7 Simpele Stappen Om Zelfvoorzienend Door Het Leven Te Gaan

Na decennia van steeds meer consumeren en verbruiken, is er nu een nieuwe beweging gaande waarbij men probeert zelfvoorzienend te leven. Of nou ja, nieuw?

Eigenlijk is het een roep om weer terug te gaan in de tijd.

Een simpel en eenvoudig leven zonder onnodige luxe en waarin je weet waar de producten die je gebruikt vandaan komen.

Ga de uitdaging aan en leer in dit artikel 7 simpele stappen hoe ook jij meer zelfvoorzienend door het leven kunt gaan.

Doel van dit artikel: Van mij geen tientallen tips. Ik heb de beste en meest bruikbare tips voor je op een rijtje gezet die jou helpen om je minder zorgen te maken.


Wat is zelfvoorzienend leven?

Zelfvoorzienend leven houdt in dat je in je eigen voedsel, producten, spullen en energie voorziet.

Steeds meer mensen zijn op zoek naar manieren om meer zelfvoorzienend te leven.

Een hele uitdaging in Nederland, waar we eraan gewend zijn dat we alles eenvoudig in de supermarkt, winkels of online kunnen kopen.

Vrouw en dochter gaan samen met een winkelwagen door de supermarkt

Maar ook al maak je maar kleine aanpassingen, zelfvoorzienend leven kan je heel veel opbrengen!

Denk aan de vrijheid en onafhankelijkheid die het je brengt. En zelf dingen maken is gewoon ook heel erg leuk en leerzaam.

Maar zelfvoorzienend en eenvoudig leven is niet kiezen voor de makkelijkste weg.

Eigen verbouwde groenten eten, je eigen kippen die eieren voor je leggen en met zonnepanelen je energie opwekken zijn allemaal manieren om meer zelfvoorzienend te zijn.

Er is niks nieuws aan: vroeger, en nog steeds in veel culturen, was het noodzaak om voor een groot deel zelfvoorzienend te leven en eigen eten te verbouwen, dieren te houden en voor warmte te zorgen.

Met de tijd zijn we in Nederland echter steeds verder van deze ‘eenvoudige’ manier van leven komen te staan.

Alles is tegenwoordig makkelijk te krijgen in de supermarkt, gas en elektriciteit komen je huis zo binnen en het enige wat je hoeft te doen is afrekenen.

Persoon geeft een visa kaart aan iemand anders om af te rekenen

Met dit gemak zijn we echter ook een bepaalde eenvoud en vrijheid kwijtgeraakt.

We weten nu zelfs vaak helemaal niet meer hoe we zelf de producten die we dagelijks gebruiken zouden kunnen maken of hoe we ons eigen eten moeten verbouwen.

Eenvoudig leven is dus een hele uitdaging, er valt een hoop te leren en veel producten zal je moeten laten staan.

Toch zijn er een hoop mensen die ervoor kiezen om zoveel mogelijk van wat ze gebruiken zelf te maken.

Een paar uien en andere groenten die zelfgekweekt zijn

Je kunt zelf voorzien in:

 • Groenten en bepaalde fruit.
 • Bewerkt voedsel, zoals bijvoorbeeld jams en broden.
 • Energie door zon of wind.
 • Regenwater dat je opvangt voor het doorspoelen van de wc.
 • Schoon drinkwater door regenwater te zuiveren.
 • Warmte door hout of pallets te stoken.
 • Kleding door te breien en zelf leer te looien.
 • Meubels door zelf te timmeren.
 • Shampoo op basis van zelfgemaakte zeep.
 • Wasmiddel en schoonmaakmiddelen van zeep en zelfgemaakte azijn.
 • Afvalverwerking door te recyclen, composteren en afval te gebruiken in constructie.
 • Compost door middel van een composttoilet.
 • En nog veel meer…
Vrouw die haar planten bespuit met water

De lijst is eigenlijk oneindig, want heel veel producten kunnen op een natuurlijke manier zelf door mensen gemaakt worden.

Niet alle punten zijn voor jou misschien even toegankelijk of misschien heb je niet als doel om volledig zelfvoorzienend te zijn.

Begin met datgene wat voor jou belangrijk is en waar jij het meest op zou kunnen besparen en van zou kunnen leren. Grote kans dat het een uitdaging wordt om steeds meer producten zelf te maken.

Zelfvoorzienend zijn is verslavend en aanstekelijk. Wie weet spoor je met jouw gedrag ook anderen in je omgeving aan om bewuster om te gaan met wat ze verbruiken en te consuminderen.

Zelfvoorzienende mensen hebben verschillende drijfveren voor hun eenvoudige leven.

Voor veel mensen is het een bewustwordingsproces en willen ze weten waar hun producten, energie en eten vandaan komen en er zeker van zijn dat alles ‘groen’ geproduceerd is.

Tuin met plantjes

Een eenvoudig en zelfvoorzienend leven zorgt ervoor dat je bewuster door het leven gaat en meer in het nu leeft dan wanneer alles je maar aan komt waaien.

Andere personen hebben als reden voor zelfvoorzienend leven dat ze niet te afhankelijk willen zijn van overheden en minder kwetsbaar willen zijn voor eventuele grootschalige conflicten en problemen.

Wat je drijfveer ook is, zelfvoorzienend leven komt vaak neer op eenvoudiger leven. Als je niet zomaar elk product kunt kopen, zal je creatief moeten zijn en met minder genoegen moeten nemen.

Vrouw die creatief denkt en waar allemaal kleuren en patronen vanuit haar hoofd komen

Zelfvoorzienend leven en wonen in Nederland

Volledig zelfvoorzienend leven vraagt om aanpassingen in je levensstijl, al helemaal in Nederland.

In ons kleine landje zijn we alleen al in onze woonsituatie voor toevoer en/of afvoer van water, gas, elektriciteit en afval heel erg afhankelijk zijn van gemeentes en regionale afspraken.

Zelfvoorzienend wonen vraagt dan ook om een hele andere woonstijl en woonomgeving, met een minimalistische en eenvoudige insteek.

Computerruimte in huis die minimalistisch is ingericht

Zoals bijvoorbeeld in een Tiny House, een minihuisje dat helemaal zelfvoorzienend kan zijn.

Volledig zelfvoorzienend zijn is in Nederland heel erg moeilijk.

Ons hele leven is vaak totaal niet ingericht op zelfvoorzienend zijn en we zijn het als het ware ook ‘verleerd’. Het zal in Nederland dus een hele uitdaging worden als je echt volledig zelfvoorzienend door het leven wilt gaan.

Kijk wat voor jou haalbaar en wenselijk is, en zoek voor jezelf gaandeweg uit hoe ver je wilt gaan.

Houten huis die minimalistisch is ingericht

Schakel de hulp van anderen in die je zijn voorgegaan en laat je informeren en inspireren zodat je de grootste valkuilen en moeilijkste obstakels makkelijker kunt vermijden.

Zijn grote aanpassingen niet helemaal jouw ding, maar wil je wel graag kleine dingen veranderen om meer zelfvoorzienend te zijn?

Kijk dan eens of je bepaalde aanpassingen aan je huis kunt doen die je op weg helpen. Als je een tuin of balkon hebt kun je je eigen groente leren verbouwen of misschien wel zelf kippen houden.

Lukt dat niet in je huis? Kijk dan eens of je in de buurt een volkstuintje kunt huren.

Daarnaast kun je ervoor kiezen zonnepanelen op je dak te plaatsen en zelf groene stroom op te wekken. Ook de kleine stapjes dragen bij aan een eenvoudiger leven waarbij jouw ecologische voetafdruk verkleint.

Bekijk ook eens deze video van Christine Platt waarin ze vertelt over hoe ook jij minimalistisch kan zijn:


Zelfvoorzienend leven in het buitenland

Er zijn veel plekken op de wereld waar mensen in grotere mate zelfvoorzienend leven dan in Nederland. Soms noodgedwongen, maar vaak ook heel bewust.

Op meer afgelegen plekken is zelfvoorzienend leven vaak noodzaak. Want als je geen elektriciteitsverbinding hebt, zal je zelf je energie moeten opwekken en voor warmte moeten zorgen.

In Nederland zijn er maar weinig plekken zo afgelegen dat ze niet zijn aangesloten op energie-, water- en gasnetwerken. In het buitenland ligt dat echter vaak wel anders!

Klein mannetje met een koffer op de kaart van Europa

In veel landen is het dan ook normaal om meer zelfvoorzienend te zijn en mensen groeien op met de noodzaak om te leren eenvoudig te leven.

Ook voor jou kan het misschien aantrekkelijk zijn om naar het buitenland te emigreren en in een natuurlijke en aantrekkelijke setting zelfvoorzienend en eenvoudig te leven.

Want laten we eerlijk zijn, de vele zonuren in Italië of Frankrijk maken het overleven op eigen groentes en fruit een stuk makkelijker. En een meer zelfvoorzienende omgeving kan het ook makkelijker maken om zelf stappen in de juiste richting te zetten.

In het buitenland opnieuw beginnen en eenvoudiger leven is voor veel mensen een droom.

Zonsondergang tussen de bomen op het platteland

In een huisje op het Italiaanse platteland tussen de eigen wijngaarden en olijfbomen of misschien wil jij wel naar een afgelegen plek in het koude Alaska.

Wat je droom ook is, zoek uit of je het niet alleen bij dromen kunt laten. Een emigratie kan voor jou de oplossing zijn om zelfvoorzienend door het leven te gaan. De juiste plek met de juiste mogelijkheden kan je droom voor een eenvoudig leven waarmaken.

Velen gingen je voor!


Wat heb je nodig om zelfvoorzienend te leven?

In het begin zal je waarschijnlijk een paar grote investeringen doen. Deze gaan je op lange termijn echter veel opleveren! Denk bijvoorbeeld aan de investering in zonnepanelen die je op de lange termijn goedkope energie leveren..

Drie stapeltjes van muntgeld waar een plantje op groeit die telkens hoger wordt

Ook zonder geld om te investeren kun je beginnen met aanpassingen voor zelfvoorzienend leven met je eigen groentetuin of het simpel opvangen en gebruiken van regenwater.

Bijkomend voordeel van zelfvoorzienend leven is dat het uiteindelijk voor besparing gaat zorgen. Want je hoeft veel minder producten te kopen en hebt lage vaste lasten. Dit levert ook minder geldzorgen op.

Zelfvoorzienend zijn brengt met zich mee dat je minder consumeert en verbruikt.

Lees ook ons artikel over consuminderen en ontdek hoe je minder consumeert.

Naast eventuele economische investeringen heb je vooral veel tijd nodig. Tijd om dingen te veranderen, je groentes te verbouwen en allerlei nieuwe skills te leren.

Voor veel mensen draait het hier echter om: activiteiten doen die hen dichter bij de natuur brengt, bewuster leert waar hun voedsel vandaan komt en wat ervoor moet gebeuren voordat het op hun bord beland.

Man die naar de natuur kijkt die voor hem uitstrekt

Niet voor de eenvoudigste weg kiezen, maar kunnen verantwoorden wat je gebruikt.

Het is een omslag om niet meer te denken in ‘tijd is geld’, maar de activiteiten voor een zelfvoorzienend leven juist als je nuttigste tijdsbesteding te zien.

Voor zelfvoorzienend leven heb je vooral een omslag in je denken nodig. Je moet achter je beslissing staan en er helemaal voor gaan!

Grote kans dat het zelfvoorzienend door het leven gaan je heel veel brengt.

Zakhorloge ligt in het zand half begraven

Naast vrijheid en onafhankelijkheid geeft het je een ongelooflijke boost om je eigen producten te maken. Je leert jezelf en de wereld om je heen beter kennen en streeft je idealen na.

Realiseer je wel dat de omslag naar een eenvoudig leven waarin je zelfvoorzienend bent niet één, twee, drie gemaakt is. Eenvoudig leven is in het begin helemaal niet makkelijk!

Waarschijnlijk zal je een hele hoop nieuwe dingen moeten leren en kom je op je weg veel uitdagingen tegen. Hoe verbouw je het beste je groenten?

Twee wegbordjes met nieuwe weg en nieuw leven erop die naar rechts wijzen

En hoe sla je je eigen opgewekte energie eigenlijk op? Hoe kun je je huis goed isoleren en je afval volledig verwerken?

Allemaal dingen waar je je in een zelfvoorzienend leven mee bezig zult houden. Het is dan ook belangrijk veel informatie te verzamelen en nieuwe kennis op te doen.

Bewandel vol enthousiasme dit nieuwe pad, maar ga dus wel goed voorbereid aan de slag. Een (online) netwerk met andere zelfvoorzienende personen kan je hierbij helpen, vooral bij de moeilijke eerste stappen.

Sta ook open ervaringen van anderen en help elkaar wanneer dat nodig is.

Ook in andere culturen waar meer zelfvoorzienend wordt geleefd doet men dit vaak niet alleen. Schakel elkaar in en deel je ervaringen.

Verschillende lampionnen met mooie kleuren

7 Stappen om zelfvoorzienend te leven

1. Leer je eigen voedsel te verbouwen

Als je zelfvoorzienend wilt leven ga je leren om zoveel mogelijk je eigen voedsel te verbouwen. Je kunt ervoor kiezen om kippen te houden voor verse eieren, maar ook met een groentetuin(tje) kom je een heel eind.

Verse kruiden en verschillende groenten kun je eventueel ook binnen in een ‘verticale tuin’ aan je muur kweken. Of neem een stukje grond in de dichtstbijzijnde volkstuin in gebruik en verbouw hier je eigen groente en fruit.

Bakjes met eigen verbouwd voedsel

2. Leer je zelf verbouwde voedsel te bewaren

Naast je eigen groente verbouwen is het belangrijk dat je leert hoe je het voedsel zo lang mogelijk kunt bewaren. En dat zonder energieverspillende vriezer. Veel groentes zijn heel geschikt om te wecken in een weckpot.

Doe dit echter wel op een veilige manier, want fout ingemaakte groentes kunnen bacteriën bevatten en gevaarlijk zijn.

Lees je dus goed in en ga voorbereid aan de slag. Naast wecken kun je veel kruiden en sommige groenten ook drogen en vervolgens gedroogd bewaren.

Man die voedsel in zakken doet om te bewaren

Het goed leren inmaken van je verbouwde voedsel gaat verspilling tegen en zorgt ervoor dat je niet 3 weken achter elkaar alleen maar boontjes of aubergine moet eten…


3. Kook zo natuurlijk mogelijk

Zelfvoorzienend leven houdt ook in dat je in de keuken een stuk creatiever moet zijn. Maar je komt er snel genoeg achter dat je zonder pakjes, zakjes en dure producten hele lekkere dingen op tafel kunt zetten!

Online zijn er veel zelfvoorzienende huisbakkers en -koks die tips geven over hoe je de knapperigste broden bakt, jams maakt en de groenten uit je moestuin omtovert tot de heerlijkste soepen en quiches.

Zelfvoorzienend koken

4. Wek je eigen energie op

De elektriciteit die je gebruikt om je huis warm te houden, te verlichten en je apparaten te laten werken moet volgens het zelfvoorzienende principe groen zijn en het zelf opgewekt.

Dit kun je doen door zonnecellen op het dak van je woning te plaatsen of met een windmolen in de tuin.

Je kunt jezelf een handje helpen door ervoor te zorgen zo min mogelijk energie te gebruiken door bijvoorbeeld met vuur je huis en water te verwarmen.

Hand waarboven een lichtpeertje zweeft

5. Gebruik je afval opnieuw

Ook het verwerken van onze restproducten is een belangrijk onderdeel van het zelfvoorzienend leven. Je wilt immers dat alles wat in je huis komt en er weer uitgaat zoveel mogelijk door jezelf gemaakt of verwerkt is.

Het hergebruiken, recyclen en composteren van je afval draagt eraan bij dat je, ook in je afvalverwerking, meer zelfvoorzienend bent.


6. Wees zuinig en verspil zo min mogelijk

Als je voor je eigen voedsel en energie moet zorgen zal je je er nog meer bewust van zijn dat je niet kunt verspillen. Goede isolatie van je huis is dan bijvoorbeeld ook een must om zelfvoorzienend te zijn.

Vrouw die met haar gezicht onder de douche staat

En je zal wel twee keer nadenken voordat je tien minuten onder de douche blijft staan. Verder moet je goed omgaan met de middelen die je hebt.

Je wordt er vanzelf creatief van!


7. Maak je eigen beautyproducten

Shampoo, zeep, lippenbalsem, tandpasta: je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het ook gewoon zelf maken van natuurlijke producten.

Begin met het zelf leren maken van zeep en tover ze om in allerlei producten. Van de zeep kun je overigens ook prima zelf schoonmaakproducten maken!

Verschijdenheid aan schoonheidsproducten

Een heel fijn idee om in plaats van chemicaliën natuurlijke producten in je huis en op je huid te gebruiken.


Bewust zelfvoorzienend zijn

Zelfvoorzienend leven is een opkomende stroming die steeds meer mensen inspireert om zelf ook meer zelfvoorzienend te zijn en eenvoudig te leven.

Mensen die zelfvoorzienend leven maken daar vaak grote aanpassingen in hun dagelijks leven voor en doen dat heel bewust.

Of je nu je hele leven en woning omgooit of klein begint met een verticale tuin in je appartementje, zelfvoorzienend leven brengt veranderingen in de manier waarop je naar de wereld kijkt en ermee omgaat.

Verticale tuin die tegen een muur opgroeit

Een ander voordeel van zelfvoorzienend leven is dat je eerder kunt stoppen met werken.

Je gaat steeds bewuster beslissingen nemen en het lukt waarschijnlijk steeds makkelijker om eenvoudig te leven.

Op internet zijn ontzettend veel mensen die hun ervaringen, tips en valkuilen met je delen. Laat je inspireren en kies voor een leven waarbij het draait om de dingen die je écht gelukkig maken.

P.S. Wat heb jij gedaan om meer zelfvoorzienend te leven? En wat doe jij om bewust zelfvoorzienend te zijn?  Laat je antwoord achter in de comments hieronder. We horen graag van je. 

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en ervaringsdeskundige. Met haar deskundigheid heeft ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen om hun mentale gezondheid te verbeteren. Vera is zelfstandig auteur en schrijft op Vitaal Gezond artikelen over mens, (sociale) relaties en gezondheid.
 • Leuk stukje en goede tips! Ik ben nog echt aan het oriënteren op zelfvoorzienend leven en de dingen die in mij hoofd opkwamen staan hier mooi en ordelijk uiteengezet. Het helpt me om te bedenken waar ik zal beginnen. De eerste stap wordt oefenen met een moestuin!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >