Positiever Denken? 14 Tips Om Positief In Het Leven Te Staan

Als niet altijd alles meezit wil een mens nog wel eens neerslachtig worden en zie je de positieve kanten van het leven niet meer helemaal goed voor je.

Om dit te voorkomen is het juist beter om wel positief te blijven denken want dat heeft zeker zijn voordelen.

Positief denken is gezond voor de mens maar dat valt natuurlijk niet altijd mee. Zeker niet als er iets negatiefs gebeurt of het allemaal even niet zo mee zit ben je eerder geneigd om minder positief in het leven te staan.

Maar daar kun je zeker wat aan doen. In dit artikel leer je 8 goede tips die je helpen om positiever in het leven te staan.

De kracht van positief denken

Niet ieder mens is even positief ingesteld. Sommige mensen kijken altijd wat negatiever tegen de wereld aan dan anderen maar dat wil niet zeggen dat ook zij niet de meest positieve punten eruit kunnen halen, alleen zal dat dan wat meer moeite kosten.

Het is echter wel zo als je hiernaar streeft dat je dit ook meer positieve energie zal opleveren. En met deze energie kun je makkelijker de wereld aan. Alles wat je aanpakt zal ook beter uit de verf komen als je er positief tegenover staat.

Behaal betere resultaten door positiever in het leven te staan

Altijd maar klagen en nooit naar afdoende oplossingen zoeken heeft weinig tot geen effect als je problemen wilt oplossen dus kun je er beter positief tegenover staan en ze ook daadwerkelijk aanpakken. Een positieve instelling heeft zeker ook positieve effecten op de uitkomst van iets wat je onderneemt.

Als je bijvoorbeeld een examen of moeilijk gesprek positief ingaat zal de uitkomst ook beter zijn als je dit met positieve energie doet. Dit geldt ook voor dingen die je op je werk of voor je studie doet.

Als je er met een positieve blik aan begint zal de klus je minder zwaar vallen en de uitkomst ook beter zijn dan wanneer je eraan begint met de instelling dat het toch wel niet zal lukken of nergens toe zal leiden.

Zoek hulp om positief te leren denken

Vraag om hulp indien nodig. Als je van nature niet zo positief bent ingesteld is het vaak wel moeilijker om de positieve kanten van bepaalde zaken te zien of deze op een positieve manier te benaderen. Als je hierbij wat hulp nodig hebt kun je dit natuurlijk aan andere mensen vragen maar ook op Vitaal Gezond voorzien we jou van goedwerkende tips.

Als dit nog niet voldoende is kun je ook nog een cursus volgen waardoor je positiever in het leven komt te staan. Er zijn middelen genoeg die je leren hoe je positiever in het leven kunt staan en de bijbehorende problemen het beste kunt benaderen.

Doorbreek het patroon van negatief denken

Het belangrijkste om positief te kunnen zijn is het negatieve patroon te doorbreken. Dit klinkt makkelijker dan het is want veel dingen zijn negatief en daar blijf je, zeker in gedachten, voortdurend mee bezig. Omdat we omringd worden door mensen die negatieve uitspraken doen of alleen maar negatief zijn en in alles wel wat lelijks willen en kunnen zien ga je daar makkelijk in mee.

En niet alles is positief: als je dagelijks naar het nieuws kijkt zie je ook enorm veel ellende voorbij komen maar dat wil niet zeggen dat alles meteen naar de haaien gaat. Negatief zijn is de weg van de minste weerstand kiezen.

Het is makkelijk om alles negatief te zien en te klagen zonder dat je naar een oplossing zoekt. En andere mensen doen er graag aan mee als je klaagt. Dat is een makkelijke oplossing die je weinig energie kost. Als je altijd negatief bent laat je dingen voor wat ze zijn maar verandert er ook niets.

En op zijn tijd een keertje klagen en zeuren kan zeker opluchten maar een keer is het ook genoeg en houd je er beter mee op.

Het probleem is dat je hersenen nog steeds geprogrammeerd zijn om op dezelfde manier op negatieve emoties te reageren als vroeger toen we omringd werden door gevaarlijke roofdieren. Door de buitenwereld buiten te sluiten en de opties die je om je heen ziet te beperken.

Als je bijvoorbeeld met iemand gevochten hebt, dan kan je boosheid en frustratie je zo in beslag nemen dat je nergens anders meer aan kunt denken. In elk geval sluit je brein zich af van de buitenwereld en concentreert het zich op de negatieve emoties van angst, woede en stress - net als duizenden jaren geleden bij die gevaarlijke roofdieren.

Negatieve emoties voorkomen dat je hersenen de andere opties en keuzes om je heen zien. Het is je overlevingsinstinct.

De kracht van positief denken is wetenschappelijk bewezen

Dit survival mechanisme kunnen we echter ook in ons voordeel gebruiken, zo blijkt uit onderzoek. Het blijkt dat als mensen positieve emoties ervaren zoals vreugde, tevredenheid en liefde, ze meer mogelijkheden in hun leven zien.

Deze bevindingen waren een van de eerste die suggereerden dat positieve emoties je gevoel van mogelijkheid vergroten en je geest openstellen voor meer opties. Maar de voordelen van positieve emoties en dat goede gevoel stoppen niet na een paar minuten.

Het grootste voordeel dat positieve emoties bieden is een verbeterd vermogen om vaardigheden te ontwikkelen en middelen te ontwikkelen voor later in het leven.

Maar er zijn meerdere redenen om positief denken te promoten. Een positief ingesteld mens leeft niet alleen beter maar ook langer. Dit is reeds aangetoond in diverse wetenschappelijke onderzoeken.

Als je een positieve kijk op het leven hebt zorgt dit ervoor dat je minder snel stress ervaart en dat is zeker positief. Stress kan namelijk leiden tot fysieke en psychische klachten die op hun beurt weer kunnen leiden tot een kortere levensduur.

Probeer daarom zoveel mogelijk positiefs te halen uit het leven want dit brengt je meer. Zorg er wel voor dat je realistisch blijft: niet alles is positief en mogelijk maar er kan veel. Als je meer wilt weten over positief denken en de gevolgen daarvan kun je daar tal van boeken over vinden maar ook het op internet vind je mogelijkheden met cursussen.

Wil je graag weten wat de wetenschap erover zegt? Raadpleeg dan ook het internet of lees wetenschappelijke artikelen. Daarin wordt ook naar andere teksten verwezen waaruit je kunt putten.

Positieve effecten van positief denken

Om ervoor te zorgen dat je glas altijd half vol is dien je er wel wat voor te doen maar dan heb je ook wat. Een positieve kijk op het leven zorgt voor minder stress maar ook voor meer productiviteit.

Als je niet alleen klaagt over problemen maar ze ook nog eens op een positieve manier benadert en daadwerkelijk aanpakt levert dit de beste oplossingen op.

Is er bijvoorbeeld iets kapot gegaan? Baal daar dan niet al te lang van maar zoek een oplossing. Heb je een afspraak waar je enorm tegenop ziet? Bekijk dan wat de positieve kanten ervan zijn. Naar de tandarts maar ben je bang? Bedenk dan dat hij alleen het beste met je voorheeft en probeert je gebit op de beste manier te onderhouden.

Bovendien ben je er weer een half jaar van af als je eenmaal geweest bent. En zo zijn er natuurlijk tal van voorbeelden te bedenken die het leven alleen maar makkelijker voor je maken.

Positief effect op jezelf

Als je positief tracht te denken word je zelf ook rustiger, ervaar je minder stress en ziet alles er ook beter uit. Met een positieve instelling los je problemen ook makkelijker op. Bovendien zie je dan ook minder snel op tegen problemen omdat je ze makkelijker te lijf gaat.

Dit kan belangrijk zijn op veel fronten, zoals bijvoorbeeld voor je werk maar ook voor de studie of voor gewone alledaagse zaken. Bovendien zorgt positief denken ervoor dat je steviger in je schoenen staat en minder angstig bent voor bepaalde situaties.

Positief effect op een ander

Als je zelf positief bent ingesteld heeft dat ook effect op andere mensen. Als jij een probleem goed oplost zien zij er ook minder tegenop en kunnen zij het ook beter aan. Ze zien een positief ingesteld persoon in jou en nemen dat over. Op die manier wordt de wereld net wat positiever en ziet alles er zonniger uit.

Daarom is het zeker belangrijk je positiviteit uit te stralen naar andere mensen. En neem jij op jouw beurt deze ook weer over van andere mensen als je er even niet meer uitkomt. Altijd negatief zijn lost niks op. De wereld en de mensen om je heen maar jijzelf ook worden daar niet beter van.

Als je probeert bepaalde kwesties positief te zien en op een positieve manier aan te pakken ondervind je dat dit tot oplossingen leidt maar uiteindelijk ook tot een betere wereld waarin meer mensen, met jou samen, positiever staan. Probeer daarom altijd alles positief te bekijken, ook als is het soms erg moeilijk.

En ja, mensen die altijd alles positief zien kunnen heel vermoeiend overkomen en ook zijn, zeker als jij niet in het beste humeur bent. Zoek daarom altijd naar de beste middenweg.

8 Tips om positief te denken

Om positief te kunnen denken dien je wel stevig in je schoenen te staan maar met behulp van andere mensen en het volgen van bepaalde tips kom je een heel eind. Om positiviteit te bereiken kun je onder andere het volgende doen.

Tip #1 Bedenk dat de realiteit relatief is

Mensen kijken anders tegen de realiteit aan. Houd er daarom altijd rekening mee dat deze relatief is en voor iedereen anders. Een gebeurtenis die voor de een als negatief overkomt hoeft dat voor een ander niet per definitie ook te zijn.

Iedereen heeft zijn eigen gedachten over bepaalde zaken en wat voor sommige mensen wellicht een klein drama is hoeft dat voor een ander helemaal niet te zijn. Met andere woorden: wanneer je een kwestie op een positieve manier benadert en aanpakt zal het veel minder dramatisch overkomen maar ook makkelijker op te lossen zijn.

Tip #2 Heb vertrouwen in de wereld

Als je naar de televisie kijkt of naar het nieuws op internet word je daar zeker niet altijd vrolijker van. Er is veel ellende en daar word je dan ook dagelijks mee geconfronteerd. Dit is natuurlijk de realiteit maar er zijn ook genoeg leuke berichten te vinden op internet. Kijk daarom ook daar eens naar.

Zoek naar leuke filmpjes op bijvoorbeeld YouTube of bekijk eens leuke foto’s die mensen je sturen. Dit vormt een goed tegenwicht voor alle negativiteit waarmee je dagelijks in aanraking komt en zorgt er ook voor dat je minder negatief denkt of stress krijgt. Afleiding is altijd goed, zeker als deze positief is.

Tip #3 Zie de wereld positief tegemoet

Het is niet altijd even makkelijk om alles in een positief daglicht te zetten maar om de wereld positief te houden is het wel nodig dat je hiernaar streeft. Probeer ondanks alle ellende die zich voordoet steeds weer opnieuw de positieve kant te zien.

Zolang deze kant de boventoon voert ziet de wereld er ook beter uit en kun je deze ook beter aan. En dat geldt ook voor andere mensen.
Ga op zoek naar de positieve kant als er iets negatiefs gebeurd is.

Stel, je bent gezakt voor een examen of een klus op het werk is niet helemaal goed uitgepakt en je dient er opnieuw mee te beginnen. Ga dan niet bij de pakken neerzitten maar zoek de positieve kanten juist op. Niet geslaagd betekent dat je de volgende keer beter je best dient te doen maar ook meteen weet waarop je beter let.

Als je eenmaal weet waar het probleem ligt en welke fouten je eerder gemaakt hebt doe je dat geen tweede keer en is de kans dat je dan wel slaagt vele malen groter.

Tip #4 Ban negatieve gedachten zoveel mogelijk uit

Als je zelf of iemand anders een bepaalde kwestie op een negatieve manier benadert of ergens negatieve uitspraken over doet, probeer dit dan tijdig te signaleren.

Als je deze negatieve gedachten goed aanpakt en probeert om te buigen naar positievere gedachten ziet alles er ineens ook stukken beter uit. Kijk niet alleen naar wat andere mensen zeggen en opmerken maar ook naar wat je zelf denkt en zegt. Grijp op tijd in en probeer er zoveel mogelijk positiviteit uit te halen.

#5 Richt je op dingen die goed gaan

Mensen zijn nogal eens geneigd om zaken die slechter gaan of negatief zijn meer op de voorgrond te laten komen dan de positieve dingen die gebeuren. Je onthoudt in de regel de negatieve zaken ook beter en langer en er wordt meer geklaagd. Als je probeert juist meer aandacht te schenken aan de positieve kanten ziet alles er ook beter uit.

Er zijn voldoende positieve dingen die gebeuren in het leven en deze mogen best benadrukt worden. Dit hoeven geen wereldschokkende gebeurtenissen te zijn, maar als er iets is dat op jou een positieve invloed heeft is het belangrijk dat je daar de nadruk op legt. Kleine dingen die goed gaan kunnen zeker ook een meerwaarde hebben.

Tip #6 Lach meer

Als je lacht betekent dit niet alleen dat je iets leuk vindt. Het is gezond om te lachen want je lichaam maakt dan hormonen aan die ervoor zorgen dat je je beter voelt. Als je lacht ontspan je meer en heb je minder last van stress. Lach gewoon eens wat vaker om dingen die even misgaan, niet alles is een drama.

Het is maar net hoe je iets opvat. Als er iets kapot valt, jammer dan. Lach erom, koop een nieuw exemplaar en ga gewoon verder. Je kunt veel manieren bedenken om te lachen maar kijk eens gewoon naar een leuke foto en serie op televisie, ontspan met een spelletje of onderneem leuke dingen met andere mensen samen.

Samen lachen bevordert zeker ook het contact en maakt dat je dag niet meer stuk kan. Als je meer naar andere mensen glimlacht zullen zij ook eerder geneigd zijn terug te lachen. Als jij glimlacht denkt de ander dat jij iets leuk vindt en breng je dit gevoel ook over.

Tip #7 Zorg voor voldoende ontspanning en vermijd stress

Als je op tijd kunt ontspannen heb je minder stress en ziet de wereld er ook positiever uit. Zonder stress is het makkelijker om nieuwe dingen op te pakken en klussen aan te pakken. Een wereld waarin je ontspant ziet er beter uit en leidt tot meer positiviteit. En zorgt er voor dat jij een betere kwaliteit van leven hebt.

Tip #8: Zorg voor een positief zelfbeeld

Als je zelf niet altijd even positief gestemd bent is het vaak moeilijk om de positieve kant van bepaalde zaken te zien. Ben je in dat geval omringd door mensen die net zo negatief denken als jij dan valt het niet altijd mee om die negatieve spiraal te doorbreken.

Zoek daarom je heil bij mensen die wel positief gestemd zijn. Dit kan ervoor zorgen dat jij ook positiever over bepaalde dingen gaat denken en de wereld beter aan kunt.

Belangrijk is zeker dat je positief over jezelf denkt. Veel mensen zijn geneigd om nogal eens negatief over zichzelf te oordelen als er iets mis gaat. Ze denken dan dingen als “Ik ben ook nergens goed in, ik kan niks. Alles wat ik wil doen gaat altijd mis.” enzovoort.

Dit is natuurlijk niet waar maar omdat je dan al negatief aan het denken bent wordt dit alleen maar versterkt en kom je hier moeilijk uit. Om een beter en positiever zelfbeeld te krijgen kun je verschillende dingen doen. Je kunt natuurlijk bij de pakken neer gaan zitten maar dat heeft geen effect.

Luister om te beginnen eens naar wat andere mensen over jou te zeggen hebben. Als zij positieve punten noemen kun je daar ook verder mee. Enkele tips om positief te blijven denken en je zelfbeeld te verbeteren zijn de volgende.

Tip #9 Blijf jezelf (in positieve zin)

Vergelijk jezelf niet met andere mensen omdat je denkt dat zij beter zijn dan jij. Iedereen is anders en je bent prima zoals je bent. Als dit andere mensen niet aanstaat dan is dat jammer voor hen maar je mag je leven leiden zoals jij wilt zolang je er anderen niet mee kwetst.

Je bent prima in staat om te doen wat je zelf wilt en kunt. Als andere mensen het daar niet mee eens zijn hoef je dat nog niet op stel en sprong voor hen te veranderen want daar word je alleen zelf maar ongelukkig van.

Vertrouw ook altijd op jezelf en maak tijd voor jezelf. Als je aan je zelfvertrouwen werkt krijg je ook een positief zelfbeeld.

Tip #10 Bekijk goed wat je wel en niet wilt

Sommige dingen ontkom je niet aan maar als het niet hoeft, doe dingen waar je een hekel aan hebt dan gewoon niet. Dat zorgt alleen maar voor meer stress en daar word je ook niet positiever van. Laat jezelf niet dwingen om bepaalde dingen te doen die niet verplicht zijn ook al pushen andere mensen je daarin. Als jij niet wilt dan doe je het gewoon niet.

Tip #11 Besef dat je altijd een keuze hebt

Je hoeft niet te doen wat een ander doet en als hij of zij negatief is kun jij toch gewoon proberen positief te blijven. Hoe erg iets ook is, probeer er altijd het positieve uit te halen. Doe geen dingen waar je niet achter staat. Als ze dan mislukken komt dit niet ten goede aan een positief zelfbeeld.

Tip #12 Waardeer wat je hebt

Je mag zeker streven naar meer maar wees blij met wat je hebt. Dit zorgt er voor dat je positiever kunt denken en de zonnige kanten beter ziet.

Natuurlijk mag je dingen wensen maar zorg ervoor dat het wel realistisch blijft. Ook dit stimuleert een positief zelfbeeld.

Tip #13 Zet je positieve gedachten om in handelingen

Negatieve gedachten blijven je vaak langer bij dan de positieve maar dat wil niet zeggen dat je alleen daar verder op kunt bouwen. Als je positiever probeert te denken straalt dat ook uit op je handelingen en kun je daar met meer enthousiasme aan beginnen.

Enthousiasme werkt niet alleen aanstekelijk op andere mensen maar leidt ook tot betere resultaten voor jezelf.

Tip #14 Zorg voor een goed humeur

Probeer met een goed humeur op te staan en probeer aan positieve dingen te denken als je opstaat. Als je goed gemutst naar bed gaat zal dit er ook voor zorgen dat je beter slaapt, beter uitgerust aan de dag begint en er positiever tegenaan kijkt.

Heb je die dag iets te doen waar je erg tegenop ziet? Probeer dan ook aan andere (leuke) dingen te denken en zet toch je beste beentje voor bij die ene rotklus. Dan breng je deze snel en goed tot een einde.

Positief denken leren met boeken

Zoek ook naar goede zelfhulp boeken of andere artikelen op deze website waarin je leert om positiever te denken en leven.

Een succesverhaal kan jou ook stimuleren tot positief denken. Zo wordt jouw zelfbeeld alleen maar beter en leidt die positiviteit tot dingen waarvan je misschien ooit dacht dat je ze nooit zou kunnen. En dat is alleen maar gunstig.

Alex is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>