18 Beste Tips Om Blijvend Je Zelfvertrouwen Te Vergroten

Wil jij je zelfvertrouwen vergroten en eindelijk uit die comfortzone breken?

Streef je ernaar om je angsten aan te pakken en de beste versie van jezelf te onthullen?

Als de gedachte aan een zelfverzekerde jij nog wat onwerkelijk aanvoelt, is dit hét moment om actie te ondernemen. 

Met de juiste dosis zelfvertrouwen neem je met gemak besluiten, verbeter je je sociale vaardigheden en durf je weer uitdagingen aan te gaan.

Ben je klaar voor een verandering? In dit artikel deel ik 18 waardevolle tips die jouw zelfvertrouwen een boost zullen geven!

Doel van dit artikel: leer hier hoe je positief en krachtig in het leven kunt staan en vind je innerlijke kracht terug met de 18 tips om je zelfvertrouwen een welverdiende boost te geven.

Wil je direct geholpen worden? Neem dan een voorsprong en ontdek onze bewezen methode voor meer zelfvertrouwen binnen 30 dagen:

Klik dan  hier en ontdek de geheime route naar een leven vol zelfverzekerdheid en kracht.


Het is heel begrijpelijk om je soms zwak en ondermaats te voelen en veel meer mensen dan dat je zou denken hebben om diezelfde reden geen of te weinig zelfvertrouwen.

Een gebrek aan zelfvertrouwen zorgt ervoor dat het leven slechts half geleefd wordt en dat je moeilijker voldoening vindt. Dit omdat je je waarschijnlijk tevreden stelt met minder dan wat je echt verdient.


Waarom is zelfvertrouwen zo belangrijk?

Zelfvertrouwen is als de benzine die onze motor laat draaien zodat we de richting van ons hart kunnen volgen.

Zelfvertrouwen bestaat in verschillende sterktes, waarbij het ene uiterste van het spectrum dat dierlijke basisrecht is dat we hier op aarde voor ons plaatsje mogen vechten.

Het andere uiterste is een bijna bovenaards vertrouwen dat alles in het universum met elkaar verbonden is en dat we zonder dwang uit te oefenen het beste uit onszelf kunnen halen op elk moment.

Dit laatste is het ultieme gevoel van eigenwaarde. De meeste mensen bevinden zich ergens tussenin.

Sommige mensen zijn zo gekrenkt in hun eigenwaarde dat ze zelfs niet het gevoel lijken te hebben om voor hun plaatsje te mogen vechten. Dit is wel vaker het geval bij ongewenste kinderen, misbruik, verwaarlozing etc.

We mogen een gezonde portie zelfvertrouwen overigens niet verwarren met egoïsme, narcistische persoonlijkheden of arrogantie.

Geloven dat je altijd gelijk hebt en geen opinies of inzichten van anderen kunnen verdragen is allesbehalve een teken van zelfvertrouwen.

Iemand met eigenwaarde kan zich zonder problemen kwetsbaar opstellen en gemaakte fouten toegeven.

Iedereen verdient het om zelfvertrouwen te hebben en eigenwaarde kan het redmiddel zijn voor veel mensen die door hun gekwetstheid irrationele en harteloze dingen gaan doen. Zoals gekwetste dieren het gevaarlijkst zijn, zijn mensen dit ook.

Met een gezonde portie eigenwaarde voelen we ons op onze plaats en hebben we de moed om te leren, al was het dan met vallen en opstaan. Ook voelen we ons sterk genoeg om de roep van ons hart te gaan volgen en krijgen we weer vertrouwen in het leven.

Mensen met veel eigenwaarde hebben ook gezondere relaties, zijn gelukkiger met hun baan en hebben meer geduld.


Oefeningen om zelfvertrouwen te vergroten

Je zelfvertrouwen de hoogte in krijgen is de eerste stap als niets in het leven lijkt te lukken.

Je kunt maar beter beginnen om begrip op te brengen voor je eigen situatie, zonder een slachtofferrol aan te nemen die op zijn beurt weer een uitvlucht zou zijn om niet vooruit te gaan.

Het is belangrijk om te begrijpen waarom je bent zoals je bent.

Misschien waren je ouders of zorgverleners altijd kritisch, mocht je als kind niets op eigen houtje doen of beleefde je periodes waarin je diep gekrenkt werd in je integriteit.

Ook foute liefdesrelaties of vriendschappen kunnen een harde klap betekenen voor je zelfvertrouwen.

Het is belangrijk om begrip voor je huidige situatie te hebben door liefdevol naar de wonden van het verleden te kijken. Nog belangrijker is het om te beseffen dat de teugels vanaf nu in je eigen handen liggen, en dat enkel jij de keuze kan maken om te geloven in jezelf.

Er bestaan tal van specifieke oefeningen die je thuis kan doen om je zelfvertrouwen op te krikken. Zoek wat het beste bij je past en laat die oefeningen de eerste stap zijn om bewust voor het geluk te kiezen.

Enkele voorbeelden zijn:

  • Neem pen en papier bij de hand en denk na over alle prestaties die je in je leven behaalde. Hoe klein en kinderlijk dan ook. Je zult zien dat je tegen alle verwachtingen met een hele lijst zult eindigen. Bv: Ik kon toen op dat belangrijke moment ‘nee’ zeggen, waardoor ik mijn eigen integriteit bewaarde.
  • Doe iets aardigs voor jezelf. Moest een echte vriend je iets cadeau kunnen doen, wat zou het dan zijn? Trakteer jezelf op een wellness-dagje, boek een massagesessie, vier je bestaan met een heerlijk uitgebreide maaltijd. Behandel jezelf met evenveel respect, begrip, en vriendelijkheid zoals je een goede vriend zou behandelen. Je schuldig voelen over deze traktatie doet teniet aan de intentie.
  • Creëer positieve affirmaties over jezelf. Een affirmatie is een vorm van positieve zelfsuggestie. Enkele sterke voorbeelden zijn : “Ik hou onvoorwaardelijk van mezelf en ik accepteer mezelf precies zoals ik ben.” En “Ik ben een uniek en heel speciaal mens en ik verdien het om door anderen gerespecteerd te worden.” Kies vaste momenten uit in je dag waarop je deze mantra’s voor jezelf herhaalt.

Meer zelfvertrouwen krijgen op je werk

Een gebrek aan zelfvertrouwen op het werk kan verschillende implicaties teweegbrengen.

Ten eerste kan het ervoor zorgen dat je op een functie blijft werken die beneden je mogelijkheden ligt.

Op die manier wordt je niet gestimuleerd en kun je moeilijk groeien op professioneel vlak. 

Ook kan een gebrek aan zelfvertrouwen ervoor zorgen dat je moeilijker een band krijgt met je collega's.

Een gezonde dosis zelfvertrouwen maakt je minder vatbaar voor psychologische problemen en je kan er het beste uit jezelf door halen.

Op die manier wordt de prestatiedruk ook minder, omdat je een balans vindt tussen het vergroten van je vaardigheden en je eigenwaarde, waardoor succes vanzelf komt.

Reflectie over je huidige werksituatie is erg belangrijk. Eerlijk zijn met jezelf is hier de boodschap.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Waar ben ik goed in en wat zijn mijn troeven, sterke kanten?
  • Welke vaardigheden kan ik nog verbeteren zodat ik verder kan groeien?
  • Welke minder sterke kanten zou ik beter laten voor wat ze zijn, omdat ze nooit mijn sterke kanten zullen zijn?
  • Wat vind ik leuk om te doen?

Het gaat erom dat je deze vragen eerlijk beantwoordt, en dan ook accepteert.

Misschien zit je bij je huidige werk niet op de juiste plek, of misschien vergt het net een extra inspanning van jouw kant om vooruit te raken?


Tips om je zelfvertrouwen te vergroten

Tip 1: Wees voorbereid

De Amerikaanse tennisser Arthur Ashe verwoordde het zo:

Een belangrijke sleutel tot succes is zelfvertrouwen. Een belangrijke sleutel tot zelfvertrouwen is voorbereiding.

Wanneer je weet dat je er alles aan gedaan hebt om genoeg voor te bereiden dan ben je waarschijnlijk ook zekerder van je stuk.

Het is daarom ook belangrijk om de juiste maatregelen te treffen voordat je iets belangrijks onderneemt.

Als je zonder voorbereidend werk in een stressvolle situatie terechtkomt dan kan het een enorme deuk geven aan je zelfvertrouwen als je dan gaat falen. Zorg er daarom voor dat je voorbereid bent.

Wat er precies moet gebeuren om voor te bereiden is iets dat alleen jij kan uitzoeken.

Misschien gaat het om studeren, trainen, hard werken of net om zo vaak mogelijk vriendelijke suggesties te maken naar jezelf toe.

Mogelijk is de juiste voorbereiding voor jou wel om professionele hulp in te roepen om aan je eigenwaarde te gaan werken.


Tip 2: Blijf weg van negativiteit

Het is écht oke om realistisch te zijn over ons leven en onze omgeving.

We kunnen zeker eens een slechte dag hebben en we kunnen het niet altijd over eenhoorns, regenbogen en wereldvrede hebben.

Accepteren dat iets niet is zoals we het zouden willen is één ding, maar vervallen in negativiteit is een ander.

Veel mensen blijven hangen in dat negatieve denkpatroon en werken op die manier ook negatieve situaties in de hand.

Ze willen onbewust dat al hun negatieve opmerkingen en voorspellingen waar zijn en doen er alles aan om hun omgeving hierin te betrekken.

Wees je heel bewust van je gewaarwording bij een bepaalde situatie, bij een bepaalde groep mensen of bij een bepaalde persoon.

Voel je je na het contact uitgeput, leeggezogen, zonder eigenwaarde, geïrriteerd of gefrustreerd?

Als deze minder leuke gevoelens de overhand voeren, dan brengen deze mensen waarschijnlijk bewust of onbewust negativiteit in je leven.

Als je je nog niet sterk genoeg voelt dan is het beter om deze contacten op een minimum te houden.

Naarmate je eigenwaarde en zelfvertrouwen groeien zul je zien dat je weerbaarder wordt en omgekeerd zelfs een positieve invloed op jouw omgeving begint uit te oefenen.


Tip 3: Onderneem actie

Bij de pakken blijven zitten is het grootste valluik voor mensen zonder eigenwaarde. Ze denken op voorhand al te zullen falen dus ze vervallen liever in passiviteit.

Deze apathie zorgt er meestal voor dat ze al hun talenten in een sluimertoestand brengen, waardoor het lijkt dat ze niets kunnen.

Zo vinden sommige mensen zich na jaren tv kijken, ongezond leven en negatief denken plots in een situatie waarin ze zichzelf verachten.

Het is nooit te laat om stappen te zetten en eindelijk de kracht in jezelf terug te vinden.

Elk mens is een uniek wonder en kent oneindige mogelijkheden om te groeien en zichzelf aan te passen.

Iedereen heeft zijn eigen talenten. Doorbreek die lethargie en probeer, zoek, zet stappen vooruit!

Misschien kun je beginnen door beter voor je lichaam te zorgen en bijvoorbeeld gezonder gaan eten en meer bewegen.

De tweeduizend jaar oude spreuk: “een gezonde geest in een gezond lichaam” heeft niet voor niets de tand des tijds doorstaan.


Tip 4: Doe iets vaak genoeg

Het is ontmoedigend om te zien hoe ver je nog staat van het uiteindelijke doel wanneer je ergens aan begint.

Een mens zou voor minder een gebrek aan eigenwaarde hebben. Wees er echter zeker van dat zelfs de grootste geniën onderaan de ladder moesten beginnen en met doorzettingsvermogen en veel herhaling en oefening geleidelijk aan beter werden.

Hoor jij bij diegenen die al te vaak nieuwe dingen uitproberen om ze vervolgens gauw weer aan de kant te schuiven?

Als je echt iets wilt kunnen, probeer dan zeker om door te zetten. Oefening baart werkelijk kunst.

Begin je gitaar te spelen, laat je dan niet ontmoedigen door een moeilijke vooruitgang maar oefen dat lastige muziekstuk totdat je het onder de knie hebt. Zorg er wel voor dat je de lat niet té hoog legt.


Tip 5: Ontdek je talent

Hoe kun je je ook waardig voelen wanneer je dagen gevuld zijn met bezigheden die je geestelijk niet prikkelen?

Het ontwikkelen van talenten zorgt ervoor dat we een waardig plaatsje in de maatschappij krijgen. Het voedt onze eigenwaarde.

Iedereen is ergens goed in. Wat is jouw talent?

Werk je graag met je handen, met mensen, met je lichaam? Of gebruik je liever je verstand?

Als je je afvraagt waar je talenten liggen, kijk dan naar de bezigheden die je hart doen zingen.

Is er iets waar je gefascineerd mee kunt bezig zijn, de tijd volledig uit het oog verliezend?

Wat zou je doen moesten alle mogelijkheden terug open liggen, zonder je zorgen te hoeven maken over geld of familie?

Dat talent hoeft niet spectaculair te zijn, maar het moet iets zijn waar jij een speciale aantrekkingskracht tot voelt en dat je leven interessant maakt.


Tip 6: Vergelijk jezelf niet met anderen

Herken je jezelf in deze valkuil? Hoe kun je ooit ergens goed in worden als je je voortdurend focust op het feit dat anderen veel beter zijn? We moeten hier weer realistisch zijn.

Natuurlijk zijn er altijd mensen die ergens beter in zijn dan wij. En dan? Eigenwaarde gaat erom dat we onze tekortkomingen accepteren maar nooit het geloof verliezen dat we zelf beter kunnen worden.

Het is een normale menselijke impuls om op zoek te gaan naar vergelijkende informatie om ons heen, maar als we het geloof in onszelf verliezen doordat anderen beter dan ons presteren, dan zijn we weer niet goed bezig.

Het kan verfrissend werken om eens dat groene gras bij de buren te gaan inspecteren.

Je kunt er inspiratie opdoen, een stimulans in vinden om zelf beter te gaan presteren en een voorbeeld te vinden.

Onthoud gewoon dat we allemaal uniek en authentiek zijn en dat je de focus liever legt bij je eigen zelfontplooiing.


Tip 7: Acteer als de beste en doe alsof!

Voel je je misschien opgesloten in een gouden kooitje?

Waarschijnlijk verkies je zekerheid boven persoonlijke groei. Op sommige momenten van ons leven hebben we nood aan die zekerheid, maar soms staat het onze zelfontplooiing juist te veel in de weg.

Een gebrek aan uitdagingen doet teniet aan ons zelfvertrouwen, want hoe weet je nu of je scherp staat, en of je wel bent wie je denkt te zijn als je dat niet af en toe kunt testen?

Wil je je gelukkiger en zelfverzekerder voelen in je leven? Fake it till you make it! 

Wetenschappelijk Bewezen: Doe alsof je zelfverzekerd bent en gedraag je ernaar. Uit recent onderzoek blijkt dit zelfs zo sterk te werken dat het tot veranderingen kan leiden bij acteurs in de hersenen. Misschien is dat de reden waarom zoveel acteurs verdwalen in een aangenomen, depressieve rol?

We kennen allemaal de vreselijke verhalen van Hollywood acteurs die blijvende gevolgen ervaren wanneer ze zichzelf verliezen in een bepaalde rol. Acteurs kunnen vaak verslavende en destructieve gewoonten van personages ontwikkelen die ze hebben gespeeld.

Toch is er hier ook een optimistische boodschap aan dit verhaal. Er is namelijk ook een verband met zelfvertrouwen.

Zo denken de onderzoekers dat de uitdaging om onszelf te verbeteren – of op zijn minst meer zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld te ontwikkelen – is misschien eenvoudiger dan we dachten.

Door een personage te spelen of uit te voeren die willen worden, of gewoon door tijd door te brengen met mensen die het soort eigenschappen belichamen die we in onszelf wouden willen zien, kunnen we ons zelfbeeld in een gewenste manier veranderen.

Op die manier krijgen we een nieuw vertrouwen in onszelf kunnen en raken we verder en verder op ons pad. Je kunt jezelf uitdagen op de werkvloer, in je gezinssituatie of op relatievlak.

Waag je stapje voor stapje buiten je comfortzone en je zult zien dat de wereld zich voor je opent.

“Life begins at the end of your comfort zone.” - Neale Donald Walsch



Tip 8: Werk aan je lichaamstaal

Een lome houding met neerhangende schouders en een vertrokken gezicht weerspiegelt je innerlijke staat. Je voelt je waarschijnlijk gefrustreerd of moe, en dat is oke.

Wist je echter dat een bepaalde lichaamshouding op zijn beurt ook je gemoed beïnvloedt?

Volgens cognitieve wetenschappers werkt het wel degelijk in beide richtingen. Denk dus twee keer na voordat je de schouders laat hangen en je blik op de grond gericht houdt.

Met een rechte, ontspannen houding en een geneigdheid om te glimlachen krijgen je hersenen de informatie dat alles in orde is, waardoor je je ook beter zult beginnen voelen.

Ook op de werkvloer en in je sociale leven zal een lichaamshouding die zelfvertrouwen en tevredenheid uitstraalt veel positievere uitwerkingen hebben. Probeer het gewoon!


Tip 9: Focus op één ding tegelijk

Als je weer eens met honderd dingen tegelijk bezig bent dan moet je niet lang zoeken naar de reden waarom je nergens in slaagt.

Een gebrek aan zelfvertrouwen kan ervoor zorgen dat je niet al je gewicht in één schaal wilt leggen, en daarom twintig verschillende schaaltjes hebt die er maar pover uitzien.

Toch is het verstandig om je tijd en energie in één ding tegelijk te steken. Enkel zo kun je je op de nodige manier inzetten om iets te bereiken.

Kies daarom iets uit dat belangrijk is voor je en focus je erop totdat je bereikt hebt wat je in de eerste plaats wilde. Die andere minder belangrijke dingen kunnen heus wel wachten.

Door te groeien in één aspect van je leven verandert je hele perceptie misschien en ontstaan er weer nieuwe behoeften en doelen.

Sorteer dus je plannen en aspiraties in volgorde van belangrijkheid en begin vanboven aan de lijst.

Zo stroomt de meerderheid van je energie en inzet naar waar het het hardst nodig is.


Tip 10: Ga je angsten te lijf

Door onze angsten bevriezen we en kruipen we terug in ons schulpje.

Het is heel begrijpelijk want we hadden ongetwijfeld een goede reden om die angsten in de eerste plaats te ontwikkelen.

De reden waarom je geen risico´s durft te nemen op professioneel of financieel vlak stamt misschien af van een diepgewortelde angst om je basisbehoeften niet te kunnen bevredigen.

Deze gevoeligheid zorgt er nu echter voor dat je weer te hardnekkig kiest voor zekerheid in plaats van voor groei.

Reflecteren over je situatie is belangrijk om deze te kunnen relativeren. Om je angsten te lijf te gaan kun je de volgende vragen in gedachten houden:

  • Hoe komt het dat ik bang ben voor deze specifieke situatie? Waar komt de angst vandaan?
  • Op welke manier wordt mijn wezen, mijn welzijn en dat van mijn familie bedreigt? Waar ligt het gevaar? Waar ben ik bang voor?
  • Is het risico werkelijk zo groot als ik denk?
  • Kan het zijn dat alles goed komt als ik het toch probeer?

Tip 11: Kom voor jezelf op

Mensen met weinig zelfvertrouwen lijken een krak te zijn in het begrijpen van tekortkomingen van anderen.

Als je baas weer eens een gemene opmerking geeft en je liever zwijgt met de gedachte “Hij heeft vast een slechte dag en is toch te kortzichtig om te zien dat hij me hiermee kwetst.”, dan trek je meestal aan het kortste eind.

Zo houd je de kleinerende situatie in stand.

Je stem laten gelden door op een niet-agressieve manier te laten weten wat je van die opmerkingen vindt kan een heuse doorbraak betekenen voor jullie wisselwerking en dus zeker ook voor je zelfvertrouwen.

Assertief zijn is hier de boodschap.

Op de juiste manier communiceren betekent dat je de ander zonder aan te vallen of af te breken laat weten wat je standpunt is. Als er iets erg gevoelig ligt is het altijd verstandig om te beginnen met: “Ik voel dat….”

Op die manier maak je geen verwijten en blijft de andere partij ook in zijn waardigheid, maar zo heb je wel lekker gezegd waar het op staat.

Lees ook dit artikel om de controle over je leven weer in eigen handen te nemen.


Tip 12: Verrijk je geest met kennis

Iets waar je geen begrip van hebt boezemt ook een zekere angst in.

Niet weten hoe de vork in de steel zit betekent dat je de valkuilen en de binnenweggetjes niet kent, en dat doet het allemaal enger en moeilijker lijken.

Kennis opdoen zal je altijd een groter perspectief geven over de situatie. Je verrijkt je geest met kennis en leert aan de andere kant het beangstigende van de situatie te relativeren.

Kennis is macht, dus het is een belangrijke sleutel in alle facetten van het leven.

Misschien komt een gebrekkig zelfvertrouwen bijvoorbeeld op terwijl je een grote reis aan het plannen bent, omdat je bang bent dat je met je kleinburgerlijke mentaliteit je plaats niet zal kunnen vinden in die verre, vreemde landen.

In dat geval kan het heel erg verlossend werken om kennis op te doen over alles wat te maken heeft met reizen, die specifieke landen, je eigen land, ervaringen van andere reizigers..

Met die kennis op zak sta je een heel stuk sterker om dat grote avontuur aan te gaan.


Tip 13: Werk aan kleine dingen

Dat gebrek aan eigenwaarde kan zo diep liggen dat het onmogelijk is om meteen zware maatregelen te treffen. Het kan al enorm helend zijn om kleine veranderingen in je leven aan te brengen.

Het feit dat je voelt dat je meer waard bent dan wat je je in het verleden voorhield, is al een enorme stap in de goede richting.

Schijnbaar onbelangrijke aspecten zoals hoe lang je ontbijt en welke kleren je draagt symboliseren eigenlijk veel meer dan je denkt. Goed voor jezelf zorgen is cruciaal voor een gezond zelfbeeld.

Geloof dat je iets waard bent en toon dat ook aan jezelf door middel van die kleine dingen.

Neem bijvoorbeeld voldoende tijd om gezond te ontbijten en draag kleren waarin je je goed, elegant en comfortabel voelt.

Wijs het verzoek van de buurvrouw om op haar kleine kinderen te passen beleefd af als je nood hebt aan tijd voor jezelf. Al die kleine dingen vormen een goed begin.


Tip 14: Leer omgaan met weerstand

Dagelijks komt iedereen wel eens in aanraking met weerstand. In het leven bestaan er altijd tegengestelde belangen en daar vloeit die weerstand uit voort.

De vraag is hoe we hier nu op een gezonde manier mee kunnen omgaan.

Het is vanzelfsprekend dat weerstand geen leuke ervaring is. Laat je er echter niet door ontmoedigen.

Omgaan met weerstand vereist dat je aan enkele eigenschappen gaat werken zoals bijvoorbeeld:

  • Stressbestendigheid
  • Het vermogen om met de boosheid van anderen om te gaan
  • Op de juiste manier opkomen voor jezelf
  • Etc.

Communicatieve vaardigheden zijn van groot belang om de juiste houding te kunnen aannemen.

Leer bijvoorbeeld om

  • op de juiste manier je boodschap over te brengen
  • om te gaan met de emoties die opkomen tijdens die weerstand
  • ook het belang van de ander te herkennen
  • je eigen belang te behartigen

Tip 15: Ga naar de sportschool

Steeds opnieuw blijkt uit wetenschappelijke onderzoeken dat lichaamsbeweging een positieve invloed heeft op het zelfvertrouwen.

Op korte termijn zorgt lichaamsbeweging voor een betere gemoedstoestand en een positievere kijk.

Op lange termijn kunnen sport en beweging ervoor zorgen dat we ons goed voelen over ons fysieke zelf: onze fysieke mogelijkheden en onze kracht.

Over het algemeen zorgt regelmatige lichaamsbeweging voor een gevoel van succes en slagen, wat een enorme boost geeft aan onze eigenwaarde. Zoek een sport uit die je ligt.

Of je nu kiest voor gewichtheffen of voor acro-yoga, het zal ongetwijfeld voor de nodige dynamiek zorgen waardoor je zelfvertrouwen de lucht in gaat.

De dag van vandaag is er een erg groot aanbod aan sporten waardoor er vast ééntje in je buurt is waar je makkelijk twee keer per week of meer naartoe kunt gaan om lekker te zweten.


Tip 16: Lees meer boeken

Zoals gezegd staat kennis gelijk aan macht. De juiste boeken kunnen je vervullen met inspiratie en kunnen je onwetendheid over bepaalde onderwerpen oplossen als sneeuw voor de zon.

Door die kennis op te doen verleg je je horizon waardoor je zelfvertrouwen groeit. Het kan zijn dat je in je huidige omgeving niet in aanraking komt met wat je diep vanbinnen echt interesseert.

Boeken kunnen de oplossing zijn! Je vindt ze tegenwoordig ook in digitale vorm waardoor de drempel nog lager ligt om specifieke boeken te vinden die je kunnen helpen op je pad.


Het gaat zelfs niet alleen over informatieve boeken..

In sterke romans en literaire werken worden intrinsieke verhaallijnen geweven die zo nauwkeurig een karakter schetsen van de personages dat het lijkt dat je ze in het echt ook kent.

Op die manier leer je erg menselijke trekjes kennen vanuit een ander gezichtspunt zodat je je eigen tekortkomingen en imperfecties leert relativeren en zelfs het mooie ervan leert zien.

Veel lezen bevorderd ook je vermogen om je in je eigen taal uit te drukken wat ook weer je zelfvertrouwen vergroot.


Tip 17: Praat langzaam en duidelijk

Haastig en onduidelijk praten is een teken van onzekerheid. Mensen praten te snel als ze zich onzeker voelen en niet zeker zijn van wat ze precies willen zeggen.

Het zorgt er ook voor dat mensen je minder goed verstaan waardoor er misschien misverstanden optreden of waardoor je in hun achting daalt.

Duidelijk maken wat je wil en een goede communicatie is noodzakelijk voor een gevoel van eigenwaarde. Praat daarom langzaam en duidelijk met een weloverwogen woordkeuze.

Het kan ook helpen om mentaal tot rust te kunnen komen bij situaties waarin je gestresseerd of angstig bent.

Trager spreken zorgt er niet alleen voor dat de toehoorders beter kunnen begrijpen wat je wil zeggen, maar ook dat je zelfverzekerder overkomt en alles onder controle lijkt te hebben.


Tip 18: Blijvend zelfvertrouwen opbouwen 

De beste tip heb ik laatste bewaard. Onderzoek heeft aangetoond dat jouw IQ niet de belangrijkste factor is om succesvol en gelukkig te zijn. Er zijn drie factoren die als veel belangrijker worden beschouwd dan intelligentie bij het bepalen van succes en het krijgen van meer zelfvertrouwen. 

Over deze factoren heb ik een E-book geschreven die ik het ‘Zelfvertrouwen Geheim’ heb genoemd. Het geeft je de grootste kans om je zelfvertrouwen te vergroten, innerlijke blokkades te overwinnen en je verborgen talenten optimaal te benutten. En dat is precies wat ik jou gun! Ben jij hier klaar voor? 

Vul hieronder je e-mailadres in en ik stuur het E-book gratis en privé naar je toe: 

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
  • Bedankt voor deze informatie die voor mij nieuwe deuren heeft geopend! Goede tips om ook sterker uit mijn burn-out te komen.

    Graag ontvang ik het E-book.

  • Beetje goed geholpen moet nog veel verwerken op mijn eigen manier

    • Beste,

      Ik ben blij om te horen dat je in ieder geval goed geholpen bent.
      Ik wens je heel veel sterkte en succes toe met het verwerken. You can do it ♥

      Liefs,
      Vera

  • Mooi artikel met zeer nuttige adviezen!
    Bedankt hiervoor.

    Met name de tip over lichaamstaal heeft mij veel opgeleverd!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >