8 Dingen Die Je Kan Doen Als Je Geen Vrienden Hebt

Heb je weinig of geen vrienden of sociale contacten? Voel je je hierdoor eenzaam en wil je dit veranderen?

Je hebt helemaal gelijk. Het komt bij mij hard aan als iemand zegt ‘Ik heb geen vrienden’. De mens is een sociaal wezen. We zijn een kuddedier. We zijn gelukkiger met vrienden. Mijn tips helpen je om dit te veranderen.

Voel jezelf niet schuldig. Je bent niet de enige die zegt ‘Ik heb geen vrienden’ of die graag meer vrienden en meer sociale contacten wilt.

Het Informatie over Volksgezondheid en Zorg toont aan dat maar liefst 43% van de Nederlanders zich eenzaam voelt. Daarvan voelt 10% zich zelfs zeer eenzaam. Ook zij hebben behoefte aan meer sociale contacten en vriendschappen, net als jij.

De eerste stap is erkennen dat je geen vrienden hebt en dat je dit graag wil veranderen. Dan gaan we vanuit daar verder.

De volgende stappen zijn het opvolgen van mijn tips in dit artikel om vrienden en sociale contacten te maken.

Je kunt ze gemakkelijk zelf toepassen in je leven. Tip 2 is mijn persoonlijke favoriet, en heeft mij persoonlijk veel geholpen bij het maken van nieuwe sociale contacten.

Help! Ik heb geen vrienden

Ik ben ervan overtuigd dat je best weet hoe je vriendschappen kunt onderhouden.

Maar in onze tijd is het heel moeilijk om vriendschappen te maken. Iedereen is meer gericht op zichzelf. En via social media doen we ons anders voor dan we zijn.

Op social media houden we de schone schijn op, en dit doen we ook meer in ons offline leven.

Daarom heb ik veel respect voor je, omdat je voor jezelf erkend dat je behoefte hebt aan vriendschappen. Je stelt je kwetsbaar op. Dat is moeilijk, maar ook de eerste stap naar verandering.

Vrienden zijn erg belangrijk om gelukkig te zijn. Tegelijkertijd komt eenzaamheid steeds meer voor onder Nederlanders.

Eenzaamheid is een belangrijk obstakel in je zoektocht naar geluk. Het gevaar is dat je steeds verder in een sociale isolatie valt.

Filosofen en wetenschappers zijn het hierover eens: sterke sociale relaties zijn een sleutel tot geluk, en waarschijnlijk de sleutel tot geluk.

Een mens heeft hechte, langdurige relaties nodig. Het is belangrijk dat je een persoon hebt die je kunt vertrouwen, waarmee je kunt praten en die jou kan ondersteunen wanneer je dat nodig hebt.

En als je je gelukkig voelt, zit je lekkerder in je vel en voel je je minder depressief.

Hulp bij het maken van vrienden en sociale contacten

Maar het maken van vriendschappen is niet makkelijk. Heb jij geen vrienden? De volgende strategieën helpen je bij het maken van vrienden en sociale contacten.

1. Wees aanwezig

Tachtig proces van slagen ligt in opdagen” (Woody Allen)

Een belangrijk onderdeel van het opbouwen van nieuwe sociale contacten is komen opdagen. Zorg dat je er bent wanneer er de mogelijkheid is om de ander te zien.

Grijp deze kansen met beide handen aan. Ga naar het feestje, loop langs het bureau van de ander en zorg dat je er bent. Toon inzet.

Ik geloof wat dit betreft ook sterk in de kracht van social media in het onderhouden van relaties.

Overdrijf hier niet in, maar social media stelt je wel in staat om betrokken te zijn bij de ander. Toch vervangt social media op geen enkele manier face-to-face contact.

Als je iemand bovendien vaker ziet, geef je de andere persoon meer kans om je leuk te vinden. Daardoor heb je meer kans dat er een vriendschap ontstaat.

Ik zie dit ook in mijn eigen leven. Ik ben hecht met de meest onwaarschijnlijke personen, simpelweg omdat de omstandigheden ervoor hebben gezorgd dat we meerdere malen in contact kwamen.

Soms moet je het universum een handje helpen. Je hebt hier namelijk zelf ook invloed op, simpelweg door aanwezig te zijn en op te dagen waar nodig is.

Lees ook: 8 Tips Om Eenzaamheid Te Doorbreken en Te Voorkomen


2. Sluit je aan bij een groep

Sluit je aan bij een natuurlijke groep. Dit is een groep met mensen waarmee je overeenkomstige interesses hebt.

Je bent automatisch, op een hele natuurlijke manier bij elkaar gebracht. Dit is de makkelijkste manier om vrienden te maken.

Bijvoorbeeld:

  • Met collega’s
  • Volg een groepsles
  • Met andere vaders en moeders, dus door middel van je kind
  • Bij een kerkgemeenschap andere religieuze gemeenschap
  • Een sportteam
  • Een buurtvereniging

Je ziet het, de mogelijkheden zijn zeer divers. Lukt dit nog niet? Neem een hond en ontmoet anderen bij de hondentraining en op straat.

Of ga bij een hobbyclub. Er zijn ontzettend veel hobbyclubjes. Van knutselclub en leesclub tot historische vereniging. Of sluit je aan bij een sportteam.

Het meest voor de hand liggende voordeel van je aansluiten bij een groep is dat je op een natuurlijke manier bij anderen wordt gezet die dezelfde interesses hebben.

Dit is een perfecte voedingsbodem voor het groeien van vriendschappen en kennissen, zelfs met meerdere personen tegelijk.


3. Werk aan je zelfvertrouwen

Nieuwe sociale contacten leggen en vriendschappen sluiten is niet makkelijk. Je moet sterk in je schoenen staan.

Als coach heb ik geleerd dat je zelfvertrouwen en sociale vaardigheden sterk met elkaar verweven zijn.

Bovendien heb je het beste resultaat als je zelfverzekerd bent. Denk er eens over na - voelt het niet goed als je iemand aan het lachen maakt of een vreemde benadert en een leuk gesprek voert?

Omgekeerd, voelt het niet waardeloos als je gepest wordt of buitengesloten voelt? Als dat gebeurt, neem je minder 'sociale risico's', omdat angst groter wordt omdat je je niet meer zo wilt voelen.

Kwetsbaar zijn is eng en als je geconditioneerd bent om het te vermijden, lijdt je zelfvertrouwen er onder.

Hier zijn enkele vragen die je mensen kunt stellen:

  • Wat is je passie?
  • Wat doe je graag als je niet werkt?
  • Als je overal ter wereld naar toe zou kunnen gaan, waar zou je dan heen gaan?

Merk op hoe deze vragen een open einde hebben. Het zijn het soort vragen waarop de ander vertrouwt om wat diepgang te geven in plaats van alleen maar " ja " of " nee " te zeggen .

Voel jij je zelfverzekerd genoeg om nieuwe mensen te ontmoeten? Zo niet: werk aan je zelfvertrouwen!


4. Vorm je eigen vriendengroep

Het is makkelijker om je bij een bestaande groep aan te sluiten. Als je geen bestaande groep kunt vinden, vorm dan je eigen groep rondom een interesse, hobby, oplossing, enz.

Wetenschappelijk Bewezen: Onderzoek toont aan dat elke gemeenschappelijke interesse tussen personen hun kans op een langdurige relatie met twee procent doet toenemen, en dat ze daarnaast ook twee procent meer tevreden zijn met hun leven.

Maar ik ben ervan overtuigd dat een eigen groep met andere mensen je veel blijer en gelukkiger maken, meer dan die twee procent.

Films kijken, wijn, kaas, huisdieren, een taalcursus; ik ken mensen die in dit type groepen zitten en het heerlijk vinden. Hier kunnen fijne vriendschappen en sociale contacten uit voort groeien.

Wat doe jij graag? Of waar ben je goed in? Zoek eerst naar een bestaande groep en vorm daarna je eigen groep als er geen bestaande groep is.


5. Zeg positieve dingen over anderen

Wie goed zegt, die goed ontvangt. Als je iets aardigs over een ander zegt, wordt je snel ook aardig gevonden.

Waarom? Dat blijkt uit een onderzoek.

Wetenschappelijk Bewezen: Wetenschappers noemen dit spontane eigenschappenoverdracht (spontaneous trait transference). Mensen geven jou onbewust de eigenschappen die je andere mensen geeft.

Als je bijvoorbeeld aan Janine zegt dat Saskia arrogant is, zal Janine deze eigenschap onbewust met jou associëren. Dat is dus niet wat je wilt.

Maar als je aan Anne vertelt dat je vindt dat Trudy een positief karakter heeft, zal jij ook met ‘een positief karakter’ geassocieerd worden.

Door positief over anderen te zijn, word jij ook positiever gevonden binnen de groep. Dat is dus een mooi uitgangspunt om vriendschappen en goede sociale contacten uit op te bouwen.


6. Stel een doel

Dit klinkt raar. Alsof je met voorbedachten rade vrienden zoekt. Toch heeft dit mij erg geholpen.

Stel jezelf een doel als er een gelegenheid is om nieuwe mensen te ontmoeten. Bijvoorbeeld het doel om drie nieuwe vrienden te maken.

Dat klinkt moeilijk, maar ik merkte dat ik me hierdoor anders ging gedragen. Ik stond hierdoor meer open om nieuwe mensen te ontmoeten.

Ik moest opeens meer mijn best doen dan een oppervlakkige kennismaking, en dat met minimaal drie personen.

Je daagt jezelf dus uit, stelt je open voor het ontmoeten van nieuwe personen en je dwingt jezelf om daadwerkelijk met meerdere personen te praten.

Tip: Bereid thuis enkele vragen voor die je aan anderen kunt stellen om het gesprek te openen. Zorg ervoor dat deze vraag betrekking heeft op je gezamenlijke overeenkomst.


7. Breng een lach op je gezicht

Het is geen verrassing: verschillende onderzoeken tonen aan dat de hoeveelheid tijd die je lacht tijdens een gesprek een direct effect heeft op hoe vriendelijk je overkomt.

Mensen die een gezichtsverlamming hebben, hebben juist hierdoor moeite om vriendschappen te maken.

Een lach geeft de ander namelijk ook bevestiging wanneer de ander zich onzeker voelt. En een lach maakt jouw vriendelijk en toegankelijk.

Wetenschappelijk Bewezen: Een interessant onderzoek uit 2019 onder jongeren die zich sociaal uitgesloten voelden, laat zien dat glimlachen een positief effect heeft als je nieuwe vriendschappen wilt sluiten.

Dit onderzoek concludeert dat de deelnemers hun emotionele ervaring spontaan konden reguleren tijdens lastige sociale interacties. Je glimlacht jezelf dus door de onzekerheid en moeilijkheid heen, en dat werkt!


8. Maak vrienden met vrienden-van-vrienden

Een soort driehoeksverhouding, maar dan niet romantisch. Mensen hebben de neiging om bevriend te raken met vrienden van hun vrienden.

Dat is heel logisch, want je hebt waarschijnlijk al overeenkomstige interesses en voorkeuren. Daarom heb je tenslotte een gemeenschappelijke vriend of kennis.

En vrienden-van-vrienden zijn ook een goede manier om je sociale kring uit te breiden.

Welke andere strategieën hebben jou erg geholpen bij het maken van nieuwe vriendschappen en sociale contacten? Laat ze hieronder achter in de comments.

En tegen welke uitdagingen ben je aangelopen?

  • Gebrek aan tijd?
  • Een nieuwe plek waar je nog niemand kende?
  • Culturele verschillen?

Ik ben erg benieuwd.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
  • Ik heb zat vrienden gehad ma eenzaam voelen in vriendschappen is tien keer erger.
    Mensen die niet meer met je omgaan, omdat ze een relatie krijgen. Vrienden die zeggen dat ze geen tijd hebben maar wel andere dingen doen. Mensen die je 100 x appt ma nooit app terug krijgt. Mensen met weinig empathie..ga zo maar door
    Mensen leren kennen en iets leuks doen is 100000x leuker dan vriendschap

  • Met veel interesse dit artikel gelezen. Via google terecht gekomen op deze website. Ik heb er geen moeite mee om contact te maken of aan te gaan. Ik ben echter wel selectief geworden. Ik heb een gave om voor mij “slechte” mensen aan te trekken. Ik vergis me ook snel in mensen. Dat vind ik jammer. Doordat ik een verwachting schep , word ik teleurgesteld. In mijn leven veel vriendschappen voorbij zien komen maar deze zijn ook gestrand. En ik dat komt echt niet alleen door de ander, maar zeker ook door mijzelf. Vaak gaat het dan om mensen die niet meer bij me passen of misbruik van me hebben gemaakt. Wat ik vooral merk is dat ik teleurgesteld ben tijdens deze wellicht toxic vriendschappen. Hierdoor ben ik voorzichtig geworden met wie ik toelaat. En van de vriendschappen die ik nog wel heb, heb ik heel eerlijk geen hoge pet op. Het is leuk voor een middagje kletsen of een daagje weg. Maar echt diep zit het voor mij niet maar dat komt dan weer door verschillende ervaringen met hen, leugens, opgedrongen mening en zelfs claimend gedrag. Jammer eigenlijk want ik ben van nature een sociaal persoon, en vind het fijn om voor de ander klaar te staan en iemand te helpen. Helaas is het zo gegroeid. En nogmaals zeker ook mijn eigen aandeel in gehad door afstand te nemen bijvoorbeeld, alles toe te laten. Niet voor mezelf op te komen. Ik ben niet eenzaam, lieve partner 4 prachtige kinderen. Top familie. Maar soms mis ik die beste vriendin wel eens hoor. Om gewoon heerlijk mee te kunnen sparren. Heel lang een bestie gehad, maar door wrijving en discussie heeft zij besloten om in januari de vriendschap op te zeggen. Na dit te hebben verwerkt en alles op een rijtje te hebben gezet, er wel achter gekomen dat zij voor mij zeer giftig was. Ze heeft me echt gebruikt. Dus achteraf gezien dan ook wel weer een zegen dat het klaar is. Mooie momenten beleefd samen, dat zeker maar uiteindelijk zat het gewoon niet goed.

  • Ik heb niemand van vriendschappen voel me heel eenzaam

    • Dat heb ik nu ook.
      In het verleden veel sociale contacten gehad, maar zijn allemaal in de loop der tijd vergaan. En ik dacht dat ik wel zonder kon.
      Maar nu zit ik in een diepte punt van mijn leven en kan bij niemand mijn ei kwijt.
      Ik zou niet eens weten hoe en het lef ervoor hebben met onbekende contact te leggen.

  • Met belangstelling het artikel: acht dingen die je kan doen als je geen vrienden hebt, gelezen.
    Heel bewust én definitief heb ik gekozen om voor altijd single te blijven én voor altijd een zeer klein sociaal netwerk te hebben dat ik nooit meer zal uitbreiden.
    Ik heb heel bewust én definitief gekozen om géén vrienden te hebben. Wel bezoek ik zo’n drie keer per maand een Bijbelkring, maar door coronamaatregelen gaan deze kringen niet door. Gelukkig heb ik werk dat ik met veel plezier doe. Vaak ben ik alleen, maar beslist niet eenzaam.

    • Beste Jan-Anne,

      Dat is ook zeker niet erg natuurlijk. Als je maar gelukkig bent met wie en wat je hebt, is het leven prachtig. Je hóéft geen vrienden te hebben als je die niet nodig hebt om gelukkig te zijn.

      Wees jezelf, wees gelukkig! ♥

      Liefs,
      Vera

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >