Wat Is Narcisme? 9 Signalen & Narcistische Trekjes Ontmaskerd

Narcisten zijn ontzettend ingewikkelde mensen die vaak lastig zijn te begrijpen en nog lastiger om uit te vinden of iemand er eentje is.

Gelukkig volgen narcisten vaak hetzelfde soort patroon.

Zodra je deze eenmaal weet, wordt het een stuk makkelijker om erachter te komen of iemand een narcist is.

Heb jij het gevoel te leven met een narcistisch persoon?

In dit artikel delen we de belangrijkste signalen om erachter te komen of iemand een narcist is.

Wat is narcisme?

Narcisme is een erg ingewikkelde stoornis die zowel bij mannen als vrouwen voorkomt.

Het is vaak gekoppeld aan een slecht zelfbeeld waardoor de narcist zichzelf heel goed vindt (''Ik zie er echt heel goed uit vandaag!'') en dan het liefst over de rug van anderen (''Ik zie er veel beter uit dan wie dan ook op dit feestje.'').

Narcisten hebben vaak geen idee dat ze last hebben van narcisme, een slechte eigenschap als die zou uiteraard nooit bij hen voor kunnen komen.

Narcisten zeggen niet alleen graag dat ze er geweldig uitzien, ze horen het ook graag. Mensen met narcisme zijn altijd op zoek naar aandacht en staan graag in het middelpunt van de belangstelling.

Narcisten hebben ook totaal geen empathie, behalve voor zichzelf.

Als er bij een narcist voorgedrongen wordt in de supermarkt, is dat de grootste ramp op aarde. Maar als hij het zelf doet of het gebeurd bij een ander, valt het allemaal wel mee.

Soms hebben ze ook helemaal niet door dat ze jou pijn doen en zullen ze zelfs verbaasd – of erger nog – geïrriteerd zijn om te horen dat het wel zo was.

Niet omdat ze horen dat ze je pijn deden, maar omdat jij zo een barst maakt in hun perfecte zelfbeeld. Zoiets kunnen ze natuurlijk niet doen.

Zo staan ze zowel per ongeluk als expres op veel tenen, tot grote ergernis van hun naasten.

Narcistische trekjes bij mannen en vrouwen

Mannen en vrouwen delen veel narcistische trekjes, maar er zijn ook een aantal narcistische trekjes die specifiek bij mannen of vrouwen horen.

Een specifiek vrouwelijk narcistisch trekje is dat ze kunnen genieten van de pijn die anderen (maar niet door hen!) is aangedaan.

Dat maakt het leven met een narcistische partner niet altijd gemakkelijk.

Luisterend naar hoe jou leven afgelopen week instortte nadat je moeder overleed, kunnen zij echt plezier halen uit het feit dat jij je verschrikkelijk voelt.

Bij sommige vrouwen gaat dit narcistische trekje zelfs verder: dan gaan ze opzettelijk in een relatie stoken zodat die relatie afgebroken wordt en dat daarna beide personen de vinger naar elkaar wijzen en niet naar de narcist. Het idee alleen al dat zij voor die pijn hebben gezorgd kunnen ze veel plezier uit halen.

Een trekje dat vaker aan mannen toegeschreven wordt is dat ze hun partners (en kinderen) gebruiken om er beter uit te zien tegenover hun anderen.

Een goed voorbeeld is dat als politici een verkiezing winnen, ze vaak heel dramatisch hun partner mee het podium op slepen en dan die op het podium zoenen – heeft niks met de verkiezing of de politicus te maken, maar ziet er wel heel goed uit.

Ook zullen partners op sociale media uitgebreid langskomen en op elk mogelijk moment meegesleurd worden naar feestjes. Vaak is betekend dit ook – tot groot genoegen van de vrouw – dat ze worden overspoeld met cadeaus en er een uitgebreide bruiloft gehouden wordt.

Een ander vrouwelijk narcistisch trekje is dat ze mensen -het liefst andere vrouwen, maar ook mannen- gebruiken en daarna weg doen als een oud stuk vuil.

Als een narcist ooit in een diepe put zit en iemand wil helpen, dan zullen ze al te gretig die hulp met beide aanpakken. Ze laten zich helpen, verzorgen en van hen houden. Van al deze aandacht wordt een narcist ontzettend gelukkig.

Zodra de narcist zich dan eenmaal wat beter voelt, hebben ze er totaal geen moeite mee om de persoon die ze geholpen heeft aan de kant te smijten en te vergeten – tot ergernis en verdriet van de persoon die ze geholpen heeft.

Een ander typisch mannelijk narcistisch trekje is dat mannen graag de baas zijn – zowel in relaties als op het werk. Narcistische mannen worden dan ook vaak teruggevonden op posities hogerop de ladder, zoals manager of bedrijfsleider, dit vaak tot grote ergernis van de werknemers.

Dit doen ze om dat deze machtspositie ze een voordeel over anderen geeft en ze er als bonus ook nog eens geweldig uitzien. Wie wilt er nou niet een sterke, zelfverzekerde, gerespecteerde (hoewel dat respect vaak angst is) man zijn? Zo'n positie bevestigd het beeld dat de man over zichzelf heeft.

Hij zal ook zeker niet bang te zijn om dit te gebruiken als argument in een discussie. (''Ik ben de baas en daarom moet jij naar mij luisteren!''.

Eerder schreef ik een artikel over de belangrijkste kenmerken waaraan je een narcist herkent.

Het gevaar van narcistische woede uitbarstingen

Narcisten zijn geen gezellige mensen als ze boos zijn. Sterker nog, narcisten zijn vaak woedend als ze ruzie maken (ongeacht of het geoorloofd is om zo boos te worden of niet) en zullen alles vernietigen wat in hun weg staat.

Vaak is dit omdat je het perfecte zelfbeeld hebt beschadigd door ze bijvoorbeeld te vertellen dat ze niet zo perfect zijn als ze beweren. Iets wat ook tot veel woede en onbegrip zal leiden is als je ze iets ontzegd wat ze graag willen.

Een bekend voorbeeld is dan ook vaak dat als een narcist interesse in je toont door je te complimenteren om op een goed blaadje te komen en jij wijst ze af, ze dan totaal om zullen slaan en dan in een narcistische woede uitbarsting je zullen afkraken en beledigen.

Ook zal hun perfecte zelfbeeld toeslaan (''Ik was toch al te goed voor je!'').

Narcisten zullen ook zeker niet aarzelen om je te beledigen om achter je rug om anderen te beïnvloeden en zullen ook zeker niet aarzelen om in gezonde relaties te stoken, alleen maar omdat jij ze afwees, op wat voor manier dan ook.

Een narcist in een relatie zal vaak nog verder gaan. Een narcistisch in een relatie met een woede uitbarsting zal geen moment twijfelen om de hele relatie in een keer aan diggelen te slaan. De consequenties worden in dat moment totaal vergeten en in een blinde woede kan alles in één keer vernietigd zijn.

Als een partner al een langere tijd met de narcist was en het zelfbeeld was al verlaagd door de narcist en hun hele leven al aan hen toegewijd, dan kan het ook zijn dat de narcist in plaats daarvan gewoon een tijdlang over de partner heen walst wetende dat de partner niet zal vertrekken.

Na de narcistische woede uitbarstingen zullen vaak ook pesterijen volgen.

Een narcistische baas is een hele andere koek. Narcistische bazen staan er vaak bekend om de woede uitbarsting spontaan mensen te ontslaan, zich niet realiserend wat voor effect dat zal hebben. Ook zullen schelden en dreigen je te ontslaan niet van het lijstje te ontbreken.

n tegendeel, een van de eerste 'wapens' die bazen gebruiken is de angst om je te ontslaan, wetende wat voor effect dat heeft op de persoon tegenover ze.

Vaak heerst er dan ook een slechte, verdrietige of zelfs angstige sfeer op de werkvloer. Het is dan ook erg belangrijk om jezelf zoveel mogelijk daarvan af te schermen, zonder buiten de belangstelling te vallen.

Probeer te ontdekken waardoor je baas wél blij wordt en doe daar zo goed mogelijk je best op.

Een ander goed idee is om je baas een complimentje te geven of op een andere manier tevreden te stellen maar dan wel zonder dat het te veel opvalt.

Zo kom je niet alleen in een positief daglicht, je kan ook de ergste narcistische woede uitbarstingen ontwijken.

Lees dit artikel als je naar tips zoekt om jezelf te beschermen tegen een narcist.

9 signalen om een narcist te ontmaskeren

1: Egocentrisch gedrag

Een van de grootste signalen van narcisme is egocentrisch gedrag.

Narcisten luisteren graag naar zichzelf en kunnen met moeite naar anderen luisteren. Het maakt ze dan ook weinig uit wat er speelt in jouw leven.

Narcisten domineren ook vaak een gesprek en laten eigenlijk nooit de beurt aan jou om te spreken en al helemaal niet als het niet om hen gaat.

Ze zijn eigenlijk permanent opzoek naar aandacht, wat vaak te maken heeft met een stukje onzekerheid – iets waar narcisme vaak op gebouwd is. Voorbeelden van bekende narcisten zijn dan ook Kim Kardashian en Miley Cyrus.

Narcisten zijn ook zeker niet op hun mond gevallen als iets hen niet bevalt. Als jij iets doet wat hen niet aanstaat, zullen ze zeker de beroerdste niet zijn omdat je in detail uit te leggen.

2: Narcisten vinden dat ze recht hebben op alles

Maar dan ook écht alles. Van het laatste pak melk bij de supermarkt tot die leuke partner – narcisten vinden dat alles wat ze willen aan hen toebehoord. Dit heeft alles te maken met hun gevoel van superioriteit. Dit maakt leven met een narcist heel lastig.

In het leven van een narcist bestaat alleen goed en fout, zwart en wit en beter of slechter. Vaak is het geval dat als een narcist je minder goed vindt dan zichzelf, ze je vaak 'het niet waard' vinden.

Narcisten hebben dan ook de behoefte om de beste te zijn en zullen alles doen om zover te komen. Een soort Frank Underwood uit House of Cards, dus. Gek genoeg werkt het andersom ook.

Narcisten willen ook graag het allerslechtste zijn. Als ze ziek zijn, dan zijn ze niet zomaar ziek, maar het zieker dan wie dan ook. Als ze een blessure hebben, dan hebben ze niet zomaar een blessure, maar de allerergste blessure die ooit gezien is.

3: Ze (her)kennen geen grenzen

Sterker nog, niet alleen hebben narcisten geen grenzen, ze begrijpen de grenzen van anderen ook niet. Dit lijdt vaak tot veel onbegrip en irritatie.

Narcisten zullen (onbedoeld) over je grenzen heen stampen als een olifant, en zullen tot op het bot beledigd zijn als je hen kwetst en zullen zelfs zo ver gaan als het EISEN van excuses en ze desnoods uit je trekken als dat nodig is.

Ook al geven ze niks om jouw gevoelens, narcisten zijn ontzettend gevoelige mensen die met subtiele hand aangepakt moeten worden.

Als je ruzie hebt gehad heb je dit vast al ervaren: narcisten geven weinig om logische argumenten en veel meer wat ze van iets vinden.

Als ze een rode sportwagen er leuk uit vinden zien, zullen ze alles doen om die rode sportwagen te krijgen, ongeacht of de auto te duur is en ze daarom beter die kleinere, blauwe auto kunnen nemen.

4: Alles is zwart of wit

De persoonlijkheid van de narcist is opgesplitst in goede en slechte delen en ze verdelen ook alles in hun relaties in goed en kwaad.

Alle negatieve gedachten of gedragingen worden aan jou of anderen toegeschreven, terwijl zij de eer opeisen voor alles wat positief en goed is.

Ze ontkennen hun negatieve woorden en daden terwijl ze je voortdurend beschuldigen van afkeuring. Ze herinneren zich ook dingen als volledig goed en prachtig of zo slecht en vreselijk. Ze kunnen deze twee constructies niet lijken te vermengen:

Marieke bestempelde de hele vakantie verwoest en de ergste ooit omdat de hotelkamer niet aan zijn verwachtingen voldeed en het weer niet perfect was.

Jan kreeg 20 jaar de schuld omdat hij er niet was toen zijn vrouw hun eerste kind kreeg, hoewel hij met een lekke band vaststond ergens in het midden van Noord-Brabant.

Narcisten zijn niet in staat om zowel het positieve als het negatieve in een situatie te zien, te voelen of te onthouden. Dit is erg typerend voor narcistisch gedrag. Ze kunnen maar één perspectief tegelijk verwerken - de hunne.

5: Schaamte

Narcisten voelen zich niet erg schuldig omdat ze denken dat ze altijd gelijk hebben, en ze geloven niet dat hun gedrag echt iemand anders beïnvloedt.

Maar ze hebben veel schaamte. Ze geloven dat er iets diep en permanent verkeerd of slecht is over wie je bent.

Begraven in een diep onderdrukt deel van de narcist zijn alle onzekerheden, angsten en afgewezen eigenschappen die hij voortdurend bewaakt om zie voor iedereen te verbergen inclusief voor zichzelf.

De narcist schaamt zich al gauw voor al deze afgewezen gedachten en gevoelens. Narcisten zullen ook vaak op de vreemdste kruistochten gaan om angsten te verslaan.

Zo zullen narcisten met hoogtevrees opeens gaan skydiven – alleen om te bewijzen dat ze niet bang zijn. Voor iemand die leeft met een narcist kunnen deze gedachtekronkels erg moeilijk zijn om te volgen.

