Wil Jij Een Narcist Kwetsen? 6 Regels Die Je Moet Weten

Je hebt een narcist ontmaskerd en nu vraag jij je af hoe je een narcist kunt kwetsen.

Want zoals je waarschijnlijk hebt ontdekt gaat de grootheidswaanzin van de narcist gaat altijd ten koste van andere mensen.

Logisch dat jij jezelf afvraagt; hoe kan ik een narcist gek maken? Hoe pak je een narcist terug? Wat kan ik doen om een narcist te kwetsen? Hoe je dat precies doet, ontdek je in deze blog.

Doel van dit artikel: het is belangrijk dat als je een narcist wilt kwetsen, dit doet op de juiste en meest veilige manier. Daarom krijg je in dit artikel 6 belangrijke regels die belangrijk zijn om te onthouden.

Wil je het nog een stap verder nemen met de hulp van een professional en voorkomen dat je nog langer het slachtoffer bent van een narcist? Klik dan hier.


Hoe kwets je een narcist? Het verrassende antwoord

Een persoon met narcisme heeft bepaalde narcistische kenmerken.

Voor de leesbaarheid van dit artikel zal de narcist aangeduid worden met ‘hij’, maar vrouwen kunnen net zo goed deze persoonlijkheidsstoornis hebben als mannen.

In alle gevallen voedt de narcist zich op jouw woede, angst en onzekerheden.

Daarnaast zijn de narcistische kenmerken bij sommige duidelijk aanwezig en bij andere wat meer verborgen. De verborgen narcistische kenmerken zijn wat moeilijker te herkennen, maar met deze 9 signalen kun je verborgen narcisme goed en snel herkennen. 

Als jij hem probeert kwaad te maken, dan wordt je onderdeel van zijn spel. Hij zal het zo weten te draaien dat hij het slachtoffer is en jij de dader.

Alsof jij degene bent die zich op een giftige en pijnlijke manier gedraagt. Het is een vorm van manipulatie die door veel narcisten gebruikt word en het heet gaslighting.

Ben je daarop voorbereid? Denk je dat je hun spervuur kunt weerstaan? Meer ter zake, waarom zou je willen? Wat heb je eraan om jezelf in gevaar te brengen?

Hierbij nog een interessante video over narcisme: 

Hoe een narcist kwetsen of terugpakken? 6 regels


Regel 1: Vermijd het gevecht

Hoe je een narcist kunt terugpakken begint bij het vermijden van het gevecht. De beste manier om een narcist pijn te doen is door het soort persoon te zijn dat ze gewoon niet kunnen zijn.

Ga dus nooit het gevecht aan. Dan voed je de narcist. De ander van jouw gelijk te overtuigen roept veelal een discussie op, ook al zit de ander echt fout en heb jij echt gelijk.

Door zijn narcistische trekken zal de ander sowieso zijn fout niet toegeven, hij zal juist met je in strijd gaan en daarmee wordt zijn behoefte aan aandacht ook nog heel erg gevoed.

Negatieve aandacht is namelijk ook aandacht. Maar wat is het dat je dan wel kan doen?

Stel je voor dat hij je op jouw fout wijst of hij zegt iets om je te kleineren. Zeg dan simpelweg, dankjewel. "Dankjewel voor je feedback". 

Hij zal niet weten wat hem overkomt en daarmee kan je een narcist gek maken. Gebruik zwakheden van een narcist om ze gek te maken. Dit zijn de 8 (geheime) zwakheden van een narcist. Gebruik deze zwakheden in jouw voordeel!

Nog krachtiger is deze regel als je hem opvolgt met de volgende. Want hoe pak je een narcist aan als er toch een gevecht ontstaat?


Regel 2: Neem onmiddellijk afstand

Neem afstand van de situatie en afstand van de persoon. Loop letterlijk weg en ga iets anders doen.

Loop de kamer uit, het gebouw uit, de stad uit. Ga weg als dat mogelijk is. Ben je aan de telefoon? Hang op. Het zijn simpele manieren om afstand te scheppen.

Soms is het niet altijd mogelijk om fysiek weg te gaan. Wil de narcist de situatie dusdanig laten escaleren dat hij smeekbedes, tirades en geschreeuw in de strijd gooit? Negeer het.

Dit kan moeilijk zijn, want het is sowieso niet leuk als iemand tegen je schreeuwt.

Maar je bent veel krachtiger als je niks zegt, dan als je er tegenin gaat. Je kan een narcist gek maken met een stilte behandeling.

Hij probeert je op je ziel te trappen en jij laat dat niet toe. Krijg je een enorme neiging om er toch tegen in te gaan? Ga dan even naar de wc. Hier kan je alleen zijn en jezelf herpakken.

Focus op wat je wil, namelijk afstand creëren en rust voor jezelf. Neem hiervoor ook even de tijd om de volgende vraag en antwoord te lezen.

Hoe pak je een narcist terug die met jou in strijd gaat? Lees hier hoe je een narcist kapot kan maken.


Regel 3: Wees niet afhankelijk

Een narcist gek maken gaat trouwens makkelijker als je sterk in je eigen schoenen staat.

Ga voor je eigen geluk, vergroot je zelfvertrouwen, want als jij in jouw kracht staat, zal de narcist jou minder raken.

Wees onafhankelijk en zorg voor jezelf. Jouw leven bestaat uit veel meer dan de relatie met een narcist en word vooral niet afhankelijk van jouw narcistische partner

Dat jouw leven meer bestaat dan een relatie te hebben met een narcist, wordt duidelijk nadat je een narcist ontmaskert. Investeer tijd en energie in het creëren van je eigen inkomen, je eigen vriendengroep, je eigen plekje.

Focus op het leven voorbij de narcist. Mensen met narcisme hebben de neiging om je op te slurpen in hun waanzin, hun leugens en hun manipulaties.

Als je afhankelijk bent van zo’n iemand, is het moeilijk om daar uit te blijven. Want hoe pak je een narcist terug als je vast zit in zijn web?

Je kunt een narcist uit je hoofd krijgen met behulp van een ervaren ervaringsdeskundige van narcisme. Zij helpen je uit het web van de narcist te komen en te herstellen. 

Als bijvoorbeeld jouw vrienden ook zijn vrienden zijn, kan jij je tegenover hen niet uitlaten over hem. Dat zou je ook niet willen, want dat brengt ook hun in een lastige situatie.

Zit jij in een situatie dat je naast de vrienden van jouw narcistische vriend/partner, weinig andere vrienden hebt? Het kan daardoor moeilijk zijn om iemand te vinden waarbij je jouw hart kunt luchten, zonder iedereen in een lastige situatie te brengen.

Het is dan tijd dat je jouw eigen vriendenkring op gaat opbouwen. Lees in dit artikel over hoe je (nieuwe) vrienden maakt en hoe je niet meer eenzaam voelt. 

Wetenschappelijk Bewezen: Wist je dat meer dan 40% van de volwassenen in Nederland zich eenzaam voelt? 

Zorgt jouw narcistische partner ervoor dat jij rond kan komen? Creëer dan je eigen inkomen. Door financieel afhankelijk te zijn, geef je hem veel macht over jou. 

Zorg dat je voldoende (spaar) geld achter de hand hebt, zodat als er wat gebeurt, je meteen bij jouw partner weg kunt gaan. Het moet niet zo zijn dat jouw partner óók jouw geld beheert.

Je bent dan nóg meer afhankelijk van jouw partner als je niet weet hoeveel geld je hebt en waar jouw geld is. Een Brits onderzoek heeft zelfs aangetoond dat vrouwen beter in het beheren van geld zijn dan mannen. 

Dan is het heel moeilijk om uit zijn destructieve web te komen. Maar hoe een narcist terugpakken als je op de een of andere manier toch verbonden bent met hem? Dat vertel ik je nu.


Regel 4: Laat iemand anders bemiddelen

Hoe pak je een narcist terug met de hulp van een derde partij? Misschien heb jij je (ex)partner als narcist ontmaskert.

Of misschien twijfel je nog of je partner een narcist is, lees dan ook even dit artikel.

Als je bijvoorbeeld een huis deelt, dan is het van belang dat er iemand komt bemiddelen. Het liefst iemand die onafhankelijk is, dus een mediator of advocaat.

In ieder geval een persoon die stevig in zijn schoenen staat, zich niet laat chanteren en overzicht kan houden op de situatie.

De narcist kan moeilijk zijn waanzin op je afgeven, als je het met een onafhankelijk persoon, onpersoonlijk maakt.

Een derde persoon die onafhankelijk is zal ook objectief kunnen blijven en laat zich daardoor niet makkelijk manipuleren.

Een narcist speelt in op gevoel en dat kan niet als er zich enkel aan de feiten wordt gehouden.

Een bemiddelaar zal er op toe zien dat jij in de situatie krijgt waar je recht op hebt en het zal de narcist gek maken, als je überhaupt al iets krijgt.

Grote kans dat hij je namelijk helemaal niks gunt, omdat hij vind dat hij het zelf allemaal verdiend.

Maar misschien deel je wel meer dan materiaal met hem, misschien hebben jullie wel kinderen. Hoe een narcist terugpakken als er anderen bij betrokken zijn?


Regel 5: Leg het wangedrag van een narcist vast

Denk aan foto’s, filmpjes, screenshots en ander bewijsmateriaal waarin het wangedrag van de narcist te zien is. Je had voor jezelf al de narcist ontmaskert en op deze manier wordt het ook duidelijk voor andere.

Vooral als je kinderen hebt is het belangrijk dat je het wangedrag vastlegt. Als het naar de rechtbank gaat, kan je dit allemaal mee nemen.

Zorg er wel voor dat de ander niet door heeft wat je van plan bent!

En zorg dat je een wachtwoord op je telefoon hebt, bewaar foto’s, filmpjes en screenshots in de cloud of stuur ze door naar iemand de je vertrouwt.

Daarnaast zijn er zeker ook andere mensen bij wie de narcist zijn gedrag vertoont. Hij voelt zich namelijk beter dan iedereen, niet alleen beter dan jij.

Roep de hulp in van de andere mensen die hij kwetst, want samen sta je sterk. Zij hebben misschien ook nog screenshots of iets dergelijks en daarnaast heb je ook gewoon steun aan elkaar.

Let hierbij wel op dat je de narcist niet het idee geeft dat je samenspant tegen hem.

En het allerbelangrijkste als je kinderen met een narcist hebt, zorg dat de kinderen altijd veilig zijn.


Regel 6: Weet zeker dat je met een narcist te maken hebt

Heb je echt een narcist ontmaskert? Gebruik onze narcisme test om het te bevestigen. Twijfel je of je met een narcist te maken hebt? Doe onze test om er binnen enkele minuten achter te komen!

Narcisme kan bij mensen in verschillende mate voorkomen. Sommige mensen hebben wat narcistische trekjes en andere hebben echt een ernstige narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Wetenschappelijk Bewezen: De universiteit van Buffalo heeft 31 jaar lang onderzoek naar narcisme gedaan, waarbij meer dan 475.000 deelnemers betrokken waren. Uit dit onderzoek is gebleken dat mannen vaker narcistisch gedrag vertonen dan vrouwen.  

Zo’n stoornis is niet te genezen, maar kan wel behandeld worden. Dit is echter wel lastig, want iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vind vaak zelf dat er niks aan de hand is. Het zijn de mensen om hem heen die de prijs betalen.

Met deze handige test kan je een inschatting maken in hoeverre jij of iemand anders narcistisch is. Je partner, vriend, minnaar of buurvrouw kan veel narcistische trekken hebben of juist heel weinig.

Het is daarom een zeer bruikbare test om te achterhalen in hoeverre jij of een persoon in je omgeving narcistisch is.

Klik hier om de test te maken. Met deze regels en de test heb je al een goed begin in het omgaan met een narcist.

Daarnaast kan je kijken of het noodzakelijk is om meer hulp in te schakelen. Lees bijvoorbeeld ook de andere artikelen over narcisme op deze website.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
 • Hoe pak ik een narcistisch ‘vriendin’ aan die nu mijn dochter van 12 probeerd kapot te maken nadat ik alle contact heb verbroken? Het was een vriendin en geen partner. Het gaat zover dat ze mijn dochter intimideert en zelfs passief agressief bedreigd. Ik sta momenteel niet voor mezelf in en weet niet hoe dit aan te pakken.

 • hoi,
  ik ben een moeder van 4 zonen getrouwd geweest met een narcist en een van mijn kinderen is een gemene berekende narcist die al vele vrouwen en z’n broers tot wanhoop heeft gedreven . ik heb hem jaren niet gezien of gehoord omdat hijzelf het contakt had verbroken sinds 3 jaar is hij weer terug en was het zelfs gezellig al bleef ik oppervlakkig en op mn hoede .
  nu begon het weer te kriebelen volgens hem en is hij nog venijniger dan vroeger ik heb nu het contakt verbroken maar zal hem toch af en toe zien met verjaardagen . hoe ga ik hier mee om ?

  skippydip

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >