Gedrag van de Narcist na Relatiebreuk: Wat Te Verwachten?

Heb je net een relatiebreuk achter de rug met een narcistische partner?

Voel je je overweldigd, verward en zoek je naar manieren om weer de controle over je leven te krijgen?

In dit artikel delen we 7 simpele, maar effectieve tips om je te helpen herstellen van de emotionele wervelwind die een relatie met een narcist vaak met zich meebrengt.

Het gedrag van een narcist na een relatiebreuk is onvoorspelbaar. Ontdek hoe je je zelfvertrouwen kunt herwinnen en je leven weer op de rails kunt krijgen.

En belangrijker nog, hoe je kunt voorkomen dat je ooit nog in de klauwen van een narcist terechtkomt.

Doel van dit artikel: Dit artikel helpt mensen met een relatiebreuk met een narcistische partner om te herstellen en weer controle over hun leven te krijgen door middel van 7 effectieve tips.


Wat is het gedrag van een narcist na een relatiebreuk?

Een narcist kan na een relatiebreuk verschillende gedragingen vertonen. Sommige narcisten zullen proberen om de ex-partner terug te winnen door middel van manipulatie, schuldgevoelens en zelfs bedreigingen.

Anderen kunnen zich juist terugtrekken en in een slachtofferrol kruipen om sympathie te krijgen van hun omgeving.

Het is belangrijk om te weten hoe je moet omgaan met een narcist na een relatiebreuk om jezelf te beschermen en het herstelproces te bevorderen.

Voordat je verder leest, bekijk eerst deze belangrijke video:


Hoe gaat een narcist om met relatiebreuk?

Een narcist kan op verschillende manieren reageren op een relatiebreuk, afhankelijk van hun persoonlijkheid en de specifieke situatie.

Het is belangrijk om te begrijpen dat narcisten een sterk verlangen hebben naar aandacht, bewondering en controle.

Hier zijn enkele mogelijke reacties van een narcist na een relatiebreuk:


De narcist zal smeken om een tweede kans

De narcist kan proberen om je terug te winnen door te smeken om vergeving en beloftes te maken dat ze zullen veranderen. Dit kan een manipulatieve tactiek zijn om de controle over de situatie te behouden.

Lees ook: Waarom de narcist spiegelen als manipulatietechniek gebruikt. 


De narcist zal de schuld bij jou leggen

Een narcist kan weigeren de verantwoordelijkheid voor de relatiebreuk op zich te nemen en in plaats daarvan de schuld op jou afschuiven. Ze kunnen beweren dat jij degene bent die de problemen heeft veroorzaakt en dat het jouw verlies is dat de relatie eindigt.


De narcist is boos en uit op wraak

werd boos

In sommige gevallen kunnen narcisten erg boos worden en wraakzuchtig gedrag vertonen na een relatiebreuk. Ze kunnen je zwartmaken bij vrienden en familie, of zelfs proberen om je leven moeilijk te maken op andere manieren.


De narcist start de stiltebehandeling

Een andere tactiek die narcisten kunnen gebruiken, is je volledig negeren en de stiltebehandeling geven. Dit kan bedoeld zijn om je het gevoel te geven dat je onbelangrijk bent en om je te laten smeken om hun aandacht.

Lees ook: Zo ga je om met een stiltebehandeling.


De narcist zal snel een nieuw slachtoffer zoeken

Om hun ego te beschermen en te bewijzen dat ze nog steeds gewild zijn, kunnen narcisten snel een nieuwe relatie aangaan na de breuk. Dit kan ook een manier zijn om je jaloers te maken of te laten zien dat ze het zonder jou prima redden.

Hoewel deze reacties kunnen variëren, is het belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke gedragingen van een narcist na een relatiebreuk, zodat je jezelf kunt beschermen en je kunt concentreren op je eigen herstel.


Tips voor het omgaan met gedrag narcist na relatiebreuk

Tip 1: Wees alert op hoovering

Hoovering is een term die gebruikt wordt om het gedrag van een narcist te beschrijven die probeert je terug te krijgen door middel van vleierij, beloften of zelfs dreigementen.

Wees alert op dit gedrag en laat je niet verleiden om opnieuw in de relatie te stappen.

Lees ook: Wat zijn de signalen van hoovering?


Tip 2: Wees voorbereid op manipulatieve tactieken

Narcisten kunnen proberen je terug te krijgen door middel van manipulatieve tactieken, zoals het geven van valse complimenten, het spelen van slachtoffer of het dreigen met zelfbeschadiging.

complementeert

Als je op zoek bent naar een effectieve en bewezen methode om het herstelproces te versnellen en de controle over je leven terug te krijgen, is de 'Narcist de Baas' methode precies wat je nodig hebt.

Deze online cursus biedt je de tools en inzichten die nodig zijn om narcistisch misbruik te overwinnen en je te helpen een gezond en gelukkig leven op te bouwen. Ook kom je in contact met andere lotgenotren van narcistisch misbruik.

Klik hier voor meer informatie en neem nu de eerste stap naar je herstel en ontdek de 'Narcist de Baas' Methode. Je bent het waard om weer te stralen!

Besteed tijd aan zelfzorg en het herstellen van de emotionele schade die de relatie met de narcist heeft veroorzaakt.


Tip 3: maak een plan voor zelfzorg

Het is belangrijk om tijd te besteden aan je eigen herstel na een relatie met een narcist.

Stel een realistische dagelijkse routine op die ruimte biedt voor momenten van ontspanning, reflectie en activiteiten die je gelukkig maken.

Praktijkvoorbeeld:

  • Ochtend: Start met een rustige activiteit zoals yoga, wandeling of een korte meditatie.
  • Middag: Neem tijdens de lunchpauze een korte wandeling buiten.
  • Avond: Lees voor het slapengaan een hoofdstuk uit een boek of schrijf in een dagboek.

Sluit je aan bij steungroepen waar je jouw verhalen kunt delen en steun kunt vinden. Vergeet niet regelmatig tijd door te brengen met vrienden en familie die je positieve energie geven.


Tip 4: Vergeef jezelf

Behandel jezelf met dezelfde vriendelijkheid en zorg die je aan een goede vriend zou bieden.

Schrijf drie positieve eigenschappen van jezelf op die je waardeerde tijdens de relatie.

Dit kan helpen om je zelfrespect te versterken en jezelf te herinneren aan je sterke punten, zelfs in moeilijke tijden. Denk bijvoorbeeld aan je empathie, je veerkracht, of je vermogen om voor anderen te zorgen.

Reflecteer ook op de relatie en schrijf op wat je hieruit hebt geleerd. Dit kan zijn het herkennen van rode vlaggen of het beter stellen van grenzen in toekomstige relaties.

Het is belangrijk om jezelf te vergeven voor eventuele fouten die je hebt gemaakt tijdens de relatie. Niemand is perfect en je hebt het recht om te groeien en te leren van je ervaringen.


Tip 5: Leg de focus op je eigen geluk

Probeer niet te veel tijd te besteden aan het denken over wat de narcist doet of hoe hij zich voelt. Richt je in plaats daarvan op je eigen geluk en streef ernaar om een leven te creëren dat je voldoening geeft.


Tip 6: Onderhoud een gezonde afstand

Zorg ervoor dat je een gezonde afstand bewaart tussen jou en de narcist, zowel fysiek als emotioneel. Dit kan helpen om te voorkomen dat je opnieuw wordt gemanipuleerd of lastiggevallen.

Het is belangrijk om jezelf de tijd en ruimte te geven om te herstellen en weer in contact te komen met je eigen identiteit en behoeften.


Tip 7: Vermijd contact met de narcist

Zorg ervoor dat je het contact met de narcist zoveel mogelijk beperkt. Dit helpt om te voorkomen dat je verder wordt gemanipuleerd of lastiggevallen. Blokkeer telefoonnummers, e-mailadressen en sociale media-accounts waar nodig.

Het is belangrijk om niet meer met met je narcistische ex-partner af te spreken om de situatie uit te praten of om de relatie op een 'goede' manier af te sluiten. Door dit te doen, bereik je niets positiefs en verleng je alleen zijn lijdensweg.

Elke keer dat je hem opnieuw ontmoet, worden verdriet en pijn in zijn hersenen opnieuw geactiveerd, waardoor de wond weer vers wordt. Als jullie elkaar echter de tijd geven om te herstellen, zal hij langzaamaan weer beter gaan voelen.

Door alle banden te verbreken, geef je de narcist om een ander te zoeken 

alle banden doorsnijden

Het sneller afsluiten van de relatie en het verbreken van alle banden geeft hem de kans om een manier te vinden om de situatie van zich af te zetten. Hierdoor kan hij sneller een nieuwe liefde vinden en zich weer enigszins beter gaan voelen.

Wees dus niet bang om alle banden met je ex-partner door te snijden. Het zal hen uiteindelijk helpen om sneller te herstellen en verder te gaan met hun leven.


Wat doet een narcist als hij verliest?

Als een narcist het gevoel heeft dat hij verliest, kan hij zich op verschillende manieren gedragen. Zo kan hij agressief worden en proberen om anderen de schuld te geven van zijn problemen.

Ook kan hij in een slachtofferrol kruipen om sympathie te krijgen van anderen. Het is belangrijk om te weten hoe je met deze situaties moet omgaan om jezelf te beschermen en het herstelproces te bevorderen.


Kan een narcist je loslaten?

Hoewel het voor een narcist moeilijk kan zijn om iemand los te laten, is het niet onmogelijk.

Narcisten kunnen uiteindelijk het belang inzien van het beëindigen van een relatie als het dient om hun eigen zelfbeeld te beschermen of als ze een nieuwe partner vinden die beter aan hun behoeften voldoet.

Het is echter belangrijk om te beseffen dat het loslaten van een narcist vaak niet zonder slag of stoot gaat. Ze kunnen nog steeds proberen om invloed op je leven uit te oefenen, zelfs als ze zeggen dat ze je loslaten.


Tot slot

Het omgaan met een narcist na een relatiebreuk een uitdaging die moed, doorzettingsvermogen en de juiste strategieën vereist.

De tips die we in dit artikel hebben besproken, vormen een uitstekend startpunt om je herstel te bevorderen en je leven weer op de rails te krijgen.

Het is belangrijk om niet langer te wachten en actie te ondernemen. Hoe eerder je begint met het toepassen van deze tips, hoe sneller je je leven kunt transformeren en je innerlijke kracht en zelfvertrouwen kunt herwinnen.

De tijd dringt en je verdient het om een gelukkig, gezond en narcisme-vrij leven te leiden.

Laat je niet langer tegenhouden door de giftige invloed van een narcistische ex-partner. Begin vandaag nog met het toepassen van deze waardevolle tips en ontdek wat het betekent om weer echt vrij te zijn.

En als je op zoek bent naar extra ondersteuning en begeleiding, overweeg dan de 'Narcist de Baas' methode, een online hulpprogramma dat speciaal is ontwikkeld voor slachtoffers van narcisme. Op deze pagina lees je meer informatie.

Deze cursus kan je voorzien van de hulpmiddelen en inzichten die je nodig hebt om je herstelproces verder te versnellen en je toekomst met vertrouwen tegemoet te treden.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>