karakter en vreemdgaan vaak hand in hand gaan betekent dit niet dat alle narcisten vreemdgaan. Misschien vind je dat een hele geruststelling.

Toch blijft het belangrijk om weten dat partners met een narcistische persoonlijkheidsstoornis meer geneigd zijn om zonder goede reden te liegen en te bedriegen en dat ook herhaaldelijk doen.

Leven met een narcist is geen pretje. Vaak voel je dat er iets niet klopt maar je partner confronteren met je vermoedens is niet zo makkelijk.

Man en vrouw zitten samen op de bank en de man kijkt op naar de vrouw

Je denkt maar al te vaak dat je ‘spoken ziet’, dat het probleem bij jou ligt, dat je te wantrouwig bent, dat je te jaloers bent, enz…

Vooral als je narcistische partner je met zijn of haar woorden om de vinger kan winden – en dat kunnen narcisten als de beste – ga je soms twijfelen aan jezelf.

Ik vind het dan ook belangrijk dat je de signalen van een narcistische partner die vreemdgaat kent en herkent. Zo kun je jezelf heel wat hartzeer besparen.


Wanneer valt een narcist door de mand? 6 Kenmerken waarop je moet letten

1. Regelmatig van de aardbodem verdwijnen

Je kent het vast wel: je probeert al urenlang je partner te bellen maar hij neemt niet op of je krijgt meteen een voicemail bericht. Vreselijk! Je bent boos, maar al snel verdwijnt je boosheid voor ongerustheid.

Vrouw probeert te bellen en kijkt ongerust naar een kaartje

Stel dat hij een ongeluk heeft gehad, stel dat zijn telefoon werd gestolen, stel dat er iets gebeurd is… Eindelijk komt je partner thuis en je vraagt waarom hij je niet heeft teruggebeld.

Hij mompelt dat hij zijn telefoon in de wagen had laten liggen of – nog erger – hij verwijt jou dat je hem controleert. Jij blijft met een vreemd gevoel zitten en weet niet wat te denken over zijn uitleg.

Ook af en toe eens bij vrienden - mannen of vrouwen onder elkaar - enkele dagen gaan stappen en logeren is een veel gehoord excuus van narcisten die vreemdgaan.

Man kijkt om met zijn vinger tegen zijn mond en met een meisje op zijn tablet

2. Flirten via internet

Je hebt ze vast ook al in je mailbox gekregen: spamberichten van mannen of vrouwen bij jou in de buurt die een afspraakje willen maken. Als nuchter persoon ga je hier niet op in omdat je weet dat dit spamberichten zijn. Een narcist vindt zo’n berichten echter helemaal het einde en gaat hier maar al te graag op in.

Flirten op sociale media is vaak een teken dat je partner vreemdgaat. ‘We zijn gewoon vrienden’ is de meest voor de hand liggende uitleg. De volgende logische stap voor een narcistische partner is in het echt ervaren hoeveel bewondering zijn chatpartner voor hem heeft.

In de volgende video vertelt Dr. Lani Nelson-Zlupko over vastzitten of weer doorgaan met je leven na een relatie:


3. Hun telefoon is hun dierbaarste bezit

Narcisten die vreemdgaan beschermen hun telefoon als het ware met hun leven.

Chatberichten of Whatsapp berichten als iemand vreemdgaat zijn immers de makkelijkste en meest voor de hand liggende communicatiekanalen.

Een narcist die vreemdgaat zal nooit zijn telefoon op tafel of op de bank laten liggen en deze zal meestal ook beveiligd zijn met een sterk wachtwoord. Hun telefoon staat meestal in de stille modus en ze houden hem het liefst in hun broekzak.

Persoon met telefoon in hun hand waar ze op tikken

4. Je partner beschuldigd jou ervan dat je vreemdgaat

Onder het motto ‘aanvallen is de beste verdediging’ kan jouw narcistische partner jou ervan beschuldigen dat je vreemdgaat. Hiermee leidt je partner jouw aandacht af van zijn vreemdgaan.

Als narcisten dreigen door de mand te vallen gaan ze zichzelf in een slachtofferrol duwen. En wat is er dan makkelijker als zichzelf te profileren als een slachtoffer van jouw vermeende vreemdgaan?

Laat dit je niet raken. Het klopt niet. Jij weet zelf beter wat je doet dan jouw partner!


