Narcist Spiegelen: Instrument voor Manipulatie en Controle

Voel je je gemanipuleerd en gecontroleerd door iemand die constant jouw gedrag kopieert?

Deze tactiek, bekend als narcistische spiegeling, wordt vaak gebruikt door narcisten om gunst en vertrouwen te winnen.

In dit artikel zullen we ingaan op waarom een narcist spiegelen als wapen gebruikt en hoe je dit kunt herkennen. We geven ook tips over hoe je ermee om kunt gaan.

Doel van dit artikel: Het doel van dit artikel is om mensen bewust te maken van narcistisch spiegelen, een manipulatieve tactiek gebruikt door narcisten en we geven tips over hoe ermee om te gaan.


Narcist spiegelen: wat is dat?

Narcistische spiegeling is een techniek die door narcisten wordt gebruikt om anderen te manipuleren en te controleren. Het betekent dat de narcist zichzelf spiegelt aan de andere persoon en zich richt op wat de andere persoon wil horen, zien of voelen om hun gunst of vertrouwen te winnen.

Deze tactiek kan onder andere flatterend gedrag omvatten, het nabootsen van het gedrag of de maniertjes van de andere persoon, of doen alsof ze dezelfde interesses en waarden delen.

Het zou zo veel eenvoudiger zijn als een narcistische persoon consequent zou zijn in zijn gedrag. Dan zou hun ware aard zowel voor ons als voor onszelf duidelijk zijn. Het zou ideaal zijn als hun woorden overeenstemmen met hun daden. Maar narcisten hebben de neiging zichzelf voortdurend te spiegelen aan de persoon die tegenover hen staat, waardoor hun verhalen vaak ongeloofwaardig lijken.

Narcistische spiegeling wordt vaak gebruikt om een vals gevoel van verbondenheid te creëren. Het kan ook worden ingezet om de ander te manipuleren en te laten doen wat de narcist wil. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze tactiek en jezelf hiertegen te beschermen.


Waarom spiegelt de narcist jou?

Narcisten gebruiken spiegeling als een middel om macht en controle over anderen te verkrijgen. De narcist kan anderen manipuleren en beïnvloeden door terug te reflecteren wat zij willen zien, horen of voelen.

Mijn vroegere narcistische ex-partner had continu wisselende standpunten in zijn verhalen. Hij nam zelfs verschillende rollen aan. Het ene moment was hij ergens voor, het andere moment was hij ertegen. Hij schilderde mij steevast af in een negatief daglicht. Wanneer ik hem vroeg: "wat is er nou echt aan de hand?" reageerde hij meteen woedend, en niet zo'n beetje ook. 

Zijn reactie was als die van een blaffende hond, het schrok mij af. Wat daarna gebeurde, was dat ik vooral zijn reacties probeerde te vermijden, in plaats van te beseffen dat zijn reactie onjuist was en dat ik hem moest vermijden. Ik begon alles op mezelf te betrekken, zonder dat ik me daar echt bewust van was.

Narcisten kunnen spiegeling ook gebruiken om een vals gevoel van intimiteit of verbondenheid met de ander te creëren, wat vervolgens kan worden gebruikt om hen te exploiteren of te manipuleren.

Er zijn drie belangrijke redenen waarom mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) zich bezighouden met narcistische spiegeling:

  • Ze hebben geen duidelijke identiteit en proberen die van jou over te nemen: Narcisten kunnen narcistische spiegeling gebruiken om verschillende identiteiten uit te proberen en te zien wat voor hen werkt. Dit kan het nabootsen van het gedrag, de interesses en waarden van de persoon waarmee ze omgaan om een gevoel van zelf te creëren.
  • Ze proberen je voor zich te winnen: Narcisten kunnen spiegeling gebruiken om hun partners of anderen voor zich te winnen. Dit kan inhouden dat ze de persoon laten zien wat ze denken dat die persoon wil zien om hun gunst of vertrouwen te winnen.
  • Ze veinzen intimiteit: Narcisten kunnen gebrek hebben aan vaardigheden en verlangen naar oprechte verbinding en kunnen narcistische spiegeling gebruiken als een manier om intimiteit te veinzen. Dit kan inhouden dat ze doen alsof ze dezelfde interesses of waarden delen als de persoon waarmee ze omgaan, om een vals gevoel van verbondenheid te creëren. Uiteindelijk is narcistische spiegeling een manipulatieve tactiek die door narcisten wordt gebruikt om macht en controle over anderen te verkrijgen.

Waarom kopiëren narcisten je aan het begin van de relatie?

Aan het begin van een relatie met een narcist is het gebruikelijk dat de narcist spiegeling gebruikt om verbindingen te leggen en het vertrouwen van hun partner te winnen.

De narcist kan zich gedragen alsof ze naar je luisteren en dezelfde dingen belangrijk vinden als jij. Dit kan vleiend zijn en je het gevoel geven dat je een sterke band hebt met de persoon.

Dit gedrag kan onderdeel zijn van narcistische spiegeling, een tactiek die door narcisten wordt gebruikt om gunst en vertrouwen te verkrijgen.

Narcisten blijven zichzelf voortdurend spiegelen, met als doel nooit ontmaskerd te worden. Als ze denken dat je hen nooit zal verlaten, komt hun ware, negatieve aard naar boven. Je zou kunnen denken: als hij/zij mij slecht behandelt, dan moet ik wel veel voor hem/haar betekenen.

Maar willen we niet allemaal met liefde worden behandeld? Waardering en erkenning ontvangen? Betrokkenheid en empathie ervaren? Vertrouwen en betrouwbaarheid voelen?

Helaas, een narcist zal je dat nooit kunnen geven.

Lees ook: Zo herken je gaslighting


Narcistische spiegeling als wapen

Narcistische spiegeling kan uiteindelijk veranderen in een wapen van misbruik. Naarmate de narcist de fase van de relatie ingaat waarin ze hun partner beginnen te kleineren, misbruiken en devalueren, neemt de spiegeling een duistere vorm aan.

In plaats van terug te reflecteren op de positieve eigenschappen en waarden die de persoon verlangt en waardeert, wordt de spiegeling van de narcist negatief en destructief.

Dit kan een verwarrende en pijnlijke ervaring zijn voor het slachtoffer. Ze kunnen het gevoel hebben dat de persoon die ze dachten te kennen en vertrouwen is veranderd in iemand die misbruik maakt en manipulatief is.

Zoek je professionele hulp bij narcisme? Lees hier over narcisme coaching zinvol voor jou is.


Voorbeelden van narcistische spiegeling

Narcistische spiegeling kan een subtiele en verraderlijke vorm van manipulatie zijn, waarbij de narcist vleierij, nabootsing en andere tactieken gebruikt om gunst te winnen en vertrouwen te krijgen.

We zullen nu enkele voorbeelden van narcistische spiegeling verkennen, inclusief hoe het wordt gebruikt en welke impact het kan hebben op degenen die het doelwit zijn.


Nabootsen van de maniertjes of gedragingen

van de ander Een manier waarop narcisten spiegeling kunnen gebruiken, is door de maniertjes of gedragingen van de ander na te bootsen. Dit kan het kopiëren van de stemtoon, lichaamstaal of gezichtsuitdrukkingen van de ander omvatten. De narcist kan dit doen om een valse gevoel van verbondenheid te creëren of de ander het gevoel te geven dat ze op dezelfde golflengte zitten. Deze tactiek kan bijzonder effectief zijn om het vertrouwen of de genegenheid van de ander te winnen.


Het overmatig complimenteren van de ander

complimenteren

Narcisten kunnen ook spiegeling gebruiken door de ander overmatig te complimenteren of te prijzen. Dit kan inhouden dat ze de ander vertellen wat ze willen horen, zoals dat ze intelligent, getalenteerd of aantrekkelijk zijn. De narcist kan vleierij gebruiken om gunst te winnen of de ander te manipuleren om iets te doen wat ze willen.


Pretenderen dezelfde interesses of waarden te delen als de andere persoon

Een andere manier waarop narcisten spiegeling kunnen gebruiken, is door te pretenderen dezelfde interesses of waarden te delen als de andere persoon.

Dit kan inhouden dat ze doen alsof ze dezelfde hobby's, politieke opvattingen of religieuze overtuigingen hebben als de andere persoon om hun vertrouwen of genegenheid te winnen.

De narcist kan deze tactiek gebruiken om de ander te manipuleren of een valse verbondenheid te creëren.


Terugkoppelen naar de andere persoon wat ze willen horen of voelen

Narcisten kunnen ook spiegeling gebruiken door terug te koppelen naar de andere persoon wat ze willen horen of voelen. Dit kan inhouden dat ze het eens zijn met de meningen of ideeën van de andere persoon, zelfs als de narcist ze eigenlijk niet gelooft.

De narcist kan deze tactiek gebruiken om de andere persoon te manipuleren of een valse verbondenheid te creëren.


Gedeelde ervaringen of overeenkomsten gebruiken als een manier om de andere persoon te manipuleren

Tot slot kunnen narcisten spiegeling gebruiken door gebruik te maken van gedeelde ervaringen of overeenkomsten als een manier om de andere persoon te manipuleren.

Dit kan inhouden dat ze gedeelde ervaringen of overeenkomsten gebruiken om de andere persoon te manipuleren of een valse verbondenheid te creëren.


Hoe om te gaan met narcistische spiegeling?

Hier zijn enkele tips voor het omgaan met narcistische spiegeling:

Tip #1: Stel grenzen

Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen bij iemand die narcistische spiegeling gebruikt. Dit kan inhouden dat je beperkingen oplegt aan hoeveel tijd je met die persoon doorbrengt, hoeveel informatie je met hen deelt en welke gedragingen je tolereert.


Tip #2: Leer de tekenen van narcistisch gedrag herkennen

Jezelf informeren over de symptomen van egoïstisch gedrag kan je helpen herkennen wanneer iemand narcistische spiegeling gebruikt. Dit kan onder meer het zoeken naar patronen van manipulatie, grootheidswaan en een gebrek aan empathie omvatten.


Tip #3: Zoek hulp als je die nodig hebt 

steun vinden

Het kan zeer waardevol zijn om je ervaringen met narcistische spiegeling te delen met een vertrouwde vriend, op een privé-ondersteuningsforum, of met een coach die gespecialiseerd is in narcisme. Dit kan een veilige omgeving creëren om je gedachten en gevoelens te ventileren, en om ondersteuning en advies te ontvangen.

In dit kader wil ik graag de 'Narcist de Baas Methode' onder de aandacht brengen. Dit is een online hulpprogramma speciaal ontwikkeld voor slachtoffers van narcistisch misbruik. Het programma biedt effectieve tools en technieken om met deze complexe situaties om te gaan. De methode helpt je te begrijpen wat narcisme is, hoe je narcistisch gedrag kunt herkennen, en hoe je jezelf kunt beschermen tegen de schadelijke invloeden van een narcist.

Daarnaast is er een besloten forum gekoppeld aan dit programma waar honderden leden hun ervaringen delen en elkaar ondersteunen.

In deze veilige en begripvolle gemeenschap kun je jouw verhaal delen en advies en steun krijgen van mensen die vergelijkbare ervaringen hebben gehad.


Tip #4: Neem afstand

Als de narcistische spiegeling ernstig is of als je het gevoel hebt dat je in gevaar bent, kan het nodig zijn om afstand te nemen van die persoon. Dit kan inhouden dat je het contact verbreekt of hulp zoekt bij een vertrouwde autoriteitsfiguur.

Het is essentieel om je veiligheid en welzijn voorop te stellen en hulp te zoeken als je je overweldigd of bang voelt. Onthoud dat je het recht hebt om grenzen te stellen en voor jezelf te zorgen. Het is prima om hulp te vragen als je het nodig hebt.


Gebruiken narcisten altijd spiegelen?

Niet alle narcisten gebruiken altijd spiegeling als tactiek, maar het is een veelvoorkomende tactiek die vaak wordt gebruikt door mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Narcistische spiegeling wordt vaak gebruikt in de beginfase van een relatie om de andere persoon aan te trekken en een valse gevoel van intimiteit of verbondenheid te creëren. Het is echter geen duurzame tactiek op de lange termijn en kan na verloop van tijd steeds duidelijker worden.


Tot slot

Dit is alles wat je moet weten over narcistische spiegeling.

Onthoud dat narcistische spiegeling op de lange termijn niet vol te houden is, en naarmate de relatie vordert, kan de narcistische spiegeling steeds duidelijker worden.

Als je het gevoel hebt dat je partner alleen maar dezelfde interesses lijkt te hebben als jij, of als je merkt dat ze voortdurend jouw gedrag en overtuigingen spiegelen, kan dit een teken zijn van narcistisch gedrag.

Onthoud dat het belangrijk is om op je intuïtie te vertrouwen en goed voor jezelf te zorgen in elke relatie.

Vera Franssen is multidisciplinair coach, therapeut en oprichter van het platform VitaalGezond. Samen met een professioneel team van hulpverleners en ervaringsdeskundigen, helpt ze mensen door heel Nederland en België om te herstellen van narcistisch misbruik en meer zelfvertrouwen te krijgen.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>