Het verborgen houden van zijn kwetsbaarheden is essentieel voor de beweerde zelfwaardering of het valse zelf van de narcist.

Uiteindelijk maakt dit het echter onmogelijk voor hen om volledig echt en transparant te zijn.

6: Ze kunnen moeilijk openstellen

Vanwege hun onvermogen om gevoelens, hun gebrek aan empathie en constante behoefte aan zelfbescherming te begrijpen, kunnen narcisten niet echt emotioneel liefhebben of contact maken met andere mensen.

Ze kunnen de wereld niet vanuit het perspectief van iemand anders bekijken. Ze zijn eigenlijk emotioneel blind en alleen.

Dit zorgt ervoor dat ze op emotioneel vlak veel hulp nodig hebben.

Wanneer een relatie niet langer naar hun maatstaven is, hebben een nieuwe relatie voor dat de ander voorbij is of starten ze zo snel mogelijk een nieuwe relatie.

Ze willen heel erg graag dat iemand hun pijn voelt, ermee sympathiseert en alles maakt zoals het wil.

Maar ze hebben weinig vermogen om te reageren op jouw pijn of angst of zelfs jouw dagelijkse behoefte aan zorg en sympathie. Dat is in praktijk ontzettend scheef en een van de dingen die narcisten zo lastig maakt.

7: Ze laten een spoor van vernieling achter

Vaak is een van de tekens van narcisten dat ze slechte werkervaringen hebben en veel, korte relaties.

Dit is een van dé signalen dat een persoon een narcist is. Met narcistische mensen in leiderschapsposities zie je vaak dat als aan iets beginnen, het vaak goed met het bedrijf.

Zodra de narcist er dan eenmaal binnen is, begint het schip al snel te zinken waardoor het algauw gaat slechter en slechter met het bedrijf gaat en daardoor laten ze (letterlijk) een spoor van vernieling achter.

Vlak hierna besluit de narcist dan ook om te vertrekken.

Hoogstwaarschijnlijk is ook dat ze dat in een soort impulsief besluit gedaan hebben of omdat het achteraf toch niet bleek te bevallen.  Als je met een narcist leeft is veel geduld dan dus ook essentieel.

8: ze zullen nooit schuld bekennen

Het klinkt misschien vaag, maar narcisten zijn ontzettend slecht in het 'normaal' uiten van excuses.

Vaak weten ze niet eens dat ze zich schuldig voelen, maar op een onbewust niveau zullen ze toch van nature iets van schuld herkennen.

Als je met een narcist leeft, is het erg belangrijk dat je hun manier van excuses maken leert herkennen. Dit kan zich op veel manieren uiten, maar cadeautjes en verwennerij is het meest voorkomend.

Stel je hebt gisteravond ruzie gemaakt met de narcist in jouw leven, dan kan het zo zijn dat ze je een bos bloemen geven of een reservering maken bij het restaurant dat je zo lekker vindt.

9: ze zullen je chanteren

Dit klinkt misschien extreem, maar omdat narcisten zo emotioneel manipulatief zijn zullen ze, zodra dingen minder goed gaan niet bang zijn om dit 'wapen' te gebruiken.

Ook als je nog wel leeft met een narcist en dingen wel goed gaan kan dit gebeuren.

Ze zullen dreigen dat als je vertrekt of iets doet wat zijn niet willen, ze dan de kinderen meenemen,  het huis houden en jou zonder geld en pensioen achterlaten.

Ze kunnen het ook nog over een andere boeg gooien door je te vertellen dat jij niks bent zonder hen en dat leven met hen de enige mogelijkheid is die je hebt.

Hoewel dat lastig is, moet je de situatie zoveel mogelijk proberen te rationaliseren en logisch na te denken over wat er écht zou gebeuren. Als je dat doet kom je er al gauw achter dat dat helemaal niet is hoe dingen zullen verlopen en dat wat de narcist zei alleen maar is wat hij graag wilt dat je gelooft.

Tot slot

Het leven met een narcist kan erg moeilijk en frustrerend zijn. Het is dan ook belangrijk dat je steun van anderen krijgt op de momenten waarop het zwaar is.

Dit is geen teken van zwakte of een tekortkoming. Het is juist het tegenovergestelde.

Narcisten kunnen erg lastig zijn en hierbij hulp of steun vragen is juist een teken van persoonlijke groei.

Weten wanneer het even niet meer gaat is een erg belangrijk iets om te weten en om dan even te leunen op een ander is dan ook meer dan normaal en niet slecht.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>