5. Veranderingen in gedrag of libido

Besteedt je partner veel meer dan vroeger aandacht aan zijn persoonlijke hygiëne of uiterlijk? Moet hij of zij vaak overwerken? Komt het wel vaker voor dat een vriend of een vriendin problemen heeft die je partner moet gaan oplossen?

Is je partner niet langer lichamelijk geïnteresseerd in jou? Heeft hij of zij net meer zin in seks?

Man kijkt weg van zijn vrouw die hem een kus geeft in zijn nek terwijl ze samen in bed liggen

Merk je dergelijke veranderingen in het gedrag van je partner op? Heb je het gevoel dat er iets niet pluis zit? Je buikgevoel kan het juist hebben en deze veranderingen kunnen er inderdaad op wijzen dat je partner vreemdgaat.


6. Vermijden van gesprekken

Wilt je partner niet meer praten over jullie dagelijkse leven? Vertoont hij of zij geen interesse meer in gezamenlijke toekomstplannen? Reageert je partner niet of net heel verdedigend als je over zijn of haar gedrag wilt praten?

Narcisten die vreemdgaan willen zelden dingen uitpraten. Hoe meer ze vertellen, hoe groter de kans immers dat ze door de mand vallen.

Vrouw kijkt boos weg omdat haar man niet wil praten en op zijn tablet zit

Een directe confrontatie roept bij hen de angst op dat je hun bedrog en manipulatie doorziet.

Je hoeft het natuurlijk niet meteen verdacht te vinden als je partner eens wat later thuiskomt van zijn werk. Ook een verandering in gedrag of libido kan verschillende oorzaken hebben. En we hebben allemaal wel eens geen zin om een diepgaand gesprek te voeren.

Een van deze signalen hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat je partner vreemdgaat. Dit maakt niet meteen iemand tot een vreemdgaande narcist.

Als je een ‘cluster’ van verschillende signalen opmerkt is er inderdaad vaak meer aan de hand.

Als je vermoedens hebt dat je partner vreemdgaat dan is jouw eerste reactie misschien dat je erover wilt praten. Maar hoe reageert iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis hier precies op?

Vrouw die haar schouders optrekt en moeilijk omhoog kijkt

Hoe reageert een narcist op kritiek?

Je vindt dat je partner wel erg vaak moet overwerken en dat hij zich de laatste tijd anders kleedt. Je besluit hem hierop aan te spreken.

Jouw narcistische partner beschouwt dit meteen als kritiek. Hij voelt immers dat zijn geïdealiseerde zelfbeeld bedreigd wordt.

Hij weet heel goed hoe hij zich in een slachtofferrol moet duwen.

Vrouw die met haar hand tegen haar hoofd betreurd kijkt

“Ik weet dat ik veel overwerk, maar niemand anders is hiertoe bereid. Alles valt op mijn schouders.”

Hij onderneemt meteen actie om zijn ego te beschermen.

“Iedereen loopt er toch graag netjes bij. Waarom vind je dat zo vreemd?”

Misschien heb je iets aan dit artikel: 7 Tips Om Niet Langer De Zondebok Van Een Narcist Te Zijn.


Hoe reageert een narcist op ontmaskering?

Voel je dat je partner iets voor jou verbergt of liegt dan is de drang groot om hem hiermee te confronteren. Je hoopt dat je partner berouw zal tonen. Als je dit verwacht, bereid je dan maar al voor op een teleurstelling.

Een narcist zal vooral verontwaardigd zijn dat jij zo over hem denkt. Hiermee doorprik je immers de ballon die hij voor jou en zichzelf heeft opgelaten.

Over het algemeen zal je partner toevlucht zoeken tot een typisch narcistische reactie. Hij of zij kan woedend worden of alles ontkennen. Schrik niet als je partner jou een leugenaar gaat noemen of de werkelijkheid gaat verdraaien.

Man slaat woendend op de tafel en kijkt erg boos naar voren

Hoe gaat een narcist met geld om?

Narcisten zijn vaak geobsedeerd door bezit, materialisme en geld. Waarom dit zo is kom je in dit artikel te weten.

Hebben jullie een gemeenschappelijke rekening en ontdek je ongewone transacties met de pinpas of creditcard van je partner dan is het goed mogelijk dat hij of zij geld nodig heeft om dingen te doen achter je rug om.

Geld is een perfect middel om superieur te zijn ten opzichte van anderen en ook een minnares zal hij hiermee willen imponeren.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>