Snel Mediteren? 6 Korte Meditatie Oefeningen Voor Thuis

 

Meditatie wordt steeds populairder en is uitermate geschikt om meer rust te vinden en meer controle te krijgen over jouw eigen geest en lichaam.

In dit artikel bespreken wij verschillende korte meditatie oefeningen die zeer geschikt zijn voor thuis.

De oefeningen worden uitgelegd en je zult zien dat deze korte meditatie oefeningen gemakkelijk en snel thuis zijn uit te voeren.

Kies een van de 6 oefeningen uit die je zelf gemakkelijk kunt doen en herhaal deze een aantal keer per week. Je zult al gauw merken hoe je met meditatie meer rust ervaart en dat je beter in je vel zit!Hoe vaak moet ik de oefeningen uitvoeren?

Bij meditatie oefeningen is het van belang dat je dit uitoefent op een plek waar het rustig is en waar je je prettig voelt, ideaal voor thuis dus.

De meeste oefeningen hoef je maar kort uit te voeren maar wel een aantal keer per week, zorg dus voor regelmaat. Wanneer je dit doet kun je natuurlijk geheel zelf bepalen.

Vrouw ligt op bed

Veel mensen vinden het heerlijk om de dag te beginnen met hun oefeningen. Andere mensen vinden het juist fijner om dit s ’avonds vlak voordat ze gaan slapen te doen.

Het tijdstip waarop je aan meditatie doet maakt eigenlijk niet uit. Je zult gewoon voor jezelf uit moeten vinden wanneer je dit zelf het prettigste vindt.


Controle houden over jouw ademhaling

Bij bijna alle korte meditatie oefeningen voor thuis die we in dit artikel bespreken, is het uitermate belangrijk om controle te houden over jouw eigen ademhaling.

Maar hoe hou je deze controle? Om te beginnen dien je diep in te ademen via jouw neus zodat de ademhaling volledig door je gehele lichaam gaat. Vervolgens adem je rustig uit door jouw neus.

Dit blijf je een aantal minuten herhalen, je blijft je volledig concentreren op jouw ademhaling. Na een aantal minuten zal je het verschil voelen.

Je wordt nu bewuster van jouw ademhaling en je zult merken dat je hierdoor meer controle hier over krijgt. Tevens wordt je rustiger en je zal je meer ontspannen voelen.


Tips

Voordat je gaat beginnen met korte meditatie oefeningen voor thuis. Hebben wij nog wat tips hoe je het beste thuis kunt beginnen met mediteren.

  • Zorg voor routine: wanneer je begint met mediteren is het belangrijk om te weten dat je dit met enige regelmaat dient te doen. Ook al heb je per dag maar vijf minuten tijd om te mediteren probeer dit dan toch te doen want het zorgt dat je meer routine krijgt met mediteren. Wanneer je begint met mediteren kan het vaak een aantal sessies duren voordat je de voordelen inziet.
  • Vind thuis een rustige plek voor jouw oefeningen: zoek een rustige plek in huis waar zo min mogelijk afleiding is. Stilte is belangrijk bij meditatie, zoek dus een ruimte waar je geen last hebt van geluid die je uit jouw concentratie kan brengen. Laat de personen in huis ook weten dat je gaat mediteren zodat zij je niet zullen storen.
  • Plaats fijne geuren in jouw omgeving: indien je in een ruimte zit bevorderen geuren waar je van houdt het gemak van jouw lichaam en geest. Wierook, geurkaarsen of lavendel zijn ideale geuren om te gebruiken bij korte meditatie oefeningen voor thuis.
Geurkaars en wierrook
  • De juiste houding: het is belangrijk bij meditatie dat je een comfortabele houding voor jezelf vindt. Je kunt zowel zittend als liggend mediteren, dit verschilt per persoon wat het beste werkt. Experimenteer met verschillende houdingen zodat jezelf de meest comfortabele houding vindt.
  • Mediteer niet op een lege maag: indien je mediteert met een hongerig gevoel in jouw maag kan dit zorgen voor een mindere concentratie.
    Laat frustraties los: voordat je begint met een meditatie oefening probeer dan eerst frustraties van je af te zetten. Een goede ademhalingsoefening kan je hierbij helpen zodat jouw geest vrij is.
  • Lees boeken en artikelen over meditatie: er zijn vele boeken en artikelen te vinden met goede tips die je kunnen helpen om nog beter te kunnen mediteren.  
  • Sluit jouw meditatiesessie rustig af: zodra je klaar bent met jouw meditatiesessie blijf dan nog even rustig zitten. Geniet nog even na van jouw sessie voordat je direct in beweging komt, dit versterkt het gevoel dat je hebt.

Welke meditatie oefeningen zijn er allemaal?

Er zijn honderden verschillende meditatie oefeningen te vinden. In dit artikel bespreken we verschillende korte meditatie oefeningen zie zeer geschikt zijn voor thuis.

Alle oefeningen die we bespreken zijn geschikt om alleen te doen op een fijne plek in jouw huis. 

Vrouw in kleermakerszit op yogamat

Ontdek welke oefening het beste bij je past en welke het beste effect heeft voor jou. Alleen door te doen zal je dit ontdekken.

We beginnen met een uitleg over ademhalingsmeditatie en sluiten het artikel af hoe je meditatie ook met sporten kunt combineren.


Ademhalingsmeditatie 

Ademhalingsmeditatie is ook een van de meest geschikte vormen van korte meditatie oefeningen voor thuis.

Het beste is om deze vorm van meditatie zittend uit te voeren in een comfortabele zithouding. Je sluit langzaam jouw ogen en focus je op jouw ademhaling.

Probeer geconcentreerd te blijven op het in en uit ademen en laat jouw gedachtes niet afdwalen.

Het meest lastige bij deze oefening is om die gedachtes niet af te laten dwalen en blijf je concentreren op jouw eigen ademhaling.

Daarom kun je deze korte meditatie oefening het beste uitvoeren in jouw rustige thuis omgeving, zodat je niet uit jouw concentratie gehaald kunt worden.

Het is namelijk behoorlijk lastig om geconcentreerd te blijven maar je zult merken wanneer je deze oefening vaker hebt gedaan dat het steeds makkelijker gaat.

Wetenschappelijk Bewezen: Meditatie heeft een positieve invloed op het cognitieve en psychologische welzijn van mensen. In onderzoek is gebleken dat meditatie in een korte periode de grijze massa van je brein geheel kan veranderen en verbeteren.


Loopmeditatie 

Loopmeditatie is een van de korte meditatie oefeningen die je gemakkelijk en snel kunt leren en ideaal is voor thuis.

Bij deze oefening is het van belang dat jouw aandacht gefocust is op de bewegingen die jouw eigen lichaam maakt.

Voor deze oefening heb je een ruimte nodig van zo’n zes meter waarbij je niet uit jouw concentratie wordt gebracht, de huiskamer is hiervoor zeer geschikt.

Het beste effect bereik je als je loopmeditatie op blote voeten uitvoert, omdat je op blote voeten het beste de bewegingen die je maakt ook voelt.

Daarom is deze korte meditatie oefening zeer geschikt voor thuis zodat je rustig op blote voeten rond kunt lopen, zonder dat je hoeft te kijken waar je jouw voeten neerzet.

Loop meditatie oefening: hoe voer je dit uit? 

Bij deze korte meditatie oefening ga je allereerst rechtop staan en concentreer je op jouw voeten.

Je begint je te beseffen hoe jouw beide voeten jouw hele lichaam in balans houden.

Vervolgens begin je heel rustig te lopen en focus je op de bewegingen die jouw benen maken.

Je blijft gefocust op jouw beide voeten en voelt de bewegingen die je hielen en tenen maken als je weer een stap maakt.

Blote voeten op de vloer

Als je goed beseft welke bewegingen jouw beide benen maken tijdens het lopen kun je meer de focus leggen op de rest van jouw lichaam.

Het doel van loop meditatie is namelijk dat je bewust wordt van de bewegingen van jouw gehele lichaam tijdens het lopen.

Een ideale oefening voor thuis waar jouw focus het beste is!


Meditatie oefening tegen stress 

Door ons drukke leven ervaren wij tegenwoordig steeds meer stress. Stress zorgt ervoor dat je niet lekker mee in je vel zit omdat je niet meer goed kunt ontspannen. Er zijn korte meditatieoefeningen voor thuis waardoor je beter kunt ontspannen.

Belangrijk bij deze oefening is dat je op een rustige plek zit waarbij je niet uit jouw concentratie gebracht kunt worden.

Je concentreert je volledig op jouw eigen ademhaling. Een hand leg je op je buik en je ademt diep in door jouw neus.

Met de hand voel je hoe jouw buik opzwelt door de lucht die je inademt. Je houdt jouw adem vervolgens een seconde in, adem dan langzaam uit via de mond voor ongeveer vijf seconden.

Herhaal dit proces voor enkele minuten en je zult merken dat jouw lichaam zich meer ontspant. Probeer deze oefening iedere dag te doen en je zal merken dat de stress in jouw lichaam langzaam weggaat.


Labelmeditatie 

Labelmeditatie is een van de korte meditatieoefeningen voor thuis waarbij je naast jouw ademhaling ook andere zaken waarneemt met jouw zintuigen.

Je gaat zitten op een rustige plek in bijvoorbeeld de woonkamer. Je ademt rustig in en uit door jouw neus en concentreert je op de ademhaling.

Laat andere gedachtes toe in jouw hoofd en label deze met een simpel woord. Adem in, adem uit en spreek dit ook in jouw hoofd uit.

Komt er een gedachte naar boven dan benoem je dit in een woord in jouw hoofd.

Deze oefening voer je uit voor ongeveer vijf tot tien minuten.  


Geleide meditatie 

Geleide meditatie is een van de korte meditatie oefeningen voor thuis die je uitoefent met behulp van een stem die je leidt.

Het is een prima oefening voor beginners die moeite hebben om goed te kunnen mediteren.

Je gaat zitten op een rustige plek en je speelt de audio af met behulp van jouw telefoon. 

Vrouw die muziek aan het luisteren is

Er zijn handige apps te vinden die deze vorm aanbieden, ook zijn er cd’s te koop. Nadat je de audio hebt aangezet zal de stem je precies vertellen wat je moet doen.

Deze oefeningen helpen je erbij om jouw gedachtes op een rijtje te zetten. Ook zorgt het voor een betere concentratie.


Meditatie tegen slapeloosheid 

Indien je last hebt van slapeloosheid dan zijn er ook geschikte korte meditatie oefeningen die hierbij kunnen helpen.

Deze oefeningen zijn ideaal voor thuis zodat je deze uit kunt voeren in jouw eigen slaapkamer.

Zorg er alleen wel voor dat je deze oefeningen niet te lang uitvoert, maximaal een kwartier en vlak voordat je wilt gaan slapen werkt het beste.

Concentratiemeditatie is zeer geschikt tegen slapeloosheid. Met deze oefening verleg je de focus van jouw eigen zintuigen.

Deze zijn na deze oefening meer bezig met waarnemen, zodat je niet ligt te piekeren.

Last van slapeloosheid? Bekijk dan deze 25 tips om van slapeloosheid af te komen.

Concentratie meditatie oefening: hoe voer je dit uit? 

Je gaat bij deze korte meditatie oefening lekker op jouw eigen bed zitten.

Thuis werkt deze oefening dus het beste vlak voordat je wilt gaan slapen. Je sluit nu rustig jouw ogen en concentreert je op jouw ademhaling.

Wees bewust van iedere ademhaling en adem goed diep in en langzaam weer uit. Hou dit enkele minuten vol en forceer jouw ademhaling niet.

Je zult vanzelf merken dat je volledig gefocust bent op jouw ademhaling.

Zodra je na deze oefening in jouw eigen bed gaat liggen, zal je merken dat het slapen nu een stuk makkelijker gaat.


Bodyscan meditatie 

Bodyscan meditatie is een van de korte meditatieoefeningen voor thuis waarbij je de spanningen en onrust in jouw lichaam opspoort.

Deze training zorgt ervoor dat je tot rust komt en je laat de spanningen wegvloeien uit jouw lichaam.

Vrouw die in kleermakerszit mediteert

Je gaat zitten in een comfortabele houding en wees bewust van de houding waarin je zit.

Concentreer je allereerst op jouw ademhaling. 

Concentreer je vervolgens op andere delen van jouw lichaam. Observeer alle onderdelen van jouw lichaam en spoor deze spanningen op. Probeer deze gedeeltes van het lichaam te laten ontspannen door deze vorm van bewustwording.


Yogameditatie 

Ook yoga kent vele korte meditatie oefeningen die zeer geschikt zijn voor thuis. Je hebt tenslotte niet heel veel ruimte nodig om de oefeningen uit te voeren en de rust die je thuis om je heen hebt is wel zo prettig.

Bij Yoga draait het vooral om jouw ademhaling, door het bepalen van het ritme van jouw ademhaling krijg je meer controle over jouw eigen lichaam.

De controle die je houdt over jouw ademhaling is het basisprincipe van Yoga, indien je deze controle niet hebt ben je in principe alleen maar oefeningen aan het uitvoeren.

Dus zorg dat je dit goed onder controle hebt en hou jouw focus goed vast. Er zijn meerdere geschikte oefeningen van yogameditatie zoals de zonnegroet of de cobrahouding.

Als je meer wil weten over yoga, bekijk dan ook Gezond met Yoga: de Positieve Effecten van Yoga.


Sporten in combinatie met meditatie 

De meeste van de korte meditatieoefeningen die we besproken hebben in dit artikel zijn zeer geschikt voor thuis en ook zeer geschikt om te combineren bij het sporten.

Als je bijvoorbeeld een oefening hebt gedaan die vooral gefocust is op jouw ademhaling zal je merken dat je dit tijdens het sporten ook beter onder controle hebt. 

Ook voer je deze korte meditatieoefeningen in jouw rustige thuisomgeving uit waarnaar je daarna flink actief gaat sporten. Je zult merken dat je scherper bent tijdens het sporten en je voelt je fitter.


Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>