14 Gevaarlijke Narcisme Kenmerken Die Je Zeker Moet Weten

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die zowel bij mannen als vrouwen voorkomt.

Wil je weten hoe je de typische kenmerken van een narcistische man of vrouw kunt herkennen? 

Dan is het belangrijk dat je de signalen leert herkennen en precies weet hoe een narcist te werk gaat. In dit artikel ontdek je de belangrijkste narcisme kenmerken. 


Zoek je direct professionele hulp bij narcistisch misbruik om te herstellen? Klik dan hier voor meer informatie.


De verborgen kenmerken van narcisme


Om een narcist te herkennen dien je goed op te letten omdat de kenmerken niet altijd meteen opvallen.

Vaak gebruiken ze hun zogenaamde kwetsbaarheid om aandacht te krijgen.

Na een tijdje ga je echter merken dat ze zelf helemaal geen moeite doen om hun problemen op te lossen. Ze genieten gewoon van de aandacht en de macht die hun gedrag teweeg brengt.

Narcisten staan graag in de belangstelling, zijn vaak flamboyant en erg extravert.

Toch bestaan er ook andere vormen van narcisme die niet zo voor de hand liggen.

Zo heb je ook de introverte narcist die net heel kwetsbaar en gevoelig overkomt.

Beiden soorten zijn enorm egocentrisch, vertonen geen empathie en gebruiken vormen van manipulatie om hun doelen te bereiken.

Bekijk eerst deze video voordat je verder leest:

Vaak gebruiken ze hun zogenaamde kwetsbaarheid om aandacht te krijgen.

Na een tijdje ga je echter merken dat ze zelf helemaal geen moeite doen om hun problemen op te lossen. Ze genieten gewoon van de aandacht en de macht die hun gedrag teweeg brengt.

Wat zijn de kenmerken van een narcist?

1. Oppervlakkig charmant

Een narcist lijkt op het eerste zicht heel charmant. Het zijn vaak vlotte praters en ze weten iedereen in een mum van tijd rond hun vingers te winden. De charme die je ziet is helaas niet oprecht.

De narcist gaat mensen charmeren met de bedoeling om ze in zijn macht te krijgen.

Ze hebben vaak briljante ideeën en visies en zien andere mensen slechts als objecten die ze gebruiken om hun doel te bereiken.

Het is heel normaal dat je niet meteen opmerkt dat dit gedrag niet oprecht is.

De meesten mensen hebben niet meteen door dat het om een narcistisch persoon gaat. Vaak komt de ware aard van de narcist pas naar boven tijdens een conflict.

Er zijn extraverte, charmante narcisten die makkelijker te herkennen zijn. Dit zijn mensen die perfect gekleed zijn met de juiste stijl voor de juiste gelegenheid en hebben aandacht voor details. Ze hebben bijzondere sociale vaardigheden en houden van de fijnere dingen in het leven. 

Naast de extraverte, charmante narcist is er nog een ander soort narcist die meer introvert is. De verborgen narcist is moeilijker te herkennen omdat hij zijn ware aard langer verborgen kan houden.

Deze narcist vertoont zwak en zielig gedrag en probeert zo de aandacht te trekken. Toch wilt hij helemaal niet geholpen worden, als hij maar die onbegrensde aandacht krijgt.


2. Enorm ego

Narcisten hebben een enorm ego. Ze denken dat ze beter, slimmer, aantrekkelijker en getalenteerder zijn dan een ander.

Ze vinden dat enkel zij het beste verdienen en als hun omgeving daarmee niet akkoord gaat, kunnen ze heel verontwaardigd en zelfs agressief reageren.

Narcisten nemen alles voor lief en gebruiken anderen uitsluitend om te krijgen wat ze willen.

Denk maar aan luid spreken, het altijd beter weten en arrogant gedrag vertonen.

Het ego steekt altijd de kop op. Narcisten willen dat iedereen naar hen luistert. Andere mensen moet zich maar schikken.

Verborgen narcisten gaat echter subtieler te werk. Vooral vrouwelijke narcisten gaan het slachtoffer spelen om aandacht te trekken.

Ze gaan dingen verdraaien of liegen. Iedereen is dan bezig met hen, want ze zijn toch zo zielig. Stiekem genieten ze echter van deze aandacht.

Medelijden is ook aandacht, als ze maar in het middelpunt van de belangstelling staan.

Andere mensen hebben meestal niet door dat dit gespeeld is omdat narcisten zo goed kunnen acteren.


3. Goede toneelspeler

Narcisten zetten een masker op omdat ze geen echte emoties kunnen vertonen. Ze doen dan alsof ze sympathiek, grappig en sociaal zijn.

Het zijn uitstekende acteurs. De liefde en zogenaamde warmte die ze vertonen zijn echter geveinsd en zitten vol bijbedoelingen.

Narcisten geloven zelf nog het hardst in hun eigen toneelspel. Ze faken al heel hun leven en zijn niet anders gewoon. Na een tijd zijn ze zich er zelfs niet meer van bewust dat ze een rolletje spelen.

Andere mensen trappen er met open ogen in omdat ze zoveel overredingskracht hebben. Anderen kunnen zich vaak ook niet voorstellen dat iemand zo’n totaal gebrek aan empathie kan hebben.

In hun directe omgeving, zal de narcist vaak jarenlang kunnen wegkomen met zijn goede imago. Tot iemand hun wereld dreigt te verstoren.

Als dit gebeurt, zal hij ontploffen in woede met fysiek of verbaal geweld. Dit doet hij echter niet met getuigen erbij, maar in het geniep als niemand anders het kan zien.


4. Je komt op de tweede plaats

Ben je in een relatie met een narcist, dan kom jij altijd op de tweede plaats.

Narcisten streven naar een bepaald doel. Dit kan roem, geld, macht en seks zijn. Of alles tegelijk. Zijn doelen nastreven gaat vaak ten koste van alles. Jij zal voor hem dus nooit op de eerste plaats komen te staan.

Narcisten denken enkel aan zichzelf, er is dus geen ruimte voor iemand anders. Voor een extreme narcist heeft een relatie niet veel waarde.


5. Weinig inlevingsvermogen

Narcisten hebben weinig tot geen inlevingsvermogen en dat is voor veel mensen een zeer groot struikelblok.

Een narcist kan zich niet in andermans gevoelens verplaatsen. Die eigenschap hebben ze nooit leren ontwikkelen. Ze zijn vooral geobsedeerd door hun eigen behoeften.

De behoeften van een ander laten hen volledig koud. Hij kan de emoties van een ander niet begrijpen of voelen, maar hij verwacht wel dat een ander dat wel bij hem doet. Dit maakt omgaan met een narcist erg frustrerend.


6. Ziekelijk jaloers

Narcisten zijn extreem bezitterig en jaloers. Ze beschouwen hun partner als hun eigendom.

Toch gaan narcisten zelf vaak vreemd om dan hun partner erg paranoïde te behandelen.

Hij kan jou er dus gemakkelijk van beschuldigen dat jij het bed deelt met een ander terwijl hij het gewoon zelf doet.

Die extreme jaloezie kan zich vertalen in enorm controlerend gedrag. Hij kan bijvoorbeeld jouw telefoon streng in de gaten houden om je te controleren.

Narcisten zijn extreem bezitterig en jaloers. Ze beschouwen hun partner als hun eigendom.

Toch gaan narcisten zelf vaak vreemd om dan hun partner erg paranoïde te behandelen. Hij kan jou er dus gemakkelijk van beschuldigen dat jij het bed deelt met een ander terwijl hij het gewoon zelf doet.

Die extreme jaloezie kan zich vertalen in enorm controlerend gedrag. Hij kan bijvoorbeeld jouw telefoon streng in de gaten houden om je te controleren.

In een normale relatie kunnen koppels hun problemen met jaloezie gewoon uitpraten. Met een narcistische partner is dit onmogelijk.

De jaloezie van narcisten is zo extreem dat dit kan leiden tot woede-uitbarstingen en wraakacties.


7. Kruipt in slachtofferrol

Een narcist gaat zichzelf vaak in de slachtofferrol plaatsen.

Ze zijn zo erg op zichzelf gericht dat ze het moeilijk hebben om een verbintenis met iemand aan te gaan. Vaak gaan ze hun verleden gebruiken als excuus voor de problemen die ze hebben.

Ze gedragen zich als een slachtoffer om zo sympathie van hun partner op te wekken. Ze komen gevoelig, tragisch en kwetsbaar over waardoor ze mensen aantrekken die hen graag willen ‘redden’.

Hier genieten ze met volle teugen van. De narcist neemt echter geen enkele verantwoordelijkheid en schuift alles af op andere mensen.

Narcisten plaatsen zichzelf vaak in de slachtofferrol, waarbij ze hun verleden als excuus gebruiken voor hun gedrag en problemen. Dit gedrag wekt sympathie op en trekt mensen aan die hen willen 'redden', terwijl de narcist zelf geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn acties.


8. Erg gevoelig voor kritiek

Narcisten vinden dat ze altijd gelijk hebben. Hun mening is de enige die telt. Ze besteden meestal zelfs geen aandacht aan de mening van een ander.

Hij zal altijd de fout bij de ander leggen en zal het niet tolereren als je tegen zijn mening in probeert te gaan.

Lever je dus kritiek op de narcist, dan zou dit je wel eens duur kunnen komen te staan. Ze kunnen dan echt in woede uitbarsten.

Narcisten vinden dat ze altijd gelijk hebben. Hun mening is de enige die telt. Ze besteden meestal zelfs geen aandacht aan de mening van een ander.

Hij zal altijd de fout bij de ander leggen en zal het niet tolereren als je tegen zijn mening in probeert te gaan.

Lever je dus kritiek op de narcist, dan zou dit je wel eens duur kunnen komen te staan. Ze kunnen dan echt in woede uitbarsten.

Wat ze zeggen, slaat vaak op niets. Het feit dat jij kritiek hebt, is voor hem reden genoeg om boos te worden. Als hij zich gekrenkt voelt, zal hij de ander gaan straffen.

Over andere mensen heeft de narcist altijd zijn mening klaar, maar zelf kan hij geen kritiek verdragen.

Narcisten zijn overtuigd van hun eigen gelijk en negeren andere meningen, waarbij ze heftig reageren op kritiek en snel anderen de schuld geven. Ze tolereren geen tegenargumenten en kunnen niet goed omgaan met kritiek op hun eigen gedrag.

Voor meer informatie over narcisme kijk ook eens op Narcismewijzer.nl, een hulporganisatie voor slachtoffers van narcistisch misbruik.


9. Geen empathie

Een narcist is totaal niet in staat om echte emoties te tonen. Laat staan dat ze zich kunnen vinden in de emoties van een ander.

Een gebrek aan empathie is het grootste kenmerk van de narcist. Niet iedereen is enorm empathisch. Het verschil met een narcist is dat dit bij hem echt volledig ontbreekt.

Narcisten kunnen geen empathie tonen, ze moeten dit dus gaan faken. 

ls je al een tijdje in een relatie zit met een narcist, zal je merken dat deze geveinsde empathie steeds nepper gaat aanvoelen omdat de narcist na een tijdje minder moeite zal doen om de empathie goed te faken.

Narcisten hebben geen echte gevoelsverbinding met andere mensen. Ze beoordelen anderen naar gelang de functie die ze kunnen hebben voor hun imago. In een relatie kan de narcist je van alles beloven.

Het lijkt wel een sprookje. Je denkt dat je eindelijk geliefd en begrepen wordt, maar eigenlijk is er helemaal niets. Het zijn telkens lege beloftes die nooit vervuld worden.


10. Pathologische leugenaar

Pathologisch liegen betekent dat de narcist van nature en continue liegt.

Hij kan bijvoorbeeld als de beste fraude en overspel verhullen. Het ergste is dat hij zich totaal niet schuldig voelt over zijn leugens en bedrog. Hij liegt op een hele koele en overtuigende manier. Narcisten zijn hier zo goed in dat ze er soms in slagen om een leugendetector te overwinnen.

Ook over jou gaat de narcist leugens vertellen aan anderen. Zijn doel is om jou te isoleren om zo nog meer macht over je te verkrijgen. Omdat een narcist zo overtuigend is, zal iedereen hem gemakkelijk geloven.


11. Manipulatief en jou schuldig laten voelen

Narcisten zijn erg bedreven in het manipuleren van andere mensen. Ze weten precies wat ze moeten doen om hun zin te krijgen. Vaak domineren en vernederen ze andere mensen.

Ze manipuleren mensen op emotioneel vlak. Ze doen dit zo subtiel dat de ander er zich vaak niet van bewust is. Narcisten willen dat de andere persoon zich afhankelijk voelt.

Op die manier zijn ze kwetsbaar en makkelijk te kneden en te manipuleren.

De andere persoon in de relatie voelt zich dan vaak schuldig en krijgt het gevoel dat het probleem bij hem ligt. Je zelfvertrouwen brokkelt meer en meer af zonder dat je er erg in hebt.

Als partner van een narcist ga je steeds twijfelen aan je eigen gedrag. Je gaat denken dat de problemen bij jou liggen en dat jij iets moet veranderen.

Dit is echter totaal niet het geval. De narcistische partner gaat dit wel telkens suggereren en hierdoor ga jij je enorm onzeker voelen. Je beseft niet dat hij jou manipuleert en je schuldig laat voelen.

Narcisten zijn meesters in emotionele manipulatie, waardoor hun partners zich vaak afhankelijk, schuldig en onzeker voelen zonder zich bewust te zijn van de manipulatie. Hierdoor gaan partners twijfelen aan zichzelf en onterecht geloven dat zij de oorzaak zijn van problemen binnen de relatie.


12. Macht willen hebben en behouden

Narcisten hebben een onweerstaanbare drang naar macht en gaan ook alles doen om die macht te behouden. Ook al is dit ten koste van anderen.

Narcisten richten zich vaak op mensen die zwakker zijn dan hen, bijvoorbeeld mensen die onzeker zijn.

Iemand met een laag zelfvertrouwen is de perfecte prooi voor de narcist. 

Hij krijgt je volledig in zijn macht door je in een steeds zwakkere positie te dringen.

Narcisten hechten veel belang aan uiterlijk vertoon, geld en een zekere status. Dit biedt veiligheid en op die manier wordt hij aangezien als belangrijk.

Een mooi huis, mooie kleren en dure auto’s heeft hij nodig zodat andere mensen hem kunnen bewonderen.

Veel narcisten zijn er enkel op gericht om meer en meer geld en macht te verkrijgen. De mannelijke narcist wil vaak niet dat zijn partner ook gaat werken.

Hij wilt immers alles zelf in zijn bezit hebben en geeft de partner vaak geen toegang tot de financiën. Als er later een scheiding volgt, kan dit een groot nadeel zijn voor de partner.

Narcisten streven naar macht en behouden dit vaak ten koste van anderen, met name degenen die onzeker zijn of een laag zelfvertrouwen hebben. Ze hechten belang aan uiterlijk vertoon en status om bewonderd te worden, en beperken vaak de financiële onafhankelijkheid van hun partners.


13. Onvolwassen gedrag

Narcisten vertonen vaak erg onvolwassen gedrag. Ze vinden dat ze kunnen doen en laten wat ze willen. Net zoals kinderen, hebben ze niet altijd het vermogen om goed en kwaad van elkaar te onderscheiden.

Narcisten zijn op emotioneel vlak niet ontwikkeld. Dit heeft vaak te maken met onverwerkte trauma’s uit hun verleden.

Ze kunnen zich dus ook niet emotioneel volwassen gedragen in een relatie. En dat is nu net een van de belangrijkste pijlers van een gezonde relatie.

Narcisten kunnen hun gevoelens niet uitdrukken, ze hebben bindingsangst en kunnen net zoals kinderen hun fouten niet toegeven. Narcisten zullen hun fouten voortdurend herhalen omdat ze er niet uit leren.


14. Onnodig drama veroorzaken

man en vrouw ruzie

Narcisten veroorzaken vaak onnodig drama.

Staat er iemand anders in de belangstelling, bijvoorbeeld een familielid dat jarig is, dan zal de narcist op een of andere manier toch de aandacht naar zich toe willen trekken. Dit doet hij bijvoorbeeld door negatieve opmerkingen te maken over het feestje.

Narcisten willen heel bewust een ander zijn gevoel van geluk bederven.

Ze kunnen er namelijk niet tegen dat een andere persoon zich goed voelt en alle aandacht krijgt. Zij zijn erg afgunstig en niet alleen wat materiële dingen betreft, ze zijn ook jaloers op het vrolijke gedrag van een ander.

De enige optie die ze in deze situatie hebben, is de vreugde van die persoon verpesten. Ze trekken op die manier de aandacht weer naar zich toe en het maakt hen niet uit of dit positieve of negatieve aandacht is.


Narcisme kenmerken bij vrouwen

Narcisme is vooral gekend bij mannen, maar ook vrouwen kunnen narcistisch zijn. Vrouwen hebben echter vaak een andere psychologische aanpak. Ze zullen meer hun lichaam en seksualiteit gebruiken om hun zin te krijgen.

Vrouwelijke narcisten zijn erg op hun uiterlijk gefocust en hebben vaak moeite met ouder worden.

Ze zullen daarom vaker de hulp van een plastische chirurg inschakelen, want hun uiterlijk is hun wapen.

Mannen kunnen heel normaal overkomen als ze zich superieur gedragen. Terwijl dit soort dominantie bij vrouwen minder goed aanvaard wordt.

De vrouwelijke narcist gaat zich om die reden vaak lief en zorgzaam opstellen terwijl ze dit in werkelijkheid niet is.

Vrouwen willen vooral voldoen aan de rolpatronen die bij hen horen.

Ze gedragen zich meestal erg zorgzaam, willen de perfecte moeder zijn en stellen zich kwetsbaar op. Ze laten je geloven dat ze heel empathisch zijn en dat ze van je houden.

Vanuit deze positie kunnen ze beter krijgen wat ze willen. Het is de ideale dekmantel voor hun narcistisch gedrag.

Narcistische vrouwen zijn bijzonder goed in het verbergen van hun manipulatief gedrag. Ze zullen bijvoorbeeld alleen tegenover hun slachtoffer kwaadaardig gedrag vertonen. Aan anderen laten ze net een tegenovergestelde kant zien om zo het misbruik te verstoppen.

Vrouwelijke narcisten komen minder vaak voor dan mannelijke narcisten. Ze worden doorgaans ook minder snel ontmaskerd omdat ze subtieler te werk gaan. Toch is de relatie met een vrouwelijke narcist even destructief.

Een vrouwelijke narcist zal niet snel fysiek geweld gebruiken. Ze zijn eerder geneigd tot emotioneel geweld door het verspreiden van geruchten om zo mensen tegen elkaar op te zetten. Ze handelen onopvallender.

Vrouwelijke narcisten zien andere vrouwen als een bedreiging. Ze gaan dan snel conflicten uitlokken en beginnen stoken. Vaak gebruiken ze hun kinderen als een verlengstuk van zichzelf en als een manier om de aandacht voor zichzelf te verzekeren.

Een voorbeeld van een bekende vrouwelijke narcist is Kim Kardashian. Deze vrouw kennen we allemaal van de vele selfies. Ze maakte in Thailand zelfs een selfieboek.

In de realityserie Keeping Up With The Kardashians kon iedereen zien dat Kim in Thailand enkel met zichzelf en haar uiterlijk bezig was.

Ze had amper oog voor de omgeving en de mensen rondom haar. Ze heeft een zeer grote liefde voor zichzelf en is totaal blind voor anderen. Tegelijkertijd kan ze ook heel charmant overkomen.

Door de populariteit van sociale media gaan meer en meer mensen naar bevestiging zoeken door middel van likes en reacties op de foto’s die ze posten.

Vrouwelijke narcisten manipuleren subtiel en verbergen hun ware aard door zich charmant te presenteren aan anderen, terwijl ze emotioneel geweld gebruiken binnen hun naaste relaties.

Wetenschappelijk Bewezen:

Uit onderzoek blijkt dat er steeds meer narcistische kenmerken bij studenten naar boven komen.

Toch betekent dit nog niet dat als je veel selfies post, je automatisch een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebt. Het posten van selfies kan ook te maken hebben met een gevoel van eenzaamheid of als een communicatiemiddel om jezelf te promoten voor een job.


Narcisme kenmerken bij mannen

Het grootste verschil tussen mannelijke en vrouwelijke narcisten is dat ze hun macht op een andere manier gebruiken.

Mannen hebben meer de neiging om andere mensen uit te buiten om zo zelf meer macht te verkrijgen. Ze vinden het ook normaal dat ze recht hebben op bepaalde privileges.

Narcistische mannen zullen in vergelijking met vrouwen meer de neiging en het verlangen hebben om hun macht ook te vertonen. Ze vertonen meer leiderschap, dominantie en machogedrag.

Mannelijke narcisten zijn heel erg gefocust op het vergaren van geld. Met geld kunnen ze controle, status en macht krijgen en op die manier anderen overheersen. Mannen geven er helemaal niets om of ze hiermee andere mensen schaden. De vrouwelijke narcist houdt dan weer meer van het uitgeven van geld.

De mannelijke narcist wilt altijd winnen en tonen dat hij beter is, of dit nu thuis is of op het werk.

Andere mannen worden beschouwd als vijanden. Zo kan er zelfs ook rivaliteit ontstaan tussen vader en zoon.

Ook de narcistische vader zal zijn zoon of dochter zien als een verlengstuk van zichzelf. Narcistisch gedrag bij mannen kan al snel uitmonden in fysieke agressie.

Een van de bekendste mannelijke narcisten van dit moment is Donald Trump.

Hij heeft overduidelijk alle kenmerken van een klassieke narcist. Hij gedraagt zich erg manipulatief en toont minachting voor degenen die hij zwak vindt.

Hij doet niets liever dan opscheppen over zijn capaciteiten en houdt totaal geen rekening met andere mensen. Hij lijkt wel verslaafd aan zijn eigen naam.

Denk maar aan de Trump-hotels, de Trump-torens, Trump-golfbanen en nog veel meer.

Er circuleren regelmatig geruchten van vreemdgaan en hij focust zich voortdurend op zichzelf. Hij reageert namelijk altijd opvallend snel op elke vorm van lof of kritiek.

Zowel mannen als vrouwen vertonen narcistische kenmerken omdat ze willen ontsnappen aan hun eigen pijn. Het zijn beschadigde mensen die diep getraumatiseerd werden in hun verleden.

Daarom meten ze zichzelf een persoonlijkheid aan die erg zelfverzekerd overkomt, maar niets is minder waar. Ze voelen zich diep vanbinnen net heel eenzaam omdat ze geen echte connecties kunnen maken met mensen.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
 • Kan een Narcistische vader jaloers zijn op de affectie die de moeder van haar kind krijgt, en het kind zo manipuleren dat het zijn moeder verstoot.

 • Jarenlang een relatie op afstand gehad met een islamitische man, ik ben blij dat ik er zelf een punt achter heb gezet. Het ging van kwaad naar erger. 8 Jaar lang beloven om bij mij te komen wonen, hij zou visa regelen etc, niks van waar. Ook bepaalde hij van alles over mij. Ik mag geen korte broek dragen in de zomer, moest een lange broek zijn, geen half lang haar hebben want dat is voor mannen. Niet alleen naar de winkel of bieb. Hij bepaalde zelf wat ik moest eten met een lage bloedsuiker, hij vroeg altijd om geld. Natuurlijk ben ik daar ingetrapt want oh hij was zo zielig, had geen geld. Hij zou al jaren een baan zoeken, maar uiteindelijk nooit een baan. Want tja, waarom zou hij als hij mij had om geld te bedelen. En elke keer beloven dat hij hier zou komen, en dat werd weer opgeschoven met een aantal maanden erbij, kortom leugens! Totdat ik zei, ik heb geen geldboom in de tuin staan. En ik stop met geld overmaken. Hij was woedend! Ik heb zelf een wajong uitkering omdat ik 8 chronische ziektes heb. En hij maakte dus gewoon misbruik van mij, omdat ik een goed hart heb. 8 Jaar lang aan een lijntje gehouden, zo misselijk. We hebben elkaar 1x in het echt gezien in zijn land. Wie kon alles betalen? Ik. En zelfs zijn familie vroeg om geld aan mij. Telkens beloofde hij om mij alles terug te betalen, maar ik heb in al die 8 jaar nooit een cent gezien. En als we ruzie hadden achter de webcam, was ik altijd de persoon die de schuld kreeg. Hij besliste wat ik op mijn blog kon posten etc. Nu zijn computer stuk is, ervaar ik pas echte vrijheid, en ik heb hem geen seconde gemist. Een teken dat het al langer niet in de haak was met hem. Ik ben liever alleen, samen met mjjn zoon dan dat ik ooit mijn leven door een kerel laat bepalen. Hij zoekt het maar mooi uit! Ben er zo klaar mee. Ga gewoon mijn eigen leven weer leiden. En doen wat ik zelf wil. Hij deed altijd dat ik zijn bezit was. Want hij zei, je bent van mij. Ja daag, dacht het effe niet.

 • Ik ben gediagnotiseerd met (verborgen) narcisme (Cluster B). Uiteraard legde ik de uitslag eerst naast mij neer. Ik? Een narcist? Ik had echter openlijke narcisten als voorbeeld, die hardop vaak ongevraagd iedereen vertellen wat zij van jou of een bepaald onderwerp vinden. Ik herkende mij er dus in eerste instantie niet in. Pas 3 jaar later, kan ik niet anders dan toegeven dat het zo is. Ik herken alles van bovenstaande kenmerken. Ik kan niet anders zeggen dat de basis van een narcist een onvolwassen kind is. Eentje die altijd zijn/haar zin wilt, niet gehinderd door fatsoen, regels of respect. Zijn/haar wil is wat boven alles gaat. Overal hebben ze kritiek op, maar o wee, als je ook maar iets zegt over hun, dan vatten ze dat direct op als kritiek en reageren ze als een stier op een rode doek. Altijd willen winnen en nooit toegeven. Liegen, bedriegen, manipuleren, echt alles wordt uit de kast getrokken om zijn/haar doel maar te bereiken. Nu ik dit eindelijk besef (ik ben 51), denk ik alleen maar…hoe kan dit allemaal? Schaamte kan ik nauwelijks voelen, omdat ik vond dat het allemaal mocht en kon, maar ik wil stoppen hiermee. Het is toneelspelen en gelukkig word je er niet van. Niemand wint, er zijn alleen maar verliezers.

  • Beste Frederik,

   We krijgen zoals te verwachten weinig reacties van narcisten zelf. Je geeft hier een heldere analyse en het feit dat je bewustwording en inzicht hebt verkregen over je eigen narcistische trekken is een belangrijke stap. Veel mensen die aan narcisme lijden, hebben niet het vermogen of de bereidheid om hun eigen gedrag kritisch te evalueren, laat staan te veranderen.

   Je openheid en eerlijkheid over je diagnose en de wens om te veranderen is belangrijk en een indicatie dat je op de weg van persoonlijke groei bent. Schaamte kan een lastige emotie zijn om te verwerken, maar het is ook een teken dat je moreel besef hebt en het verschil ziet tussen goed en kwaad gedrag.

   Het is moedig dat je deze stappen hebt genomen om je zelfbewustzijn te vergroten en de wens hebt uitgesproken om te veranderen. Het zal een uitdagend proces zijn, maar met de juiste hulp en toewijding is verandering mogelijk.

   Liefs,
   Vera

 • Dag, ik heb geprobeerd het te begrijpen… waarom in 2020 de liefde van mijn leven mijn hart ziel en lichaam veroverde.
  Waarom hij alles overhoop haalde en me het besef gaf op jou heb ik altijd gewacht.
  Waarom onze zielen zo aansloten.
  Thuiskwam.
  Hij nog een kind met me wilde.

  Totdat alles totaal veranderde.
  Ik zwanger was van ons kind.

  En hij me voor vanalles uitmaakte.
  Me dwong te kiezen tussen ons kind en hem.

  Ik koos mijn kind.
  Ik bleef vechten. Hopen dat zijn liefde terug kwam.
  Hij had in de tussentijd al nieuwe dates.
  dat was maar tijdelijk. Ik was zijn ware liefde.
  Zij was opvulling.
  Gewoon voor de sex.

  Hij was in niets meer de man. Die ik mijn hele leven kende.

  Hij hielp in niets voor ons zoontje.
  Hij rende weg. Voor alle verantwoordelijkheid.

  En toen ik hem onze zoon liet kennis
  MAken huilde hij.

  Ik ken hem niet meer terug. Hij heeft inmiddels iedere week n ander.

  Stelt sex prioriteit boven de afspraken met z’n dochter uit z’n eerste huwelijk.

  Hij wil inmiddels wel onze zoon zien.
  Om met hem met het speelgoed te spelen.

  Een luier heeft hij nog nooit verschoond, laat staan ons kindje vasthouden als hij pijn had.

  Het spijt me jochie. Je vader is er even niet meer.

 • Ik ken ondertussen al verschillende mensen die narcist zijn of zulke trekken hebben. Ik vind het ook naar dat het wel lijkt dat ik alleen zulke mensen aantrek of me alleen maar aangetrokken voel door zulke mensen, hoe kan ik dat aanpakken?

  • Ik herken t. Je hebt veel emphatisch vermogen en dat is wat een narcist zoekt in een persoon.
   Misschien ben je ook een people pleaser wat ik ook ben. Mijn opvoeding is daar de reden van.
   Hopelijk zie je je de rode vlaggen eerder als je een narcist herkent ik wel iig.

 • ik heb uiteidelijk mijn buur met dezelfde wapens moeten bestrijden triestig maar het heeft gewerkt , wens nu dit alles te vergeten
  dank aan mijn gezond verstand

 • Ja vlinder ja vera. Ik geloof ook dat ik het slachtoffer geworden ben. Zo ondertussen volledig gesloopt allerlei vage klachten etc etc. Er zit een kind tussen. Ik herken de verhalen nu ook.

  Ik kreeg zelfs de schuld toen 1 van mijn katten uit het raam sprong. Waar ik al voor gewaarschuwd had. Ik was schuldig…ik was niet eens thuis …masr schuldig desondanks omdat ik een vertilator had moeten kopen. Etc etc. Vreemdgaan terwijl ik met mijn 6 jarige dochter thuis zat. Waarschijnlijk vele keren. Tja ik zou zouets niet kunnen. Maar laat verder maar . Ik ben sterk. Zeer sterk . Zakenman succesvol . Verl gehad aan verhalen hier en kenmetken. Ik ga vechten. ….alleen mijn dochtertje…pijnlijk.

  • Fred , heel erg om mee te maken dit, ben ook gesloopt door een narcist. Ik ben mezelf kwijtgeraakt. Ik heb geen vertrouwen meer in de mens. Ik wil hiervan herstellen, maar ik weet niet hoe. Mijn man ging aan de lopende band vreemd en hij beschuldigde mij ervan. Veel sterkte Fred.

 • Mijn naaste buren zijn zulke type mensen en daar lijd ik zwaar onder en verhuizen , is helaas geen optie want das niet mogelijk. En toch zou ik daar alleen al eigenlijk liever weg gaan. Er moet dus heel dringend iets gebeuren want de situatie is erg explosief.

 • Een vriendschap met een vriendin van ruim 30 jaar is beëindigd nadat zij de laatste jaren mij steeds kleineerde en domineerde. Ik had het pas door nadat zij op alles wat ik zei en deed, negatief en jaloers reageerde. Dan had ik me niet gehouden aan haar regels dus het was mijn eigen schuld dat zij steeds boos op me werd. Zij kwetste mij voortdurend op grove wijze maar dan was ik overgevoelig, als ik er iets van zei. Vaak bood ik haar excuses aan als zij boos was maar die nam ze nooit aan. Via whatsapp heeft ze me van alles verweten wat ze juist zelf deed maar ze wilde er niet over praten via telefoon of onder 4 ogen. Ik mocht me niet verweren. Tot slot wilde ze een paar maanden geen contact en zou wel weer wat laten horen als ze zin had. Toen heb ik het contact definitief verbroken. Ze was over al mijn grenzen heen gegaan.Toen werd ze woest want ik nam de regie over. Ik stelde me aan als een puber. Daarna las ik over NPS en besefte ik dat zij dit ook heeft. Bijna alle kenmerken kloppen. Ik besef nu pas wat een dreun ik ervan heb gekregen.

  • Beste Vlinder,

   Vervelend om te horen dat je deze ervaring hebt gehad. Het lastige is dat je uitgaat van het beste in de mens en als mensen hier misbruik van maken voelt dat erg naar.

   Narcisten kunnen je vaak kwetsen met hele gemene opmerkingen waarvan ze weten dat die hard aankomen, dit kan erg pijnlijk zijn en schaam je ook niet om toe te geven dat dit je heeft geraakt.

   Dat ze geen contact met je wilde noemen we een stiltebehandeling. De narcist neemt afstand en heeft op dit moment nog steeds de macht over je. Als je vervolgens zelf tot inzicht komt verliest de narcist zijn of haar macht en probeert ze deze terug te winnen.

   Ik ben blij voor je dat je het een kader hebt kunnen geven en je nu beter begrijpt wat er gebeurd is. Wat ik je wil meegeven is dat je aan jezelf mag toegeven dat het een moeilijke ervaring is geweest en je hier daadwerkelijk een dreun van hebt gekregen, dit helpt bij de verwerking.

   Ik wens je veel kracht en sterkte.

   Liefs,
   Vera

  • Zelfde meegemaakt met vriendschap van bijna 25 jaar na mijn mooie buitenhuis in Swiss…valt even zwaar maar lucht ook heel erg op.
   Echt ongelofelijk hoe alle genoemde punten op diverse websites naadloos aansloten op mijn ervaring met deze gestoorde gek: al zijn geblaat en enkele vreemde momenten nam ik laatste jaren voor lief (genegeerd)…heb hem zelfs nog aan goed werk geholpen.
   Toen ik zijn ware gezicht zag was ik meteen klaar met hem.
   Jaloezie wordt Afgunst en daarna haat ….eigenlijk best angstaanjagend…

  • Heb hetzelfde meegemaakt,
   Heb alles voor haar gedaan,..ik heb het nog 3 jaar volgehouden,dacht dat het wel zou ophouden,en ze in een slechte fase zat,..
   Het laatste dat ze deed,was echt de druppel.
   Ze maakte mij gewoon belachelijk voor een heel terras,..en met veel gene deed ze alsof dat dat de normaalste zaak van de wereld was.
   Ze kwam het meer dan een half jaar later uitpraten,onder druk van een naieve vriendin,…
   Het enige dat ze gedaan heeft,..in mijn eigen huis,..is mij nog belachelijker komen maken,..mij komen uitlachen,..
   S’anderendaags gebruikte ze een die zeer naieve vriendin,om
   Mij op te bellen,om te vragen of we een terrasje gingen doen,..vreselijk,..
   Ik wil haar nooit meer zien,en heb haar overal geblokkeerd

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >