Positief blijven? 10 Tips Die Helpen Bij Moeilijke Omstandigheden

Het leven kent veel moeilijke momenten en tegenslagen. Positief blijven is dan niet makkelijk.

De (plotselinge) dood van geliefden, ruzies, geen werk kunnen vinden, relaties die kapotgaan, armoede.

Maar je hebt een keuze: sta je toe dat moeilijke momenten en tegenslagen je leven bepalen?

Door positief te blijven neem jij de controle over je leven en kies je ervoor om gelukkig te zijn. Lees hierover meer in dit artikel!

Doel van dit artikel: In dit artikel worden 10 tips gegeven die jou kunnen helpen om positief te blijven in moeilijke en vervelende situaties.


Positief blijven denken: hoe doe je dat?

Je herkent het vast wel. Je bent een beetje jaloers op vrienden omdat ze altijd zo’n positieve instelling hebben.

Jij worstelt met situaties en voelt je regelmatig terneergeslagen en ronduit chagrijnig, maar anderen kunnen altijd lachen en vriendelijk zijn. Je vraagt je dan af: ‘Hoe doen ze dat?’

Hoe kunnen sommige mensen altijd positief, vriendelijk en hartelijk blijven? 

Dalai Lama quote over positief blijven

Het leven is opgebouwd uit dieptepunten én hoogtepunten. Wanneer je dit realiseert, kan dit je helpen om tijdens dieptepunten uit te zien naar de momenten dat dingen weer goed zullen gaan. Dit kan je helpen om positief te blijven. Dan zullen dieptepunten nooit lang duren en zal je je snel weer beter voelen.

Wij Nederlanders hebben bepaalde verwachtingen in het leven. Een kind, tiener, student, twintiger, dertiger, enzovoort; iedereen mag bepaalde dingen in het leven verwachten.

Maar de tijden zijn veranderd. De verwachtingen worden niet meer waargemaakt. Er is geen baanzekerheid meer, je kunt geen betaalbare woning meer vinden, het is niet meer vanzelfsprekend dat je de liefde vindt. Het leven lijkt meer dieptepunten te krijgen.

Het is dus goed om je verwachtingen bij te stellen. Verwacht niet meer een top baan, goed salaris, groot huis, liefdevol gezin of zekerheid, want de kans is groot dat deze verwachtingen niet zullen worden waargemaakt. Haal je geluk en positiviteit uit andere dingen, zoals liefde van vrienden en familie, een thuisgevoel, leuke collega’s, de natuur, veiligheid en gezondheid.

Vrouw die lacht en haar ene hand in de lucht steekt en de andere tegen haar wang houdt

Bekijk de dingen van de positieve kant, in plaats van de negatieve elementen in je leven te benadrukken.

Dit is een lastig proces, maar een essentieel proces voor een gelukkig leven. Positief blijven is in onze tijd een essentieel onderdeel van het streven naar geluk.


Positief blijven in moeilijke tijden

Het leven zit vol tegenslagen. Het leven is een pad door dalen en over bergen; goede momenten wisselen zich af met moeilijke momenten. Een gelukkig mens doorstaat de moeilijke situaties en geniet van de goede momenten.

Persoon zit met zij hoofd naar beneden op de rand van een parkje

Een geliefde kan (geheel onverwachts) overlijden, je kunt niet de baan vinden waar je voor hebt gestudeerd, je hebt in je leven nog niet de partner gevonden die bij je past, je bent eenzaam, er ontbreekt liefde in je leven; het leven kan erg moeilijk zijn. Is er een uitweg uit moeilijke situaties in het leven?

JA! Er is een uitweg: positief blijven! De wereld kent bijna 7 miljard mensen en elk mens heeft moeilijk momenten die hij of zij dient te overwinnen.

Wij Nederlanders hebben een makkelijk leven vergeleken met arme mensen in bijvoorbeeld Afrika of India, mensen in oorlogsgebieden of slachtoffers van afpersing, slavernij of misbruik.

Nederland met windmolens en tulpen

Positief blijven is dé oplossing om uit het moeilijke dal in je leven te kunnen komen.

Ieder mens dient de dalen en zijn of haar leven te doorstaan. Hoe? Door positief te blijven en uit te zien naar de mooie momenten in het leven.

Focus je niet op de slechte dingen, maar op de goede dingen. Kijk uit naar nieuwe periodes in je leven waar dingen beter zullen gaan.

Het is een instelling, een mindset, die je moet aannemen. Positief blijven klinkt niet altijd makkelijk, maar door positief te blijven behoud je een oprecht optimistische instelling die essentieel is om de moeilijke periodes in je leven te overwinnen.

Persoon die met zijn vinger hersens aanraakt met zijn wijsvinger

Dan kun je je leven weer oppakken en weer genieten van de goede dingen die het leven je geeft. Positief blijven is onderdeel van de weg naar geluk.


Hoe je positief blijft bij ziekte

Ziekte en lichamelijke beperkingen kunnen je een klap in je gezicht geven. Het is een tegenslag in het leven die moeilijk te overkomen is.

Hoe kan je positief blijven wanneer je een ernstige of chronische ziekte hebt? Eigenlijk heb je 2 keuzes:

 • Je laat de ziekte je leven beïnvloeden en gaat bij de pakken neer zitten.
 • Je blijft positief in het leven staan en richt je op de zaken die je blij maken, ondanks de beperking die de ziekte je geeft.
Zieke vrouw die op de grond zit en haar neus snuit

Je hebt een keuze: Sta je positief of negatief in het leven?

Een ziekte kan je leven heel erg beperken, waardoor je vooral negatieve gevoelens ervaart. Toch is dit een duidelijke keuze: Ga je positief of negatief in het leven staan? Negativiteit is vaak geen bewuste keuze, maar je staat wel toe dat negatieve gevoelens je leven zullen beheersen.

Positief blijven is een bewuste keuze om niet toe te laten dat ziekte de kwaliteit van je leven bepaald. Door positief te blijven neem jij de controle over je leven en kies je ervoor om gelukkig te zijn.

Bord met bewuste keuze erop en verschillende pijlen erachter

Oefeningen die je helpen positief denken

Wanneer het leven tegen zit, helpen zelfs de beste medicijnen niet om volledig te kunnen herstellen. Maar door positief in het leven te staan, krijg je zelf meer grip op een betere kwaliteit van het leven.

De volgende oefeningen kunnen je helpen om positief te blijven, gelukkiger te zijn en positiever in het leven te staan.

 • Gebruik alleen positieve woorden wanneer je praat. Gebruik geen woorden met een negatieve lading, zoals ‘niet’, ‘geen’, ‘slecht’. Gebruik juist positieve woorden. Vertel jezelf dat je je best zal doen.
 • Verwijder negatieve gevoelens uit je leven. Sta niet toe dat negatieve gedachten en gevoelens je beheersen. Duw deze negativiteit symbolisch weg en focus je op de goede dingen in je leven.
Man die zijn hand op zijn kin heeft en diep in negatieve gedachten is
 • Wees dankbaar voor wat je wél hebt. Wees dankbaar voor de dingen die je hebt, zelfs wanneer je in een moeilijke periode zit in je leven. Realiseer je dat het altijd erger kan zijn.
 • Gebruik woorden van kracht en succes. Probeer om je gedachten te vullen met woorden die je sterker maken, blijer, energieker en waarmee je controle krijgt over je leven. Concentreer je op deze woorden in plaats van woorden van zwakte, deceptie of falen. Krachtige woorden zijn bijvoorbeeld: sterk, krachtig, slim, ik kan het, ik doe het, geluk, blij, fijn.
 • Omring jezelf met positieve dingen die je blij maken en richt je op positiviteit. Hang in je huis vrolijke foto’s van je geliefden, zet je favoriete bloemen op tafel, praat met aardige en positieve mensen, wandel lekker door de natuur bij mooi weer, bekijk grappige televisieprogramma’s of series en geen drama, actie of geweld.

10 Tips om positief te blijven

Wanneer je positief bent, ben je gelukkiger. Het blijkt ook dat positieve mensen juist productiever zijn. Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar positief blijven is makkelijker gezegd dan gedaan.

Hoe kan jij positief blijven en een gelukkiger en productief leven leiden?

Twee vrouwen die samen buiten lopen en lachen

Tip 1: Heb voldoende lichamelijke beweging

Onderzoek laat zien dat beweging essentieel is om positiever in het leven te staan en je gelukkiger te voelen. Sport en beweging is een zeer effectieve strategie om negatieve gevoelens en depressiviteit te overwinnen.

Shawn Achor beschrijft in zijn Engelstalige boek The Happiness Advantage een onderzoek waarin de effecten van beweging op mensen met depressiviteit wordt aangetoond. In dit onderzoek worden drie groepen met patiënten met een depressie op 3 verschillende manieren behandeld:

 1. 1
  Een groep kreeg medicijnen toegediend;
 2. 2
  Een groep bestreed hun depressie met sport en beweging;
 3. 3
  Een groep kreeg een combinatie van medicijnen met sport/beweging.
Een groep vrouwen die samen aan het sporten zijn met gewichten in hun handen

Wat bleek: 38% van de groep die medicijnen kreeg toegediend viel weer terug in een depressie. Groep 3 met een combinatie tussen medicijnen en sport/beweging had een terugval van 31%. De groep die alleen aan sport en beweging deed, had slechts een terugval van 9%. Kortom: beweging helpt!

Dit betekent niet dat je meerdere keren per week naar een afgrijselijke sportschool moet. Slechts 7 minuten per dag aan beweging is genoeg.

Beweging zal ervoor zorgen dat je beter in je vel zit, je meer ontspannen bent, je je hoofd kunt leegmaken en meer zelfverzekerd zult zijn van je lichaam. Zelfs wanneer je niet afvalt.

Het positiviteitseffect van beweging is dus enorm. Begin gemakkelijk met wandelingen in de buurt van je huis, neem vaker de fiets en/of neem vaker de trap in plaats van de lift. Je zult je beter gaan voelen.

Vrouw die aan het bewegen is en blij lacht en haar handen in de lucht steekt

Tip 2: Slaap voldoende

We weten allemaal dat je lichaam goede nachtrust nodig heeft om te herstellen en nieuwe energie op te doen.

Toch onderschatten we de noodzaak van een goede nachtrust op een goed humeur en gemoedstoestand.

Wanneer je slecht hebt geslapen, kun je chagrijnig zijn. Wanneer je slecht slaapt, hebben negatieve gevoelens betere grip op je emoties.

Vrouw die in bed ligt met een nachtmasker op

Door je uren slaap te pakken zal je minder gevoelig zijn voor negatieve gevoelens en stress.

In hun boek NurtureShock, leggen Po Bronson en Ashley Merryman uit dat:

“Negatieve stimuli worden verwerkt door de amygdala; positieve of neutrale herinneringen worden verwerkt door de hippocampus. Slaaptekort heeft een groter effect op de hippocampus dan op de amygdala. Het resultaat is dat mensen met een slaapstoornis zich lastig mooie herinneringen voor de geest kunnen halen, maar juist de verdrietige herinneringen zich nog prima herinneren.

In een experiment van Walker probeerden studenten met een slaapstoornis een woordenlijst te onthouden. Ze konden zich 81% van de woorden herinneren met een negatieve connotatie, zoals 'kanker'. Maar ze konden zich slechts 31% van de woorden herinneren met een positieve of neutrale connotatie, zoals 'zonneschijn' of 'mand'.”

Positief blijven gaat dus hand-in-hand met een goede nachtrust.

Bekijk ook eens de volgende video van Dr. Alia Crum die bij TEDx vertelt over een positieve midset:


Tip 3: Breng meer tijd door met vrienden en familie

Het onderhouden van sociale relaties met vrienden en familie blijkt een erg belangrijk onderdeel te zijn van ons geluk.

Veel wetenschappelijke studies tonen dit aan. Geld maakt niet gelukkig, maar liefde wel. Onthoud dat liefde en warmte het ware geluk geeft.

Vier vrienden die samen aan het lachen zijn

Het is dus belangrijk om met regelmaat contact te hebben met vrienden en familie.

Tegenwoordig worden veel sociale contacten onderhouden via internet, zoals via social media en Whatsapp. Face-to-face contact, dus in het echt zonder een scherm voor je neus, heeft echter een veel groter effect op je geluksniveau.

Daniel Gilbert, een expert op het gebied van geluk aan de Harvard Universiteit in de Verenigde Staten, legt het op een goede manier uit:

“We zijn gelukkig met familie; we zijn gelukkig met vrienden; we zijn gelukkig met bijna alle andere dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken, maar eigenlijk slechts manieren zijn om meer vrienden en familie te krijgen.”

Op internet of in de krant zie je wel eens berichten over oudere mensen die 50, 60 of zelfs 70 jaar getrouwd zijn.

Man en vrouw die in bruidskleding elkaar een kus geven

Hen wordt altijd gevraagd om hun geheim voor een lange relatie. Ze zeggen bijna altijd: ‘geven, geven, geven’.

Dit geldt voor relaties met een partner (zoals een huwelijk), met vrienden, maar ook met andere mensen om je heen. Een mens krijgt veel meer voldoening en ontvangt meer liefde van anderen wanneer hij of zij liefde geeft.


Tip 4: Buitenlucht en natuur goed voor lichaam en geest

Wanneer je een dipje hebt, verdrietig bent en negatieve gevoelens ervaart, zou je er bewust voor moeten kiezen om even naar buiten te gaan.

Vrouw die buiten op de grond zit in het bos en omringd is met bomen

Maak even een ommetje door de buurt, wandel even naar de supermarkt of loop even door het parkje in je buurt.

Je kunt ook even gaan zitten op een bankje en geniet van het moment en de geluiden om je heen. Dit geeft je hernieuwde, positieve energie.

 • Adem stevig in en uit. Neem verse zuurstof in je op.
 • Omarm de zonnestralen die op je gezicht vallen.
 • Geniet van de bloemen, bomen, het vers gemaaide gras.
 • Drink een lekker kopje koffie of thee op een terrasje of lekker binnen als het buiten koud is.

Kies ervoor om de negatieve gedachten en gevoelens letterlijk en figuurlijk achter je te laten door even de deur uit te gaan.

Zonsondergang buiten door het gras

Wat ook goed helpt is er vaker voor te kiezen om de fiets te nemen in plaats van de auto of het openbaar vervoer. De extra beweging in de buitenlucht zal je goed doen.

Het Amerikaanse Meteologische Instituut stelt na onderzoek dat de perfecte buitentemperatuur voor een goed effect op je humeur 13,9 graden Celsius is. Maar, eigenlijk is het bij zowel warm als koud weer heerlijk om even buiten te zijn.


Tip 5: Help anderen en ontvang meer positieve energie

Het klinkt een beetje tegenstrijdig. Door anderen te helpen zal jezelf meer positiviteit ervaren in je leven en je gelukkiger voelen.

Vrouw die met haar armen gespreid over de oceaan uitkijkt

Volgens onderzoek is 100 uur per jaar, oftewel 2 uur per week, het optimale aantal uur voor een persoonlijke positiviteitsboost.

We kunnen anderen helpen door geld uit te geven aan andere personen, bijvoorbeeld door het doen van een donatie of door het kopen van cadeaus voor anderen. Word jij ook altijd blij wanneer je een goede vriend of familielid een cadeau geeft?

Je kunt een ander ook helpen door specifiek iets voor een ander te doen of betekenen.

Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk, zoals bij een sportvereniging of een goed doel. Of help je buren met het doen van boodschappen of het maaien van het gras.

Vier mensen die als vrijwilligers samen plantjes planten

Het doen van vrijwilligerswerk geeft structureel een groter gevoel van voldoening in het leven. Wat je doet is zinvol en het draagt bij aan de maatschappij.

Wanneer je moeite hebt om een positieve mindset te behouden, kan vrijwilligerswerk enorm helpen. Het geven en uitstralen van positiviteit geeft nieuwe positiviteit terug.

Het werkt als een weerkaatsing in een spiegel. Iedereen kan het. Bovendien zet je je gedachten even op iets geheel anders wanneer je vrijwilligerswerk doet waarin je liefde kan geven aan een ander persoon, dier of ander doel.

Door anderen te helpen ontvang jij meer positieve energie.

Vrouw die op de rug zit van haar vriendin en beide breed lachen

Tip 6: Ontspan en durf meer te lachen

Lachen is gezond! Echt waar. Je zult je beter voelen wanneer je lacht. Juist wanneer dit samengaat met positieve gedachten en gevoelens (dus oprecht lachen en plezier).

Een onderzoek van de Michigan State Universiteit toont aan dat klantenservice medewerkers die gedurende de dag met een nep lach klanten helpen, hun humeur verslechteren en relatief snel ontslag nemen.

Daarentegen stralen de medewerkers die oprecht lachen, aardig en blij zijn juist positiviteit uit. Dit verbetert hun eigen gemoedstoestand waardoor ze minder ontslag nemen.

Vrouw die heel breed lacht en zo empathie uitstraalt

Het verschil tussen een nep lach en een oprechte lach is erg makkelijk te zien. Een nep lach heeft geen enkel effect. Probeer het maar voor de spiegel. Een nep lach is een lach waarbij je alleen je tanden blootgeeft. Bij een echte lach lacht heel het gezicht, inclusief de ogen.

Dit is een vorm van vriendelijkheid die niet alleen een positief effect heeft op anderen, maar juist ook op jezelf. Het is onderdeel van het bekende gezegde: wie goed doet, goed ontmoet.

Lach meer, en verminder hiermee verdriet, verbeter je humeur en denk positiever.

Vrouw die heel vrolijk is en breed lacht

Tip 7: Ga op reis

Het maakt niet uit of je de reis echt zult afleggen. Alleen het dromen en het vooruitzicht zullen al een positief effect geven.

Lees bijvoorbeeld blogs over je favoriete vakantiebestemming en kijk naar reisprogramma’s op de tv.

Door te dromen en te plannen beleef je veel plezier aan de dingen die je wilt bereiken of doen. Je kunt bijvoorbeeld enorm uitkijken naar het moment dat een nieuwe film of boek uitkomt. Je kunt genieten van het mooie vooruitzicht.

Vrouw die met een koffer die naar de vluchten kijkt op een vliegveld

Plan dus dingen vooruit. Plan een vakantie al een jaar van tevoren. Je kunt ontzettend veel geluk halen en positiviteit beleven uit het dromen en plannen van een reis die komen zal.


Tip 8: Vind en rust in meditatie en kom tot jezelf

Meditatie is een rustmoment waarop je weer tot jezelf kan komen en je gedachten kunt stroomlijnen.

Voor mensen die regelmatig kampen met negatieve gedachten en depressiviteit, kan het helpen om hun gedachtegang te trainen.

Wanneer je gedurende de dag merkt dat je blijft hangen in verdriet en negativiteit, kan je door middel van meditatie je juist richten op positieve gedachten, dromen en dingen waardoor je (weer) blij wordt.

Silhoette van een hoofd waarin een zonsondergang te zien is

Meditatie is een erg belangrijk middel om gelukkig te worden en positief te blijven.

Je kunt in je huis een eigen meditatiekamer inrichten. Dit kan een aparte kamer zijn of een afgesloten ruimte in een kamer.

Zorg ervoor dat je in deze ruimte wordt omgeven door dingen die je blij en rustig maken en dat je niet wordt herinnerd of bloot wordt gesteld aan dingen waarvan je negatieve gedachten krijgt, zoals boosheid, slechte herinneringen, verdrietigheid of irritatie.

Zorg voor stilte, rustige kleuren en weinig spullen of rommel. Ga op de grond zitten of eventueel op een stoel. Sluit je ogen, adem in, houd de adem 2 seconden vast, en adem rustig uit. Herhaal deze ademhalingsoefening.

Vrouw die op de grond zit in een kamer in kleermakerszit en haar ogen dicht heeft

Stuur je gedachten naar positieve dingen, zoals dromen, natuur, dingen waar je blij van wordt, mensen waarvan je houdt, positieve ervaringen en herinneringen, enzovoort.

Je zult merken dat je hoofd leeg wordt en je rustiger wordt. Direct na een meditatie zal je je rustig en tevreden voelen. Je zult gevoelens krijgen van empathie. Regelmatige meditatie, zoals dagelijkse bijvoorbeeld 15 tot 30 minuten, zal je een positiever gevoel geven en geluk.


Tip 9: Ga dichterbij je werk en vrienden wonen

Het dagelijks reizen van je huis naar je werk kan erg stressvol zijn. Bovendien kan dit veel tijd in beslag nemen die je beter op een andere, meer positievere en productievere manier kan besteden.

Wanneer je een aanzienlijke reistijd hebt naar je werk, kun je ervoor kiezen om dichter bij je werk te gaan wonen of een baan te nemen dichterbij je woonplek.

Man, vrouw en dochter schrijven informatie op verhuisdozen

Denk bijvoorbeeld aan de gemiste nachtrust, de stress van het reizen per trein of auto, files, vertraagd openbaar vervoer, maar ook de tijd die je beter zou kunnen besteden aan positieve dingen, zoals je vrienden, familie of een hobby.

De beste afstand tussen de woning en het werk is een afstand die je op de fiets kunt afleggen.


Tip 10: Wees dankbaar en blijf hierdoor positief

Mensen die kampen met negatieve gedachten, verdriet en tegenslag, kunnen zich richten op positieve dingen en hierdoor positief blijven.

Dat klinkt simpel, maar is het niet.

Vrouw die haar handen op haar hart houdt en lacht met haar ogen dicht

Hoe blijf je positief?

Bijvoorbeeld door dankbaar te zijn en je zegeningen te tellen. Houdt bijvoorbeeld een dagboek bij waarin je elke dag de positieve dingen opschrijft van die dag, zoals leuke, positieve momenten met vrienden, je partner en collega’s.

Probeer bewust mensen te bedanken wanneer ze iets voor je doen of iets voor je hebben betekent. Zeg niet simpelweg ‘Bedankt’, maar noem specifiek hetgeen waarvoor je ze bedankt.

Dus: ‘Bedankt voor de koffie’. ‘Bedankt voor de maaltijd’. ‘Bedankt voor je belletje’. ‘Dankjewel, jij ook een fijne dag’. ‘Dankjewel, dat is erg aardig’.

Duimen in de lucht met meerdere malen bedankt in verschillende talen

Wees dus bewust van de positieve dingen die je dagelijks beleeft. Schrijf ze op, zodat je ze bewust mee maakt. Je zult merken dat positief blijven makkelijker is wanneer je je realiseert hoeveel positiviteit je dagelijks ervaart.


Tenslotte: Wanneer je ouder wordt, wordt je positiever

Onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer een mens ouder wordt, hij vaak positiever in het leven staat en hierdoor gelukkiger is.

Dit kan komen doordat men bepaalde zaken eerder relateert aan positiever herinneringen in zijn of haar leven.

Door de levenservaring van oudere personen, zijn oudere personen ook beter in staat op de dingen te kiezen die een beter effect hebben op hun eigen positiviteit. Dus bijvoorbeeld vrienden met een positieve instelling, de bloemen waarvan ze houden of het eten wat ze lekker vinden.

Maak je dus geen zorgen. Naarmate je ouder wordt, wordt je positiever en gelukkiger.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>