19 Beste Tips Om Snel Meer Zelfvertrouwen Te Krijgen

Zelfvertrouwen is iets waar we allemaal naar streven, maar het is niet altijd eenvoudig om te bereiken.

Voel je je soms onzeker of twijfel je aan jezelf? Geen zorgen, je bent niet alleen! 

Veel mensen worstelen dagelijks met een gebrek aan zelfvertrouwen.

Gelukkig zijn er manieren om je zelfvertrouwen te vergroten en je beter in je vel te laten voelen.

In dit artikel ontdek je de 19 beste tips om snel meer zelfvertrouwen te krijgen.

Het doel van dit artikel is om jou te helpen je zelfvertrouwen te versterken door middel van praktische en eenvoudig toe te passen tips.

Wil je direct geholpen worden? Klik dan hier voor meer informatie en ontdek hoe je snel en effectief je zelfvertrouwen kunt vergroten!

Meer zelfvertrouwen krijgen: waarom zo belangrijk?

Zelfvertrouwen is een cruciale bouwsteen voor een gelukkig en succesvol leven. Het is de fundering waarop we onze dromen, ambities en relaties bouwen.

Zonder zelfvertrouwen kunnen we vast komen te zitten in een negatieve bubbel, waarin we kansen mislopen en de deuren naar groei en ontwikkeling gesloten blijven. 

Een gezond niveau van zelfvertrouwen stelt ons in staat om onszelf te waarderen en trots te zijn op onze prestaties. Het stelt ons ook in staat om moedig onze angsten te overwinnen en buiten onze comfortzone te treden.

Dit opent deuren naar nieuwe mogelijkheden en kansen die ons leven verrijken en ons helpen om onze doelen te bereiken.

We zijn misschien terughoudend om initiatief te nemen, risico's te nemen en ons uit te spreken, wat ertoe leidt dat we kansen missen en ons potentieel niet realiseren.

Aan de andere kant is teveel zelfvertrouwen is ook niet goed voor je. Mensen met teveel zelfvertrouwen noemen we narcistisch en zijn zo vol van zichzelf dat er maar weinig ruimte over is voor anderen.

Ze hebben moeite met het opbouwen van diepgaande en gelijkwaardige relaties en kunnen dus net als mensen met een te laag zelfvertrouwen ongelukkig worden door hun zelfvertrouwen.

Zowel een te laag-, als een te hoog zelfvertrouwen is dus niet zo goed voor je. Het beste is om ergens in het midden van het continuüm te zitten. Om te geloven in jezelf en in je eigen kunnen maar wel realistisch te zijn.

Je weet bijvoorbeeld dat je goed bent in je werk maar bent je ook bewust van je valkuilen.

De kenmerken van een gezonde mate van zelfvertrouwen zijn:

  • Zelfverzekerdheid zijn
  • Nee kunnen zeggen
  • Een positieve verwachting van de toekomst
  • Sterke en zwakke kanten van jezelf herkennen en erkennen
  • Negatieve ervaringen hebben geen grote invloed op je algemene toekomstvisie

Een lage mate van zelfvertrouwen wordt daarentegen gekenmerkt door:

  • Onzekerheid
  • Het hebben van een negatieve verwachting van de toekomst
  • Niet in staat zijn om je behoeften te uiten,
  • Focussen op je zwaktes
  • Gevoelens van schaamte
  • Depressie of angst
  • De overtuiging dat anderen beter zijn dan jij
  • Moeite hebben met het accepteren van positieve feedback en faalangst

In de psychologie wordt zelfvertrouwen gezien als een soort persoonlijkheidseigenschap die gedurende het leven redelijk stabiel is.

Het omvat een divers aantal overtuigingen over de waardering van kenmerken van jezelf zoals je eigen voorkomen, je overtuigingen, je emoties en gedrag.

Een gezonde mate van zelfvertrouwen helpt je om je op een positieve, assertieve houding door het leven te navigeren in de overtuiging dat je in staat bent om je doelen te behalen. Zelfvertrouwen speelt dan ook een aanzienlijke rol in je motivatie en in het bereiken van succes.

Volgens een bekende psycholoog genaamd Abraham Maslow, is zelfvertrouwen een van de belangrijkste menselijke motivatiebronnen.

In Maslow's hiërarchische piramide van menselijke behoeften behoort zelfvertrouwen toe aan het hoogste niveau en is van belang op het moment dat de andere basale levensbehoeften zijn voorzien.

Maslow stelde dat het voor mensen nodig is om zowel erkenning van anderen als een innerlijk zelfvertrouwen te hebben. Beide van deze aspecten dienen te worden vervuld om uit te groeien tot een zelfstandig individu en tot zelfontplooiing te komen.

Factoren die het zelfvertrouwen beïnvloeden

Om te weten hoe je aan de slag kunt gaan met je lage zelfvertrouwen is het handig om enigszins te begrijpen hoe zelfvertrouwen ontstaat.

Gedurende je leven zijn er diverse factoren van invloed op het ontstaan en het ontwikkelen van je zelfvertrouwen.

Je wordt immers niet geboren met een lading zelfvertrouwen maar het starterspakket om dit verder uit te bouwen zit wel ingebouwd in je genetica.

Zelfvertrouwen ontwikkelt zich dus in de loop van je leven en het verloop hiervan hangt af van een aantal factoren.

Om het overzichtelijk te houden, bekijken we het hier vanuit het bio psychosociale model, dat momenteel gangbaar is in de wetenschap.

Ten eerste zijn er de genetische factoren die een grote invloed hebben op de vorming van je persoonlijkheid. Denk hierbij aan je temperament.

Sommige kinderen zijn bijvoorbeeld actiever en meer gericht op de buitenwereld en het contact met mensen. Anderen zijn erg verlegen en trekken zich liever terug.

Ten tweede hebben ouders of opvoeders een grote invloed op de wijze waarop het zelfvertrouwen zich verder ontwikkelt.

Kinderen die opgroeien in een milieu waarin ze constant worden bekritiseert, afgekeurd of afgewezen lopen risico op het ontwikkelen van een laag zelfvertrouwen. Narcistische ouders hebben een ongelooflijke impact op de ontwikkeling van een kind.

Maar ook de zogenaamde 'sleutelkinderen', wiens ouders maar weinig tijd voor hen hebben, lopen risico. Ten derde is er nog de sociale omgeving die vaak wat verderop in het leven van een kind zijn invloed uitoefent.

Hierbij kun je denken aan vriendjes en vriendinnetjes, leerkrachten en sport- of muziekscholen. Zoals je je natuurlijk wel kunt voorstellen is het gepest worden op school een factor die een grote negatieve invloed uit kan oefenen op je zelfvertrouwen.

bang kind


Al deze factoren samen en in interactie met elkaar hebben er dus voor gezorgd dat je zelfvertrouwen is geworden zoals het is. Daarnaast zijn er mogelijk nog andere bijkomende factoren zoals de lichamelijke gezondheid.

tel bijvoorbeeld voor dat je op bent gegroeid bij geweldige ouders die je ronduit steunden en bemoedigden, maar dat je als kind langdurig ziek bent geweest.

Dit kan er dan toch voor zorgen dat je weinig vertrouwen in je zelf en in je eigen kunnen hebt. Gelukkig kunnen steunende ouders je verder wel hebben om hier weer boven op te komen.

Meer zelfvertrouwen krijgen in relaties

Mannen en vrouwen hebben het tegenwoordig niet makkelijk.

Dit heeft alles te maken met de hoeveelheid beelden waar wij dagelijks aan worden blootgesteld via Tinder, Facebook en Netflix. Er is een hoog schoonheidsideaal van de perfecte man en vrouw ontstaan.

De perfecte man is lang, sterk, knap, heeft een wasbordje en een dikke bos haar, is onafhankelijk, intelligent en in staat om zowel machines te repareren als ingewikkelde sociale problemen op te lossen.

Daarnaast heeft hij natuurlijk een fantastische baan met een enorm salaris, een dure auto en een prachtig koophuis. Hij is de held die opkomt voor de waarden waar hij in gelooft maar is daarnaast ook lief en teder.

