Narcist Aanpakken? 6 Tips Die Je Zou Moeten Weten

Je ziet de narcist in je leven eindelijk voor wie hij werkelijk is.

Hoewel dit een positief keerpunt is, opent het ook de poort naar veel leed. Je beseft nu pas welke schade de narcist bij jou heeft aangericht.

Er borrelen wraakgevoelens bij je op en de narcist aanpakken is het eerste waar je aan denkt.

Maar is wraak nemen de juiste manier om de narcist in je leven aan te pakken? Lees hier wat je het beste kunt doen om een narcist aan te pakken. 

Doel van dit artikel: in dit artikel staan we stil bij de logische reactie om na narcistisch misbruik de narcist te willen aanpakken.

Je komt te weten wat je beter niet doet als je de narcist wilt aanpakken maar je krijgt ook tal van tips om de narcist op de juiste manier aan te pakken.


Waarom zou je een narcist aanpakken?

Langzaam is het besef gegroeid dat je partner een narcist is.

Je voelt je verraden omdat je nu beseft dat je partner helemaal niet het beste voor had met jou. Je voelt je gefrustreerd en schaamt je omdat je in zijn val bent getrapt.

Jarenlang cijferde je jezelf weg en kwam je tegemoet aan alle eisen van je partner omdat je dacht dat het ‘probleem’ bij jou lag. Zo liet hij het ook uitschijnen: jij was degene met het probleem, jij spoorde niet, jij zag spoken,…

Nu besef je dat al deze uitspraken kaderden in zijn gaslighting manipulatietechnieken. Je verloor hierdoor je eigen realiteitsgevoel.

Je denkt terug aan al die momenten waarop hij je heeft voorgelogen en weet nu dat hij een pathologische leugenaar is.

Ook het verdwijnen als een geest in de nacht en dagenlang niets van zich laten horen krijgt nu een naam: ghosting

Allerlei gevoelens krijg je te verwerken: naast schaamte en verdriet voel je ook woede opborrelen. Je overweegt om de narcist terug te pakken voor alles wat hij jou heeft aangedaan.


Is wraak willen nemen een goed idee?

Wraak willen nemen is een logische reactie als je voelt dat je onrecht werd aangedaan. Dat blijkt uit verschillende psychologische studies.

De narcist aanpakken kan je gevoel van eigenwaarde herstellen. Je gaat weer sterker in het leven staan en bent beter gewapend tegen hoovering pogingen van de narcist.

Maar wat deze studies ook aantonen is dat wraak nemen heel negatieve gevolgen kan hebben voor je mentaal welzijn. Wraak nemen zou de kans op depressie doen toenemen en zorgen voor een mindere levenstevredenheid.

mentale gezondheid

Hoewel het heel begrijpelijk is dat veel slachtoffers een narcist willen aanpakken, is wraak nemen geen goede beslissing voor je eigen welzijn.

Wil je toch een narcist aanpakken doe dit dan doordacht. Spring niet zomaar in de diepe put van wraak!

Om te voorkomen dat een narcist aanpakken slecht afloopt geeft ik je verderop graag enkele tips om een narcist op de juiste manier aan te pakken.

Maar laten we eerst even stilstaan bij de voor- en nadelen als je besluit om de narcist toch aan te pakken.


Voordelen en nadelen van een narcist aanpakken

Ik zal heel eerlijk met je zijn: er hangen meer nadelen dan voordelen vast aan een narcist aanpakken.

Laat me beginnen met de weinige voordelen:

Voordelen van een narcist aanpakken

Op korte termijn kan een narcist aanpakken je voldoening geven en dat is dan ook zowat het enige voordeel…

Een Zwitserse studie uit 2004 wijst uit dat de zoete smaak van wraak vrij snel verdwijnt. Bovendien brengt wraak geen gerechtigheid en creëert het vaak een cyclus van wederwraak.

De narcist zal het er echt niet bij laten als je hem overduidelijk aanpakt. Een narcist aanpakken zal je op lange termijn dus echt niet gelukkiger maken.

De Engelse filosoof uit de 16de eeuw Francis Bacon stelt het als volgt: “Iemand die uit is op wraak blijft zijn eigen wonden – die anders zouden genezen – aanraken.”


Nadelen van een narcist aanpakken

Naast het feit dat wraak je alleen op korte termijn voldoening geeft zijn er nog enkele nadelen verbonden aan een narcist aanpakken.

#1: Elke strijd die je aangaat met een narcist zal nooit eindigen

Heb je het uithoudingsvermogen om je voor altijd te blijven verdedigen tegen de aanvallen van de narcist?

De narcist zal omwille van zijn ego deze strijd tegen elke prijs willen winnen. Ga je een conflict met hem aan dan zal hij je blijven neerhalen. Hij zal alles in het werk stellen om je te blijven vernederen omdat hij het zich niet kan veroorloven dat je hem ontmaskert.


#2: je verspilt je energie

energie verspillen

Het is een feit dat we allemaal over een beperkte hoeveelheid energie beschikken in het leven.

Alle energie die je verspilt aan een narcist aanpakken kun je niet gebruiken om goed voor jezelf te zorgen. Denk aan de fijne dingen waar je je energie kunt instoppen. Wil je deze echt opzij zetten om je energie te gebruiken om de narcist aan te pakken?


#3: Een narcist aanpakken is het risico niet waard

De narcist aanpakken betekent ook jezelf blootstellen.

Hij zal proberen om iedereen tegen je op te zetten; je vrienden, je familieleden en zelfs je collega’s of je werkgevers.

Wil je het risico nemen dat zij alle roddels die door de narcist over jou verspreid worden, geloven? Is de narcist aanpakken deze conflicten met anderen je waard?

Een heel belangrijk aspect bij het aanpakken van een narcist is boven zijn gedrag uitstijgen en hem te zien voor wie hij werkelijk is.

Hoe je dit op een subtiele manier kunt doen zonder jezelf hierbij schade te berokken leer je aan de hand van onderstaande tips.


Hoe kun je een narcist aanpakken? 6 nuttige tips

Een narcist aanpakken doe je het best door hem te zien voor wie hij werkelijk is.

Diep van binnen zijn narcisten heel onzeker. Met hun manipulatieve gedrag willen narcisten deze onzekerheid verbergen.

Wil je een narcist terugpakken voor wat hij jou heeft aangedaan dan is het belangrijk deze onzekerheden te kennen. Als jij deze kent dan kan de narcist deze niet langer voor jou verbergen en zal hij de controle over jou verliezen.

Tip # 1: Laat je niet meeslepen in conflicten

De beste manier om te reageren op conflicten die de narcist uitlokt is helemaal niet reageren.

Narcisten verliezen niet graag de macht over anderen. Om deze macht te handhaven lokken ze vaak onnodige conflicten uit.

Ga hier vooral niet op in want dit kost veel energie en een conflict winnen met een narcist is vrijwel onmogelijk. Daarom is het belangrijk om boven deze conflicten uit te stijgen.

Lees ook: Zo herken je een narcist als collega


Tip #2: Houd het gedrag van de narcist bij

Om een nauwkeurig beeld te krijgen van de manipulatietechnieken van de narcist is het belangrijk deze bij te houden. Zo kun je patronen ontdekken die de narcist volgt.

bijhouden

Hoe dichter je bij de narcist staat hoe moeilijker het wordt om zijn gedrag nauwkeurig vast te stellen. Na verloop van tijd word je blind voor zijn toxische gedrag en blijf je het aanvaarden.

Schrijf zijn manipulatietechnieken op zodat je er een beter zicht op krijgt. Beschrijf de situatie, wat deze heeft veroorzaakt en hoe je je hierbij voelde.

Kijk na een paar weken (of maanden) terug op dit verslag. Wat zul je zien? De patronen van iemand die eist dat de wereld zich naar zijn hand zet.


Tip #3: Geef de narcist niet te veel informatie

Persoonlijke informatie, emoties en gevoelens; als de narcist de kans heeft zal hij het niet laten om je kwetsbaarheden tegen jou te gebruiken.

Maak je emotioneel los van de narcist door niet langer informatie over jezelf te geven. Vertel hem niet over wat er gaande is op het werk. Geef hem niet de naam van nieuwe vrienden of vertel hem niet over nieuwe ervaringen.

Deel met de narcist alleen dingen die je bij wijze van spreken met een vreemde op de bus zou delen.

Wat voor jou belangrijk is, betekent niets voor de narcist. Het is voor hem alleen waardevol om controle uit te oefenen over jou.


Tip #4: Stop met het voeden van zijn of haar ego

Diep van binnen zijn narcisten onzeker, dus blazen ze hun ego op om zelfverzekerd over te komen. Zo ontwikkelen ze een gevoel van superioriteit.

Eenmaal je door hebt hoe de narcist werkelijk in elkaar zit, dan lukt het hem niet meer zijn masker van superioriteit op te houden.

Wanneer je stopt met het voeden van zijn ego verandert je relatie met de narcist.

Ga dus niet langer mee in het beeld dat hij van zichzelf schetst. Zoek niet naar zijn goedkeuring en geef hem geen positieve aandacht. Ga op een zo koel mogelijke manier met de narcist om.


Tip #5: Probeer de narcist zoveel mogelijk te negeren

Het is niet makkelijk om de manipulatietechnieken van de narcist te negeren. Maar wil je de narcist aanpakken dan is het echt noodzakelijk om dit wel te doen.

Een narcist op de juiste manier aanpakken gaat er vooral om op een bepaald ogenblik een punt van onverschilligheid te bereiken.

Het uiteindelijke doel van zijn manipulatietechnieken is bij jou een reactie uit te lokken.

Door deze te negeren reageer je niet op het toxische gedrag van de narcist. In eerste instantie kan dit de narcist erg frustreren en barst hij misschien in een narcistische woedeaanval uit.

Maar als je ook deze negeert dan blijft er voor de narcist niet veel meer over om jouw aandacht te krijgen. Hierdoor wordt de kans groter dat hij het gewoon opgeeft om nog langer controle over jou uit te oefenen.


Tip #6: Geniet van je leven zonder de narcist

blij met jezelf

Gewoon gelukkig zijn met je eigen leven is de beste wraak die je op iemand kunt nemen en dit is zeker het geval bij de narcist.

Streef naar de beste versie van jezelf en van het leven dat je leidt. Creëer in het diepste van je bestaan een donker plaatsje waar je de narcist achterlaat, waar hij jou niet langer kan manipuleren en kwetsen.

De narcist in je leven aanpakken betekent net zo goed het trauma en het narcistisch misbruik achter je laten. Besef heel goed dat je liefde en aandacht waard bent, ondanks wat de narcist allemaal heeft beweerd.

Je bent op goede weg om de narcist aan te pakken als je anderen toestaat je goed te behandelen, zonder over je schouder te kijken op zoek naar de narcist.


Tot slot

Het is makkelijk om je ertoe te laten verleiden om wraak te nemen op de narcist.

Toch is dit niet de beste manier om narcistisch misbruik te verwerken. Wraak werkt op korte termijn maar brengt je op lange termijn niet het geluk waarop je had gehoopt.

In dit artikel heb ik je kennis laten maken met veel doeltreffender manieren om een narcist aan te pakken.

De tips die ik je heb gegeven werken ook op lange termijn en sluiten het risico uit dat het narcistisch misbruik van kwaad naar erger gaat.

Hoe beter je de narcist kent, hoe makkelijker je hem kunt aanpakken. Het goede nieuws is dat ik je kan helpen om de narcist helemaal te doorgronden.

Ik nodig je graag uit om onderstaande gratis ‘Narcisme Test’ te maken zodat je na kunt gaan wat je al weet over de narcist.

Na het maken van deze test krijg je direct de uitslag te zien, zodat je narcisme nog beter kunt begrijpen en je nog meer manieren leert om de narcist aan te pakken.

Maidie3452 is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>