14 Manieren Om Gelukkig Te Zijn Met Jezelf (of In je Relatie)

Super dat je op dit artikel bent gekomen! Het is de eerste stap naar een gelukkiger leven met meer voldoening, zelfvertrouwen en succes.

Veel mensen weten niet dat gelukkig zijn een keuze is. Dit betekent niet dat je op een dag wakker wordt en jezelf de opdracht geeft om gelukkig te zijn - het gaat erom dingen te doen die je gelukkig maken.

Wil je simpele manieren vinden die jou intens gelukkig maken? Dan vind je in dit artikel 15 verschillende tips om gelukkig te zijn.


Wat is gelukkig zijn eigenlijk?

Gelukkig zijn ziet er voor iedereen anders uit. Voor jou is het misschien vrede te hebben met wie je als persoon bent.

Of gelukkig zijn in een relatie met iemand, of misschien dat je goede vrienden hebt die je onvoorwaardelijk accepteren en steunen. Of de vrijheid om je diepste dromen na te streven.

Wikipedia omschrijft de betekenis van gelukkig zijn als volgt: "Het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er verschillende positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid."

Voordat we beginnen, bekijk eerst de onderstaande video (of ga meteen naar de tips om gelukkig te zijn):

Voordat we met de tips beginnen is het raadzaam om jezelf het volgende af te vragen: gun ik mezelf het eigenlijk wel om gelukkig te zijn?

Dit klinkt misschien stom, maar sommige mensen mogen van zichzelf niet gelukkig zijn. Althans, nog niet. Hiervoor hebben ze vaak meerdere redenen.

Het komt vaak voor dat ze eerst:

 • Een studie willen afmaken
 • Veel geld moeten verdienen
 • Een partner willen vinden
 • Kinderen moeten hebben
 • Met pensioen moeten zijn

Enzovoorts...

Zolang ze het bovenstaande nog niet behaald hebben, denken ze nog niet gelukkig te kunnen zijn. Dus wordt er heel hard naar deze doelen gestreefd en wil men zo snel mogelijk resultaat zien. Wanneer er sprake is van wat succes, dan voelen ze zichzelf tijdelijk even heel goed.

Twee vingers met gezichtjes erop die om elkaar heen zitten

Als het daarna weer tegenzit verdwijnt dat goede gevoel vaak weer. Leuk voor een keertje, maar voor op de lange termijn is deze mindset niet handig. Sterker nog, deze mindset weerhoudt jou ervan om gelukkig te zijn met jezelf of in een relatie.

Nu komt het goede nieuws van dit artikel: ongeacht jouw versie van wat gelukkig zijn betekent, een gelukkiger en tevredener leven is voor binnen handbereik. Met verschillende wetenschappelijk bewezen tips in dit artikel kun jij er komen!

Pas de tips toe die in je levensstijl passen. Je moet eerst zelf gelukkig zijn wil je een ander gelukkig maken. Geef het wat tijd en oefening en je komt er snel achter wat voor jou werkt en wat jou gelukkig maakt.

Strand met happy erin geschreven met een ondergaande zon

14 manieren om gelukkig te zijn met of zonder relatie

Tip 1: Glimlach wat vaker

Wist je dat mensen die gelukkig zijn vaker de neiging om te glimlachen? Maar het is eigenlijk een tweerichtingsverkeer.

We glimlachen omdat we gelukkig zijn en glimlachen veroorzaakt dat ons brein het gelukshormoon dopamine afgeeft, wat ons gelukkiger maakt.

Dat betekent niet dat je altijd moet rondlopen met een nep-glimlach op je gezicht. Maar de volgende keer dat je merkt dat je je wat somber of eenzaam voelt, probeer wat vaker te glimlachen en zie wat er gebeurt.

Of probeer elke ochtend de dag goed te beginnen door naar jezelf te glimlachen in de spiegel.

Vrouw die heel breed glimlacht

Tip 2: Wees dankbaar voor wat je hebt

Door puur wat meer dankbaar te zijn voor wat je wél hebt kan je denkpatroon in positieve zin veranderen.

Begin elke dag met het erkennen van één ding waar je dankbaar voor bent. Je kunt dit doen terwijl je je tanden poetst of onder de douche staat.

Een studie heeft bijvoorbeeld aangetoond dat het oefenen van dankbaarheid een aanzienlijke invloed kan hebben op gevoelens van hoop en geluk.

Probeer tijdens de lunch of avondeten dit soort dankbaarheid-momentjes in je leven te bouwen. Denk aan de mensen die van je houden, of de leuke dingen die staan gepland en waar je naar uitkijkt.

Maar het kunnen ook kleine dingen zijn, zoals een collega die je een kop koffie aanbood of de buurman die naar je zwaaide. Misschien zelfs alleen de warmte van de zon op je huid!

Met een beetje oefening kun je je zelfs meer bewust worden van alle positieve dingen om je heen.

Vrouw met haar handen tegen elkaar die een hartje vormen

Tip 3: Geef een compliment

Complimenten ontvangen wil iedereen. Maar geef jij ook weleens een complimentje aan een ander?

Onderzoek toont aan dat vriendelijke daden je kunnen helpen je tevredener te voelen en gelukkig te zijn.

Een oprecht compliment geven is een snelle, gemakkelijke manier om iemands dag op te vrolijken en je eigen geluk een boost te geven.

Vang het oog van de persoon en zeg het met een glimlach, zodat ze weten dat je het meent. Je zult misschien verrast zijn hoe goed je je voelt.

Vrouw die blij is door andere mensen die om haar heen klappen

Als je iemand een compliment wilt geven over zijn fysieke uiterlijk, zorg er dan voor dat je dit op een respectvolle manier doet.

Hier zijn 24 originele complimenten die je iedereen kunt geven.


Tip 4: Accepteer de ups en downs in het leven

Erken de ongelukkige momenten in het leven.

Een positieve houding is over het algemeen een goede zaak, maar slechte dingen overkomt iedereen. Hoe cliché het ook klinkt, het is wel waar. Het hoort gewoon bij het leven.

Als je slecht nieuws krijgt, een fout maakt of gewoon het gevoel hebt dat je in neerwaartse spiraal zit, probeer dan niet te doen alsof je gelukkig bent.

Up met pijlen omhoog en down met pijlen omlaag

Erken het gevoel van ongeluk, laat het jezelf even ervaren. Verplaats vervolgens je aandacht naar wat je op deze manier voelde en wat er nodig is om te herstellen.

Laat het moment voorbijgaan en zorg goed voor jezelf. Vergeet niet dat niemand in de wereld de hele tijd gelukkig is.

Zouden diepe ademhalingsoefeningen kunnen helpen? Een lange wandeling buiten maken? Of met iemand erover praten?


Tip 5: Pak de dingen aan die jou ongelukkig maken

Veel mensen denken dat de beste manier om gelukkig  te worden, is door veel nieuwe gewoonten en vaardigheden op te doen.

Hoewel dit kan helpen, is het soms het beste wat je kunt doen om dingen te verwijderen uit je leven die je afleiden van je doel om gelukkig en succesvol te zijn.

Vrouw die haar handen naar voren uitsteekt door de confetti heen

Probeer in plaats van meer dingen aan je leven toe te voegen, een aantal negatieve dingen te verwijderen die je tegenhouden van geluk en succes. Sommige zijn heel gemakkelijk op te geven, terwijl anderen wat meer tijd en moeite vergen.

Als de mensen om je heen negatief en pessimistisch zijn, zul je na verloop van tijd ook negatief en pessimistisch worden. Denk aan narcisten of pathologische leugenaars die jou het leven zuur maken.

Verwijder de giftige mensen uit je leven en vervang ze door optimistische, ondersteunende mensen die echt om je geven. Je zult merken dat je meer zelfvertrouwen krijgt en je zult gelukkiger en veel minder gestrest zijn.

Vrolijk lachende man met een zonnebril en een gele achtergrond

Tip 6: Onderhoud je sociale contacten

Mensen zijn  van nature sociale wezens en goede vrienden kunnen ons gelukkiger maken.

Wie mis je? Reik je hand naar hen uit! Maak een afspraak om samen te komen en leuke dingen te doen of voer gewoon een lang telefoongesprek.

Op volwassen leeftijd kan het soms onmogelijk lijken om nog nieuwe vrienden te maken. Maar het gaat niet om hoeveel vrienden je hebt. Het gaat om het hebben van betekenisvolle relaties - zelfs al is het maar met één of twee mensen.

Probeer deel te nemen aan een lokale vrijwilligersgroep of volg een zelfvertrouwen cursus om snel nieuwe mensen te leren kennen.

Groep mensen die met elkaar praten en overleggen

Beide kunnen helpen om je in contact te brengen met gelijkgestemde mensen in jouw omgeving. En de kans is groot dat andere mensen ook vrienden zoeken.

Gezelschap hoeft niet beperkt te zijn tot andere mensen. Volgens meerdere onderzoeken kunnen huisdieren vergelijkbare voordelen bieden.

Ben je dol op dieren, maar heb je geen huisdier? Overweeg vrijwilligerswerk te doen bij een lokaal dierenasiel om nieuwe vrienden te maken- zowel mens als dier!


Tip 7: Ga de natuur in

De natuur maakt gelukkig, dat is één ding dat ik geleerd heb in mijn leven. Door minstens een uur of meer per week door te brengen in de natuur wordt je lichaam en geest gereinigd. Het is misschien wel de beste manier voor rust in je hoofd.

Vrouw in het hoge gras met een grasspriet tegen haar neus

Het hoeft niet per se een wandeling door het bos te zijn, het kan ook een park in de buurt of je eigen achtertuin zijn. In principe overal waar je wat natuur en frisse buitenlucht kunt inademen en in verbinding staat met de natuur.

Je hoort de vogeltjes fluiten en ziet de zonnestralen in een helder groen bos. Het werkt zelfs bloeddruk en depressie verlagend, zo blijkt uit onderzoek.

Dit klinkt voor sommigen misschien wat zweverig, maar je zult snel merken dat het je humeur een flinke boost geeft.


Tip 8: Zorg voor voldoende slaap

We leven in een wereld waarin goede slaap steeds minder vanzelfsprekend is. Maar onderzoek bevestigt keer op keer dat een goede nachtrust van cruciaal belang is voor een goede gezondheid en emotioneel welzijn.

De meeste mensen hebben elke nacht 7-8 uur slaap nodig. Als je merkt dat je amper je bed uit komt, uitgeput voelt of gewoon erg prikkelbaar bent, kan het zijn dat je meer rust nodig hebt.

Vrouw ligt in bed met haar hoofd onder de dekens

Hier zijn een paar tips om je te helpen een betere slaaproutine op te bouwen:

 • Schrijf op hoeveel uren slaap je elke nacht krijgt en hoe uitgerust je je voelt (cijfer van 1 tot 10). Na een week of twee zou je een beter beeld moeten hebben van hoe goed je slaapt).
 • Ga naar bed en word elke dag op hetzelfde tijdstip wakker, ook in het weekend.
 • Reserveer het uur voor het slapengaan als stille tijd. Neem een bad, lees of doe iets ontspannends. Vermijd zwaar eten en drinken en blauw licht (smartphone, tv, computer, iPad, etc.)
 • Houd je slaapkamer donker, koel en stil.
 • Investeer in een goed bed.
 • Als je een dutje moet doen, probeer het dan te beperken tot maximaal 20 minuten (anders kom je er doodmoe uit en heb je geen zin om op te staan.
Vrouw ligt in bed maar kan niet slapen

Als je consequent slaapproblemen heeft, raadpleeg dan je huisarts. Je kunt aan slapeloosheid lijden die professionele hulp vereist.

Een uitgerust lichaam doet veel met je gemoedstoestand en maakt je een gelukkiger en tevredener mens.

Lees dit artikel voor gezonde tips om te herstellen als je doodmoe bent.


Tip 9: Let op wat je eet

Ooit nagedacht over het feit dat wat je eet enorm veel invloed heeft op je humeur en geluksgevoel?

Sommige voedingsmiddelen kunnen jouw gemoedstoestand flink beïnvloeden.

Grote hoeveelheid aan verschillend voedsel

Bijvoorbeeld:

 • Koolhydraten geven serotonine af , het gelukshormoon dat een positief effect heeft op je stemming. Maar  beperk het eten van bewerkte koolhydraten - voedingsmiddelen met veel suiker en zetmeel - tot een minimum omdat die energiestoot vrij kort is en je een flinke dip zal ervaren. Complexe koolhydraten die voorkomen in groenten, bonen en volle granen zijn beter.
 • Mager vlees, gevogelte, peulvruchten en zuivelproducten bevatten veel eiwitten. Deze voedingsmiddelen geven dopamine en noradrenaline vrij, die energie en concentratie stimuleren.
 • Sterk verwerkt of gefrituurd voedsel heeft de neiging om je depressief te laten voelen. Net als veel maaltijden overslaan.
Yoghurt met vruchten en granen

Begin met elke dag een betere voedselkeuze te maken.

Verwissel bijvoorbeeld een groot, zoet ontbijtgebakje voor wat Griekse yoghurt met fruit. Je zult nog steeds je zoetekauw tevreden stellen en de eiwitten helpt je om een knorrende maag in de ochtend te voorkomen. Probeer elke week gezonde voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen.


Tip 10: Neem jezelf mee naar buiten

Heb je niemand om mee uit te gaan? Oké, dat is misschien even wennen. Maar wie zegt dat je niet alleen kunt uitgaan?

Ga naar je favoriete restaurant, pak een bioscoopje of ga op reis waar je altijd al van hebt gedroomd.

Vrouw zit in de bioscoop naar een 3d film te kijken en popcorn te eten

Zelfs als je een sociale vlinder bent, kan wat bewuste tijd alleen doorbrengen je helpen weer verbinding te maken met de activiteiten die je écht gelukkig maken.


Tip 11: Maak gebruik van de kracht van meditatie

Meditatie wordt steeds populairder en is uitermate geschikt om meer rust te vinden en meer controle te krijgen over jouw eigen geest en lichaam.

Er zijn veel meditatieoefeningen om te verkennen. Ze kunnen beweging, focus, spiritualiteit of een combinatie van alle drie inhouden.

Meditatie hoeft helemaal niet ingewikkeld of vaag te zijn. Het kan zo simpel zijn als 5 minuten stil zitten met je eigen gedachten.

Twee handen die met de handpalmen tegen elkaar staan

Zelfs de eerder genoemde diepe ademhalingsoefeningen kunnen als een vorm van meditatie dienen.

Als je begint met mediteren is het belangrijk om te weten dat je dit met enige regelmaat dient te doen.

Ook al heb je per dag maar vijf minuten tijd om te mediteren probeer dit dan toch te doen want het zorgt dat je meer routine krijgt met mediteren. Wanneer je begint met mediteren kan het vaak een aantal sessies duren voordat je de voordelen inziet.


Tip 12: Laat je smartphone vaker links liggen

Je smartphone wat vaker wegleggen maakt je geest rustiger. Het helpt je om gelukkiger te zijn.

Tegenwoordig lijkt iedereen bezeten te zijn van elektronica. In de trein of bus zie je mensen door hun Facebook tijdlijn scrollen. Nieuwe foto's plaatsen op Instagram. Het houdt maar niet op.

Vrouw met een smartphone in haar hand

Schakel alle elektronica uit en berg die oordopjes minstens één uur per week op. Ze zullen er later nog voor je zijn. Als je ze nog steeds wilt, welteverstaan.

Je zult verrast over het verschil dat het maakt.  Laat je geest eens afdwalen voor de verandering. Lezen. Mediteren. Maak een wandeling en let op je omgeving. Wees sociaal. Of wees alleen. Wees eens onbereikbaar!

Klinkt het te ontmoedigend? Probeer het dan om meerdere keren per week een kortere tijd van 1-2 uur te doen. In het geval je verslaafd bent kan het een optie zijn om je social media accounts te verwijderen.

Telefoon met allerlei social media erop

Voor je nachtrust is het sowieso verstandig om je smartphone niet naast je op het nachtkastje te leggen. Gebruik vliegtuigstand als je gaat slapen of laat je telefoon beneden liggen.


Tip 13: Laat wrok en afgunst los

Dit is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar je hoeft het niet voor de andere persoon te doen.

Soms gaat het om vergiffenis schenken of wrok laten vallen meer om zelfzorg dan om compassie voor anderen.

Heb jij vijandige relaties met mensen? Heb je familieleden allang niet meer gesproken?

Twee paar handen die elkaar vasthouden

Als dat zo is, overweeg dan contact met hen op te nemen in een poging om de strijdbijl te begraven.

Als een toenadering voor jou geen optie is, probeer dan je gevoelens in een brief te krijgen. Je hoeft het zelfs niet naar hen te sturen.

Alleen al je gevoelens uit je geest halen en op papier schrijven kan bevrijdend werken en je een gelukkiger mens maken.


Tip 14: Neem de tijd voor evaluatie

Het begin van een nieuw jaar is een goed moment om even te stoppen met wat je aan het doen bent en je leven te inventariseren. Maak tijd vrij om jezelf in te halen zoals je met een oude vriend zou doen:

Het woord evaluation met allerlei grafieken er omheen
 • Hoe gaat het, zowel in fysiek als mentaal opzicht?
 • Wat heb je gedaan?
 • Ben je gelukkiger dan een jaar geleden?

Maar probeer de valkuil te vermijden om jezelf te hard te beoordelen. Dat word je niet gelukkiger van.

Als je merkt dat je humeur het afgelopen jaar niet veel is verbeterd, overweeg dan om een afspraak te maken met je huisarts arts of met een therapeut te praten.

Je hebt misschien te maken met een depressie of zelfs een onderliggende lichamelijke aandoening die je humeur beïnvloedt.

Vrouw kijkt naar beneden en houdt haar handen tegen haar mond

Hoe kan je gelukkig zijn in een relatie?

Er zijn veel redenen waarom je misschien ongelukkig bent in een relatie.

De waarheid is dat iedereen problemen in hun relatie kan vinden - als ze goed kijken. Maar als je wilt dat dingen met je partner worden opgelost, is het belangrijk dat je goed communiceert.

Niemand is perfect: geen vrienden, geen familie, niet onze partner en jij ook niet. Respecteer de verschillen tussen jou en je partner. Zie het als een pad in het bos. Jullie gaan allebei dezelfde kant op, maar op verschillende paden.

Persoon loopt op een pad

Sommige mensen willen altijd gelukkig hebben. Maar stel de vraag: wil je liever gelijk hebben of gelukkig zijn? Hint: Gelukkig zijn is veel leuker. Geef de noodzaak op om  altijd gelijk te hebben. Je wint er niets mee.

Het punt is - wanneer je iemand nodig hebt, is je partner daar dan voor jou? Ben je dol op naast hem of haar wakker te worden? Maakt hij jou gelukkig? Durf eerlijk antwoord op deze vraag te geven.

In sommige gevallen is een relatie beëindigen de beste keuze, hoe pijnlijk deze beslissing ook is. Vooral wanneer je een relatie hebt met een narcist.

Wanneer je te lang bij iemand blijft die alle energie en geluk uit jou leegzuigt, dan kan dit grote gevolgen hebben voor jou (liefdes)leven, zelfvertrouwen en geluk.

Twee personen liggen tegen elkaars rug aan en kijken boos

Hoe verhoudt zelfvertrouwen zich tot gelukkig zijn?

Geluk is een cruciaal element van zelfvertrouwen, want om zelfvertrouwen te hebben met wat je doet, moet je gelukkig zijn met wie je bent.

Mensen die vol zelfvertrouwen zijn, ontlenen hun gevoel van plezier en voldoening aan hun eigen prestaties, in tegenstelling tot wat andere mensen denken aan hun prestaties.

Het betekent dat je zelfredzaam, onafhankelijk en vindingrijk bent en dit geeft je een krachtiger gevoel! Zelfvertrouwen mag nooit worden onderschat, het is enorm belangrijk voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid en welzijn.

Als je gelooft dat je iets kunt bereiken, dan ga je dat ook bereiken. Zoek je een betrouwbare cursus waarmee je daadwerkelijk leert om zelfvertrouwen te krijgen? Klik dan hier voor meer informatie.

Alleen zo behaal je een blijvend succes binnen in jezelf, wat anderen aan de buitenkant zullen opmerken. Het is de bron van écht geluk, want geluk is een toestand, niet alleen een emotie of kortdurend gevoel.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>