De ideale vrouw heeft een bikini lichaam waar iedere vrouw jaloers op is, ze heeft veel vriendinnen, een super leuke creatieven baan met leuke collega's en een perfect gezinnetje. 

Wat nou als je niet voldoet aan dit perfecte plaatje en je niet zelfverzekerd bent maar juist aan jezelf twijfelt?

Als je klein en mager bent, je je haardos bent verloren of als je wat kleiner geschapen bent, onhandig bent, of niet zo graag naar de sportschool gaat?

Of je bent geen maatje 36 meer, hebt wat sporen gekregen van je dierbare kinderen en weet je niet altijd perfect te kleden. 

Dan kun je al snel het gevoel krijgen dat je niet echt mee telt en niet goed kunt concurreren met de andere mannen en vrouwen


Soms kun je je hier ook echt in bevestigd voelen als je op Tinder zelden matches hebt met leuke personen. In plaats daarvan krijg je alleen matches met rare mannen die alleen uit zijn op seks en vrouwen waarvan later blijkt dat ze emotionele problemen hebben.

Wanneer jij jezelf niet het stempeltje van de ideale Tinder match geeft wil dat heus niet zeggen dat je je leven lang alleen zult blijven! Wie weet sla je wel een partner aan de haak die zelf ook niet helemaal voldoet aan het ideale plaatje.

Misschien is het een geruststelling om te weten dat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat voor vrouwen het uiterlijk van de man minder belangrijk is dan andersom. Van de andere kant is uit onderzoek gebleken dat mannen over het algemeen helemaal niet van maatje 34 houden. 

Mocht je toch nog niet gerustgesteld zijn en je zelfvertrouwen iets verder op willen krikken dan zijn hier een aantal tips.

  • Word je bewust van je kwaliteiten

Een manier die sowieso goed werkt om dit probleem aan te pakken is door anders te kijken naar de waarde die je jezelf toekent. Besef je dat iedereen anders is en dat het juist jouw unieke eigenschappen zijn, die je interessant maken voor vrouwen.

Kijk daarom goed naar je kwaliteiten! Misschien ben je wel heel lief, eerlijk en betrouwbaar.

Dat zijn absoluut eigenschappen die vrouwen aantrekkelijk vinden. Maar ook een goed gevoel voor humor of het goed om kunnen gaan met kinderen zijn populair.

  • Oefen met daten

Stel dat je een leuke match hebt op Tinder, maar dat je zo zenuwachtig wordt dat je tijdens de date bijna niets durft te zeggen en haar amper aan durft te kijken.

Het helpt in zo'n geval sowieso om gewoon meer te oefenen met daten. Oefening baart kunst! Hoe meer je je blootstelt aan je angsten, hoe meer ze af zullen nemen.

Probeer je zenuwen een beetje onder controle te houden door rustig te ademen, langzaam te praten en beweeg je op een kalme en rustige manier.

Onthoud verder dat niet geschoten altijd mis is. Door in je eentje thuis op de bank Netflix te kijken kom je in ieder geval niet zoveel verder.

Ben je eenzaam? Kijk eens naar dit artikel en krijg tips om je eenzaamheid te doorbreken.

  • Ga naar de sportschool

Mocht je je onzeker voelen over je uiterlijk, ga dan eens naar de sportschool en doe cardio of train je spieren.

Dit kan je zelfvertrouwen in korte tijd vergroten. Daarnaast kan het helpen om een wat meer zelfverzekerde lichaamshouding aan te nemen.

Lees dit artikel hoe je zelfvertrouwen vergroten kunt aanleren.

  • Speel het spel van aantrekken en afstoten mee

Het belangrijk om je te beseffen dat daten vaak een spel is van aantrekken en afstoten. Juist dit spelen met elkaar kan het spannend en opwindend maken.

Dus mocht een vrouw een afwijzende opmerking maken, reageer hier dan op speelse wijze op en kaats de bal terug.

Meer zelfvertrouwen op het werk

Een groot aantal mensen voelt zich belemmert in zijn of haar werk door een laag zelfvertrouwen.

Als je een van deze mensen bent, ben je je waarschijnlijk erg bewust van jezelf en heb je vooral oog voor wat je allemaal niet goed doet.

Je voelt je inferieur ten opzichte van je collega's en bent een groot deel van je werkdag bezig met het vergelijken van jezelf met anderen.

Daarnaast twijfel je waarschijnlijk vaak aan je vaardigheden en heb je moeite met het nemen van beslissingen. Want stel dat je een verkeerde keuze maakt?


Hierdoor ben je vaak op zoek naar de bevestiging en goedkeuring van je collega's of leidinggevende. Zonde, want juist hierdoor maak je een onzekere indruk!

Sommige mensen voelen zich zo onzeker dat ze bang zijn om hun baan kwijt te raken. Zoals je je wel voor kunt stellen levert dit veel stress op.

Wat er vervolgens weer toe leidt dat je prestaties afnemen en zo kom je terecht in een negatieve spiraal waarin je steeds minder durft en steeds slechtere resultaten behaalt.

Als deze situatie voortduurt kan het je werkplezier aardig vergallen en mogelijk zelfs leiden tot een depressie of een burn-out.

Om je carrière te laten slagen is zelfvertrouwen op het werk dus erg belangrijk. Want als je niet in jezelf gelooft, hoe kun je dan van anderen verwachten dat zij dit wel doen?

Ga daarom aan de slag met je zelfvertrouwen!  Hoe pak je dit nou aan?

Zie hier een aantal tips:

  • Ga dingen doen

Hoe vaker je iets doet hoe meer vertrouwen je erin zult krijgen dat je het kunt. Denk maar eens terug aan je autorijlessen.

In het begin was je waarschijnlijk erg zenuwachtig en kon je je bijna niet voorstellen dat je uiteindelijk op een grote snelweg zou rijden.

Maar na een aantal lessen en enige jaren rijervaring gaat het zo automatisch dat je tijdens het rijden muziek luistert of met een passagier kunt kletsen.

  • Beoordeel jezelf om wat je wel kunt in plaats van wat je niet kunt

Volgens Einstein kan iedereen een genie worden, maar moet je een vis niet beoordelen op zijn vaardigheid om een boom te beklimmen.

Dat zou er alleen maar voor zorgen dat je hij zijn hele leven het idee zou hebben dat hij waardeloos is.

Onderzoek daarom wat jouw kwaliteiten zijn en zorg je deze in je werkzaamheden kunt benutten. Overleg eventueel met je leidinggevende over andere, meer passende, werkzaamheden.

  • Neem vaker zelf beslissingen

In plaats van uren lang na te dubben en af te gaan op de mening van anderen begin je zelf met het nemen van beslissingen.

Zorg dat je bij het nemen van beslissingen diep ademhaalt en denk na over het resultaat dat je nastreeft en pas je beslissing hierop aan.

vrouw heeft last van werkstress

Zo leer je welke dingen werken en welke dingen niet werken en hoe je het de volgende keer anders zou doen. Hierdoor leer je meer te vertrouwen op je eigen intuïtie.

  • Accepteer het als je een fout maakt

Zie jezelf als iemand die nog aan het leren is en verwacht niet gelijk perfectie. Juist het accepteren van fouten maakt je zelfverzekerder.

  • Spreek op een respectvolle manier over jezelf

Let erop dat je niet op een negatieve manier over jezelf praat. Spreek met respect over jezelf alsof je je eigen beste vriend of vriendin bent.

Je zult dan al snel merken dat anderen je ook respectvoller zullen behandelen.

  • Leer om 'nee' te zeggen

Daarnaast is het belangrijk om te leren om 'nee' te zeggen.

Want als je altijd maar 'ja' tegen iedereen zegt lijkt het net alsof hun belangen voorrang hebben op de jouwe.  Je bent dan zoveel bezig voor anderen dat je jezelf verwaarloost en dit kan leiden tot een burn-out.

  • Neem afscheid van je perfectionisme

Als laatste is het belangrijk om afscheid te nemen van je perfectionisme.

Door hoge eisen aan jezelf en je prestaties te stellen zet je jezelf onnodig onder druk en dit leidt tot stress.

Geen zelfvertrouwen? 8 tips voor meer zelfvertrouwen

 Mocht je nog verder met je zelfvertrouwen aan de slag willen, dan staan hier nog een aantal algemene tips die je kunnen helpen.

Tip 1: Visualiseer jezelf zoals je wilt zijn

Misschien heb je wel een ideaal plaatje van hoe je zou willen zijn. Onderzoek dan allereerst eens de kenmerken van dit ideale plaatje.

Wat voor lichaamshouding hoort hierbij? Op wat voor manier praat je? Wat doe je? Hoe ga je om met anderen? Schrijf alle kenmerken op.

Vervolgens probeer je je in te beelden dat jij echt zo bent. Zie het als een soort filmpje in je hoofd.

Bijvoorbeeld hoe je op je werk een grote klus binnensleept en alle collega's bewonderend of zelfs met afgunst naar je kijken.

Of hoe je in de kroeg bent en je merkt dat het andere (of hetzelfde) geslacht je stiekem staat te bewonderen of beginnen te blozen bij jouw aanblik.

Hoe vaker je dit soort filmpjes in je hoofd afspeelt, hoe meer het ook realiteit zal gaan worden omdat je er meer in gaat geloven en zo groeit je zelfvertrouwen.

Tip 2: Doe iets vaak genoeg

Oefening is de sleutel naar succes. Talent is geen aangeboren gegeven maar iets dat door veelvuldig oefenen ontstaat. A

ls je je onzeker voelt en denkt dat je ergens niet goed genoeg in bent, werk hier dan aan!

De enige manier om vaardigheden te verbeteren is door het simpelweg vaak te doen.

Wil je beter worden in een bepaalde sport, ga dan veel trainen. Wil je beter worden in het daten, regel dan zoveel mogelijk dates.

Let er wel op dat je niet gelijk grote eindresultaten verwacht want het oefenen is al een doel op zich.

Tip 3: Volg je progressie

Om jezelf gemotiveerd te houden is het belangrijk dat je je bewust wordt van de vooruitgang die je boekt.

Je hebt natuurlijk een einddoel in je hoofd maar wees je bewust van alle kleine stapjes die er op de route naar dat einddoel liggen.

Misschien kun je mensen in je omgeving inlichten over je plannen en af en toe om feedback vragen.

Op die manier zullen ze je ook eerder complimentjes geven als je iets goed hebt gedaan. Dit zal je zelfvertrouwen gelijk wat verbeteren en je motiveren om door te gaan.

Tip 4: Sport en beweging

Beweging is goed voor zowel je geestelijke als je lichamelijke gezondheid. Het is een positieve en relatief makkelijke manier om je zelfvertrouwen te versterken.

Je voelt je letterlijk sterker omdat je meer spieren krijgt en in een betere fysieke conditie verkeert.

Daarnaast kan sporten je laten zien hoe je je grenzen kunt verleggen en ergens beter in kunt worden.

Een laag zelfvertrouwen gaat vaak gepaard met negatieve verwachtingen over waar je toe in staat bent.

Middels sport kun je zien dat deze verwachtingen onjuist zijn en kun je positiever denken en een realistischer beeld van jezelf vormen.

Tip 5: Besef dat falen erbij hoort

Niemand is perfect en iedereen maakt fouten, dat is onoverkomelijk.

Juist door je druk te maken over falen zorg je ervoor dat er meer dingen mis gaan. Het is als een ware een self fulfilling prophecy.

De kunst zit hem dan ook niet in het voorkomen van fouten maar in het accepteren ervan.

Als iets een keer niet lukt denk dan niet “zie je wel, ik kan het niet” maar vorm een meer constructieve gedachte als “jammer, het is nu niet gelukt, volgende keer beter”.

Op die manier hoef je je ook vooraf niet meer zo druk te maken of iets je wel zal lukken.

Tip 6: Verander je lichaamstaal

Een lage mate van zelfvertrouwen gaat vaak gepaard met een bepaalde lichaamshouding en lichaamstaal.

Andere mensen pikken deze signalen automatisch op en zullen zich hier ook naar gedragen.

Daarom is het van essentieel belang om de taal die jouw lichaam spreekt aan te passen. Zorg er ten eerste voor dat je goed rechtop staat.

Laat je schouders niet hangen maar zet je borst naar voren en je kin een beetje omhoog. Daarnaast is het belangrijk om mensen goed aan te kijken als je met ze praat.

Onzekere mensen maken vaak te kort oogcontact en kijken vaker naar de grond. Probeer daarom om het oogcontact langer aan te houden en niet naar de grond te kijken maar je ogen op ooghoogte te houden.

Beweeg je verder op een rustige manier en vermijdt het aanraken van je gezicht en hals tijdens het voeren van gesprekken.

Een laatste tip is om bij ontmoetingen met anderen een stevige handdruk te geven.

Tip 7: Stel realistische doelen

Het lage zelfvertrouwen dat je ervaart is waarschijnlijk niet zomaar in één dag ontstaan. Vermoedelijk is een een proces geweest van jaren, misschien al van kinds af aan.

Houd er daarom rekening mee dat het opnieuw opbouwen van je zelfvertrouwen ook tijd in beslag kan nemen.

Er bestaan immers geen trucjes om in  één keer een dosis zelfvertrouwen te injecteren. Stel daarom doelen waarvan je weet dat je ze kunt halen.

Want juist door te hoge doelen te stellen raak je teleurgesteld in je eigen kunnen en kan het vertrouwen in jezelf opnieuw beschadigd raken.

Begin daarom met het stellen van hele concrete en kleine doelen. In het geval van de sportschool kan het bijvoorbeeld al een doel op zich zijn als het je lukt om er een keer per week heen te gaan.

Tip 8: Werk actief aan jezelf

Een laag zelfvertrouwen overwinnen is een pittige klus waar je echt actief mee aan de slag moet gaan. Zorg daarom dat je er dagelijks mee bezig bent.

Als het gaat om je eigenwaarde, doet slechts één mening die er echt toe doet - die van jou!

We hebben de neiging om onze eigen hardste critici te zijn. We hebben allemaal een verhaal of verhaal dat we over onszelf hebben gemaakt en dat onze zelfperceptie vormt, waarop ons kernbeeld berust.

Als we dat verhaal willen veranderen, moeten we begrijpen waar het vandaan komt en waarom we zo denken.

Soms zijn automatische negatieve gedachten zoals 'je bent dik' of 'je bent lui' zo vaak in je hoofd herhaald dat je begint te geloven dat ze waar zijn.

Deze gedachten worden geleerd, wat betekent dat ze afgeleerd kunnen worden. Je kunt beginnen met affirmaties. Wat wil je dat je gelooft over jezelf? Herhaal deze zinnen elke dag voor jezelf!

Ontdek de kracht van het Vitaal Zelfvertrouwen Programma

Na het toepassen van de tips uit dit artikel zul je ongetwijfeld al een positieve verandering in je zelfvertrouwen ervaren.

Echter, als je op zoek bent naar een meer uitgebreide en gestructureerde stappenplan om je zelfvertrouwen naar een nog hoger niveau te tillen, dan is het Vitaal Zelfvertrouwen Programma precies wat je nodig hebt.

Het Vitaal Zelfvertrouwen Programma is een unieke, op maat gemaakte cursus die je stap voor stap begeleidt bij het ontwikkelen van een sterk en blijvend zelfvertrouwen.

Dit online programma helpt je om de diepgewortelde overtuigingen en patronen die je zelfvertrouwen ondermijnen te herkennen en te doorbreken, en biedt je de tools om je zelfbeeld en relaties met anderen te verbeteren.

Ben je klaar om je leven te transformeren en het zelfvertrouwen te bereiken waar je altijd al van gedroomd hebt? Klik dan hier. 

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>