Hoe Een Narcist Terugpakken? 8 Verrassende Tips

Hoe een narcist terugpakken? Na misbruik door een narcist kan ik goed begrijpen dat je de narcist wilt terugpakken.

Je wilt wraak nemen op de narcist om de manier waarop je bent behandeld en misbruikt.

Maar narcisten zijn echte controlefreaks. Pas daarom op dat je niet onbewust wéér in het web van de narcist terechtkomt! In dit artikel leg ik je uit hoe je dit het beste kunt doen. 

Doel van dit artikel: je gaat leren op welke manieren je een narcist terug kunt pakken door je wraak los te laten en tóch voldoening te krijgen als slachtoffer van een narcist!

Wil je direct professionele hulp om te ontkomen aan de macht van de narcist? Klik dan hier.


Hoe pak je een narcist terug?

Heb je te maken met een narcist? Dan kan je verdrietig en boos zijn. Je kan je afvragen wat er mis met je is.

Maar al deze vragen gaan je niet helpen met het oplossen van jouw situatie.

Laat het verlangen naar wraak op een narcist los met de volgende tips. Dit is de enige manier om als slachtoffer voldoening te krijgen. Maar als slachtoffer is dit ook een heel lastig proces.

Geloof mij: De narcist zal er alles aan doen om jouw wraakacties om te vormen, zodat het past in zijn/haar plaatje van zelfperfectionisme.

Daar ben jij sterk genoeg voor. De volgende tips helpen je er namelijk bij.

De vraag is dus meer: wat kan je doen om de narcist écht terug te pakken? De volgende tips gaan je helpen om de macht van een narcist te breken.


Tip 1: Wees consequent in je eigen gedrag

Hoe kun je een narcist aanpakken? Door niet (uiteindelijk toch) toe te geven aan de narcist.

Wees dus consequent!

Ben je door een narcist misbruikt? Zorg dan dat je consequent blijft in je wraak door niet terug te vallen in het gevaarlijke net van de narcist.

 • Creëer geen positief beeld van de narcist in je hoofd! Herinner je op moeilijke momenten aan de realiteit van het misbruik die je zelf hebt ervaren in je leven.
 • Het leven met de narcist was niet goed voor jou!!!
 • Spreek niet meer af met de narcist, ook niet na aandringen. Je bent uit elkaar gegaan en dat betekent geen enkel contact meer.
 • Hou altijd je ogen gericht op je doel: Een leven zonder de invloed van de narcist.Tip 2: herken de gaslighting technieken

Narcisten pesten en kleineren je constant. Het is zo frequent dat je waarschijnlijk niet eens meer in de gaten hebt. 

Misschien voelde het eerst als plagen…. maar toen werd het gemeen of werd constant.

Plots is alles wat je doet, van wat je draagt en eet tot met wie je omgaat en wat je op tv kijkt, een probleem voor hen.

Ze zetten je weg als een slecht mens, ze noemen je namen, slaan je met kwetsende oneliners en maken grappen die niet helemaal grappig zijn. 

Hun doel is om jouw zelfrespect te verlagen, zodat ze hun eigenwaarde kunnen vergroten, omdat ze zich daardoor krachtig voelen.

Bovendien versterkt het reageren op wat ze zeggen hun gedrag alleen maar. Een narcist houdt van een reactie. Dat komt omdat het hen laat zien dat ze de kracht hebben om de emotionele toestand van iemand anders te beïnvloeden.

Plagen is een simpele vorm van manipulatie. Maar dat het ook veel dieper en gevaarlijker gaat dat bewijst gaslighting wel. 

Gaslighting kun je zien als een vorm van geestelijke mishandeling waardoor je gaat twijfelen aan jezelf en je verontschuldigt voor dingen die helemaal niet jouw schuld zijn! 

Signalen van gasverlichting zijn onder meer: 

 • Je voelt je angstiger en minder zelfverzekerd dan vroeger.
 • Je voelt je niet meer zoals je vroeger was. 
 • Je vraagt je vaak af of je te gevoelig bent. 
 • Je hebt het gevoel dat alles wat je doet verkeerd is.
 • Je denkt altijd dat het jouw schuld is als er iets misgaat.
 • Je hebt het gevoel dat er iets mis is, maar je kunt niet identificeren wat het is.
 • Je verontschuldigt je vaak. 
 • Je vraagt je vaak af of je reactie op je partner passend is.
 • Je verzint excuses voor het gedrag van je narcistische partner.

Het doel is om je zelfvertrouwen af te breken zodat een ander de macht over je krijgt. In dit uitgebreide artikel leer je meer over gaslighting.


Tip 3: Versterk je relaties met je goede vrienden

Herinner jezelf er constant aan dat je beter verdient. Versterk je relaties met je empathische vrienden. Zij kunnen je eraan herinneren dat het niet jouw schuld is. Het is belangrijk dat je dit beseft.

De meeste narcisten hebben geen langdurige, echte vrienden. Graaf dieper in hun connecties en je merkt misschien dat ze alleen informele kennissen hebben met wie ze af en toe afspreken omdat ze er voordeel van hebben. 

Als gevolg hiervan kunnen ze uithalen als je met de jouwe wilt rondhangen. Ze kunnen beweren dat je niet genoeg tijd met hen doorbrengt, je een schuldgevoel geeft omdat je tijd met je vrienden doorbrengt, of je uitscheldt voor het soort vrienden dat je hebt. 

Bouw daarom een ondersteunend netwerk op van vrienden en familie die je kunnen helpen herinneren wat de realiteit is.

Tip 4: Neem onmiddelijk afstand

Je kunt een persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis niet veranderen of gelukkig maken door genoeg van ze te houden of door jezelf te veranderen om aan hun grillen en verlangens te voldoen.

Ze zullen nooit op jou zijn afgestemd, nooit liefdevol reageren en je zult je altijd leeg voelen na een interactie met een narcist.

Narcisten kunnen zich niet vervuld voelen in relaties, of op enig gebied van hun leven, omdat niets ooit speciaal genoeg voor hen is.

 In wezen zul je nooit genoeg voor ze zijn, omdat ze nooit genoeg zijn voor zichzelf. Het beste wat je kunt doen, is het contact met een narcist minimaliseren. Geef ze geen uitleg. Bied geen tweede kans.

Omdat een narcist hoogstwaarschijnlijk pogingen zal ondernemen om contact met je op te nemen en je lastig te vallen met telefoontjes of sms'jes zodra ze de afwijzing volledig hebben verwerkt, raad ik aan om ze te blokkeren om je te helpen bij je beslissing te blijven.

Lees ook: 8 Trucs die narcisten gebruiken om jou te traumatiseren

Contact met de narcist is een gevaarlijke valkuil. De narcist zal aandringen op contact, omdat dit een manier is waarop hij/zij weer grip op je kan krijgen.

Val daarom niet in deze valkuil door afstand te nemen van de narcist, zowel sociaal, fysiek als emotioneel.

Je zit niet meer in de grip van de narcist!

Hoe? Doe alles wat je kan door BUITEN ZIJN/HAAR RADAR TE BLIJVEN.

 1. Verwijder je social media profielen, zodat de narcist je niet meer kan volgen, in de gaten kan houden en je kan contacteren. De narcist kan via je social media accounts achterhalen wat je doet, waar, hoe en met wie. Dit kan tegen je worden gebruikt. Of worden gebruikt om weer contact met je te krijgen, eventueel via anderen.
 2. Blokkeer de telefoonnummers van de narcist, zodat je niet kan worden lastiggevallen of beïnvloed.
 3. Gebruik een ander e-mailadres, zodat je de mails van de narcist nooit meer kunt lezen.
 4. Gooi alle spullen in je huis weg die je herinnering aan de narcist, om te voorkomen dat je een positief beeld van de narcist creëert. Dit verdient hij/zij niet.
 5. Ga niet naar plekken waar je de narcist kunt ontmoeten. Je kunt nog een zwak hebben voor de narcist, waardoor je een gemakkelijke prooi bent.

Doe er dus alles aan om je los te wringen uit de greep van de narcist. Dit is de beste manier om wraak te nemen. De narcist zal woest worden, omdat je uit zijn/haar vingers glipt. Dit is de ultieme manier om een narcist terug te pakken.

Hoe kun je een narcist kwetsen? Op 6 verschillende manieren.

Dit lijkt extreem, maar de kwaliteit van de rest van je leven staat op het spel. Kies je voor vrijheid? Ga hier dan volledig voor.


Tip 5: Probeer je leven weer op te pakken

Pak je leven weer op, want je leven staat niet stil! Je leven zonder de narcist is mooier en beter. Het is als slachtoffer van een narcist heel belangrijk om dit te realiseren.

 • Ga naar buiten
 • Spreek af met vrienden
 • Geniet van het leven
 • Doe de dingen die jij leuk vindt om te doen
 • Geniet ook van de kleine dingen
 • Geniet ook van de kleine dingen
 • Doe wat je altijd al had willen doen, maar wat niet mocht van de narcist.

Daarmee laat je de narcist zien dat je zonder hem/haar je leven kunt leiden. Je bent een onafhankelijk persoon. Je kunt wat van je leven maken. Jij kunt succesvol zijn.

Je eigenwaarde is niet afhankelijk van de narcist. Je leven is te mooi en te kort om te worden geleid door een narcist.

Heb je na de breuk met de narcist moeite om je eigenwaarde weer op te bouwen? Profiteer dan van mijn tips in mijn cursus zelfvertrouwen om het maximale uit jezelf en je leven te halen.


Tip 6: Leer weer van jezelf te houden

Wanneer je in het verstikkende web van de narcist hebt geleefd, kan het moeilijk zijn om weer onafhankelijk te zijn.

Je eigenwaarde heeft een flinke deuk gekregen door structureel (emotioneel) misbruik door de narcist.

Dit besef je nu.

Het is daarom nu tijd voor herstel. Bouw je eigenwaarde weer terug. Ga bewust om met positieve mensen en mensen die je aan het lachen maken.

Zij kunnen je met hun positiviteit en mensenliefde helpen om je eigenwaarde weer terug te krijgen en weer van jezelf te (leren) houden. Dan zie je het leven weer rooskleurig in.


Tip 7: Onthoud dat het niet jouw schuld is

Onthoud dat het niet jouw schuld is! In welke situatie je je ook op dit moment bevindt...

Een persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zal waarschijnlijk geen fout toegeven of de verantwoordelijkheid nemen dat hij of zij jou pijn doet.

In plaats daarvan hebben ze de neiging om hun eigen negatieve gedrag op jou of iemand anders te projecteren Je zou in de verleiding kunnen komen om de vrede te bewaren door de schuld te accepteren, maar je hoeft jezelf niet te kleineren om hun ego te redden.

JIJ kent de waarheid. Laat niemand je dat afnemen!

Tip 8: Zoek professionele hulp

De beste tip die heb ik als laatste bewaard. Wil je weer sterk in je schoenen staan? Wil je de pogingen van de narcist om je voor hem/haar te winnen, weerstaan?

De hulp van een professional is heel belangrijk om daadwerkelijk stappen vooruit te kunnen zetten.

Het komt vaak voor dat je als slachtoffer van misbruik door een narcist helemaal niet doorhebt in hoeverre je vastzit in het beheersende web van de narcist. Hoe kun je er dan uitkomen?

Je hebt professionele hulp nodig om niet alleen te ontdekken hoe de narcist jou in zijn/haar greep houdt en heeft gehouden, maar ook hoe je eruit kunt komen.

« Ontdek hier het meest krachtige herstelprogramma voor slachtoffers van narcisme » 

Je lees wat je kunt doen als het uit de hand loopt, maar ook de beste tips en technieken om te ontkomen aan de invloed van de narcist.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
 • Ik weet al heel lang dat mij mam een narcistis is. En dat hij altijd wel een vrouw is.
  Nu ben ik er achter gekomen dat hij een relatie heeft gehad van 1.5 jaar. In eerste instantie ontkende hij. Maar omdat ik nu alle bewijzen had zij die nog steeds het was maar 3 keer. Maar het was wel 10 keer.
  Hij gaf mij de schuld. Omdat ik niet vaak wilde.
  Echt zo trieste maar ik had hem wel door. Zag in eens dat hij zich niet meer verschuilen toen ik met alle teksten wahtsap berichten kwam. Was hij verslagen en ging hij weer in een ander rol verder.
  We hebben samen een bedrijf ik een tak en hij.
  Hij is weg gelukig sins 6 dagen
  Maar we moeten [ja moeten is een groot woord] overleg hebben over het werk.
  Heb soa test gedaan alleen oke is goed zei die.
  En heel de tijd volhouden dat hij met heeft gedaan.
  En nu oke is goed.
  Maar het boeit me niet.
  Het is alleen als ik nu overleg heb dat ik het snel wil afhandelen en hij te lang van stof is [expres]
  Hij snap nog niet goed dat het over is en dit is al 4 keer gebeurd in 15 jaar
  Ben er nu echt klaar mee.
  Alleen dat er van af komen dat word nog een groot probleem als hij straks snap dat het nu echt klaar is
  Heb al vakantie geboekt.
  Ik ga weer leven te lang en te vaak maakt hij de dienst uit

 • Ik ken een mevrouw die kreeg te horen dat ze ziek was en toen heeft de partner haar verlaten voor een ander. Kon het niet aanzien. Ze had een adenoom. Geen medeleven maar ze is in de steek gelaten. Terwijl je dan iemand zo nodig had en vraagt je af is dit wel echt. Iemand in de steek laten in zo”n moeilijk moment. Dit voelt als een dubbel rouwproces. Wat een kinderlijke vriend door dan weg te gaan.Je kunt het weg rationaliseren alsof het niet gebeurd is. Ik ben ook wel eens opgelicht en er zijn mensen die zeggen dat ze het goed met je voor hebben maar dat niet menen of het tegenovergestelde hebben laten blijken en geloven in hun eigen leugens en verdichtsels. Door ook nog bedrog te ervaren na alles wat je hebt meegemaakt maakt het nog triester. Je denkt dan ook aan babbeltrucs bij kwetsbare mensen die zich behulpzaam voordoen. In een afhankelijkheidspositie pakken ze spullen af na je vertrouwen te hebben gewonnen. Als ze je vertrouwen winnen dan komen ze over alsof het wordt begrepen en eenmaal binnen dan settelen ze en verdonkeremanen je spullen. Ze willen zich nergens voor verantwoorden dan dat wat ze misdaan hebben wat minimaliseren. Ze voelen zich gekwetst als je er iets van zegt. Sommigen leven met overtuigingen die eenmaal zijn gezegd en die zijn ingebakken geraakt of je gaat dan helemaal je best maar niet doen want wat zou het. Zo zei ik ook dat astrologie vaag was en dat het niet wetenschappelijk is te onderbouwen. Het is niet technisch te maken maar ze immuniseren zich tegen kritiek. Ze begeven zich wel op vlakken van forensische psychiatrie maar hebben hier niet verder voor gestudeerd en spannen zich er ook niet voor in. Ook diagnosen op geneeskundig gebied. De uitspraken die ze doen zijn heel onpersoonlijk en hadden op heel veel mensen kunnen slaan en herken er mij helemaal niet in. het had over iedereen kunnen gaan. Het zijn verdichtsels e zijn niet transparant en hebben geen burgerplicht en schelden mensen uit en schofferen ze. Als pionnen op een bord of als marionet aan een touw zo willen ze over mensen en gebeurtenissen gaan. Macht en controle en verraad en misbruik van vertrouwen en bedrog. Ze verzwakken je in je kracht en maken je onrustig en dat zeggen ze er niet bij. Als ze dit van te voren hadden gezegd zouden ze zeker nee hebben gezegd, Als die vakvereniging of mensen die hier van wisten burgerplicht zouden hebben zouden ze dit moeten verbieden want ze zijn levensgevaarlijk en brengen mensen in nood gevaar en ontreddering en angst en paniek. Je wist ook niet precies wat ze deden dus het is niet transparant naar de buitenwereld toe en dan kun je kiezen en dan weet ik zeker dat niemand ze zou willen. Ze tonen een immanentie en alwetendheid en denken een godheid of hoogwaardigheidsbekleder te zijn die onaantastbaar is en onschendbaar of grootheid met gezag heiligheid en macht of iemand die zich kan meten met wereldleider. Erg megalomaan en een fragiel ego en hebben zich nauwelijks in verdiept in het karakter want dat is meer. Met oppervlakkige charme en rechten van anderen met voeten schenden en daar mag je niets van zeggen. Ze zijn heel nietig en willen het leven van anderen besturen zodat je het niet in eigen hand hebt. Wat er gaat gebeuren weet je niet van te voren maar dat hebben ze met voorbedachte rade gedaan. De mensen die daar kwamen trof vaak het zelfde namelijk armoede rekeningen niet meer kunnen betalen inhoudingen ruzie tegenwerking en ontberingen relatiebreuken huisraad en bezittingen kwijt zijn en drama en verdeeldheid zaaien. Wat ze erg vinden of veinzen dat ze het erg vinden doen ze je juist aan. Ze pakken je op vlakken wat je goed af gaat en dat brengen ze in de war.Je mist dan de basisbehoeften zoals onderdak en kunt nergens meer naar toe en niemand die je helpt en steunt en tegenwerking. Ook bekenden zijn er bij betrokken naasten en die hebben hier ook verdriet van gehad en zijn beroofd en zelf zouden ze dat ook niet willen maar doen dat wel bij een ander. Er valt ook niet mee te praten want ze draaien de rollen om en als je er ruchtbaarheid aan geeft en hun met de consequenties confronteert kwaad en bellen de politie die zij dan vaak ook nog aan hu kant krijgen. Toen bekeek ik het you tube filmpje van a voice of men waarbij de ervaringsdeskundige spreekt over het effect van iemand of naaste die een persoonlijkheidsstoornis heeft. Mess on your hands en stay away from people with a personalitydisorder like you would stay away from pedophiles methheads and arsonists. One of the dangers of peoplepleasing en het lijkt alsof sommigen getraineerd zijn waardoor het goed mogelijk is dat je deze personen in je leven kunnen komen binnen wandelen en in een zwak moment neem je hun in vertrouwen en raakt alles kwijt. Je komt op plaatsen waar je nooit van had gedroomd dat je daar zou komen en aansluiting heb je al lang niet meer je wou begrepen worden maar dan oprecht met affectieve empathie en geen geveinsde cognitieve empathie. . Eigenlijk moet je goed uitkijken wie je in vertrouwen neemt want er zijn er die misbruiken het en daar ben je in slechte handen handen. Ze zeggen wel dat ze het goed bedoelen maar het tegendeel is gebleken. Ze maken je angst belachelijk en doen het nog een keer. Er zijn ervaringsdeskundigen die zeggen zelf ervaring te hebben gehad met slechte hulpverlening en zijn er eerder minder van geworden. Het bleek zelfs dat de hulpverlener soms zelf narcistoide trekken vertoonde of bps en zo”n ingewikkelde diagnose zonder specifieke kennis en ervaring stelden. Je zou eerst vragen naar de klachten maar de huisarts verwees mij door naar specialist die en dan die en dat heeft weer tot een opname geleid en nabehandeling en als de een vertrok krijg je weer een andere. Afzonderlijk van elkaar kunnen ze verschillende diagnosen geven. Het gaat zo z”n eigen leven leiden. ze zetten een wig tussen huis en jezelf en naasten. Je gaat dan erg zoeken. Het is alsof ze erg indringen in je persoonlijke leven en dat dringt je levenssfeer binnen. Je uit de realiteit trekken. Nu ga je andermans realiteit aannemen en mogelijk twijfelen aan je zelf alhoewel je zelf wel beter weet . En op zelftwijfel kunnen ze binnen komen Het moet niet zo zijn dat je telkens in de verdediging moet en vooringenomen is door meer mensen gezegd die daar naar toe gingen. Tasten zekerheden aan van wat je basaal nodig hebt zoals onderdak water sanitair. Je zou er werk van maken omdat dit iemand zonder medeweten is aangedaan en willens en wetens en met voorbedachte rade gedaan. . Als je iets weet wat die nader niet weet en waarmee een ander in gevaar komt maak je hier gewag van en werk van dat anderen niet in nood en gevaar en ontreddering komen. .

 • Ik heb n belangrijke vraag ,maar vraag me af of dit n veilige plek is om die te stellen

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >