8 Trucs Die Narcisten Gebruiken Om Jou Te Traumatiseren

Heb je vaak het gevoel dat de narcist in je leven je uitdaagt door allerhande trucs te gebruiken? Denk je soms dat je je deze trucs inbeeldt?

Helaas niet, je hebt het bij het rechte eind!

Een narcist beschikt over een heel arsenaal manipulatietechnieken of trucjes die hij of zij inzet met maar 1 doel: jou traumatiseren om je aan hen te binden.

Maar al te vaak laat de narcist met zijn narcist trucs uitschijnen dat JIJ het probleem bent.

Het tragische van deze narcistische trucjes is dat deze ook heel schadelijk werken.

Lees dit artikel goed zodat jij voorbereid bent op narcistische trucs en tactieken van de narcist. 

Doel van dit artikel: In dit artikel ga ik jou de trucjes van een narcist uitleggen zodat jij gewapend bent tegen hun aanvallen!


Waarom narcisten trucjes gebruiken om jou te manipuleren

Narcisten beschouwen interacties vaak als een wedstrijd. Ze proberen voortdurend uit te zoeken hoe ze de verantwoordelijkheid voor hun daden kunnen ontlopen en jou ervan kunnen overtuigen dat jij eigenlijk het probleem bent.

‘Het probleem ligt bij jou’ is een veelgebruikte uitdrukking van een narcist. En om je hiervan te overtuigen kan hij heel ver gaan met typische narcist trucs

Jou met zijn trucjes proberen te traumatiseren kun je eigenlijk beschouwen als de ultieme vorm van gaslighting.

Hoe beter je de narcist zijn trucjes kent, hoe beter je je er kunt tegen beschermen. Daarom som ik er voor jou graag enkele op.


Truc narcist #1: discussies uitlokken

Jij houdt van dieren en je wilt een ouderere poes uit het asiel adopteren. Je vraagt je vriend hoe hij hier over denkt. In plaats van te zeggen: “We kunnen er inderdaad eens over nadenken.” overlaadt hij je met kritiek.

“Wat denk je nou, dat zo’n poes jou gelukkig zal maken? Ik wil geen huisdieren want die maken alles vies. Je weet niet waar je aan begint als je een oude poes in huis neemt.” Jij gaat in de verdediging. Voor elk argument dat jij aanhaalt, geeft hij een tegenargument.

Dit is koren op de molen van de narcist. Hij lokt een discussie uit en jij bijt toe.

Aan de hand van deze discussies probeert hij jou ervan te overtuigen dat het ‘probleem’ bij jou ligt. En hoe meer je met hem in discussie gaat, hoe meer hij je laat geloven dat je onstabiel bent.


Truc narcist #2: dialogen omzetten in monologen

Hoewel narcisten eindeloze en vaak zinloze discussies kunnen uitlokken kunnen ze ook net het tegenovergestelde doen: dialogen omzetten in monologen die ze zelf helemaal domineren.

Narcisten kennen totaal geen empathie. Verwacht van een narcist vooral niet dat hij je enthousiasme deelt als je een mooie dag hebt gehad. Net zomin hoef je medelijden te verwachten van een narcist als je iets ergs is overkomen.

Probeer je met een narcist een conversatie aan te gaan over iets leuks dat je hebt meegemaakt, dan heeft hij vast leukere dingen meegemaakt.

Jij bent zo trots op jezelf omdat je een lokale loopwedstrijd hebt gewonnen. Enthousiast vertel je je vriendin hoe goed je van start tot finish hebt gelopen. Al snel gaat het gesprek de andere kant op: zij liep overal ter wereld al meerdere marathons die ze uitgebreid beschrijft.

Daar sta je dan… je hoopte op een beetje waardering en respect. Helaas, haar overwinningen zijn zoveel belangrijker en voor jouw verhaal is er geen ruimte.


Truc narcist #3: verantwoording verwachten

Een derde truc waarmee een narcist je probeert te overtuigen dat het ‘probleem’ bij jou ligt is dat ze verantwoording verwachten voor alles wat je doet, zegt, denkt en zelfs voelt.

Je hebt je vrije namiddag met vriendinnen doorgebracht. Je komt thuis en je vriend zit met een chagrijnig gezicht aan tafel. “Waarom heb je je vrije namiddag niet met mij doorgebracht? Waarom heb je mij geen berichtje gestuurd? Wat dacht je toen je afsprak met je vriendinnen?”

Hopeloos probeer je alles uit te leggen. Je vreest dat je vriend denkt dat je vreemdgaat en voor je het weet zit je in een rechtvaardigingsmodus. Je gaat je zelfs verontschuldigen voor je gedrag.

Een narcist kan verantwoording blijven eisen en hij vindt het heerlijk om jou zo te zien lijden.

Terwijl jij je gedrag en gedachten probeert te verantwoorden, hoe dieper hij graaft om gaten te porren in alles wat je zegt.


Truc narcist #4: jou verantwoordelijk houden voor zijn gemoedstoestand

Een narcist staat erom bekend dat hij geen verantwoordelijk neemt voor zijn gedrag. En ook zijn gemoedstoestand is maar al te vaak de schuld van anderen.

Ongelukkig door het leven gaan, verdrietig zijn, zich geïrriteerd voelen, stress, een kort lontje, … het is allemaal de schuld van iemand anders. Want als hij anderen de schuld geeft, dan kan niemand hem beschuldigen.

Je komt thuis en je vriend zit geconcentreerd op zijn computer te werken. Je merkt dat hij gespannen is en laat hem wijselijk een tijdje met rust. Je ruimt het huis wat op en begint aan het avondeten.

Voorzichtig vraag je je vriend hoe het gaat. Zijn antwoord is duidelijk: “Alles ging goed tot jij thuiskwam en lawaai begon te maken.”


Truc narcist #5: passief-agressief gedrag

Hoewel elk type narcist passief-agressief gedrag kan vertonen heeft onderzoek uitgewezen dat dit vooral bij verborgen narcisten voorkomt.

Passief-agressief gedrag komt vooral naar voren wanneer een narcist opgekropte woede of vijandigheid voelt tegenover jou omdat je hem ooit ‘onrecht’ hebt aangedaan. Met dit gedrag wil hij als het ware ‘de rekening vereffenen’.

Heel vaak uit dit passief-agressief gedrag zich in het maken van kwetsende en sarcastische opmerkingen en nog het liefst en het bijzijn van anderen.

“Dat jurkje staat je goed! Je ziet er veel slanker uit dan je werkelijk bent.”

“Jij eet weer een ijsje? Ik dacht dat je dit jaar 10 kilo wilde afvallen

Lees ook: Narcist en controle als het om eten gaat


Truc narcist #6: je intimideren als je grenzen probeert te stellen

Grenzen stellen is een manier om te zeggen: dit is wie ik ben en waar ik voor sta.

Je vindt het niet leuk als je partner de kinderen cola laat drinken en pizza laat eten. Jij wilt een gezonde levensstijl voor hen en junkfood hoort hier niet bij. Als jij laat moet werken plaatst je partner dit echter altijd op het menu. Je kaart het probleem bij hem aan.

Hij verwijt je dat je een egoïstische moeder bent en dat jij de kinderen geen cola en pizza gunt. “Je verpest altijd de leuke sfeer hier in huis.”

De grenzen die jij aangeeft beschouwt een narcist als een slechte zaak. Hoe beter je je grenzen bewaakt, hoe minder controle hij kan uitoefenen over jou. En laat controle uitoefenen over jou nu precies datgene zijn wat een narcist zo belangrijk vindt. De grenzen die jij stelt vormen voor hem een storende kracht.

Een narcist kan jou er zelfs van beschuldigen zelf een narcist te zijn als je grenzen stelt.

“Het moet allemaal gaan zoals jij hebt gepland. Je houdt helemaal geen rekening met anderen en je geeft hen het gevoel dat jouw ideeën superieur zijn.”


Truc narcist #7: negatieve eigenschappen op jou projecteren

Een narcist houdt ervan anderen te beschuldigen en kan hierin zelfs zover gaan dat hij zijn slechtste eigenschappen op jou gaat projecteren. Zo hoeft hij geen verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen daden.

Ging je narcistische partner ooit vreemd? Hij zal beweren dat je hem ontrouw bent als je met een andere man staat te praten.

Heb je het hele huis gepoetst, maar ben je vergeten de sok op te rapen die je narcistische partner op de grond heeft laten liggen? Je kunt verwachten dat hij jou er zal van beschuldigen slordig te zijn.

Is je narcistische partner een alcoholist, dan kan jij bekritiseerd worden als je een wijntje drinkt op een feestje.

Truc narcist #8: nooit een complimentje geven

Een van de typische kenmerken van een narcist is zijn grote gevoel van superioriteit. Jou een complimentje geven zou kunnen impliceren dat jij op bepaalde vlakken goed – superieur – bent.

In de love-bombing en de hoovering fases kun je best wel complimenten krijgen van een narcist. Deze hebben slechts een doel: jou in zijn web spinnen om de nodige narcistische voorraad te verzamelen. Zijn complimenten zijn allesbehalve oprecht. Eenmaal je vastzit in zijn web zal hem dat mooie jurkje of dat nieuwe kapsel nooit meer opvallen.

Je partner weet heel goed hoe hard je hebt gewerkt om promotie te maken. Je komt thuis en je vertelt je partner dat je die promotie hebt binnengehaald. Het verwachte compliment blijft uit. In plaats daarvan krijg je de opmerking: “Dat is vast omdat je zoveel tijd hebt doorgebracht in het kantoor van de baas.”

Wat je nog een erger trauma kan bezorgen is je prestaties vergelijken met die van zijn ex-partner.

Je hebt een heerlijke ovenschotel gemaakt en vol trots schep je op. Je partner proeft ervan en geeft meteen een opmerking: “Niet slecht, maar mijn ex maakte die met veel meer groenten klaar en dat vond ik veel lekkerder.”


De gevolgen van de trucs van een narcist

Een studie uit 2018 suggereert dat narcisten onethisch handelen en onethische beslissingen nemen.

Onethisch betekent dat een bepaald gedrag indruist tegen alle sociale normen, zoals bijvoorbeeld liegen, anderen vernederen, geweld gebruiken, zich niet aan algemeen geldende regels houden, respectloos zijn, vals spelen, enz…

Ethisch handelen is niet alleen belangrijk in een sociale context maar net zo goed in een relatie.

Het geeft vertrouwen waardoor je helemaal jezelf kunt zijn in een relatie. Net zo goed weet je van je partner dat hij ook zichzelf is en dat hij geen maskers draagt. Jullie hebben een gezonde evenwichtige relatie waarin jullie beiden je goed voelen.

In een relatie met een narcist echter is er altijd sprake van een verstoord evenwicht. De narcistische partner voelt zich de superieure partij in de relatie.

Hij verwacht dat zijn partner deze superioriteit op alle mogelijke vlakken bevestigd, dat deze zijn narcistische voorraad vult.

Onthoud vooral goed dat het bij de narcist gaat om ‘winnen’ als hij zijn trucs bovenhaalt. En als hij inderdaad ‘wint’ dan kan dit diepe sporen achterlaten.

Je voelt je verward, overstuur, onzeker over jezelf en overspoeld door schuldgevoel omdat jij door de narcist verantwoordelijk wordt gesteld.

Deze trucjes van een narcist zijn een vorm van emotioneel misbruik en dat kan op lange termijn nog ergere gevolgen hebben.

  • Angsten en depressie
  • Posttraumatische stress-stoornissen
  • Een laag gevoel van eigenwaarde en het gevoel dat je jezelf bent kwijtgeraakt
  • Slaapproblemen en nachtmerries
  • Stemmingswisselingen en prikkelbaarheid
  • Een gebrek aan emoties en het gevoel dat de wereld om je heen op de een of andere manier niet klopt
  • Een gebrek aan emoties en het gevoel dat de wereld om je heen op de een of andere manier niet klopt
  • Je terugtrekken in je eigen wereld en een heel negatieve kijk hebben op het leven
  • Vertrouwensproblemen
  • Neigingen tot 'people-pleasing' in een poging om goedkeuring van anderen te krijgen

Laatste gedachten

Ik hoop dat dit artikel je een goed inzicht heeft gegeven in de verschillende trucs die een narcist gebruikt om jou te traumatiseren.

Wil je de beste tips en hulpmiddelen om los te komen van narcistisch misbruik en hier helemaal van te herstellen?

Doe dan allereerst de gratis Narcisme test. Zodra de test is voltooid krijg je direct de resultaten te zien en een gratis hulpgids toegestuurd.

Deze hulpgids bevat belangrijke inzichten zodat jij weer vol zelfvertrouwen je eigen leven in handen kunt nemen. Ook kom je in contact met andere lotgenoten en slachtoffers van narcisme. 

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
  • Heel interressant artikel. Ook de test is goed. Ik heb er een studie van gemaakt in het omgaan met een narcist. Weet mij heel goed staande te houden hierin en herken alles wat in dit artikel ataat.
    Maar uiteindelijk gaat het je gezondheid kosten, je bent relatie verslaafd en raakt alles en iedereen kwijt. Het moeilijke is de verlossing.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >