Sterk Verlangen Naar Huis? 7 Tips om Met Heimwee om Te Gaan

Heimwee is een gevoel dat we allemaal waarschijnlijk ooit hebben meegemaakt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat een meerderheid van de mensen heimwee hebben gehad in hun leven.

Heimwee kan optreden wanneer je bent verhuisd of wanneer je voor langere tijd verblijft in het buitenland.

In dit artikel gaan we alle zaken met betrekking tot heimwee bespreken. Dit zodat je een beter inzicht gaat krijgen wat heimwee nu precies is. Daarna wil ik je nog enkele tips meegeven, want aan heimwee is zeker iets te doen, lees dus snel verder...

Doel van dit artikel: In dit artikel leg ik je hoe je heimwee kunt herkennen en geef ik je verschillende tips om met heimwee om te gaan en jezelf te kalmeren als je een sterk verlangen naar huis hebt.


Wat is heimwee?

Heimwee wordt vaak niet echt serieus genomen omdat het wordt geassocieerd met kinderen. Vandaar dat we er soms wat lacherig over doen.

Maar natuurlijk hebben ook volwassenen last van heimwee. Zij vinden het echter moeilijker om erover te praten of willen het liever niet toegeven.

Man videobelt met een vrouw en houdt zijn hand tegen het computerscherm

Toch is heimwee een echt probleem en komt het heel vaak voor. Ongeveer 90% van de volwassenen hebben ooit in meer of mindere mate te kampen gekregen met heimwee.

Heimwee is een sterk gevoel dat naar bovenkomt als we iets of iemand missen. Het komt vooral voor als je op een onbekende plaats bent, maar je kunt ook heimwee krijgen naar personen, dingen of andere tijden.

Sommige mensen voelen zich heel ongelukkig als ze plots uit hun vertrouwde omgeving of routine worden weggerukt. Ze krijgen dan een naar gevoel en een sterk verlangen naar de oude situatie.

Je verlangt heel sterk terug naar die vertrouwde persoon of vertrouwde omgeving. De ene persoon heeft er meer en vaker last van dan de andere. Niet iedereen past zich even snel aan aan iets nieuws.

Dit verlangen kan uitmonden in een soort ziekte doordat er de hele tijd gedacht wordt aan de vertrouwde situatie.

Je kan van heimwee dus niet alleen psychische ongemakken ervaren, maar ook lichamelijke.

Mensen rijden weg in een auto en zien hun huis in de achteruitkijkspiegel

Kenmerkende emoties voor heimwee zijn:

  • Neerslachtigheid
  • Hoofdpijn
  • Angst
  • Stress
  • Droefheid
  • Maag- en darmklachten
  • Slaapstoornissen
  • Verminderde eetlust
  • Vermoeidheid
  • Huilen
  • Hyperventilatie
  • Benauwdheid

Doordat je steeds verlangt naar het vertrouwde, ga je die omgeving in je hoofd ook veel aantrekkelijker maken en dit maakt je verdrietig.

Verdrietige vrouw die een tissue tegen haar oog houdt

Je bent steeds aan het malen en ook lichamelijk ga je je dan minder goed voelen omdat dit veel stress met zich meebrengt. Er zijn mensen die ook problemen krijgen met hartkloppingen of huiduitslag door stress.

Heimwee wordt door sommige psychologen ook wel gezien als een kleine vorm van rouw.

Het gaat namelijk over een verandering die je parten speelt. Je gaat dan even door een soort van rouwperiode waarin je ongelukkige gevoelens ervaart.

Er zijn twee verschillende soorten heimwee: kattenheimwee en hondenheimwee. Het verlangen naar thuis of naar een plaats is kattenheimwee. Dit verwijst naar een kat die vooral gehecht is aan zijn omgeving.

Het verlangen naar mensen is hondenheimwee. Honden hechten niet zozeer belang aan hun omgeving, maar wel aan hun baasjes.

Hond die zielig kijkt en op het tapijt ligt te wachten

De oorzaak van heimwee

Heimwee ontstaat al op heel jonge leeftijd en het blijft ook aanwezig in het verdere leven. Kinderen die bijvoorbeeld heel beschermd worden opgevoed gaan een veel grotere kans op heimwee krijgen.

Kinderen die nooit gaan logeren bij vriendjes of vriendinnetjes of de grootouders en vooral heel veel tijd thuis doorbrengen, krijgen niet de kans om zelfstandig dingen te ondernemen.

Om heimwee op latere leeftijd in te perken, is het nuttig om kinderen ook regelmatig te laten logeren bij andere mensen en ze dus ook de kans te geven om meer zelfstandig te worden.

We zijn vaak veel afhankelijker dan we denken. We hebben heel veel bekende patronen in ons leven: mensen die we elke dag zien, dingen die we dagelijks doen en de omgeving waarmee we vertrouwd zijn.

Klein meisje doet haar schoenen aan

We hechten ons aan ons dagelijkse leven en dat is heel normaal.

Het gevoel van heimwee duikt op als onze dagelijkse patronen verstoord worden. Dit geeft stress en dat is op zich niet erg. Het wordt wel problematisch als de stress blijft duren.

Heimwee komt veel vaker voor dan vroeger. Nu hebben we veel meer mogelijkheden om goedkoop te reizen en maken we dus gemakkelijker uitstapjes.

Vliegtuig die door de wolken vliegt

Vroeger gingen kinderen een dagje op schoolreis en nu trekken veel kinderen er met school al snel een hele week op uit.

Doordat dit soort tripjes langer worden en ook meer voorkomen, is er ook meer kans op heimwee.

Een onderzoek naar heimwee van Sabine Marshall heeft het onder andere over 'homesick tourism' (heimwee toerisme). Deze vorm van toerisme gaat vooral om autobiografische herinneringen en de identiteit van de persoon.

Veranderingen die we zelf niet kunnen kiezen kunnen ook de kans op heimwee vergroten.

Daarnaast heb je ook nog mensen die niet houden van veranderingen of die al op voorhand verwachten dat ze heimwee gaan krijgen. In veel gevallen gebeurt dit dan ook.

Meisje die uit het raam van de trein kijkt en een verdrietig gezicht heeft

Sommige mensen krijgen meer last van heimwee door bepaalde persoonlijkheidskenmerken die ze hebben.

Mensen die zich bijvoorbeeld vaker afhankelijk opstellen van anderen of mensen die introvert van aard zijn, hebben vaak een grotere kans op heimwee.

Mensen met heimwee zijn vaak ook heel georganiseerd en planmatig. Zij hebben meer moeite met onverwachte veranderingen in het leven.


Heimwee naar ouders

De meest voorkomende heimwee bij kinderen is heimwee naar de ouders.

Kinderen kunnen bijvoorbeeld gezellig met mama en papa op vakantie zijn, maar wanneer een van de ouders zonder hen op pad gaat duikt er heimwee op. Ze krijgen buikpijn en er vloeien tranen.

Dit is echter niet de enige manier waarop kinderen laten zien dat ze heimwee hebben. 

Klein meisje zit huilend op de grond met haar knuffel naast haar

Soms zoeken ze ruzie, hangen ze stilletjes in een hoekje of worden ze misselijk.

Om de heimwee zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om de logeerpartijtjes zoveel mogelijk in te oefenen.

Hoe meer het kind gewend geraakt aan het uit logeren, hoe minder heimwee het zal hebben.

Laat je kind dus geregeld logeren bij familie of vriendjes. Het kan ook helpen om je kind vertrouwde spulletjes mee te geven zoals een knuffel.

Vijf meisjes die samen logeren en kletsen

De heimwee komt het vaakst naar boven als het kind niets om handen heeft. Zorg er dus voor dat er genoeg afleiding is of leuke activiteiten op het programma staan.

Bereid je kind ook steeds zo goed mogelijk voor op het logeerpartijtje.

Kijk bijvoorbeeld samen naar foto’s van mensen waar je kind bij gaat logeren.

En maak eventueel een collage van alle leuke dingen van thuis die hij dan kan meenemen. Zo heeft hij toch nog iets vertrouwds.

Kindje dat een collage maakt met stiften en glitters

Heimwee naar huis

In de zomerperiode gaan we vaak op vakantie. En dit is dan ook de periode waarin we het meest heimwee krijgen naar huis.

Op vakantie gaan wordt gezien als iets heel leuks, maar niet iedereen vindt het leuk om ver weg te zijn. Er zijn mensen die erg ongelukkig zijn als ze weg zijn uit hun vertrouwde omgeving.

De dagelijkse routine wordt plotseling doorbroken en je bent in een vreemde omgeving.

Een stad met verschillende gebouwen van onderaf gefotografeerd

Niet iedereen voelt zich hier goed bij. Je kan dan een sterk verlangen krijgen naar huis, personen of dingen die je gewoon bent.

In je gedachten lijkt thuis alles beter te zijn en je kan dan bijna niet meer stoppen met hieraan te denken.

Er is ook veel onderzoek gedaan naar onder andere de emoties van mensen die heimwee hebben.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om nooit meer op vakantie te gaan, maar dit is natuurlijk niet zo leuk voor de andere gezinsleden en ook kinderen moeten leren om te wennen aan een nieuwe omgeving.

Door voortdurend andere omgevingen te vermijden, ga je je wereld ook wel erg verkleinen en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.

Kleine wereldbol die in de palm van een hand ligt

Als je het moeilijk krijgt op reis, begin dan bijvoorbeeld een reisdagboek. Schrijf hier al je moeilijke momenten in.

Wat mis je precies van thuis? En wat heeft ervoor gezorgd dat dit gevoel naar boven kwam?

Ook al heb je een gevoel van gemis, probeer toch zoveel mogelijk te genieten. Verwen jezelf met nieuwe kleren of met een fles dure wijn.

Je kan nu maar beter genieten van de plek waar je bent. Ga vooral niet eerder naar huis, ook al is de behoefte soms groot.

Bekijk ook eens onderstaande video waarin Susan Matt uitleg geeft over heimwee:


Heimwee naar vroeger

Heimwee naar vroeger of nostalgie is een weemoedig gevoel dat naar bovenkomt als je terugdenkt aan vervlogen tijden.

Het verleden lijkt dan veel mooier en makkelijker dan het heden. Je hoort mensen wel eens zeggen dat vroeger alles beter was. En graag zouden ze weer hebben dat alles weer zo was als toen.

Een doos met oude foto's die zwart wit zijn

Heimwee naar vroeger wordt heftiger als je ongelukkig bent of het kan zich ook net voordoen in een prettige omgeving.

Je geraakt in een droevige stemming omdat je beseft dat die tijd definitief is afgesloten.

Je kan bijvoorbeeld heimwee hebben naar je ouderlijke huis, je kindertijd of televisieseries uit je jeugd.

Bepaalde muziek kan een trigger zijn. Muziek beïnvloedt je stemming enorm.

We koppelen liedjes vaak aan een bepaalde gebeurtenis of plaats. Je kan ook heimwee krijgen bij het zien van oude foto’s of oud speelgoed.

Akoestische gitaar die plat op tafel ligt en nostalgie geeft

In onze jeugd hadden we veel minder zorgen. Je had nog geen financiële stress en je moest nog niet zoveel keuzes maken en verantwoordelijkheden dragen.

We zien ‘vroeger’ dan ook vaak als een betere en leukere tijd omdat we toen nog onbezorgd door het leven konden gaan.

Als volwassene kun je dan wel eens het gevoel krijgen dat alles toen beter was, maar dat is niet per sé het geval.


Tips die je helpen omgaan met heimwee

1. Accepteren

Als je overmand wordt door gevoelens van heimwee, kun je die best gewoon accepteren. Het is de normaalste zaak van de wereld dat je die persoon mist of dat je verlangt naar je thuisomgeving.

Dit betekent helemaal niet dat je zwak bent, want bijna iedereen heeft er zo nu en dan last van.

Oude vrouw die een fotoboek van vroeger vastheeft

Geef gewoon toe aan je heimwee. Heimwee blijft terugkeren en dus kun je het beter niet wegdrukken.

Uit je gevoelens over wat je voelt en denkt. Het beste dat je kan doen is accepteren dat je nu even last hebt van heimwee en er met anderen over praten.

Om zoveel mogelijk heimwee te voorkomen, denk je best ook op voorhand na wat je denkt te zullen missen. Als je dat al van tevoren accepteert, zul je het daar later makkelijker mee hebben.

Vrouw die verdrietig naar een fotolijstje kijkt terwijl ze op de bank zit

Vaak schamen volwassen mensen zich voor hun heimwee, maar dit is absoluut niet nodig. Het is complete onzin om te denken dat dit aanstellerij is of dat het iets typisch voor kinderen is.

Zie je het echt even niet meer zitten?

Geef je dan gewoon helemaal over aan je gevoelens van heimwee en gun jezelf een dagje vol zelfmedelijden.

Blijf desnoods een dagje in bed met snoep, drank en wat films en laat die tranen maar stromen.

Morgen is er weer een nieuwe dag die je wel met volle moed tegemoet kunt gaan. Het kan alleen maar weer beter worden.

Onthoud ook dat je maar tijdelijk weg bent en niet voor altijd. Voor je het weet is alles weer vertrouwd.

Een been van een man met een hand in zijn broekzak waar een horloge om zit

2. Positief denken

Als je heimwee hebt, zit je heel erg in je hoofd. Toch is het belangrijk om positief te blijven denken.

Overloop de mogelijkheden die je op dit moment hebt en die je bijvoorbeeld thuis niet hebt. Misschien kun je heel veel leuke dingen doen of nieuwe mensen leren kennen.

Bovendien zijn er heel veel manieren om in contact te komen met het thuisfront.

Vrouw die lachend omhoog kijkt met haar hand op haar kin

Kijk naar al de positieve kanten van je nieuwe omgeving of situatie. En probeer je daar zoveel mogelijk op te focussen.

Heimwee is iets dat meestal vanzelf over gaat binnen enkele dagen. Probeer daar ook aan te denken. Je mag gerust af en toe aan thuis denken. Schrijf bijvoorbeeld een kaartje of kijk naar een leuke foto.

Naar huis bellen is ook prima, maar dit doe je best niet op een moment dat je je erg ongelukkig voelt en ook beter niet te lang. Je gaat je anders alleen maar nog slechter voelen.

Man die op straat zit met een telefoon aan zijn oor

Kun je echt niet stoppen met te verlangen naar thuis? Besef dan ook dat de gedachten die in je hoofd opduiken sterk geïdealiseerd zijn.

Het lijkt allemaal zoveel leuker en beter in je hoofd, maar in realiteit is dit niet altijd het geval.

Door je je hiervan bewust te zijn, kan de heimwee naar het thuisfront vaak ook al wat afnemen.


3. Vertrouwde gewoontes aanhouden

Als je ver weg bent en heimwee hebt naar huis, probeer dan op je nieuwe locatie zoveel mogelijk vertrouwde gewoontes aan te houden.

Persoon schrijft in zijn boekje waarin hij gewoontes bijhoudt

Sta bijvoorbeeld op hetzelfde uur op en ontbijt op dezelfde manier.

Als je iemand bent die op vaste tijdstippen gaat joggen, doe dit dan ook als je in het buitenland bent. Neem ook spullen mee van thuis waar je veel belang aan hecht.

Neem bijvoorbeeld een voorwerp mee dat voor afleiding kan zorgen als je het moeilijk hebt zoals je lievelingsmuziek of een goed boek. Of neem je hoofdkussen mee zodat slapen ook meteen vertrouwd aanvoelt.

Zoek ook op voorhand veel informatie op over je nieuwe omgeving. Op die manier weet je van tevoren goed waar je terecht komt en kun je je hier mentaal al wat op voorbereiden. Je komt dan ook niet voor grote verrassingen te staan.

Het kan ook helpen om op voorhand al wat activiteiten in te plannen. Je kan ook regelmatig contact opnemen met mensen uit je omgeving door bijvoorbeeld te bellen.

Doe dit echter niet op een moment dat je je slecht voelt, maar net als je je goed voelt. Een stem van het thuisfront kan namelijk nog sterkere gevoelens losmaken.

Een huis

4. Blijf bezig en zoek afleiding

Blijf vooral bezig en zoek voldoende afleiding vooral op moeilijke momenten. Het slechtste wat je kan doen is je terugtrekken of opsluiten.

Steek al je energie in leuke uitstappen in plaats van steeds te piekeren over hoe het thuis nu zou zijn. Spreek af met nieuwe mensen en verdiep je in de nieuwe omgeving.

Wie weet ontdek je wel prachtige plekken en ontmoet je heel wat leuke mensen. Na een tijd geraak je zo gewend aan de nieuwe situatie dat je niet meer naar huis wilt omdat je zoveel plezier hebt. Sta dus open voor nieuwe ervaringen en ga er helemaal in op.

Vrouw zit in kleermakerszit in een bootje op een rivier omringd door bossen en bergen

Lichaamsbeweging kan ook goed helpen tegen heimwee. Als je beweegt komen er endorfines vrij. Dit zijn natuurlijke stoffen in je lichaam die je een goed gevoel geven.

De endorfines kunnen helpen om stress te verminderen en om angst en depressies tegen te gaan.

Probeer als het kan om samen met anderen te bewegen. Dit geeft ook weer een mooie kans om je minder alleen te voelen en nieuwe mensen te leren kennen.

Daarnaast verhoogt voldoende lichaamsbeweging ook je weerstand.

Twee silhoetten van vrouwen die aan het sporten zijn

Heimwee kan heel wat lichamelijke klachten veroorzaken zoals hoofdpijn of verkoudheid. Door te bewegen kan je dit dus vermijden.


5. Deel je gevoelens met anderen

Een van de beste dingen die je kunt doen als je heimwee hebt, is je omringen met andere mensen.

Als je voldoende mensen om je heen hebt, kun je ook bij hen terecht voor steun en ga je zelf ook beter kunnen omgaan met je heimwee.

Deel je positieve herinneringen met anderen en je zal merken dat je je hierdoor terug vrolijker gaat voelen.

Man en vrouw die elkaar lachend een knuffel geven

Als je ver weg van huis bent, geef dan een feestje voor je nieuwe vrienden. Maak bijvoorbeeld traditionele gerechten van thuis klaar en deel je favoriete muziek.

Als je je toch nog droevig voelt, probeer dan leuke en grappige anekdotes te vertellen over thuis. Je vrienden hebben misschien wel gelijkaardige gevoelens als jij op dat moment en weten dan precies wat jij doormaakt.

Je kunt er dan gemakkelijk samen over praten en dit schept ook weer een band.

Twee vrouwen zitten samen op de bank en praten terwijl de ene verdrietig naar beneden kijkt

Als je heimwee hebt voel je je vaak verlegen en kwetsbaar, maar net dan is het toch belangrijk om voldoende buiten en onder de mensen te komen.

Ga dus in op elke uitnodiging ook al ken je er niet veel mensen. Ook al maak je geen nieuwe vrienden dan heb je tenminste aan jezelf bewezen dat je nieuwe dingen durft te doen.


6. Oefening baart kunst

Zoals met de meeste dingen in het leven, geldt ook voor heimwee dat je zoveel mogelijk moet oefenen.

Bord waarop practice staat en veel andere gerelateerde woorden

Moet je bijvoorbeeld voor je werk regelmatig op reis en heb je dan altijd veel last van heimwee?

Begin dan eens met af en toe 1 of 2 nachten op hotel te gaan in eigen land. Zo kun je al eens wennen aan het van huis weg zijn.

Probeer dit telkens op te bouwen. De eerste keer logeer je ergens dicht bij huis en de volgende keer ga je al wat verder weg.

In het begin doe je dit enkele nachten en als dit goed lukt kan je een hele week weg gaan.

Persoon is een blokkentoren langzaam aan het opbouwen

Neem in het begin iemand mee zoals je partner, een familielid of een vriend of vriendin. Je hebt dan meteen iemand om je gevoelens aan te vertellen en hij of zij kan je meteen ook wat tips en advies geven.

De volgende stap is om alleen op reis te gaan. Door dit regelmatig te oefenen kun je jezelf aanleren om beter met de heimwee om te gaan.

Heimwee kan enkele dagen duren, maar soms ook een hele week. En in andere gevallen, blijft de heimwee de hele reis sluimeren.

Door jezelf te leren omgaan met heimwee, ga je de duur zoveel mogelijk kunnen inperken. Misschien ga je je nog enkele dagen droevig voelen, maar dit zal daarna ook volledig over zijn.


7. Herken je zwakke momenten

Probeer te herkennen op welke momenten je het meeste last krijgt van heimwee.

Voel je je vooral kwetsbaar als je niet genoeg geslapen hebt? Ga dan vroeger naar bed en probeer steeds goed uit te rusten.

Huilende vrouw bij wie haar makeup is uitgelopen

Als je goed weet wanneer je last krijgt van heimwee, kun je dit proberen te voorkomen.

Zoek daarnaast ook uit wat je triggers precies zijn.

Als je met iemand van thuis belt, krijg je het dan net nog moeilijker? Probeer telefoneren dan zoveel mogelijk te vermijden.

Schrijf in dit geval liever een kaartje of een e-mail. Heb je het vooral ’s avonds moeilijk, vlak voor je gaat slapen? Probeer dan voor je gaat slapen je te verdiepen in een goed boek.

Persoon die een boek vastheeft en aan het lezen is

Of probeer relaxatie- of meditatieoefeningen om je geest en de voortdurende negatieve gedachten in toom te houden.

Ken jezelf en je zwakke momenten en probeer hier op voorhand zo goed mogelijk op in te spelen.

Op die manier ben je het gevoel van heimwee vaak te slim af en laat je je er niet meer zo door overweldigen.

Probeer ook steeds zoveel mogelijk dingen binnen je bereik te hebben waar jij je goed van voelt. Dit kun je dan ook steeds gebruiken tijdens moeilijke en zwakke momenten.

  • P.S. Hoe ga jij om met heimwee? Wat heeft jou geholpen om hiermee om te gaan? Laat onder dit artikel een reactie achter.
Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
  • Ik woon al meer dan 30 jaar aan de andere kant van het land.
    Elke dag wil ik terug naar waar ik vandaan kom.
    Ik heb alle tips geprobeerd.
    Helaas ben ik financieel afhankelijk van mijn man en laat mijn gezondheid het niet toe om te gaan werken.
    Anders was ik vandaag alweer terug.
    Mijn man interesseert het niet.
    Hij word boos als ik erover begin hoe ongelukkig ik hier ben.
    Soms hoop ik dat hij dood gaat,dan kan ik terug.Omdat ik ons huis erf.
    Waar ik vandaan kom zijn de woningen helaas te duur om alleen terug te gaan.
    Ik heb niet zoveel behoefte aan een andere man en wil er ook geen misbruik van maken,anders zou ik een leuke vriend misschien uit mijn oude woonplaats kunnen zoeken,want ..omdat mijn man het toch niet interesseert hoe verdrietig ik ben, voel ik weinig liefde nog voor hem.
    Ik weet het,het klinkt allemaal erg egoïstisch maar ik voel mij zo ellendig hier.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >