10 Tips Om Elke Dag Positiviteit & Optimisme Te Beoefenen

“Je wordt wat je denkt”. Dit is een uitspraak die je waarschijnlijk al vaak gehoord hebt. Als je negatief denkt, ga je ook negatieve dingen in het leven naar je toe trekken.

Terwijl mensen die op een positieve manier in het leven staan, zich doorgaans gelukkiger voelen en het leven veel prettiger ervaren.

Je kunt dus maar beter op een positieve manier in het leven staan en de dingen van de zonnige kant bekijken.

Er kunnen altijd vervelende zaken op je pad komen, maar je kunt zelf kiezen hoe je hiermee omgaat. En uit een moeilijke situatie kun je altijd wel iets leren.

Positief denken kun je aanleren. Je kunt je elke dag concentreren op de positieve dingen in je leven.

Positiviteit is de sleutel tot succes in het leven. Het is nooit te laat om een nieuwe wending te nemen door positief te beginnen denken.

In dit artikel leer je enkele belangrijke tips om positiever in het leven te staan.

Manier #1 Wees lief voor jezelf

De eerste stap om positiever in het leven te staan is om jezelf naar waarde te schatten.

Wanneer je steeds kritisch bent tegenover jezelf of wanneer je hart vol wrok en schuldgevoelens zit, dan is de kans klein dat je de toekomst wel met vertrouwen tegemoet ziet.

Het is van groot belang dat je de wonden van je verleden serieus neemt en stappen zet om ze te helen, als dat nog niet gebeurd is tenminste.

Pas dan komen we in het reine met het verleden en voelen we ons lichter en optimistischer.

In plaats van onszelf in tweeën te delen door te bepalen wat ‘goed’ is en wat ‘slecht’, zeggen we beter:

‘Dit ben ik, wit en zwart, licht en donker, dit geheel van positieve en negatieve ervaringen maakten me tot wie ik ben, en ik ben een meesterwerk in ontwikkeling.’

Heb begrip voor je zwakke punten, wetende dat iedereen er heeft.

Door je meer te focussen op waar je wel goed in bent groeit je zelfvertrouwen en dat is goed voor je houding tegenover het leven.

Je bent een waardevol mens die het verdient om aandacht en liefde te krijgen, niet omdat iemand anders dit vindt of omdat je succesvol en rijk bent, maar omdat JIJ dit als jouw waarheid aanvaardt.

Als jij zelf in die eigenwaarde gelooft, dan geef je het de kracht om tot ontwikkeling te komen.

Tip #1 Verminder zelfkritiek

Het is heel gemakkelijk om meteen te vloeken als het begint te regenen of als je weer eens stilstaat in de file. Mensen klagen voortdurend en vooral over dingen die niet belangrijk zijn.

Door vaak te klagen trek je alleen nog meer negativiteit aan.

Probeer jezelf te trainen om dit niet meer te doen en dankbaar te zijn voor de goede dingen die je om je heen hebt. Je mag natuurlijk af en toe wel eens balen, maar probeer alles een beetje in het juiste perspectief te zien.

Maak er een dagelijkse gewoonte van om jezelf een complimentje te geven. Je hoeft niet altijd te winnen of succes te hebben in alles wat je doet.

Focus je eerder op de inspanning die je levert. Zelfs al is het resultaat niet helemaal wat je had verwacht, erken dat je je best gedaan hebt. Het is niet enkel het resultaat dat telt, maar ook de weg er naartoe.

Stop met piekeren

Wil je graag positief in het leven staan? Beperk piekeren over het verleden of de toekomst dan tot een absoluut minimum.

Je bereikt hier immers helemaal niets mee, het zorgt alleen maar voor nog meer negativiteit. Zorg voor nieuwe en frisse ideeën.

Leer jezelf vergeven

Vergeef jezelf. In het verleden heb je misschien fouten gemaakt die je nu nog steeds met je meedraagt. Hierdoor kun je je minderwaardig voelen ten opzichte van anderen.

Dit is echter nergens voor nodig. Vergeef jezelf. Fouten maken is menselijk.

Bekijk het verleden als een belangrijke levensles en laat het je huidige leven niet meer in beslag nemen.

Wees steeds eerlijk met jezelf. Kijk op een eerlijke manier naar je gevoelens en laat ze ook toe. Ben je blij, voel die blijdschap dan ook.

Ben je verdrietig, erken je verdriet en sta er even bij stil. Al je gevoelens mogen er zijn.

Wees dankbaar. Er is altijd iets in je leven waar je dankbaar voor kan zijn. Wees dankbaar voor jezelf, voor de mensen om je heen, voor je gezondheid en voor wat je hebt meegemaakt.

Zorg voor je lichaam. Gezonde voeding, voldoende rust en genoeg beweging zijn essentieel voor een positief leven. Je lichaam is je tempel en het is aan jou om het met liefde te verzorgen.

Tip #2 Veerkracht ontwikkelen

Positief zijn gaat hand in hand met het ontwikkelen van veerkracht.

Het positief bedoelde gezegde 'met vallen en opstaan' is geldig op het levenspad van elk levend wezen.

Het is echter de manier waarop we met dat vallen omgaan dat gaat bepalen hoe snel en met welke kracht we terug opstaan.

Verlies je je doel uit ogen telkens wanneer iets niet lekker lijkt te lopen? Geef je op of verval je in zelfmedelijden?

De kans is groot dat je er baat bij zou hebben om meer veerkracht te ontwikkelen.

De dingen niet in perspectief kunnen zien is bijvoorbeeld een grote factor waarom sommige mensen slecht met weerstand omgaan.

Ze verliezen het groter geheel uit het oog en focussen zich slechts nog op hun falen. Daardoor blijven ze meestal in een dipje hangen.

De stappen hieronder helpen je om meer veerkracht te ontwikkelen:

Accepteer de tegenslag

Het is niet zo dat je elke tegenslag moet omarmen. Het is voldoende om te accepteren dat er iets onaangenaams is gebeurd.

Veel mensen proberen hun negatieve gevoelens te onderdrukken, maar op die manier krijgen ze er alleen nog meer moeilijkheden van. Sta jezelf dus toe om je even wat minder goed te voelen.

Denk aan tegenslagen die je vroeger overwonnen hebt

Het is niet nodig om af te wachten tot een moeilijke situatie vanzelf overgaat. Een fijne manier om meer veerkracht op te bouwen, is je te herinneren hoe je in het verleden op een succesvolle manier een tegenslag overwonnen hebt. Dit geeft je vertrouwen dat je er nu ook wel door komt.

Leer uit het verleden

Als je weet hoe je vroeger met je tegenslag bent omgegaan, kun je bedenken op welke manier je dat in je huidige situatie ook kan helpen. Heb je de vorige keer hulp gevraagd of heb je toen wat tijd voor jezelf genomen? Dit kun je misschien nu ook weer toepassen.

Leer van het proces

Ben je erin geslaagd om de moeilijke situatie te overwinnen? Sta er dan bij stil hoe je dit bereikt hebt. Heb je er toch nog moeite mee? Dan is dat jammer, maar het is niet het einde van de wereld. Ga dan na wat je eruit geleerd hebt en hoe je het de volgende keer beter kunt doen.

Om veerkracht te ontwikkelen kun je:

 • Ervoor zorgen dat je over een sociaal opvangnet beschikt: Familie, vrienden, hulpverleners..
 • Goed voor jezelf zorgen: Een gezonde levensstijl. Eet gezond, slaap genoeg en zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
 • Lachen: Een eeuwenoud medicijn en niets werkt doeltreffender om een situatie te relativeren. Zoek humor in je dag, zoek wat je aan het lachen maakt, ontmoet vrienden voor een luchtig samenzijn.
 • Verandering hoort bij het leven. Aanvaard wat buiten je controle ligt.

Tip #3 Leef in het moment

Carpe diem, ofwel Pluk de dag is een welbekend gezegde die de eeuwen overleefde.

Het staat vereeuwigd in een 2000 jaar oude gedichtenbundel van de Romein Horatius.

Sindsdien namen veel mensen deze wijze raad ter harte waarbij de interpretatie soms erg verschillend bleek.

Sommigen zien het als een leuze om een eenmalige doch ietwat riskante kans met beide handen aan te nemen, terwijl anderen het als uitleg gebruiken om hun tomeloze en exuberante levensstijl te verklaren.

Anderen zien het dan weer in teken van mindfulness: in alle rust in het hier en nu leven.

Je gaat automatisch een positiever leven leiden als je je meer focust op het huidige moment. Hoe vaak denk je niet aan wat je nog allemaal moet doen of aan wat er vorige week gebeurd is?

We laten ons door alle drukte heel gemakkelijk afleiden van hetgeen er werkelijk toe doet. En dat is de ervaring die we op dit moment beleven.

In het moment leven geeft je innerlijke rust. Op het verleden en de toekomst heb je helemaal geen invloed.

Hieronder volgen een aantal oefeningen die je dagelijks kan toepassen om meer in het hier en nu te leven:

 • Sta met beide voeten op de grond. En dat mag je letterlijk nemen. Voel hoe je voeten contact maken met de grond waarop je staat. Als je je hier al van bewust bent, leef je al meteen in het nu.
 • Concentreer je op je ademhaling. Volg eenvoudig het ritme van je ademhaling zonder dat je het probeert te veranderen. Voel je het meer in je buik, je borst of je neus? Het is allemaal oké.
 • Herhaal een mantra in je hoofd. Een mantra is een zin of een woord dat je telkens opnieuw in je hoofd herhaalt. Hierdoor vermijd je onrustige of negatieve gedachten. Als je merkt dat je gedachten weer afdwalen, breng je je aandacht weer rustig bij de mantra.
 • Vraag je af of je nu op dit moment een probleem hebt. Als je vaak de neiging hebt om te piekeren kan deze vraag je heel goed helpen. In het huidige moment heb je immers meestal geen probleem.
 • Bekijk je gedachtenstroom alsof het een rijdende trein is. Wanneer je merkt dat je nog in de trein zit, stap dan uit en laat de trein verder rijden. Op die manier kun je de doorlopende stroom van gedachten loslaten en ben je weer helemaal in het huidige moment.

Tip #4 Verwijder stoorzenders uit je leven

Er zijn zowel kleine als grote stoorzenders in je leven, vaak zonder dat je het beseft. Dit kunnen mensen zijn, maar ook negatieve gewoontes die je hebt.

Niets is slopender voor je positieve instelling dan omringd te zijn door pessimisten.

Mensen die er voortdurend op uit zijn om je bedoelingen in vraag te stellen en die de negatieve kant eerst zien hebben simpelweg een ander pad te bewandelen dan jij.

Als je die positieve intenties serieus neemt tenminste.

Raap liever je moed bijeen en neem afstand van alles en iedereen die je afkraken bij je pogingen om positiever in het leven te staan.

Wij hebben die gave van de vrije wil om keuzes te maken. Sterker en positiever in je schoenen willen staan is een erg nobele keuze.

Stoorzenders zijn aspecten in je leven die haaks staan op deze keuze waardoor het moeilijk wordt om ermee door te gaan.

Stel nu dat je besloten hebt om aardiger te zijn tegen de mensen in je omgeving en niet meer mee te doen aan achterklap.

Een oude schoolvriendin echter waar je nog af en toe mee afspreekt blijft volledig verankert aan deze slechte gewoonte.

Ze neemt je nieuwe voornemen op als afstandelijkheid en kan niet inzien dat het niets met haar te maken heeft en straft je er zelfs mee af door kwetsende uitspraken te doen.

Als je trouw bent aan jezelf dan steek je liever je tijd niet meer in de relatie met je vriendin die niet wil dat je op een positieve manier evolueert.

Op dit moment zoek je beter positieve mensen op die je steunen en inspireren.

Er wordt wel eens gezegd dat je op de gemiddelde golflengte blijft van de vijf personen in je omgeving waar je het dichtst bij staat.

Als dat waar is dan kies je beter zorgvuldiger je mensen uit.

Door deze stoorzenders zoveel mogelijk uit je leven te bannen, houd je veel meer ruimte over voor positieve dingen en gedachten.

Kijk minder naar het nieuws

Dit is vaak het eerste wat mensen doen. Van zodra ze wakker worden, bekijken ze het nieuws van de dag. Dit is echter geen goede manier om je dag te beginnen. Je hoofd geraakt namelijk vol met informatie over dingen die misgaan in de wereld.

Begin je dag eens met het bekijken van grappige dierenfilmpjes. Dit tovert meteen een lach op je gezicht. Je hoeft natuurlijk niet al het nieuws te weren. Maar overlaad jezelf er niet mee.

Veroordeel minder

Dit doen we allemaal heel snel en zelfs zonder dat we het doorhebben. In een fractie van een seconde veroordelen we andere mensen. Toon liever een beetje begrip voor je medemens.

Je weet meestal niet het hele verhaal en het is gemakkelijk om meteen je conclusies te trekken. Begin alvast met je bewust te worden van het feit dat je iemand veroordeelt. Hiermee kom je al een heel eind.

Vermijd negatieve mensen

Sommige mensen doen niets anders dan klagen en dat kan jouw humeur ook naar beneden halen. Of je hebt ook mensen die niets liever doen dat kritiek uiten op anderen omdat ze zich hierdoor zelf beter voelen.

Ban dit soort mensen uit je leven. Zowel in ‘real life’ als op sociale media. Geef meer aandacht aan mensen die jou wel positief benaderen. Hier krijg je veel meer energie van.

Tip #5 Koester wat je hebt

We gaan ons al snel focussen op wat we niet hebben, maar hier word je helemaal niet gelukkiger van. Koesteren wat je hebt is een belangrijke stap naar een leven vol positiviteit en optimisme.

Wees tevreden met je leven, ook al zit je krap bij kas, is je gezondheid niet optimaal en verlopen je relaties niet altijd zoals je het zou willen.

Het enige dat je moet doen is op een andere manier naar je leven kijken. Het is helemaal niet erg dat je leven niet perfect is. Je denkt vaak: ‘Als ik dit zou bereiken, zou ik veel gelukkiger zijn.’

Maar dit blijkt helemaal niet het geval te zijn. Door te wachten op geluk, word je net ongelukkiger. Je kan er nu voor kiezen om gelukkig te zijn.

Schrijf op waarvoor je dankbaar bent of praat over de positieve dingen in je leven met een goede vriend(in). Geniet eens van de hele simpele dingen in het leven zoals een warm zonnetje dat op je gezicht schijnt.

Denk na over je sterke kanten en je talenten. En ga er gewoon eens vanuit dat alles is zoals het zou moeten zijn of dat alles gebeurt met een reden. Jij hoeft dan enkel nog te genieten van de reis.

Tip #6 Visualisatieoefeningen

Door te visualiseren kun je je dromen tot leven brengen. En wie wilt dat nu niet? Visualisatieoefeningen maken je dromen en doelen concreet en prikkelen je creativiteit. Hierdoor ga je ook positiever in het leven staan.

De kracht van de verbeelding reikt zo ver dat zelfs de wetenschap er oog voor kreeg.

Yogi’s, dokters, psychologen, etc. maken gebruik van mentale beeldvorming om bepaalde doelen te bereiken.

Het is een techniek die door iedereen gebruikt kan worden. Al gebeurt dat niet altijd op een positieve manier.

Piekeren over wat er allemaal zou kunnen mislopen bij een sollicitatiegesprek is ook een vorm van visualisatie, maar geloof me, dit is niet het soort waarover we het hier willen hebben.

Door te visualiseren, positief of negatief, geef je een soort van hogere orders aan je autonome zenuwstelsel.

Het bewust oproepen van een positief beeld kan dus erg gunstige gevolgen hebben.

Visualisatieoefeningen helpen je om in jezelf te geloven, en helpen om de shift te maken naar een positievere houding tegenover het leven.

Onderstaande oefeningen helpen je op weg.

Een situatie uitvergroten

Als je net begint met visualiseren, kan het helpen om eerst een bekende situatie te verkennen. Denk terug aan een moment in je leven waarin je heel gelukkig was. Dit kan van alles zijn. Een vakantie met je partner, een etentje met je vrienden of een prachtige wandeling in de natuur.

Sluit je ogen en stel jezelf voor dat je die situatie herbeleeft. Denk aan bepaalde geuren, beelden en kleuren. Neem je tijd en ga elk detail af.

Open je ogen weer na ongeveer 5 à 10 minuten.

Kleuren visualiseren

Kleuren worden vaak verbonden aan bepaalde eigenschappen. Zo staat rood bijvoorbeeld voor passie en groen straalt rust ut. Je kunt kleuren niet alleen zien, je kunt ze ook voelen.

Als je bijvoorbeeld meer rust wilt voelen, beeld je dan in dat er een grote groene bol boven je hangt. In je gedachten reik je met 1 van je handen naar de bol tot je hem helemaal doorprikt.

De bol knapt niet, maar verdwijnt langzaam in je hand. Neem de kleur helemaal in je op totdat je lijf helemaal één is met de kleur.

Visualiseer je droomdag

Wil je bijvoorbeeld meer vrije tijd? Bedenk dan hoe jouw ideale dag er zou uitzien. Een dag waarop je niet moet werken en alles kan doen wat je wilt. Je kiest zelf de activiteiten, het weer en de mensen.

Enkele voorbeelden voor meer positiviteit in je leven:

 • Een scene waarin je op de meest assertieve en zelfzekere maar vriendelijke manier om een promotie vraagt aan je authoritaire baas, waarop hij begrijpend toestemt.
 • Visualiseren hoe je ‘s ochtends met een glimlach wakker wordt. Je kijkt in de spiegel en glimlacht naar je stralende evenbeeld. Je hoort prachtige muziek en danst. Je voelt je goed.
 • Visualiseer hoe je op een berg staat die je net zelf hebt beklommen. Je voelt de koude maar zachte bries en ziet de zon opkomen aan de horizon van de oceaan. Het landschap vult zich met prachtige lichtvlekken en de laatste sterren verdwijnen net aan de blauwer wordende hemel. Je voelt vanbinnen hoe je slaagde in je doel en schreeuwt luidop: “Ik kan het!”

Tip #7 Pluk de dag

Het leven is veel te kort om er niet van te genieten.

Onderstaande tips kunnen je helpen om de dag te plukken: 

 • Geef iemand een gemeend compliment.
 • Zet je favoriete muziek op terwijl je eten klaarmaakt.
 • Maak een rustgevende wandeling in de natuur.
 • Mediteer op een rustig plekje.
 • Geef iemand die je graag ziet een stevige knuffel.
 • Geniet van een heerlijk dessert.
 • Schenk je volledige aandacht aan degene waarmee je een gesprek voert.
 • Bekijk een grappige of inspirerende film.

Tip #8 Verander je gewoonten

Met slechte gewoonten kun je beter vandaag stoppen dan morgen. Maar een slechte gewoonte doorbreken is makkelijker gezegd dan gedaan. Mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren.

Toch kun je komaf maken met slechte gewoonten door middel van de juiste tactiek en een portie doorzettingsvermogen.

Doe het stap voor stap

Heb je een slechte gewoonte? Bouw deze dan systematisch af. Op die manier verhoog je je kans op succes.

Informeer anderen van je voornemen

Een slechte gewoonte afleren kan best moeilijk zijn. Het is dan ook fijn als je wat steun krijgt van de mensen om je heen. Deze kunnen je dan stimuleren om de juiste keuzes te maken en het is ook een vorm van sociale controle om je gemotiveerd te houden.

Geef jezelf tijd om te veranderen

Een vastgeroeste gewoonte aanpakken kost tijd. Verwacht dus ook niet van jezelf dat je van de ene dag op de andere een nieuwe levenswijze kan aanleren. Gun jezelf de tijd.

Ken je zwakke punten

Probeer op voorhand in te spelen op je zwakken punten en investeer in je valkuilen. Bedenk oplossingen om je zwakke moment te kunnen overwinnen.

Beloon jezelf

Als je gemotiveerd wilt blijven moet je jezelf ook af en toe belonen. Zo maak j e het leuk voor jezelf om te werken aan nieuwe gewoonten.

Tip #9 Volg je dromen

Dit kan klinken als een oude cliché-uitspraak die we al duizend keer voorgeschoteld kregen, maar toch zit er veel waarheid in als je gekozen hebt voor een positievere levenshouding.

Je dromen volgen staat immers gelijk aan de passie en levenslust laten opflakkeren die je misschien sinds je jeugd niet meer voelde.

In onze maatschappij worden we voorbereid op het volwassen leven door een zo gunstig mogelijke status op de arbeidsmarkt te verwerven.

Dit gebeurt via studies, diploma’s en een nuchtere en realistische houding tegenover geld en zekerheid.

Meestal hangen er aan je ware dromen te veel financiële risico´s vast die je om welke reden dan ook niet kunt maken.

Dat is jammer, want we laten een kans schieten om aan onszelf te bewijzen dat het wel kan lukken.

Die gevaarlijke rode draad van je dromen weer oppikken kan misschien financieel gezien riskant zijn, maar het zou je ook wel eens terug kunnen vervullen met enorm gevoel van voldoening en positieve energie.

Je dromen zijn de essentie van wie je bent. En pas als je helemaal kan zijn wie je bent straal je ten volle positiviteit en optimisme uit.

Als je je dromen volgt, word je een beter mens. Het geeft je een gevoel van zin en richting. En dit geeft je de energie om ’s morgens uit je bed te springen.

Hoe meer aandacht jij geeft aan je dromen, hoe meer positiviteit, energie en vreugde je zal ondervinden in je leven.

Zet dus meteen al je doelstellingen op een rij en maak ze concreet. Concentreer je erop en blijf ernaar streven.

Tip #10 Neem je eigen verantwoordelijkheid

Hup, weg met dat zelfmedelijden.

Hou op met je huidige situatie en je verleden de schuld te geven van alles wat er fout gaat  in je leven.

De enige factor die nu nog het verschil kan uitmaken dat ben jij!

Het wordt hoog tijd dat je je eigen wil gebruikt om je leven in handen te nemen.

Die wil is gelijk aan persoonlijke verantwoordelijkheid. Het is je unieke gave om als mens op deze wereld deel uit te maken van je eigen lot.

De schuld steken op externe factoren en bij de pakken blijven zitten is een beetje zoals jezelf ontdoen van al je kracht.

Geef nooit op en neem de verantwoordelijkheid voor alles wat je creëert. Ideaal zou zijn dat je gedachten, woorden en acties op dezelfde lijn liggen.

Dat wil zeggen dat je doet wat je zegt, en dat je ook zegt wat je denkt. Het lijkt simpel, maar probeer het eens in gelijk welke situatie!

Je problemen gaan niet vanzelf verdwijnen. Het is aan jou om ze ook aan te pakken. Niemand anders kan dit voor je doen.

Als je meer positiviteit in je leven wilt, moet je de touwtjes in handen nemen.

 • Jij bent verantwoordelijk voor de dingen die je zegt. Zeg dus geen dingen die je eigenlijk niet meent of waar je niet achter staat.
 • Maak je dromen waar en laat dit niet afhangen van anderen mensen.
 • Studeer voor jezelf en niet om je leerkracht een plezier te doen.
 • Blijf niet hangen in gevoelens van zelfmedelijden door de wereld de schuld te geven van je problemen.
 • Leef naar je eigen normen en waarden.
 • Besef elke dag dat de verantwoordelijkheid van jouw geluk bij jezelf ligt.

Je leven zelf in handen nemen is niet altijd gemakkelijk. Het vergt wilskracht en doorzettingsvermogen.

Je zult echter merken dat het na een tijdje zijn vruchten afwerpt. Je leeft immers niet voor anderen, maar voor jezelf.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>